We leven in het wrak van de War on Terror

We leven in het wrak van de War on Terror

5 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Het heeft me jaren gekost om deze verhalen te vertellen. De emotionele en morele wonden van de Afghaanse oorlog zijn net te recent, te rauw gevoeld. Ik kon tenslotte nauwelijks iets opschrijven over mijn oorlog in Irak gedurende bijna tien jaar, toen ik per ongeluk een boek  over dit onderwerp uitbracht  . Nu, terwijl de Amerikaanse oorlog in Afghanistan – hopelijk – naar iets dichterbij komt, is het eindelijk tijd om wat verhalen over de waanzin te vertellen. In deze nieuwe, terugkerende, semi-regelmatige serie, zal de lezer niet veel versleten sagen van heldendom, broederschap en liefde voor het land vinden. Niet dat deze auteur dergelijke verhalen natuurlijk niet heeft. Maar dat soort verhalen kun je vinden in talloze boeken en talloze smerige, platitudinale Hollywood-garens.

Door: Majoor Danny SJURSEN oud gediende leger VS

Met dat in gedachten stel ik voor om een ​​aantal zeer verschillende soorten verhalen te vertellen – profielen, om zo te zeggen, in absurditeit. Dat is in de kern een oefening in absurditeit en de hopeloze post-9/11-oorlogen van Amerika zijn vreemder dan de meeste. Mijn eigen 18-jarige zoektocht om een ​​betekenis te vinden in alle gevechten, om mijn troepen tegen gevaar te beschermen, terug te duwen tegen de waanzin en afwijkende meningen vanuit het leger bewees Kafkaesque in het extreme. Overweeg wat volgt, gewoon een overzicht van die hopeloze reis …

Toch moest je (bijna) zijn gedrevenheid, toewijding en toewijding aan de zaak van promotie bewonderen, van het stijgen door de militaire gelederen. Als hij die verbazingwekkende energie, zelfs obsessie, had kunnen kanaliseren naar het nastreven van iets goeds, zou de wereld aanzienlijk zijn verbeterd. Wat eigenlijk een vies geheimpje is over het leger, vooral grondgevechtseenheden; dat het de neiging heeft om een ​​verontrustend aantal trotse eigenaars van dergelijke persoonlijkheidsstoornissen aan te trekken (en te vormen). Het leger versterkt dan positief dergelijk giftig gedrag door dit soort individuen – die uitblinken in mind-melding (bruinneuzen, dat wil zeggen) met superieuren – te promoten tegen onevenredige tarieven. Zo is het leven. Alleen zijn er  echte  gevolgen,  echt soldaten, (om maar te zwijgen van lokale burgers) die lijden onder de tirannie van hun commandanten.

In 2011-12 diende de man als mijn commandant, een luitenant-kolonel in het Amerikaanse leger. Als zodanig leidde hij – en beheerste gedeeltelijk het lot van – ongeveer 500 vreemde soldaten. Toen een nederige kapitein, beval ik ongeveer een vijfde van die mannen en antwoordde rechtstreeks aan de kolonel. Ik vond de man niet zo leuk; bijna geen van zijn officieren deed dat. En hij vertrouwde mijn ambitieuze intellectualisme, neiging om te vragen ‘waarom’, of, nou ja,  ik  in het algemeen niet. Toch vond hij deze auteur meestal een effectieve middenmanager. Als zodanig was ik een middel om een ​​doel voor hem te bereiken – namelijk zelfontwikkeling en een aantal positief meetbare statistieken voor zijn jaarlijkse evaluatierapport (OER) van zijn eigen baas. Toch was het het leger en kies je zeker niet je bazen.

Dus het was, vroeg in mijn jarenlange tour door het kreupelhout van de landelijke provincie Kandahar, dat de kolonel me trakte op een bezoek aan zijn honden- en pony show. Alleen deze keer had hij ongelukkig nieuws voor me. De volgende dag wilde hij, en de tientallen aanhangers van de bakker in zijn alomtegenwoordige omgeving, de paar verraderlijke kilometers lopen naar het gevaarlijkste sterke punt in het hele deelgebied. Het werd onnodig bezet door een van mijn pelotons voor eeuwig en leed onder constant beleg door de lokale Taliban, te klein om het gebied te betwisten en te groot om onder de radar te vliegen, dit – op een gegeven moment de meest aangevallen buitenpost in Afghanistan – base leverde zojuist een Amerikaanse vlag-toting doel. Ik had zoveel gecommuniceerd om vroeg te bevelen, maar het mocht niet baten. Can-do Amerikaanse kolonels met ambities voor algemeen officier rang bijna  nooit geef de vijand afstand – ook al is dat de strategisch verantwoorde koers.

Lopen naar het sterke punt van het peloton was zelfs op de beste dagen moeilijk. De route tussen onze belangrijkste buitenpost en het Alamo-achtige sterke punt werd overspoeld met opstandelingen van de Taliban en bood kostbare kleine dekking of verhulling voor patrouilles. Bij mijn eerste uitstapje naar de buitenpost liep ik (dwaas gezegd) mijn eenheid in een hinderlaag en werd over een kleine rotswand gegooid door de explosie van een raket-aangedreven granaat (RPG) met mijn duidelijke naam erop. Sindsdien was het standaard voor onze patrouilles naar de sterke punt om meerdere hinderlagen te lopen tijdens de rotatie. Soms raakten onze kinderen gewond of gedood; soms hadden ze geluk. Gelukkig, tenminste, mijn inlichtingenafdeling – geleid door mijn  vriend en rebranded artillerie-luitenant – deden hun huiswerk en kwamen erachter dat de chronisch luie lokale Taliban niet graag ‘s nachts vocht of vroeg wakker werd, dus patrouilles naar het sterke punt dat voor de dageraad stopte, hadden een kans om de ergste hinderlaag te vermijden steeg.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Zullen de ICC daders van de 'War on Terror' vervolgen?

Ik had mijn kolonel niet op een patrouille naar de buitenpost willen brengen. Zijn entourage was onnodig groot en vormde, wanneer het werd toegevoegd aan mijn rotatiepeloton, een log en uitnodigend doelwit voor Taliban-hinderlaag. Toch wist ik het beter dan met mijn verontrustende, zelfverzekerde kolonel over dit punt te discussiëren. Dus ik hedde. Ja, mijnheer, we kunnen u meenemen, met één voorbehoud:  we moeten vertrekken voor zonsopgang!  Ik legde vervolgens uit waarom, vol met historische statistieken en voorbeelden, we alleen (enigszins) veilig een hinderlaag konden vermijden als we dat deden.

Toen gingen de dingen naar het zuiden. De kolonel stond erop dat we om negen uur, misschien zelfs tien uur ‘s ochtends het absolute piekvenster  voor de aanval van de Taliban zouden verlaten  . Deze prima donna herinnerde me eraan dat hij onmogelijk eerder kon vertrekken. Hij had tenslotte een ‘slagritme’, waaronder het trainen in de sportschool op zijn grote, veilige, verre-van-het-brullen van de strijdbasis. Hoe kon ik verwachten dat hij dat voorspelbare schema zou veranderen over zoiets kleins als het beschermen van de levens en ledematen van zijn eigen troopers? Hij moest ‘het goede voorbeeld geven’, herinnerde hij me eraan, door zijn soldaten op de basis elke ochtend ‘hem in de sportschool te laten zien’. Destijds, gekke mij, was ik eigenlijk verrast door de absurde weigering van de kolonel; zozeer zelfs dat ik terugdeinsde, verblind, probeerde mijn punt rationeel te drukken. Het mocht niet baten.

Wat de man daarna zei, achtervolgt me sindsdien. We zouden niet eerder dan negen uur vertrekken, volgens zijn voorkeur. Mijn emotionele pleidooien – echt smeken – was niet alleen voor niets maar beledigde de kolonel. Waarom? Omdat hij, zoals hij me heeft meegedeeld, voor mijn eigen groei en ontwikkeling dacht: ‘ Denk eraan: lager richt zich op hoger, Danny! ‘Dat, herinnerde hij me, was de weg van de militaire wereld, de sleutel tot succes en vooruitgang. De man dacht zelfs dat hij behulpzaam was en me adviseerde over het bereiken van het succes dat hij had bereikt. Mijn hart zonk … voor altijd en herstelde nooit.

De volgende dag was hij laat. We stopten pas om bijna tien uur. De hinderlaag, een enorme mix van RPG en machinegeweervuur, begon – zoals voorspeld – in het zicht van de hoofdbasis. De rest was geschiedenis en had zeker erger kunnen zijn. Op andere, minder gelukkige dagen was het. Maar ik herinner me dit ene diepgaande moment. Toen de eerste raket boven ons explodeerde, doken zowel de kolonel als ik voor beperkte dekking achter een berg rotsen. Ik was doodsbang en geërgerd. Op dat moment sloten we de ogen en keek ik in zijn spreekwoordelijke ziel. De man was niet in staat om bang te zijn. Hij was niet bang of gestoord; het kon hem niets schelen wat er aan de hand was. Die openbaring was angstaanjagender dan de voortdurende hinderlaag en zou mijn kijk op de wereld onherstelbaar veranderen.

Dat brengt ons bij enkele van de verontrustende moraal – als dergelijke dingen bestaan ​​- van dit verhaal. Amerikaanse soldaten vechten en sterven in de grillen van door carrière geobsedeerde officieren, net zoveel als ze doen in opdracht van koning en land. Soms zijn het hun eigen leiders – zoveel als de ogenschijnlijke ‘vijand’ – die hen probeert te vermoorden. De overvloedige sociopaten die deze oorlogen voeren op het hogere en zelfs het middenmanagementniveau, zijn vaak veel minder bezig met langdurige, betekenisvolle ‘overwinning’ in plaatsen als Afghanistan, dan met het bewerken – op de rug van hun soldatenoffers – de  illusie van vooruitgang, net genoeg meetbaar “succes” in hun tour van één jaar om een ​​geweldige evaluatie en dus de volgende promotie te rechtvaardigen. Niet alle leiders zijn zo. Ik heb bijvoorbeeld ooit gewerkt voor een man voor wie ik – en al mijn collega’s – door muren zou rennen, een (toen) kolonel die van zijn honderden soldaten hield alsof ze zijn eigen kinderen waren. Maar hij was de uitzondering die de regel bewees.

De waanzin, irrationaliteit en absurditeit van mijn kolonel was niets minder dan een microkosmos van het hele hopeloze avontuur van Amerika in Afghanistan. De oorlog was nooit rationeel, winstgevend of zinvol. Het was vanaf de eerste en zal eindigen als een oefening in nutteloosheid. Het was en is een grote patrouille naar mijn eigen onnodige buitenpost, die op de verkeerde tijd en plaats werd ondernomen. Het was een verzameling sociopaten en imbecielen – zowel Afghaans als Amerikaans – die op windmolens hingen en uiteindelijk helemaal voor niets stierven. Maar de jongemannen in de loopgraven, weigerden nooit. Ze deden hun absurde plicht omdat ze gewend waren aan het militaire systeem en omdat ze zich schaamden dit niet te doen.

Immers,  lagere Ingesteld op hogere …Lees ook:  Rapport: VS bereidt tactische aanval op de nucleaire faciliteit van Iran voor

Comments

comments