Johnson op ‘Highway to Hell’: hij krijgt het parlement niet mee en wellicht is het bij de volgende stemming van hetzelfde

Johnson op ‘Highway to Hell’: hij krijgt het parlement niet mee en wellicht is het bij de volgende stemming van hetzelfde

4 september 2019 1 Door Indignatie redactie

De Britse premier Boris Johnson heeft een eerste nederlaag geleden. In het Britse Lagerhuis stemde een meerderheid voor het wijzigen van de politieke agenda. Tegenstanders van een no-deal-brexit kunnen dus een wetsvoorstel indienen, waardoor Johnson gedwongen wordt om aan de Europese Unie te vragen om de brexit-datum met drie maanden uit te stellen, als er tegen dan nog geen overeenkomst is.

Johnson wil op 31 oktober de Europese Unie verlaten, met of zonder deal. Als hem dat niet lukt, wil Johnson nieuwe verkiezingen laten organiseren, maar de kans dat hij daarvoor genoeg steun zal vinden, lijkt klein.

Volgens de Britse premier Boris Johnson zou zo’n verzoek om uitstel aan het adres van de Europese Unie rampzalig zijn voor de Britse onderhandelingspositie. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian. Hij vindt dat het resultaat van de stemming in het Lagerhuis – het Brits parlement – “meer getreuzel, meer verwarring en meer vertraging” teweeg zal brengen.

Hilary Benn on Twitter

2/8 The purpose of the Bill is to ensure that the UK does not leave the European Union on the 31 October without an agreement, unless Parliaments consents.

Stemming over verhinderen no deal

Vandaag vindt in het Britse Lagerhuis een tweede stemming over de brexit plaats. Daarmee wil een meerderheid van het parlement stemmen over het eventueel verhinderen van een brexit zonder akkoord met de Europese Unie. As Johnson ook die stemming verliest, zal hij een aanvraag indienen voor nieuwe verkiezingen. Dat zei hij na de stemming: “In Brussel ga ik voor een deal en ik geloof dat ik die deal kan bereiken.” Die nieuwe verkiezingen zouden mogelijk al doorgaan op 14 oktober. Johnson is ervan overtuigd dat hij die ook zal winnen.

Lees ook:  Het centrum is niet in Europa

Om groen licht te krijgen voor nieuwe verkiezingen moet Johnson een meerderheid van twee derde bij elkaar zien te sprokkelen in het Lagerhuis. De kans dat Johnson die meerderheid zal vinden, lijkt echter bijzonder klein, gezien het resultaat van gisteravond.

‘Rebellerende’ parlementsleden ontslagen

De regering van Johnson verloor haar meerderheid in het parlement nadat het Conservatieve parlementslid Phillip Lee naar de Liberal Democrats overgestapt was.

Na de stemming heeft Johnson, die naast premier ook partijleider is, de 21 parlementsleden die voor het wijzigen van de politieke agenda stemden, uit de partij gezet. Johnson had eerder aangekondigd dat hij de politici, die  ‘tegen’ hem zouden stemmen, zou ontslaan, en houdt zich dus aan zijn woord. Onder de verbannen leden zijn onder andere voormalige minister van Financiën Philip Hammond en Nicholas Soames, de kleinzoon van Winston Churchill.

Ierse backstop

Waarom gaat Johnson niet gewoon door met de plannen van zijn voorganger en partijgenote Theresa May? Johnson wil dat uit het akkoord dat May met de EU sloot, de passage over de Ierse backstop geschrapt wordt. Op die manier hoopt de Britse premier te vermijden dat er – in het geval van een harde brexit en dus het verlaten van de douane-unie door het VK – een harde grens komt tussen de EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, een onderdeel van het VK.

Lees ook:  Giuliani verlaat het ziekenhuis nadat hij een zeldzame 'cocktail' van medicijnen heeft gekregen die Trump aan ieder beloofde

Johnson noemde een grens, die dwars door het Ierse eiland zou lopen, “ondemocratisch en inconsistent met de soevereiniteit van het VK als een staat”.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  'We zijn in oorlog': hoe de virale hitfabriek van de Brexit-partij de Britse politiek ten val bracht
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments