Hoe de VS de zaden van haar grenscrisis zaaiden

Hoe de VS de zaden van haar grenscrisis zaaiden

29 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Een van de eerste slachtoffers van de Honduras-staatsgreep in 2009 was de 19-jarige zoon van een pastoor, die in het achterhoofd werd neergeschoten door scherpschutters uit de VS.

Op 5 juli van dat jaar woonde pastoor Jose David Murillo, een bekende milieuactivist, een bijeenkomst bij in Tegucigalpa om de rechtmatige Hondurese president, Manuel ‘Mel’ Zelaya, welkom te heten, die van plan was zichzelf te repatriëren. Murillo, zijn vrouw en kinderen waren een week nadat hij was afgezet, naar Toncontín International Airport gekomen om het vliegtuig van Zelaya te ontmoeten. Toen het chartervliegtuig landingsrechten werd ontzegd, met vrachtwagens en een geaarde 737 die de landingsbaan blokkeerde, veranderde de viering in protest.

Zonder medeweten van Murillo, die zijn kinderen de waarde van vreedzaam verzet had geleerd in zijn werk tegen ontbossing, hadden Hondurese militaire sluipschutters positie op het dak van de luchthaven ingenomen. Toen het vliegtuig van de president terugkeerde naar zijn inschepingspunt, begon de menigte die hem was komen verwelkomen – van wie velen karmozijnrood droegen en spandoeken droegen met de tekst ‘Bloque Popular’ – schreeuwde en duwde in de richting van de landingsbaan. Toen schoten de scherpschutters live rond en traangas op de demonstranten, die ongewapend waren. “Ik stond op voor de soldaten en riep: ‘Wat ben je aan het doen? Val ons niet aan. ‘ We hadden niets gedaan om hen te provoceren, ‘herinnerde Murillo zich. In de chaos werd hij gescheiden van zijn zonen, waaronder zijn 19-jarige, Isis Obed Murillo, de jongste van vijf. Een uur later kreeg hij een telefoontje van zijn oudste, die zei dat Isis door sluipschutters in het achterhoofd was geschoten. Tien minuten later was hij dood. Toen ze die avond hun zoon identificeerden, zei de vrouw van Murillo, Sylvia, dat ze ‘geen woorden hadden die voldoende waren voor onze smart.’

Het was een bewogen en tragische week voor Hondurans. Zelaya was de zondag ervoor in de vroege ochtenduren gearresteerd en het land uitgevlogen. Net als de Guatemalteekse president Jacobo Arbenz 55 jaar daarvoor werd Zelaya in zijn pyjama in ballingschap gestuurd. (Misschien in de oren van Zelaya op het vliegveld fluisterde de geest van CIA-agent Enno Hobbing, die in 1954 een Midden-Amerikaanse functionaris vertelde: “Je bent gewoon niet geschikt voor de vereisten van het Amerikaanse buitenlands beleid.”)

Op de dag van de staatsgreep was een referendum gepland over de hervorming van de Hondurese grondwet. Indien goedgekeurd door kiezers, zou een constitutionele conventie of  constituyente een meer omvattende grondwet hebben ontworpen. “Zelaya probeerde recente grondwettelijke conventies in Ecuador, Bolivia en Venezuela opnieuw te creëren die nieuwe grondwetten hadden goedgekeurd die de democratische rechten en de macht van inheemse volkeren, vrouwen, kleine boeren en anderen aan de onderkant uitbreidden”, aldus Dana Frank, een professor geschiedenis aan de Universiteit van Californië in Santa Cruz.

Hoewel de rechtse media in Honduras en de VS het schilderden als een poging om Zelaya een grondwettelijk verboden tweede termijn te winnen, zou de conventie niet hebben plaatsgevonden tot lang nadat zijn termijn was afgelopen, schrijft Frank. In haar boek van 2018, “The Long Honduran Night: Resistance, Terror and the United States in the Aftermath of the Coup,” vertelt Frank dat hij door de omverwerping verblind was, vooral nadat het was gecertificeerd door de Obama-regering. Frank was ten tijde van de staatsgreep een activist met de non-profit USLEAP voor arbeidsrechten. Ze zei dat de protesten georganiseerd door een coalitie van groepen, wat zij het ‘verzet’ noemt, haar en haar Hondurese vrienden het meest steunden in de nasleep van de coup, en dat sterfgevallen zoals die van Isis Obed Murillo haar achtervolgden en motiveerden.

De Hondurese coup wordt deze zomer 10 jaar en de lijst met doden groeit, zowel in Honduras als aan de Amerikaanse grens. De grote democratie van de wereld debatteert of kinderen gedwongen worden gescheiden van hun ouders en in kooien worden geplaatst zonder toegang tot douches, en met een beperkt gepast proces, opkomt voor de definitie van concentratiekampen. De blanke supremacistische president leent zijn woorden voor immigratie (‘invasie!’) Aan een massale schietpartij, en de voormalige vice-president wijst op zijn rol in een falend plan om Midden-Amerika te ‘redden’, naast een lang mislukt plan in Colombia, als als een van de redenen waarom hij president zou moeten zijn. Tegen deze achtergrond is Franks boek nuttig om de rol van de Verenigde Staten in de tragedie aan de grens en zijn oorsprong in Honduras te begrijpen. Terwijl een beschuldigende vinger in Frank’s pagina’s wijst op de vervormingen van het Amerikaanse recht,

‘ Laat ons u vanaf het begin nieuws brengen over uw hoofdpersoon’

Als de VS Lorraine Hansberry’s ‘A Raisin in the Sun’ en Norman Mailer ‘Armies of the Night’ tot de literaire afbeeldingen van haar politieke strijd hebben, heeft Honduras ‘Prision Verde’ (‘Green Prison’) van Ramon Amaya-Amador. Amaya-Amador, geboren in 1916 uit een relatie tussen een priester en zijn geheime geliefde, schreef zijn eerste boek als leraar in de provincie Olancho. Volgens een geleerde, omdat hij “de zelfdiscipline miste om zich te conformeren aan de manieren van kleine steden,” verliet hij het klaslokaal en begon te werken in de bananenvelden van Honduras in het noorden. Toen de industrie tijdens de depressie tot stilstand kwam en een “gele sigatoka” -ziekte optrad, trad Amaya-Amador toe tot de Communistische Partij en lanceerde een politiek tijdschrift, Alerta. Serialized in zijn tijdschrift, “Prision Verde” werd Amaya-Amador – en, in de woorden van Frank, Honduras – “meest beroemde roman.”

Frank blijft niet stilstaan ​​bij het belang van het boek. Maar geleerde Janet Gold herinnert zich de profetische strekking van de roman uit 1950. “Door de contrasterende situaties van lokale landeigenaren die ervan overtuigd zijn … om hun land te verkopen en iemand die weigert, te dramatiseren”, schrijft Gold, schrijft Amaya-Amador “sympathie voor het onafhankelijke karakter om vervolgens te onthullen dat regeringstroepen in strijd zijn met de buitenlands bedrijf dwingt hem van zijn land. ‘

De onhygiënische leefomstandigheden in de kampen, de gevaren van het werken met met pesticiden beladen fruit, de afwezigheid van onderwijsfaciliteiten voor kinderen van werknemers, de corruptie van de overheid en de medeplichtigheid aan de uitbuiting van Hondurese burgers zijn slechts enkele van de onrechtvaardigheden … [afgebeeld] in de roman. Een leider komt tevoorschijn … om een ​​staking te leiden … en de leider wordt gedood, maar zijn geheugen leeft voort om een ​​sprankje hoop te inspireren.

Afgezien van de litanie van uitbuiting van de roman, was “Prision Verde” “buitengewoon profetisch,” schrijft Gold, “want op 2 mei 1954 begonnen ongeveer 25.000 werknemers van United Fruit Co. en 15.000 Standard Fruit Co. een staking die negenenzestig dagen duurde . Werknemers uit andere sectoren sloten zich aan … wat uiteindelijk resulteerde in de officiële erkenning van het recht van werknemers om een ​​vakbond te vormen, het creëren van een werkdag van acht uur, overwerkvergoeding en betaalde vakanties. ”

Gebruikmakend van de vrees voor een andere Hugo Chavez in Honduras, zouden al deze en andere voordelen na de staatsgreep van 2009 worden nagestreefd.

De Waffling Obama-administratie

Verkozen in 2006, verhuisde Zelaya naar links toen hij werd afgezet. Hij bracht Honduras in regionale coalities zoals Petrocaribe en de Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America (ALBA), opgericht door Cuba en Venezuela in 2004. Hij stond op het punt land over te dragen aan 300.000 kleine boeren om de arbeidersklasse van het land te laten groeien baseren. Deze bewegingen waren voorbij de bleke en hij werd vanwege hen verwijderd.

De interim-regering van Roberto Micheletti die volgde, begon onmiddellijk met een repressieprogramma om de staatsgreep te consolideren en te legitimeren. Maar de tegengroep, in de vorm van massale protesten, sit-ins en beroepen van verschillende kantoren, was onmiddellijk en wijdverbreid. Er kwam een ​​botsing. “De terreur escaleerde,” schrijft Frank; “Één voor één verdwenen activisten of werden vermoord.” De boodschap was duidelijk; afwijkende meningen worden niet getolereerd. Tijdens die eerste dagen van de staatsgreep werden CNN, Radio Progresso en Cholusat SUR gesloten, de regering ‘sloot elektriciteit af naar buurten waar de protesten bijzonder sterk waren. In Olancho, waar [afgezette president] Zelaya vandaan kwam ‘- zoals Amaya-Amador -‘ begon het leger naar verluidt huizen in te breken en jonge mensen gevangen te nemen, waardoor anderen gedwongen werden de heuvels in te vluchten. ‘

Op 11 juli, twee weken na de staatsgreep en zes dagen nadat Isis Obed Murillo werd neergeschoten, werd Roger Bados, president van de lokale vakbond en anti-staatsgreepactivist in San Pedro Sula, doodgeschoten door gewapende mannen. Diezelfde nacht stapten drie mannen in een bus in Santa Bárbara, beval oppositieactivist Ramon García de bus uit en vermoordde hem. Een maand later greep de 25-jarige Irma Melissa Villanueva van een protest in Choloma, buiten San Pedro Sula, en, volgens Frank, “nam ze haar mee naar een afgelegen locatie, waar vier politieagenten haar urenlang hadden verkracht. ‘Nou, teef, je gaat zien wat er met je gebeurt omdat je bent waar je niet zou moeten zijn,’ vertelden ze haar. ‘Ze vertelde haar verhaal drie dagen later. Voor haar moed stond ze voor een tweede verkrachting, dit keer met haar familie gedwongen te kijken. We zullen “kijken of je ons dit keer meldt,” zeiden haar aanvallers haar.

In de herfst na de staatsgreep schorstte Micheletti vier artikelen van de grondwet, “de vrijheid van doorvoer beperken, openbare vergaderingen verbieden die niet zijn geautoriseerd door veiligheidstroepen en de media verbiedt kritiek te leveren op de regering – [terwijl] vijfendertig honderd tot vierduizend mensen illegaal vastgehouden wegens vreedzaam demonstreren. ‘

Op 26 september, op de 36e verjaardag van het gebruik van het nationale stadion in Chili om politieke gevangenen te huisvesten na de door de VS gesponsorde coup daar, publiceerde de BBC een foto van een Hondurese stadion dat wordt gebruikt om meer dan 600 politieke gevangenen vast te houden. Frank vraagt ​​zich af wat ze kan doen om te helpen en begint eerst op de hoogte te blijven. Kon de Obama-regering, die slechts vijf maanden vóór de staatsgreep werd gezworen, helpen? “We wisten dat een poging tot staatsgreep het jaar daarvoor was gestopt in Bolivia en dat in 2002 een staatsgreep in Venezuela na twee dagen was teruggedraaid”, schrijft ze. “We konden voelen hoe verrassend sterk het Hondurese verzet was. We wisten dat de Organisatie van Amerikaanse Staten en tientallen landen in Latijns-Amerika en over de hele wereld de coup woest hadden veroordeeld en Zelaya’s onmiddellijke herstel hadden opgeroepen. ”Barack Obama, was tenslotte de ‘Ja, we kunnen!’ president. Was hij reden voor hoop?

In feite was de administratie wafelig. Op de dag van de staatsgreep sprak Obama in algemene bewoordingen over het respecteren van ‘de rechtsstaat’. De dag daarna, zo schrijft Frank, was de regering ‘bereid om het een staatsgreep te noemen, maar halverwege de week had het ministerie van Buitenlandse Zaken zich teruggetrokken eist onmiddellijke terugkeer van Zelaya. … Ondanks het duidelijk criminele en onwettige karakter van het regime … begon de Obama-regering de facto president Micheletti te behandelen als Zelaya’s legitieme diplomatieke gelijke. onderhandelingen in San Jose, Costa Rica, “waardoor” met succes de macht over de situatie wordt overgedragen op door de VS gecontroleerd terrein [sic] en weg van “de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS),

Bovendien “weigerden Obama en Clinton nadrukkelijk om ooit de uitdrukking” militaire staatsgreep “te gebruiken, die de Verenigde Staten wettelijk zou hebben verplicht om bijna alle buitenlandse hulp aan Honduras onmiddellijk te stoppen,” schrijft Frank. Ze beantwoordt een vraag die in de lucht is blijven hangen: was de betrokkenheid van de VS met voorbedachten rade? “We hebben nog geen concreet bewijs dat de Verenigde Staten de staatsgreep hebben gepromoot of vooraf hebben goedgekeurd”, erkent Frank. “We weten wel dat het vliegtuig waarin het Hondurese leger Zelaya het land uit vloog, stopte om te tanken op de Soto Cano Air Force Base, een gezamenlijke VS-Hondurese basis, en we kunnen aannemen dat dit zonder de toestemming van de VS niet zou zijn gebeurd. ” Is dat alles? Nee. “We weten dat vier van de zes top generaals die toezicht hielden op de staatsgreep door de Verenigde Staten werden getraind aan de School of the Americas / Western Hemisphere Institute for Security Cooperation in Fort Benning, Georgia, en dat het onwaarschijnlijk is dat ze een staatsgreep zonder goedkeuring van de VS. “Uit de onderschepping, meldt Frank, weten we verder dat” top Hondurese militaire functionarissen een partij bijwoonden die werd gegooid door de defensie-attaché van de Amerikaanse ambassade. Om negen uur die nacht verliet Kenneth Rodriguez, de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Honduras, de partij om [Hondurese] generaal Romeo Vazquez Velasquez te ontmoeten en keerde toen terug naar de festiviteiten. De volgende ochtend leidde Vazquez de staatsgreep. ‘ we weten verder dat “top Hondurese militaire functionarissen een partij bijwoonden die werd gegooid door de defensie-attaché van de Amerikaanse ambassade. Om negen uur die nacht verliet Kenneth Rodriguez, de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Honduras, de partij om [Hondurese] generaal Romeo Vazquez Velasquez te ontmoeten en keerde toen terug naar de festiviteiten. De volgende ochtend leidde Vazquez de staatsgreep. ‘ we weten verder dat “top Hondurese militaire functionarissen een partij bijwoonden die werd gegooid door de defensie-attaché van de Amerikaanse ambassade. Om negen uur die nacht verliet Kenneth Rodriguez, de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Honduras, de partij om [Hondurese] generaal Romeo Vazquez Velasquez te ontmoeten en keerde toen terug naar de festiviteiten. De volgende ochtend leidde Vazquez de staatsgreep. ‘

Lees ook:  Op de grens van een apocalyptische oorlog met Iran

Maar Frank lijkt te missen dat de regering-Obama heeft toegegeven vooraf van de staatsgreep te weten dat hij zijn best heeft gedaan om deze te ontmoedigen. Mark Weisbrot, die in The Guardian schrijft,  vraagt ​​zich af hoe die ontmoediging heeft geklonken: ‘Hebben bestuursambtenaren gezegd:’ Weet je dat we moeten zeggen dat we tegen zo’n beweging zijn als je het doet, omdat iedereen dat doet? ‘ Of leek het meer op ‘Doe het niet, want we zullen er alles aan doen om een ​​dergelijke staatsgreep terug te draaien’? De acties van de administratie sinds de staatsgreep wijzen op iets dat meer lijkt op de eerste, zo niet erger. ‘

Mediablokkade, Noord en Zuid

Net als sommige van hun Amerikaanse collega’s, waren veel Hondurese kranten ‘dol op de coup’, schrijft Frank. “Ze zaten vol fantastische, alarmerende ficties: Zelaya is een drugsdealer! De Venezolaanse en Nicaraguaanse legers zijn verzameld aan de Hondurese grens, klaar om binnen te vallen om hem te herstellen! protesten die de staatsgreep aan de kaak stellen, werden door honderdduizenden Honduranen continu bijgewoond. De ongegeneerd valse steeg naar niveaus die Fox News bijna kon doen blozen. “Tot zijn eeuwige schaamte,” schrijft Frank, “[de krant] La Prensa heeft zelfs een gefotografeerde foto gemaakt van de mannen op de luchthaven met het lichaam van Isis Obed, de jonge man gedood door sluipschutters van de overheid,

Terwijl de belangen van de elite werden geuit via een spectrum van nepnieuwsforums, bleef president Micheletti een regime van gewelddadige censuur voorzitten. Hij nam de uitrusting van zendstations in beslag die het officiële verhaal van de coupplotters in twijfel trokken, stations zoals Radio Progresso sluiten of ze uit de lucht bestellen, zoals gebeurde met “drie radiostations en televisiekanaal 36”. De oppositie noemde deze mediablokkade de  cerco mediatico , en Frank herinnert zich dat ze in de VS in eerste instantie “frontaal onze eigen cerco mediatico tegenkwam.”

Hoewel ze schat dat ongeveer de helft van de tegenstanders van de coup die in zijn nasleep protesteerden, tijdens zijn incumbency tegen Zelaya was geweest, hebben media zoals The Associated Press de oppositie gereduceerd tot ‘Zelaya-aanhangers’, of zelfs (in het geval van de AP), ‘ die-hard aanhangers van afgezette president Zelaya, ” implicerend dat de oppositie louter fanatieke groeperingen waren die lang daarvoor beleefd hadden moeten opgeven. ‘Dat Zelaya een tweede termijn had gezocht, was de rechtse sjofel die Amerikaanse media niet zouden laten sterven. Frank haalt Newsweek aan voor zijn sprong in de toekomst, en schreef dat het tijdschrift “zelfs zonder kritiek Jorge Castaneda uit Mexico beweerde dat Zelaya illegaal probeerde een derde termijn te krijgen  “, ondanks een niet-bestaande tweede termijn.

Inderdaad, de oneerlijkheid van  Mary Anastasia O’Grady van The Wall Street Journal, zonder vermelding van Frank, valt op. Met koppen als “Honduras verdedigt zijn democratie: Fidel Castro en Hillary Clinton Object” en openingsparagrafen die luiden: “Het lijkt erop dat president Mel Zelaya een fout heeft berekend toen hij probeerde het succes van zijn goede vriend Hugo [Chavez] na te streven in het hervormen van de Honduran Constitutie naar zijn zin ‘, ziet men de verlammende vleugel van de gevestigde media een nieuw gekozen Obama – die andere projecten op zijn takenlijst had – naar rechts duwen, terwijl links grotendeels tot zwijgen werd gebracht. Over het terughoudendheid van Honduras-geleerden schrijft Frank dat ‘die paar academici die wel kennis van Honduras hadden’ zelden ‘ingrijpen om het verhaal van de regering aan te vechten’. Was dit het gevolg van verlegenheid na hoge emoties rond de verkiezing van Obama, of van de trage voorzichtigheid met welke academici werken ze, of beide?

Wees niet verlegen, mevrouw secretaris

Toen de president door de rechtse media werd gehamerd vanwege zijn gebaren om de wet te volgen, en met weinig steun van de reeds gemarginaliseerde links, begon de regering te kraken voor de verkiezingen die in de herfst zouden komen. Maar gezien de black-out van Honduras, de verkorting van de grondwet en de oorlog tegen de oppositie, was de uitkomst, constateren Frank en andere waarnemers, een uitgemaakte zaak. “De voortdurende onderdrukking van fundamentele burgerlijke vrijheden maakte een vrije en eerlijke verkiezing duidelijk onmogelijk,” schrijft ze, “terwijl hetzelfde leger dat de coup pleegde de fysieke stemmingen beheerste. Alle internationale organisaties – inclusief de Verenigde Naties, het Carter Center en de OAS, met uitzondering van de Amerikaanse Republikeinse Partij en enkele afgevaardigden van de Democratische Partij – weigerden het proces te observeren. ”

Te voorschijn komend uit een van de twee rechtse partijen die het tweepartijenstelsel van Honduras domineerden – het maakt nauwelijks uit welke – Porfirio Pepe Lobo het presidentschap op zich nam. Het signaal dat dit heeft verzonden? Dat geweld en straffeloosheid kunnen doorgaan. Terwijl de regering op zoek was naar een ontsnapping uit de val waarin ze zich bevond, gezien haar wettelijke verplichtingen om zich tegen de coup te verzetten, schreef assistent-staatssecretaris  Thomas Shannon minister Clinton om te suggereren dat de VS slechts haar handen wassen. “Als we nadenken over wat te zeggen, zou ik aanraden dat we niet verlegen zijn. We moeten het Hondurese volk feliciteren, we moeten de stemming van vandaag verbinden met de diepe democratische roeping van het Hondurese volk, en we moeten de gemeenschap van democratische naties (en vooral die van Amerika) oproepen om deze prestatie te erkennen, respecteren en erop te reageren van het Hondurese volk. ”Dit, voor een overwinning die slechts zo legitiem was als de coup die eraan voorafging, illegaal was? Er was niets verlegen en alles schaamteloos eraan.

Meer ruimtes voor onze mensen?

“Hoog op de lijst” van Lobo’s buit, schrijft Frank, was een radicale revanchistische economische agenda. Land was een belangrijk onderdeel hiervan. Een andere zwaarbevochten opmars voor Hondurese burgers, de landhervormingswet dateert uit het decennium na de staking van 1954, met als gevolg dat de jaren 1973 tot 1977 soms de “Gouden Eeuw” van landhervorming werden genoemd. In feite werd  gedurende die vier jaar 120.000 hectare land herverdeeld onder  campesinos . Volgens  een geleerde : “In drie decennia werd in totaal 409.000 hectare (het equivalent van 12,3% van het landbouwareaal van Honduras) overgedragen aan 60.000 boerenfamilies (het equivalent van 13% van de plattelandsbevolking).” sfeer na de staatsgreep,  campesinos werden vermoord, hun huizen in legaal herverdeelde landen werden verbrand en misdadigers dwongen hen op een of twee uur van tevoren uit met de dreiging van gewapend geweld, hoewel de leiders hoopten deze gewelddadige onteigening te overschrijven met een juridisch scherm.

Om de diefstal van deze landen namens de markt te bespoedigen, werd een plan geboren dat Frank noemt “zo vergezocht het ondenkbaar leek.” Verspreid via een virale TED praat brainstorm, het model of charter stedenvoorstel probeerde steden opnieuw te tekenen als buiten de gebruikelijke rechtsstaat of soevereiniteit van een land – denk aan handvestscholen voor hele stedelijke gebieden – en waar anderen naar toe kunnen migreren of ‘met hun voeten kunnen stemmen’. Het initiatief lijkt in de praktijk markten te bevrijden van mens, arbeid en civiel rechtenbescherming gewonnen via historische strijd en ingeschreven in de Hondurese grondwet of weerspiegeld in andere wetten, zoals de landhervormingswet.

Het brein achter het voorstel was Paul Romer, een econoom van de Universiteit van New York, die betoogde dat steden in ontwikkelingslanden zich onder toezicht van een reeds ontwikkelde, eerste wereldeconomie, een Big Brother, zouden moeten kunnen ontwikkelen economisch protectoraat, als u wilt. (Romer zou later de hoofdbank van de Wereldbank worden als econoom.) In zijn adviescomité voor modelsteden zat Grover Norquist, het archconservatieve, niet-regulerende brein achter de Tea Party, waaruit Trump’s nauwere verhaal tegen Obama voortkwam.

De gordijnverhoger kwam in het voorjaar van 2010 met de conferentie ‘Honduras is Open for Business’. De Mexicaanse ondernemer Carlos Slim was gepland om te praten, net als voormalig president Bill Clinton, die zich uiteindelijk terugtrok. “Of het evenement daadwerkelijk investeringen genereerde, was onduidelijk, maar het leverde zeker tal van spotparodieën op in de solidariteitswereld in het noorden: ‘Honduras, Open for Repression.’ ‘Honduras, Busted Open for Business.’ ”Schrijft Frank.

Enkele weken later kondigden presidenten Juan Manuel Santos van Colombia en Chavez van Venezuela een deal aan die ze hadden gesloten met het Lobo-regime, waardoor Zelaya, die in de Braziliaanse ambassade was opgesloten, legaal naar zijn thuisland kon terugkeren. “Het Cartagena-akkoord, zoals het bekend was, bevatte drie belangrijke bepalingen: ten eerste zouden alle strafrechtelijke aanklachten tegen Zelaya en zijn topministers, die ook nog in ballingschap waren, nietig worden verklaard. Ten tweede zou de regering van Honduras zich ertoe verbinden de mensenrechten te beschermen. Ten derde – en hier wordt het complot dikker – zou een legale weg duidelijk worden gemaakt voor het Nationale Front van Volksverzet om een ​​politieke partij te worden. vestigingsfiguren rond de afgezette Zelaya. Helaas, niet  om electorale politiek in te voeren, maar om buiten het partijapparaat te werken; deze derde bepaling heeft de leden dan ook zeer verrast en bedreigde een breuk in de coalitie.

Maar Zelaya kwam eindelijk thuis en Honduras was terug in de OAS. Toen Obama met Lobo in het Oval Office verscheen, verklaarde de Amerikaanse leider: “Vandaag begint een nieuw hoofdstuk in de relatie tussen onze twee landen. Gedeeltelijk onder druk van de internationale gemeenschap, maar ook vanwege de sterke inzet voor democratie en leiderschap door president Lobo, hebben we een herstel van democratische praktijken en inzet voor verzoening gezien die ons veel hoop geeft. ‘ optimisme zou voorbarig zijn. Lobo antwoordde met: ‘We hebben onze democratische roeping bevestigd. We hebben opnieuw de weg naar democratie bevestigd waar we aan werken en die we zullen voortzetten. We zullen nog meer ruimtes openen voor onze mensen om zich te kunnen uiten. ”

In feite, slechts een maand na het akkoord, werden “nog meer ruimtes”  afgesloten  voor Hondurans, zeker voor leden van de Campesino-beweging van Rigores, een stad in de noordelijke Aguan-vallei waar boeren werden gemarginaliseerd om hun woningen. Tijdens een typisch incident op 24 juni schrijft Frank: ‘De Hondurese politie en het leger hebben bijna de hele Campesino-gemeenschap verwoest … een schoolgebouw met zeven kamers, drie kerken, een buurthuis en meer dan honderd huizen veranderd in uitgebrand puin in een enkele middag. De bijna 500 bewoners hadden een opzegtermijn van een uur om hun bezittingen te verwijderen en keken toen toe hoe hun huizen in brand werden gestoken door veiligheidstroepen en werden verpletterd door een bulldozer. ”En omdat er geen rechter aanwezig was, was het bevel illegaal.

Evenmin zouden deze “nieuwe ruimtes” voor Hondurese zelfexpressie van toepassing zijn op het werk. In september keurde de Lobo-administratie de arbeidswet goed, “door fulltime banen te beëindigen en om te zetten in parttime, tijdelijk werk dat niet in aanmerking komt voor vakbond of het gezondheidszorg- en pensioensysteem van de overheid”, schrijft Frank. In oktober hebben leden van operatie Xatruch, een militaire politie-taskforce die is ingezet om de misdaad te bestrijden en het landconflict op te lossen, “gevangengenomen, zonder aanklacht vastgehouden en Walter Nelin Sabillón Yanos,” gemarteld, een  campesino landactivist. “Sabillón getuigde … dat terwijl … in hechtenis … autoriteiten hem sloegen, herhaaldelijk een kap op zijn hoofd plaatsten en … een elektrische schok op zijn handen, buik en mond uitoefenden terwijl hij hem ondervroeg over de campesino-beweging,” schrijft Frank. Een van de rijkste landbezitters, Miguel Facussé, wiens privé-bewakers politie- en militaire uniformen ruilden voor gewone kleding wanneer dat uitkwam – allemaal tijdens het martelen en vermoorden van  campesinos – verscheen zelfs in  een Amerikaanse diplomatieke kabel , in samenwerking met drugskartels.

Lees ook:  Het enorme geloofwaardigheidsprobleem van de media

Na te hebben geposeerd met de corrupte Lobo in het Witte Huis, zat de regering Obama vast aan de haak om dit recht te maken. Maar na het doorbreken van de institutionele vangnetten van Honduras, leek de administratie niet te weten hoe ze dingen konden repareren met hetzelfde dynamiet waarmee ze ze hadden gebroken. En toch was het niet Obama zelf, maar een van zijn voormalige kabinetsleden (en de bevolking van Honduras) die de prijs zou betalen.

Uitrol Modelstad onderbroken

Maar eerst hielp The New York Times Magazine Lobo met het uitrollen van zijn plan. In mei 2012 publiceerde Adam Davidson van “Planet Money” van de NPR een profiel met de meest onfatsoenlijke maar eerlijke titel, ” Wie wil Honduras kopen ?” Zoals Frank opmerkt, ging het artikel vergezeld van een “schandalige cartoon met een brede, groene jungle, slechts onderbroken door een kleine stad in het midden, oprijzend tussen bouwkranen. Een geel vliegtuig vloog over de stad met een spandoek met de tekst ‘THE NEW HONDURAS, EST 2010.’ Vooraan stak een bord uit de jungle met de tekst ‘GOEDE HONDURAS’, met een pijl die naar de stad wijst, en ‘SLECHTE HONDURAS’, met een pijl die van de pagina af wijst. Een tweede bord luidde: ‘WELKOM IN DE NIEUWE HONDURAS (GEEN ZORGEN, HET IS NIET ECHT HONDURAS)’. ”

Met een kort profiel van Romer en zijn grote idee, gaf het artikel toe dat Romer, “die naar verwachting voorzitter [van het uitgehouwen gebied  van  Honduras] is, hoopt een stad te bouwen die plaats biedt aan 10 miljoen mensen, dat is 2 miljoen meer dan de huidige bevolking van Honduras. “Wat eufemisme ook is om met voeten of andere lichaamsdelen te stemmen, de uitdrukking” wordt naar verwachting voorzitter “kondigde kaal de antidemocratische tendensen achter de regeling aan. Maar Davidson voegt eraan toe dat de stad van [model] Romer een extreem open immigratiebeleid zal hebben om buitenlandse werknemers van overal aan te trekken. Het zal ook tactisch sommige  afraden van komen. Singapore, zei Romer, biedt een goed (zij het soms overijverig) model. De strikte straffen voor dingen als het niet doorspoelen van een openbaar toilet kunnen voor late nachtgrappen zorgen, maar ze geven potentiële immigranten aan dat het een geweldige plek is als je hard wilt werken en volgens de regels wilt spelen. ”Dus voordat Donald Trump deze vertelde burgers dat ze niet goed genoeg waren om de grens over te komen naar de VS, de bondgenoten van de regering Obama vertelden hen dat ze niet goed genoeg waren voor hun  eigen land, althans niet binnen de modelstadgrenzen van deze Romer. Niet als ze de vrijheid wilden hebben om tegelijkertijd te lopen en kauwgom te kauwen (of niet te spoelen).

Maar twee dagen nadat het gordijn over Machiavelliaanse neo-vorstendommen was opgeheven, een  deus ex machina getroffen, waardoor burgers in beide landen een Hollywood-achtige visual krijgen voor de gewelddadige man die speelt tussen de elite van Honduras en hun Amerikaanse klanten. Frank vertelt in de vroege ochtenduren van 15 mei 2012: “twee helikopters van het ministerie van Buitenlandse Zaken met Hondurese veiligheidstroepen en Amerikaanse ‘adviseurs’ van een DEA FAST-team schoten en doodden vier Afro-inheemse Hondurese burgers – twee zwanger – en verwondde vier anderen. ‘Ten onrechte bewerend dat de agenten van de Drug Enforcement Administration alleen hadden deelgenomen aan een adviserende rol, nam het ministerie van Buitenlandse Zaken afstand. Assistent-staatssecretaris Victoria Nuland uitgesteld tot een door de Hondurese autoriteiten gaande onderzoek. Frank noemt dat onderzoek, scheef om de staatsmoorden te beschermen, ‘incompetent, corrupt en extreem beperkt’. de regering van Honduras “gebruikte haar autopsierapport om aan te dringen dat [een van de gedode vrouwen] niet zwanger was.” Medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken toonden zelfs een selectief bewerkte video aan leden van het Congres die beweerden te bewijzen dat de slachtoffers op de agenten, die degenen die hoopten de video te analyseren, vertelden dat het geclassificeerd was. Maar vijf jaar later bevestigde een rapport van 400 pagina’s door het kantoor van de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Justitie de versie van de slachtoffers en de families. “DEA-agenten waren in feite in de helikopter die tegen de Hondurese strijdkrachten schreeuwden naar ‘BRAND, BRAND’, tegen de slachtoffers in de boot,” schrijft Frank. Videosegmenten vertoonden zelfs helemaal geen vuur vanaf de boot van de slachtoffers, maar wel schoten van de andere boot gericht op de slachtoffers.

Een tijdlang begon de Amerikaanse pers echt op te letten en het Congres schreef memo’s die dreigden geld in te houden, wat de sleutel was geweest tot Frank’s eerder vruchteloze campagnes. Tussen begin 2012 en medio 2014 was de Obama-regering grotendeels in het defensief over haar Honduras-beleid na de staatsgreep, en terecht, zoals Frank en andere kijkers van Honduras vernietigende aanklachten over zijn mislukkingen publiceerden; het aantal moorden steeg (op weg naar ‘s werelds hoogste), vrouwen werden steeds onveiliger (waarbij Honduras uiteindelijk’ s werelds meest onveilige plek voor hen werd), politiecorruptie groeide ongebreideld en de mensenrechten verbeterden niet.

Om het bloeden te stoppen, vloog Lobo naar Miami om hoge Amerikaanse functionarissen te ontmoeten, waarna vice-president Joe Biden naar Mexico en Honduras vloog. Mexico en Guatemala wilden cocaïne decriminaliseren, omdat de hernieuwde Amerikaanse oorlog tegen drugs niet werkte, dus Biden had dit en het corruptieschandaal domineerde krantenkoppen over de regio. Tijdens zijn bezoek, zo schreef Frank, probeerde de regering ‘het politie-corruptieschandaal, de statistieken van het moordpercentage en het alarm over mensenrechtenschendingen door door de VS gefinancierde veiligheidstroepen adequaat te herformuleren: allemaal binnen de kern van de drugsoorlog: onderdrukking van de politie onder een generieke ‘veiligheidscrisis’, en de ‘veiligheidscrisis’ was het gevolg van drugshandel. ‘De duivel was  niet  in de details.

Ja, drugshandel was een realiteit, maar om het in context te plaatsen, het helpt om de mate van corruptie in herinnering te brengen die de regering Obama tolereerde en sponsorde. Toen bijvoorbeeld het Hooggerechtshof van Honduras het modelstedeninitiatief verbood omdat het de Hondurese grondwet ongeldig maakte (aantoonbaar een slechtere uitkomst dan de bescherming van Zelaya voor arme mensen), ontsloeg de wetgever, onder leiding van Juan Orlando Hernandez, vier van de raadsheren.

In 2014, toen Hernandez het presidentschap op zich nam na een zeer onregelmatige verkiezing, had hij de controle over de rechtbanken (die hij met vriendelijke rechters had ingevuld), evenals de wetgevende macht, waarin hij een leidende rol had gespeeld, en het leger en politie, die Lobo en het regime na de staatsgreep voortdurend hadden samengevoegd. Wetten werden aangenomen om de overheid te beschermen tegen aansprakelijkheid. Tachtig procent van de strafzaken bleef ongestraft. En de banden tussen drugshandelaren en ambtenaren werden steeds duidelijker. De directeur van de nationale politie, Tiger Bonilla, leidde de doodseskaders. Dat de VS met Bonilla zou blijven werken, was een overtreding van de eigen Leahy-wet. Maar ambtenaren vormden een Catch 22-stijl oplossing die effectief zei: “Hoewel hij het hoofd van de politie was, zullen we alleen werken met mensen in de strijdkrachten die hem niet zijn, werkt voor hem . De Verenigde Staten bleek te zijn liegen over  dit , omdat het eigenlijk was direct met Bonilla.

Corruptiewaakhond Sarah Chayes schreef in een rapport dat onder de regimes na de staatsgreep in Honduras: “Het is niet langer mogelijk om corruptie te beschouwen als alleen het onrechtmatige handelen van individuen. Corruptie is het besturingssysteem van geavanceerde netwerken die openbare en particuliere netwerken en uitgaande criminelen met elkaar verbinden – inclusief moordenaars. ”Chayes koppelt Hondurese noodmigratie aan corruptie door de VS, en fouten die de VS expliciet ondersteunen. “Stedelijk geweld en migratie … zijn bijproducten van de corruptie van de regering die de steun van de VS (en de Europese Unie) geniet om die kwalen te bestrijden.”

Met dit belangrijke voorbehoud richt Franks uitvoerig gedetailleerde tour zich naar de beruchte caravans, spoken van Obama’s beleid.

De caravans

In juni 2014 had de website Breitbart een verhaal met de kop: “Uitgelekte afbeeldingen onthullen kinderen in drukke Amerikaanse cellen, Border Patrol overweldigd.” De site volgde dat verhaal, ogenschijnlijk gemotiveerd door humanitaire bezorgdheid, met een tweede titel met de titel “8 redenen om nu de grens te sluiten.” Onder deze redenen beweerde het “ziekte”, “dreiging van terrorisme”, “veiligheid van Amerikaanse burgers” en ” Amerikaanse cultuur wordt aangevallen. ‘Met andere woorden, meer rechtse onzin. Een derde Breitbart-verhaal kwam dezelfde dag: ‘Meer dan de helft van de Midden-Amerikaanse immigranten op welzijn’. CBS News en de Los Angeles Times volgden dit voorbeeld en, zoals Frank schrijft, berichtten de media al snel dat ‘zevenenvijftigduizend mensen zonder papieren, zwermde  over de grens van Mexico, ‘met meer onderweg. Frank schrijft: “Over het algemeen was deze transformatie van het openbare gesprek in de Verenigde Staten over Honduras verbluffend en snel – het duurde slechts ongeveer drie weken.” Ze vervolgt:

In de rechtse versie maakten kinderen gebruik van lakse grenshandhaving om het land binnen te  vallen (nadruk van mij), wat een bedreiging voor de nationale veiligheid vormde. In de liberale versie produceerden bendes en drugshandelaren angstaanjagend geweld in Honduras, waardoor kinderen naar het noorden vluchtten, waar ze werden geconfronteerd met enge omstandigheden binnen het Amerikaanse grenshandhavingssysteem.

Een verkiezingsjaar, 2014 was ook een keerpunt. Het hele jaar door en in de zomer hadden activisten bescheiden vooruitgang geboekt bij het uitdagen van Amerikaanse financiering voor een land dat wordt geregeerd door onwettige, onregelmatig gekozen of niet-gekozen leiders die een systeem voorzitten dat journalisten, activisten en de oppositie vermoordde of gevangen zette en wier anti-corruptie maatregelen bleken tandeloos en ontworpen om sponsors van het ministerie van Buitenlandse Zaken te sussen zonder het leiderschap daadwerkelijk uit te dagen. Maar nu verschoof het verhaal naar grensovergangen, bendes en drugs.

Het werd een soort obsessie, het verhaal stond los van de feitelijke rol van de Verenigde Staten. Inderdaad, Frank zelf schrijft over de bendes en drugshandelaren. Maar in tegenstelling tot de meeste van deze nieuwe dringende berichtgeving over Honduras, voegt ze belangrijke kanttekeningen toe die de bendes contextualiseren als een geschiedenis hebben en laten zien het harde werk dat activisten, veel eerlijke politici, rechters, journalisten, leraren en andere maatschappelijke vertegenwoordigers probeerden te bereiken in een samenleving die anders is gesloopt met steun van de reus in het noorden. “Maar laten we duidelijk zijn,” schrijft ze, “die bendes en drugshandelaren namen een breed deel van het dagelijks leven in Honduras over, deels omdat de elites die de regering bestuurden het toelieten en er zelfs van profiteerden. Wie was de bende in dit verhaal? … De rechterlijke macht was [nu] grotendeels corrupt; het strafrechtssysteem functioneerde om de schurken en de moordenaars te beschermen. De politie was diep verweven met de bendes en drugshandelaren. ‘

Bijlmoordenaars voor geallieerden

In de New York Times, getiteld ‘Een plan voor Midden-Amerika’, hielp de toenmalige vice-president Biden – en nu een leidende kandidaat voor de Democratische nominatie voor de presidentiële race van 2020 – de regering bij het beheren van de vernietiging die ze had veroorzaakt, aas en -switch-stijl, door drie dingen te beloven: ten eerste, veiligheid (hoewel hij zinspeelt op zijn rol bij het opstellen van de straffende Crime Bill uit 1994 als een maat voor zijn  vaardigheden ); ten tweede, transparantie, hoewel onder het leiderschap dat de VS de afgelopen zes jaar hadden verdedigd, de transparantie werd belemmerd; en ten derde, internationale investeringen, hoewel de chaos veroorzaakt door de ongebreidelde straffeloosheid het bijna onmogelijk zou maken om dergelijke investeringen aan te trekken (weet je nog hoe het modelstedenplan werd gestimuleerd door de helikoptermoorden van de DEA?).

Omdat veel geld niet had gewerkt, gooide de administratie veel meer naar Honduras ($ 1 miljard nieuw toegezegd). Het deed dit zonder afbreuk te doen aan het besluit om het geld niet te verlammen met een echte verantwoording. Het heeft het Hondurese leiderschap onder Juan Orlando Hernandez ertoe gebracht in te stemmen met een aantal maatregelen op papier tegen corruptie, met het logo van Transparency International. Maar inmiddels was het voor iedereen behalve de hoogste investeerders duidelijk dat hoe slechter het ging, hoe meer geld de VS stuurde.

Bij de uitvoering ervan heeft een groot deel van de nieuwe campagne om Honduras te pacificeren zich beperkt tot het bang maken van kinderen met reclameborden die de dood beloofden als ze de chaos daar verlieten – waar de dood ook op de loer lag – en huurde een coyote in om het leven in het noorden voort te zetten (volgens Suketu Mehta, auteur van ‘This Land Is Our Land’ worden acht op de tien Midden-Amerikaanse vrouwen die naar het noorden migreren onderweg verkracht). Maar een marketingcampagne tegen iets ergers is geen levensvatbaar plan om instellingen te stabiliseren die de Amerikaanse interventie 10 jaar heeft besteed aan het helpen van corruptie. Dat is de Amerikaanse belofte aan onderdrukte volkeren geworden: hoe slecht dingen ook mogen worden, we kunnen de realiteit altijd verbergen onder het mom van een  gerichte advertentiecampagne  die hen herschrijft naar onze huidige behoeften.

Lees ook:  MIGRANTENCRISES IN EUROPA, ONBEDOELD OF VOORAF ONTWORPEN?

Terwijl de financiering ballonvaart, werd het falen van de rechtsstaat in Honduras zo erg dat toen Frank toevallig staatssecretaris John Kerry zag in een restaurant in Washington, DC, ze zichzelf introduceerde en zei dat ze aan Honduras werkte het beleid. ‘Hoe gaat het daar beneden?’ Vroeg Kerry. “We ondersteunen de bijlmoordenaars,” vertelde ze hem en liep weg.

De moord op Berta Cáceres

Het in de rots uitgehouwen altaar in La Gruta in La Esperanza werd aangeboden voor de beschutting die deze grotten aan Honduranen verschuilden en zich voor hun vijanden verborgen hielden. Op de binnenplaats hieronder is ook waar Berta Cáceres, niet in staat om te ontsnappen aan haar, een laatste mis kreeg voordat ze werd begraven in deze koudste van Hondurese steden.

Cáceres groeide op tijdens de voortdurende vuile oorlogen en verdwijningen in Midden-Amerika die grotendeels werden gefinancierd door de Verenigde Staten. In Guatemala kwamen naar schatting 200.000 mensen, voornamelijk autochtonen, om het leven. In El Salvador droegen door de VS aangestelde operaties tegen de noodhulp bij tot een geschatte 70.000 doden tussen 1980 en 1992. Cáceres ‘moeder, Austra Bertha Flores, een vroedvrouw, beschermde en verzorgde deze vluchtelingen. Later diende hij als burgemeester en onderwees Austra Bertha haar kinderen het belang van solidariteit bij de verdediging van de onthechte personen.

In 1993 richtte Cáceres de Nationale Raad van Volks- en Inheemse Organisaties van Honduras op; haar missie was om het leven van de inheemse Lenca-bevolking te verbeteren in het licht van illegale houtkap en regionale territoriale geschillen.

Cáceres ‘werk tegen de Agua Zarca-dam begon in solidariteit met de mensen van Rio Blanco, die haar vertelden dat er bouwmachines waren verschenen, met stilte rond de vraag waarvoor het was. Destijds werden in heel Honduras dammen gepland om het elektriciteitsvermogen van het land te vergroten om een ​​lappendeken van nieuwe mijnen te voeden. De Agua Zarca-dam, een gezamenlijk project van Desarollos Energeticos, SA, (DESA) en het Chinese staatsbedrijf Sinohydro, was gericht op de rivier de Gualcarque, een waterweg die wordt beschermd door inheemse rechten, omdat deze cultureel en ecologisch cruciaal is voor de Lenca.

Met behulp van een verscheidenheid aan middelen om constante druk te handhaven – verzoekschriften, gerechtelijke acties, internationaal beroep op de rechtsstaat en de rechten van de inheemse bevolking, plus wegblokkades die de toegang tot de dam weigeren – waren de demonstranten onvermoeibaar en trokken de Chinese investeerders zich uiteindelijk terug . Doodsbedreigingen volgden. Om Cáceres te beschermen en haar belangrijke werk te eren, kreeg ze een reeks vergaderingen op hoog niveau (met de paus bijvoorbeeld) en prijzen zoals de  Goldman-prijs 2015, die ‘grassroots milieu-helden eert’ – in het geval van Cáceres voor ‘een grassroots-campagne die met succes de grootste dambouwer ter wereld onder druk zette om zich terug te trekken uit de Agua Zarca-dam’, en die ook resulteerde in een viering bij toenmalig minderheidsleider Nancy Het kantoor van Pelosi. Maar deze inspanningen zouden zinloos zijn; De laatste dagen van Cáceres konden alleen maar een angstaanjagend aftellen zijn geweest.

Vóór haar dood waren Cáceres er getuige van dat collega’s als Rio Blanco-gemeenschapsleider Tomas García schoten en doodden terwijl ze protesteerden. Andere activisten werden aangevallen door machete, in diskrediet gebracht, willekeurig gearresteerd en gemarteld. Een poging van februari 2016 op het leven van Cáceres werd op het laatste moment afgebroken, maar speelde in spanning over een uitkomst die weinigen hadden kunnen betwijfelen. Een maand later bezocht de Mexicaanse milieuactivist Gustavo Castro Cáceres om haar internettoegang te gebruiken tijdens een reis naar de regio. Toen hij hoorde dat ze alleen en onbeschermd woonde, stond hij erop om te blijven. Die nacht, in de vroege ochtenduren van 3 maart – een dag voor haar 45e verjaardag – kwamen moordenaars haar huis binnen en schoten Cáceres en Castro neer. Castro had de moordenaars verrast, wiens bewaking had verzekerd dat ze alleen woonde, Castro overleefde de schietpartij door dood te spelen. Wanneer zij vertrokken,

Autoriteiten probeerden aanvankelijk de moord op Castro vast te stellen en lanceerden een fluistercampagne die een misdaad van passie suggereerde. Ze arresteerden hem als een verdachte in plaats van een slachtoffer, waardoor zijn advocaat illegaal werd geschorst, en zijn eigen regering werd geblokkeerd om zijn rechten te beschermen. Maar schuldgevoelens wezen onvermijdelijk terug op de militaire en geprivatiseerde veiligheidsteams die bij DESA waren aangesloten, waarvan leden in de Verenigde Staten waren opgeleid in Fort Benning, Ga., De voormalige School of the Americas.

In de weken tussen het jaarlijkse ambachtsfestival van La Esperanza en de Heilige Week vond de laatste mis van Cáceres plaats op de trappen onder La Gruta, gewijd aan de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis. De kist van de milieuactivist werd omringd door duizenden verdrietige aanhangers, van wie velen zwoeren haar werk voort te zetten, en de eerste van de alomtegenwoordige foto’s van haar vreugdevolle gezicht werd opgehouden door de menigte.

De DESA-gebonden verdachten werden uiteindelijk veroordeeld. Hoewel ze blij was dat er  enige  afsluiting was, geloofde haar familie, die sprak via de oudste dochter van Cáceres, Olivia, dat het vonnis slechts gedeeltelijke gerechtigheid vertegenwoordigde. Het Hondurese leiderschap, gefinancierd door de Verenigde Staten, moet ook verantwoordelijk worden gehouden, zo niet de VS zelf, betoogde ze. En op een vreemde manier zou dit gebeuren.

Cáceres ‘stem en het voorzitterschap

Door acht jaar eerder een staatsgreep te certificeren, beweert Frank dwingend, was de Obama-regering nu vast en verantwoordelijk voor de zeer corrupte president Hernandez, die het hoogste aantal moorden per hoofd van de bevolking en het gevaarlijkste land voor vrouwen voorzat. Voor Democraten zou de uitkomst veranderen in een meer directe vorm van fiasco, hoewel die in Irak veel minder bekend was dan die andere. Hoewel het niets zou doen om het presidentschap van Barack Obama voort te stuwen naar de schoen-werpende, single-percentage-polling niveaus van schande die Irak bood aan president George W. Bush, zou de Honduras nachtmerrie, zoals Frank in haar titel suggereert, toch spelen in de gênante nederlaag van de gekroonde opvolger van Obama. In het voorjaar van 2016, terwijl Clinton genoot van haar superdelegate-,

Verhalen over Clinton’s onjuiste afhandeling van e-mails en haar goedbetaalde toespraken in Wall Street vermenigvuldigden en weergalmden door de media. Veel van de kritiek was overdreven. Maar de meest angstaanjagende stem tegen Clinton’s verwachte opvolging, zoals de geest van Hamlets vader – krachtig en dromerig – was die van Cáceres. In een  interview in 2014 die na de moord weer opdook, reageert Cáceres op de rechtvaardiging van het beleid van Clinton in Honduras in haar memoires, ‘Hard Choices’: ‘We komen uit een staatsgreep die we niet achter ons kunnen laten. We kunnen het niet ongedaan maken. Het ging gewoon door. En daarna was er de kwestie van de verkiezingen. Dezelfde Hillary Clinton zei in haar boek ‘Hard Choices’ praktisch wat er zou gebeuren in Honduras. Dit toont de bemoeienis [let op de woordkeuze] van Noord-Amerikanen in ons land. De terugkeer van de president, Mel Zelaya, werd een secundaire kwestie. Er zouden verkiezingen komen in Honduras. En hier, zij, Clinton, erkende dat ze Mel Zelaya de terugkeer naar het presidentschap niet toestonden. Er zouden verkiezingen komen. En de internationale gemeenschap – ambtenaren, de regering, de grote meerderheid – accepteerde dit, ook al hebben we gewaarschuwd dat dit zeer gevaarlijk zou worden en dat het een barbaarsheid zou toelaten, niet alleen in Honduras maar in de rest van het continent. En we zijn hier getuigen van geweest. ‘

De stem van de vermoorde milieuactivist gaf voer aan Clinton’s tegenstanders die duurde van vlak na de dood van Cáceres in maart tot tenminste de late zomer. Krantenkoppen in mainstream en progressieve media zoals The Nation, The Washington Post, Democracy Now! en The Guardian viel de regering aan, met name kandidaat-Clinton, voor het Amerikaanse beleid in Honduras. Gedurende de periode waarin Clinton haar primaire overwinning tegen de gematigde democratische socialist links van haar consolideerde en op weg was naar de algemene verkiezingen, vroegen de krantenkoppen: “Was Hillary Clinton aanwezig toen de coup van Honduras luidde in een tijdperk van geweld?” moet antwoorden voor haar acties in Honduras en Haïti. ”

Dit ondanks het feit dat ze al lang eerder het ministerie van Buitenlandse Zaken had overgedragen aan een andere beroofde democraat, John Kerry, en het Latijns-Amerikaanse dossier grotendeels was overgedragen aan de trots taaie, gaffe-master vice-president Biden. Het is verbazingwekkend om te lezen over het feit dat president Bides nu zijn plan voor Midden-Amerika heeft geplukt naast zijn plan voor Colombia, het laatste dat algemeen wordt gezien door commentatoren van  links ,  rechts  en  midden  als weinig meer dan een cocaïne-vermenigvuldigende boondoggle.

Naarmate de presidentsverkiezingen van 2020 naderen, zou Frank’s duizelingwekkend gedetailleerde boek moeten dienen als een herinnering dat het politieke centrum voor de gewone kiezer niet langer alleen een plaats van consensus was, maar de plaats van een bepaald soort consensus: waar zelfs niet ‘s werelds hoogste het aantal moorden kan erger zijn dan een ‘socalist’ die gratis gezondheidszorg wilde weggeven; waar archconservatieven zoals Grover Norquist raakvlakken konden vinden met hun centrum-linkse tegenhangers in een belastingopvang die zich niet offshore hoefde te verplaatsen. Hoewel de gewone kiezer dit “centrum” in 2000, 2004 en 2016 had afgewezen, was het voor de elite die daar de schouders wreef toch een utopische modelstad die koste wat kost zou worden bereikt, waar geen van onze betaalde toespraken op Wall Street zou worden belast.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments