Nazi’s in Oekraïne: wie zijn ze, waarom zijn ze zo invloedrijk – en waarom hebben de media ze genegeerd?

Nazi’s in Oekraïne: wie zijn ze, waarom zijn ze zo invloedrijk – en waarom hebben de media ze genegeerd?

5 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Een recent festival in Kiev toonde trots nazi-symbolen en adverteerde zelfs met ‘White Pride’ – maar kreeg bijna geen aandacht van westerse media, die nog steeds net doen alsof er geen nazi’s in Oekraïne zijn, neo- of anderszins.

polen

Officieel vierde het festival ‘Young Flame’ Oekraïense ‘tradities’ zoals vechtsporten, schieten en paardrijden. De website van het evenement (nu verwijderd), duidde op iets veel sinister dan een ander samenkomen dat een gezonde levensstijl populair maakt.

Het beschikt over een promotionele video van de mannen marcheren met fakkels die zou “ontsteken het vuur van gerechtvaardigde woede die zal branden tot het ochtendgloren.”

Op het festival zelf flitste een installatie op een groot scherm woorden als “overwinning” en “eer” – in het Duits – en de onmiskenbare uitdrukking “White Power” in het Engels.

Oleksiy Kuzmenko on Twitter

White Power”, “Hass”, “Sieg”, “Ehre” on a giant screen. That’s “Young Flame” fest thrown by far-right Azov movement on August 31st close to Kyiv, Ukraine. Such signals are also meant for – heard & understood by – white nationalists outside of Ukraine https://t.co/1LLG0hOmnK https://t.co/zhIZlAvsMP

Het werd georganiseerd door het Azov-regiment, een eenmalig ‘vrijwilligersbataljon’ dat berucht werd tijdens de burgeroorlog in het oosten van Oekraïne en nu deel uitmaakt van de nationale garde van het land.

polen

Het logo van Azov is de ‘Wolfsangel’- rune die werd gebruikt door de 2e SS Panzer Division’ Das Reich ‘ in de Tweede Wereldoorlog.

Hun leider, Andriy Biletsky , zei ooit dat het doel van Oekraïne was om “de Witte Rassen van de wereld te leiden in een laatste kruistocht” tegen de “door Semieten geleide Untermenschen.”

polen

De leider van de Oekraïense extreem-rechtse partij National Corps Andriy Biletsky neemt deel aan een rally op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev op 23 maart 2019. © AFP / Sergei SUPINSKY

In de zomer van 2014 vochten ze onder het bevel van Andriy Parubiy, oprichter van de Sociaal-Nationale Partij van Oekraïne (wiens logo ook de Wolfsangel was) en mede-oprichter met Biletsky van Patriot van Oekraïne. Parubiy leidde de gewapende factie van Maidan-demonstranten die in februari 2014 een staatsgreep hadden gepleegd in Kiev. Hij werd beloond voor mislukking in de oorlog door gedurende drie jaar voorzitter te worden van de Oekraïense Rada.

Lees ook:  De SCHOKKENDE Koninklijke nazi-orde van de oranjes

polen

Oekraïense parlementaire spreker Andriy Parubiy neemt deel aan een parlementaire zitting in Kiev, Oekraïne, 16 mei 2019. © REUTERS / Valentyn Ogirenko

Waar is de overheid?

Dat zou een aanwijzing kunnen zijn waarom de regering in Kiev niets heeft gedaan om deze openlijke nazi-vertoningen te beteugelen. De ultra-nationalisten brachten Petro Poroshenko in de eerste plaats aan de macht en hij was niet geneigd tegen hen in te gaan. Hij omarmde inderdaad hun cultus van Stepan Bandera, de WWII-leider van Oekraïense nationalisten.

polen

Svoboda Oekraïense nationalistische partijactivisten houden portret van UPA-leider Stepan Bandera © Reuters / Gleb Garanich

Hoewel de volgelingen van Bandera samenwerkten met de nazi’s en tienduizenden Polen en joden vermoorden, beweren moderne Oekraïense nationalisten dat de alliantie “gedwongen” was en dat hij eerst en vooral vocht tegen de gehate Russische communisten, wat hem een ​​nationale held maakt. Bandera’s verjaardag, 1 januari, werd dit jaar een officiële Oekraïense feestdag. Sinds 2015 wordt het gevierd met fakkeloptochten door het centrum van Kiev.

polen

1 januari 2019 – Kiev, Oekraïne Jaarlijkse fakkel maart voor Bandera Birhday © Global Look Press / ZUMAPRESS / Sergii Kharchenko

Oekraïense rechtbanken hebben ook de kant gekozen van de radicalen over het grote publiek en zelfs hun eigen media.

Toen het in Kiev gevestigde Hromadske-nieuwscentrum – zelf een belangrijke speler in de protesten van 2013 die tot de staatsgreep leidden – de ultra-nationalistische groep C14 vorig jaar “neo-nazi’s” noemde , klaagde C14 voor laster en de rechtbank oordeelde in hun bevoordelen. Hromadske moest een boete betalen. Human Rights Watch klaagde , maar het vonnis bleef bestaan.

polen

S14-groep, ook bekend als Sich, radicale Oekraïense nationalistische groep © Sputnik

Maar de naam C14 is een directe verwijzing naar de ’14 woorden’ van de Amerikaanse blanke nationalist David Lane, en de groep vierde de verjaardag van Hitler in 2018 door een Roma-kamp in Kiev te vernietigen en zijn doodsbange bewoners, inclusief kinderen, door de straten te jagen .

polen

S14-groep, ook bekend als Sich, radicale Oekraïense nationalistische groep © Sputnik

Wat heeft de overheid gedaan? Het gaf C14 publieke financiering voor het uitvoeren van “nationaal-patriottische onderwijsprojecten” in zomerkampen voor jongeren. Dit gebeurde bovendien onder de eerste Joodse premier van Oekraïne, Volodymyr Groysman.

Lees ook:  Het (misbruik van) merk ‘Greta Thunberg’: “Schokkend hoe sommigen geld proberen te verdienen”

Media kijken de andere kant op

Westerse media hebben zich grotendeels stilgehouden over de rol van neo- en klassieke nazi-groepen in de Maidan en de oorlog in Oost-Oekraïne en kozen ervoor om ze te airbrushen uit het verhaal over de ‘Russische agressie’ die ze hebben gecreëerd.

Ukraine Anti-Corruption on Twitter

Kyiv Post’s editor, Matt Kupfer, makes last ditch effort to minimize neo-Nazism in Ukraine. Not 1 of his followers can defend him (we will debate them all). Kupfer doesn’t even use the word “Neo-Nazi” even when photos show Ukraine’s police and security forces hold “Nazi” views.

Pas recent, in het afgelopen jaar, begonnen westerse verkooppunten zich zorgen te maken – en zelfs dat is beperkt tot een handvol stemmen zoals de journalist Michael Colborne.

“Oekraïne heeft echt een extreemrechts probleem en het is geen fictie van propaganda uit het Kremlin. En het is ver verleden tijd om erover te praten, ‘ schreef Colborne afgelopen december in de Forward, een joods dagblad. Sindsdien heeft hij geschreven over Azov met behulp van MMA als een wervingsinstrument en over het Nazi-festival in Kiev.

Nieuwe president, oud beleid?

Oekraïne heeft nu zijn eerste Joodse president. Volodymyr Zelensky’s verrassende aardverschuivingsoverwinning op Poroshenko, eerder dit jaar, bood een sprankje hoop dat de regering in Kiev haar deuntje zou kunnen veranderen.

polen

Oekraïense president Volodymyr Zelensky (L) en premier van Israël Benjamin Netanyahu (R) wonen een herdenkingsplechtigheid bij voor menora in The Babyn Yar Holocaust Memorial Centre © AFP / Genya SAVILOV

In tegenstelling tot zijn voorganger is Zelensky niet verplicht aan de neonazi’s om in functie te blijven, omdat ze overweldigende publieke steun hebben gewonnen. Tot nu toe heeft hij zich echter terughoudend getoond om nu radicale beleidswijzigingen aan te brengen, waarbij hij de voorkeur geeft aan dezelfde gemeenplaatsen in een poging alle dingen voor alle mensen te zijn.

Ondertussen blijven de nazi’s marcheren met fakkels, concerten geven ter bevordering van ‘White Power’ en vergiftigen Oekraïne met hun ideologie van raciale en nationale haat.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Facebook verwijdert advertentie van Trump voor gebruik nazi-symbool

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments