Saoedi-Arabië erkent nederlaag in Jemen – begint te streven naar vrede

Saoedi-Arabië erkent nederlaag in Jemen – begint te streven naar vrede

3 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Twee weken geleden schreven we  dat de oorlog tegen Jemen binnenkort zal eindigen. De Saoedi’s verloren hun bondgenoot, ze verloren de oorlog en zouden moeten aanklagen voor vrede. Dat doen ze nu. Maar ze vechten in Jemen zullen doorgaan totdat dat land een nieuw evenwicht vindt.

Vandaag bombardeerde  de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten  de Jemenitische proxy-strijdkrachten van zijn ‘bondgenoot’ Saoedi-Arabië:

De internationaal erkende regering van Jemen beschuldigde de Emiraten luchtmacht van het aanvallen van haar troepen donderdag terwijl ze op weg waren naar de belangrijkste zuidelijke havenstad van Aden om separatisten te bestrijden ondersteund door de Verenigde Arabische Emiraten. De luchtaanvallen hebben ten minste 30 regeringstroepen gedood, zei een Jemenitische commandant. 
… 
Kolonel Mohamed al-Oban, een commandant van de speciale troepen van de regering in de provincie Abyan, zei dat de troepen onderweg waren, op weg van Abyan richting Aden op donderdag, toen de stakingen plaatsvonden, waarbij minstens dertig doden vielen. 
… 
invallen werden uitgevoerd door Emirati-oorlogsvliegtuigen rond de tijdelijke hoofdstad, volgens militaire bronnen van de regering die vroegen anoniem te blijven.

Zuidelijke separatistische troepen onder de Southern Transitional Council en ondersteund door de VAE houden Aden vast. Tussen 1967 en 1990 werd Zuid-Jemen, toen nog de Democratische Volksrepubliek Jemen genoemd, gescheiden van het bergachtige noorden. Na eenwording met Noord-Jemen werd het zuiden verwaarloosd, hoewel de oostelijke woestijn de meeste koolwaterstofbronnen van het land bevat.

Sinds 2015 voerde de coalitie van Saoedi-Arabië en de VAE met Amerikaanse en Britse hulp oorlog tegen de Houthi in Noord-Jemen. De coalitie valt nu uit elkaar. Beide landen beweerden te vechten tegen de Houthi, die de hoofdstad Sanaa beheersen, ter ondersteuning van de internationaal erkende ‘legitieme’ regering onder ‘president’ Hadi. Maar beide landen hadden vanaf het begin meer egoïstische oorlogsdoelen.

De Wahhabi Saudi’s willen een Jemenitische regering die niet wordt gecontroleerd door de Zaydi-Shia Houthi met wie ze tientallen oorlogen vochten over twee provincies die Saoedi-Arabië ooit annexeerde.

Ze willen ook de olie van Jemen en een pijpleiding van de Saoedische olieregio naar een haven in Jemen beheersen. Het zou de Saoedische olie-export helpen om de door Iran gecontroleerde Straat van Hormuz te vermijden.

De VAE zijn groot in het havenbedrijf. Het wil de strategische haven van Aden en andere Jemenitische havens aan de zuidkust beheersen. Omdat het geen directe grens met Jemen heeft, maakt het grotendeels niet uit wie de rest van Jemen controleert.

De leider van de VAE Mohammad bin Zayed (MbZ) is geen absolute koning. Hij is de zoon van de Emir van Abu Dhabi, een van de zeven emiraten die de VAE vormen. Zijn agressieve buitenlands beleid, met militaire betrokkenheid in Jemen, Sudan, Somalië en Libië, is onder kritiek gekomen van de heersers van de andere emiraten.

Oorlogen zijn duur en slecht voor de reguliere zaken. De alliantie van MbZ met de Saoedische clownprins Mohammad bin Salman (MbS) werd als gevaarlijk beschouwd. Terwijl de Saoedi’s willen dat de VS oorlog voert tegen Iran, zullen de VAE, en vooral Dubai, het slachtoffer worden van een dergelijke oorlog.

In juni besloten de emirs de zaak te veranderen. De VAE trokken zich terug uit de actieve oorlog in Jemen en begonnen aardig te worden met Iran.

Het hoopte dat de zuidelijke separatisten die het had opgeleid Aden onder controle zouden houden en het bieden van de VAE zouden blijven doen. De Saoedi’s en de ‘legitieme regering’ onder Hadi die zij controleren willen dat niet goedkeuren.

De Saudi’s zijn uiterst  boos  dat de VAE van koers is veranderd:

Maar deze maand, in zijn paleis in Mekka, nam Saoedische koning Salman de ongebruikelijke stap van het uiten van “extreme irritatie” met de VAE, zijn naaste Arabische partner, volgens bronnen die bekend zijn met de zaak.

De opmerking lijkt het bewijs te zijn van een spleet in de alliantie, die in de praktijk wordt geleid door de zoon van de koning, kroonprins Mohammed bin Salman (MbS), en de feitelijke heerser van de VAE Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan (MbZ). 
… 
De ergernis van de koning werd geuit in een gesprek op 11 augustus met president Abd-Rabbu Mansour Hadi, hoofd van de door Saoedi gesteunde regering van Jemen, volgens twee Jemenitische bronnen en een andere briefing over de bijeenkomst.

De troepen van Hadi in Aden waren net gerouteerd door troepen die werden ondersteund door de VAE, terwijl nominale bondgenoten in het zuiden van het land zich in een machtsstrijd tegen elkaar ophielden.

Lees ook:  VS maken van Outer Space de volgende strijdzone - Karl Grossman

De Saoedi’s moeten een einde maken aan de oorlog tegen de Houthi die werd gelanceerd in opdracht van zijn clownprins. De oorlog kostte de Saoedi’s een enorme hoeveelheid geld, ook al verliezen ze het nog steeds.

Gisteren werden  25 van hun troepen gedood in een Houthi hinderlaag . Met de hulp van Iran verwierven de Houthi lange afstandsraketten en drones en ze gebruiken ze nu in volleys die  diep  in het land van Saudi reiken :

Vanaf 24 augustus zeiden de Houthi’s dat hun troepen twee drone-aanvallen hadden uitgevoerd op de King Khaled-vliegbasis in Khamis Mushayt en de luchthaven van Abha in het zuiden van Saoedi-Arabië. Een dag later werd een nieuwe ronde van drone-aanvallen gemeld op beide doelen.

Op dezelfde dag werden naar verluidt tien Badr-1 ballistische raketten afgeschoten in de stad Jizan in Saoedi-Arabië. Saoedische functionarissen meldden echter dat het luchtafweersysteem van het land zes ballistische raketten neerschoot. De ambtenaren bevestigden niet of er meer raketten in het spervuur ​​waren opgenomen.

Op 26 augustus werd naar verluidt een andere ballistische raket, de nieuw aangekondigde Nakal raket, afgeschoten op Saoedische troepen in de buurt van Najran. Later op de dag werd naar verluidt een nieuwe ronde drones onderschept nabij de King Khaled-vliegbasis in Khamis Mushayt.

Terwijl drones de King Khaled-vliegbasis raakten, vond er een aparte aanval plaats in de buurt van Riyad met de nieuwe zelfmoorddrones Samad-3. Als dit wordt bevestigd, is dit de tweede keer dat Houthi-drones de Saoedische hoofdstad hebben getroffen. De eerste was een gerapporteerde staking op een Aramco-faciliteit nabij de hoofdstad vorige maand.

Op 27 augustus toonden de Houthis een andere nieuw aangekondigde ballistische raket, de Qasem-1, door naar verluidt Saoedische troepen te slaan die zich nabij de Jemenitische grens in Najran hadden opgesteld. Een andere drone werd ook onderschept en vernietigd door Saoedische troepen boven Khamis Mushayt.

En gisteren werd een nieuwe kruisraket gelanceerd, de Quds-1, richting de luchthaven van Abha. Saoedische functionarissen verklaarden echter dat de raket werd onderschept en vernietigd.

De Saoedische koning moet hebben erkend dat hij geen kans meer heeft om ooit de oorlog te winnen. Het lijkt erop dat hij de regering Trump heeft gevraagd  een overeenkomst met de Houthi uit te werken :

De regering-Trump bereidt zich voor op onderhandelingen met de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in een poging om de vierjarige burgeroorlog in Jemen te beëindigen, meldde The Wall Street Journal woensdag.

De inspanning is naar verluidt gericht op het overtuigen van Saoedi-Arabië om deel te nemen aan geheime gesprekken met de rebellen in Oman om een ​​wapenstilstand in het conflict te helpen bemachtigen, dat een frontlijn is geworden in de regionale proxy-oorlog tussen Riyadh en Teheran.

De broer van de clownprins  kwam naar Washington  om de gesprekken voor te bereiden:

Prins Khalid ontmoette woensdag staatssecretaris Michael Pompeo en besprak “Amerikaanse steun voor een onderhandelde resolutie tussen de Republiek Jemen” en een afgescheiden groep bekend als de Southern Transitional Council, volgens een verklaring van woordvoerster Morgan Ortagus van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Hadi-regering is niet relevant. De Southern Transitional Council zal onafhankelijkheid van het noorden eisen. De Houthi zullen eisen om het noorden te beheersen en herstelbetalingen voor de oorlog die de Saoedi’s tegen hen voerden.

De infrastructuur van Noord-Jemen is grotendeels vernietigd. Het zal enkele tientallen miljarden kosten om opnieuw op te bouwen wat de vijf jaar durende Saoedische luchtoorlog heeft vernietigd. Omdat de Houthi de Saoedi’s naar believen kunnen blijven lastigvallen, zelfs in hun hoofdstad, is er geen uitweg voor de Saoedi’s dan om te betalen wat de Houthi eisen.

Het was de clownprins Mohammad bin Salman die de oorlog in Jemen begon kort nadat hij aan de macht kwam. Het zou de Houthi binnen enkele weken moeten verslaan. Vijf jaar later en nadat er minstens $ 100 miljard aan was uitgegeven, verloren de Saoedi’s de oorlog.

Zal de koning zijn zoon verantwoordelijk houden voor het grote verlies aan geld en gezicht dat hij veroorzaakte?

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Hoe te weten of Amerika je vijand is

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Hoe Jemenitische zelfbepaalde Houthis het schaakbord ten val bracht
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments