We worden verteld dat Dorian een orkaan van categorie 4 zou kunnen worden voordat hij eindelijk de Amerikaanse kust inslaat

We worden verteld dat Dorian een orkaan van categorie 4 zou kunnen worden voordat hij eindelijk de Amerikaanse kust inslaat

29 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Het lijkt er nu op dat Dorian een zeer gevaarlijke storm gaat worden. Toen ik voor het eerst over Dorian hoorde, was ik niet zo bezorgd omdat het een relatief kleine storm was en het ver van de oostkust lag. Maar met elke dag is deze storm meer onheilspellend geworden, en nu lijkt het erop dat het absoluut de zuidoostkust tijdens het Labor Day-weekend zou kunnen hameren. 

Op dit moment weten meteorologen niet echt waar het zal landen, maar hun beste projecties suggereren dat het ergens langs de oostkust van Florida zou kunnen zijn. Tussen nu en Labor Day weekend, zal Dorian reizen over een aantal extreem warme wateren, en zoals je hieronder zult zien maakt dat het “een perfecte kandidaat” om een ​​zeer krachtige storm te worden. Wanneer de maand september voorbij rolt, houden velen van ons alle mogelijke orkanen goed in de gaten, en Dorian heeft zeker het potentieel om een ​​monster te worden. Tegen het einde van dit artikel zal ik bespreken wat ik denk dat een “worst case scenario” voor deze storm zou zijn.

Op dit moment gaat Dorian op weg naar open water, en het National Hurricane Centre verwacht de komende 72 uur een “duidelijke intensivering” …

Terwijl een versterkende Dorian zijn macht bleef ontketenen op delen van Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden, ging de storm in noordwestelijke richting naar de Atlantische Oceaan, waar hij naar verwachting zal uitgroeien tot een ‘gevaarlijke orkaan’.

Dat is het laatste woord van het National Hurricane Centre, wiens voorspelling om 17.00 uur Dorian oproept om stoom op te halen over het warme water van de Atlantische Oceaan en richting de Amerikaanse kust te gaan als een orkaan van categorie 3 met winden van minstens 111 mph. Het is nu een categorie 1, met aanhoudende winden van 80 km / u, maar de NHC voorspelt “duidelijke intensivering” in de komende 72 uur.

Hoewel de officiële voorspelling is dat Dorian een orkaan van categorie 3 wordt, heeft Weather Underground-meteoroloog Bob Henson opgemerkt dat een model suggereert dat er een kans van 31 procent is dat het een storm van categorie 4 zou kunnen worden …

De officiële NHC-voorspelling roept op tot een gestage versterking van Dorian, waardoor het zaterdag op Categorie 3 komt met 115-mph wind. Het is zeker mogelijk dat vóór dat punt een snelle intensivering zal optreden, die Dorian snel tot grote orkaansterkte zou kunnen brengen. In feite geeft de Rapid Intensification Index in de 18Z woensdagloop van het SHIPS-model een kans van 33% dat de voortdurende winden van Dorian donderdagmiddag Categorie 3-sterkte bereiken en een kans van 31% van Categorie 4-sterkte tegen vrijdagmiddag. Dit zijn ver boven typische klimatologische waarden, maar ze kunnen niet worden verdisconteerd gezien de zeer gunstige omstandigheden.

Als referentiepunt was orkaan Katrina slechts een storm van categorie 3 toen het eindelijk landde.

Dus een categorie 4-storm is absoluut niet te spotten.

En hoe meer Dorian boven open water blijft, hoe krachtiger het waarschijnlijk wordt. Als Dorian de bergen van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek was gepasseerd, zou het aanzienlijk zijn verzwakt, maar dat gebeurde niet …

De reden dat de storm is verschoven, is omdat de circulatie nogal ongeorganiseerd is en grote convectieve uitbarstingen (clusters van onweersbuien) aan de oostkant van de circulatie het systeem scheef maken, waardoor het centrum verder naar het oosten wordt getrokken en getrokken.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDit betekent dat Dorian de slagen zal vermijden die het zou hebben gehad als het systeem over de hoge bergen van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek was gepasseerd. In plaats daarvan zal het vannacht ten noorden van de eilanden verschijnen als een gezond stormsysteem. Dat gezonde systeem kan dan gemakkelijker intensiveren als het naar het noorden beweegt.

Nu is de storm op weg naar zeer warm water, en de omstandigheden in de komende dagen maken het een perfecte kandidaat “voor snelle intensivering” …

De stroming met de klok mee rond de nok van hoge druk zal Dorian ook westwaarts leiden naar de Bahama’s en de eilanden bereiken op zaterdag en zondag. Gedurende het hele traject van Dorian van vrijdag tot maandag, zal het bewegen over zeer warm water variërend van 85 tot 90 graden Fahrenheit. Om een ​​tropisch systeem te versterken, moeten de watertemperaturen 80 graden of hoger zijn. Het is duidelijk dat deze oceaantemperaturen voldoende warm genoeg zijn.

Een andere belangrijke factor is de kleine omvang van Dorian. Kleinere stormen hebben de neiging tot snellere intensiteitsverschuivingen. En omdat ze kleiner zijn, kunnen ze gemakkelijker veel van hun energie concentreren in de buurt van hun kern. Kleine systemen, zoals Dorian, zijn perfecte kandidaten voor snelle intensivering, vooral wanneer zeer warm water wacht.

Als Dorian aan de oostkust van Florida landt als een storm van categorie 3 of categorie 4, zal dat een grote ramp zijn.

Maar het zal geen worst case scenario zijn.

Voor mij zou een ‘worst case’-scenario zijn als Dorian Florida begraast of helemaal omzeilt en de Golf van Mexico binnengaat waar het nog sterker wordt voordat het de Golfkust inslaat. En volgens Weather Underground kan deze storm precies dat doen …

De 12Z woensdag ensemble runs van de GFS en Europese modellen bleven zich richten op de Atlantische kust van Florida, waar de grote meerderheid van de leden nu de aanlanding voorspelt. Beide modellen schoven een beetje naar het zuiden in vergelijking met hun 0Z woensdagruns, met het gemiddelde geprojecteerde aanlandingspunt nu aan de centrale Atlantische kust van Florida in tegenstelling tot de noordoostkust. Een westwaarts spoor over centraal of zuidelijk Florida, zoals geprojecteerd door een aantal leden in beide ensembles, zou Dorian naar de Golf van Mexico brengen, waar het volgende week op een bepaald moment de Noordkust van de Golf zou kunnen beïnvloeden.

Uiteindelijk weten we nog niet waar deze storm zal toeslaan, en dus moet iedereen die in het hele zuidoosten woont, zich voorbereiden op Dorian. In een zojuist gepubliceerd artikel suggereerde Dagny Taggart een aantal dingen waar veel mensen niet aan denken

  • Trim alle bomen die over uw huis hangen.
  • Controleer uw voorraad batterijen.
  • Zoek uit wat een projectiel in uw tuin zou kunnen worden en maak een plan om het te beveiligen.
  • Maak je goten schoon
  • Controleer uw dak om er zeker van te zijn dat er geen losse gordelroos of mogelijke plaatsen voor een lek zijn.

En voor een uitgebreidere lijst, zou ik het Rode Kruis veiligheid orkaan checklist die u kunt vinden aanraden hier .

Hopelijk zal deze storm uiteindelijk wegbranden en geen grote bedreiging worden.

Maar nu lijkt het er niet op dat dit zal gebeuren, en dus moeten we het de komende dagen allemaal heel goed in de gaten houden.Comments

comments