Cruiseschip nachtmerrie: na mazelen, norovirus-uitbraken, waarom gaat er nog iemand varen?

Cruiseschip nachtmerrie: na mazelen, norovirus-uitbraken, waarom gaat er nog iemand varen?

2 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Als een expert in microbiologie en infectieziekten klinkt wat ik zie bij het overwegen van een cruise-excursie niet als een leuke vakantie.

Ik nam mijn 5-jarige vorig weekend mee naar de live-actieversie van “The Lion King” . Terwijl we wachtten tot de film begon, werden we onderworpen aan een commercial voor Disney’s cruiselijn, verkocht als een gezinsvriendelijke excursie met je favoriete Disney-personages. Mijn zoon was natuurlijk klaar om morgen te vertrekken. Ik had niet het hart om hem te vertellen dat hij, als mijn kind, nooit een van die dingen krijgt.

Ik weet dat veel mensen van cruises houden. Het gemak van het zien van verschillende plaatsen zonder ze individueel te moeten plannen; de all-inclusive maaltijden; de verscheidenheid aan entertainmentopties; en voor mensen met kinderen, de speciale activiteiten voor jongeren. Ik snap het. Maar als een persoon getraind in microbiologie en infectieziekten, zie ik bij het overwegen van een dergelijke excursie het potentieel om gevangen te zitten met duizenden anderen in een besloten ruimte, die lijden aan gastro-intestinale aliments zoals norovirus en E. coli , luchtweginfecties waaronder influenza en waterpokken , of, zoals een recente Scientology cruise aantoonde, mazelen . En dat klinkt gewoon niet als een leuke vakantie voor mij.

Toegegeven, ik kon ziek worden via elke vorm van reizen, of zelfs via een verblijf bij mijn kleuterschool. Maar cruiseschepen nemen die risico’s van achtergrondinfectie en versterken ze.

Dit is nauwelijks een geheim: deze week werd gemeld dat inspecteurs van de Centers for Disease Control and Prevention het carnavalsschip “Fantasy”een van de slechtste rapporten voor sanitaire inspecties ooit van het bedrijf gaven . (The Carnival Corp. & PLC verdiende bijna $ 19 miljard aan volledige inkomsten in 2018.)

Toegegeven, ik kon ziek worden via elke vorm van reizen, of zelfs via een verblijf bij mijn kleuterschool. Maar cruiseschepen nemen die risico’s van achtergrondinfectie en versterken ze vanwege de constante gedeelde vertrekken van reizigers aan boord. De schepen zijn notoir moeilijk schoon te maken wanneer een geval van norovirus wordt gediagnosticeerd. En het norovirus is zo besmettelijk dat het bijna onmogelijk is om het van dichtbij te vermijden – slechts 10 virale deeltjes zijn voldoende om iemand ziek te maken. Ik heb eerder alleen in een hotel last gehad van een reisgerelateerde norovirusziekte en het was verschrikkelijk. Ik kan me niet eens voorstellen hoeveel erger het zou zijn geweest als ik die kleine kamer (en dat vervelende virus) met mijn familie deelde.

Lees ook:  Bill Gates weerspreekt complottheorieën over virusuitbraak

Hoewel het norovirus de belangrijkste ziekteverwekker voor cruiseschepen is, kunnen andere maagbuggen zich ook verspreiden. Onder de overtredingen die werden gemeld bij Carnival’s “Fantasy”, bijvoorbeeld, was “bruin water dat uit twee doucheslangen in het medisch centrum werd geloosd”. Het medisch centrum! De hoofdgootgoten op het 855-voet schip werkten ook niet correct: “Er was een zichtbare film op de bovenkant van het water, en er was overmatig zichtbaar vuil dat op het water dreef.”

En inspecteurs constateerden een algemeen gebrek aan aandacht voor voedselveiligheid, met inbegrip van tekortkomingen “in verband met voedselapparatuur en -voorzieningen, bescherming van voedsel en schone items, behandeling van afval en vervuilde items, kennis van voedselmedewerkers en management van voedselmedewerkers.” Gebruiksvoorwerpen voor de buffetten werden opgeslagen in vuil water, of vuile werden toegevoegd met schoon keukengerei; water lekte op containers met groenten; niesbeschermers ontbraken of werden onjuist gebruikt; broden met zichtbare vliegvervuiling werden hergebruikt; enzovoort.

Hoewel dit meest recente inspectie een uitschieter kan zijn, de CDC onderzoekt een gemiddelde van 12 tot 13 gastro-intestinale ziekte-uitbraken op cruiseschepen per jaar , gevolgd door het vaartuig Sanitation Program ( VSP ). En hoewel ik lokale restaurants die slechte beoordelingen van voedselinspecties hebben, gemakkelijk kan vermijden, zit je in principe vast op het gebied van eetgelegenheden.

En het overzicht van de VSP is gastro-intestinale infecties – niet alleinfecties. Infecties van de luchtwegen worden zeer waarschijnlijk ondergewaardeerd om verschillende redenen , waaronder een gebrek aan diagnostische mogelijkheden op het schip, en een gebrek aan kennis bij werknemers of passagiers dat dergelijke ziekten aan gezondheidsfunctionarissen moeten worden gemeld. Dergelijke infecties kunnen gemakkelijk op het schip worden overgedragen en omdat hun incubatietijd dagen of weken kan zijn, kunnen ze pas worden gediagnosticeerd nadat u weer thuis bent.

Lees ook:  Nederland zet zich schrap voor storm Ciara

Ik realiseer me dat de meeste cruisereizigers in het algemeen prima zullen zijn. De CDC merkt op : “Van 2008 tot 2014 zeilden 74 miljoen passagiers op cruiseschepen in het rechtsgebied van het Vessel Sanitation Program. Slechts 129.678 passagiers voldeden aan de casusdefinitie van het programma voor acute gastro-intestinale aandoeningen en slechts een klein deel van die gevallen (1 op de 10) maakte deel uit van een norovirus-uitbraak. “

Maar persoonlijk neem ik liever het risico niet. (Er is ook de kleine maar zeer reële kans dat u zou kunnen stranden, overboord zou kunnen vallen of de reis zou kunnen doorbrengen zonder loodgieterswerk te doen.) Voor degenen onder u die cruiseliefhebbers zijn en willen weten hoe uw schip tarieven, kunt u de inspectiegeschiedenis van het schip controleren voordat u boekt of reist om te zien of ze een geschiedenis van bruin water of fly-bagels hebben. Voor degenen onder u die zich onthouden zoals ik, ik zie u nog steeds op het strand – in plaats daarvan zal ik gewoon rijden of vliegen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Corona - geen paniek!

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments