Boris Johnson gaat voor Broke

Boris Johnson gaat voor Broke

6 september 2019 1 Door Indignatie redactie

Zijn voorganger, Theresa May, wedde ook op een verkiezing om haar problemen op te lossen – met desastreuze resultaten.

Het is een week geweest gelijke delen hel en historisch in het Britse parlement. De conservatieven verloren hun meerderheid in een dramatische middensessie, een “rebellenalliantie” van conservatieve parlementsleden blokkeerde de plannen van hun premier voor een no-deal Brexit, en een “restalliantie” van de oppositiepartijen nam effectief de controle over de Tweede Kamer. In zijn eerste stemmen als premier werd Boris Johnson ontdaan van zowel zijn autoriteit als zijn meerderheid, waardoor hij de macht verloor om de Brexit-agenda van het parlement te bepalen en daarbij 23 opstandige conservatieve parlementsleden verloor – inclusief zijn eigen broer .

Tegen elke campagnebelofte van de nieuwe premier staat Groot-Brittannië nu klaar om een derde verlenging van de EU aan te vragen, waardoor het vertrek tot 31 januari 2020 wordt uitgesteld. Om dezelfde reeks crises, vertragingen en vernederingen te voorkomen, is het Parlement ook nu zeker om een ​​verkiezing voor deze nieuwe datum te veroorzaken. Maar door Groot-Brittannië naar de stembus te duwen, zoals de premier opzettelijk of lukraak heeft gedaan, riskeert hij het allemaal: de toekomst van zijn premierschap, de toekomst van zijn partij, en niet in het minst de toekomst van de Brexit.

De gok is bekend. In juni 2017 nam voormalig premier Theresa May dezelfde beslissing om een ​​onverwachte verkiezing te houden, in de hoop haar meerderheid op te bouwen en haar gezag te consolideren om een ​​Brexit-deal gemakkelijker te maken. Haar inspanningen mislukten toen de conservatieven hun regelrechte meerderheid gingen verliezen en Labour 30 zetels ophaalde. Elke moeilijkheid waarmee ze de volgende twee jaar te maken kreeg – onverzettelijke coalitiepartners die onderhandelingen hielden, opstandige collega’s die probeerden haar af te zetten, en cruciale stemmen die te kort kwamen – konden op zijn minst gedeeltelijk worden teruggevoerd op het mislukken van die verkiezingen.

Twee jaar later wacht nu hetzelfde lot op haar enthousiaste opvolger. Het maakt niet uit wanneer of hoe de verkiezingen aankomen, de voorwaarden voor de verkiezingen voor Johnson zullen niet gunstig zijn. Ofwel zal het midden oktober komen en een gênante stemming zonder vertrouwen volgen die zijn oppositie momenteel overweegt, of, meer vernederend, het zal begin november komen nadat Johnson werd gedwongen zijn campagnebelofte te negeren en de Brexit te verlengen – een daad van overgave die waarschijnlijk geen indruk zal maken op de kiezers. Het ergste van alles was dat een kabinetsminister The Times suggereerde dat Johnson in oktober zou kunnen aftreden, de teugels overhandigen aan de Labour Party en vervolgens zou vragen om een ​​stem zonder vertrouwen in de nieuwe Labour-regering.

Brexit is nog nooit zo rommelig geweest, maar in de ogen van Johnson’s aanhang gaat alles volgens plan, zij het een roekeloos en riskant plan. Voor hen heeft de premier de afgelopen dagen een indrukwekkende een-twee-klap gekregen. Eerst ‘ deselecteerde ‘ hij – uitgesloten van herverkiezing – de 21 conservatieve parlementsleden in de ‘ Rebel Alliance ‘ die tegen zijn no-deal Brexit-plannen stemden. Toen riep hij onmiddellijk op tot algemene verkiezingen. Door dit te doen, heeft Johnson zichzelf ingesteld om de kandidatenlijsten van de conservatieve partij met zijn bondgenoten te vullen en zijn partij naar zijn imago te vernieuwen. Dat is natuurlijk als hij kan winnen.

Op dit moment, tot eer van Johnson, staat de stemming aan zijn kant. De nieuwste YouGov- projectie toont zijn conservatieven met 35 tot 25 procent op de PvdA. De centrum-linkse liberaal-democraten lopen niet ver achter met 16 procent, maar Labour en de liberaal-democraten zullen waarschijnlijk niet samenwerken om van die cijfers te profiteren, omdat veel van de nieuwste leden van de laatste uit Labour liepen over ernstige twijfels over Labour-leider Jeremy Corbyn . Aan de andere kant lijkt de opstandige Brexit-partij, die op 11 procent staat, bereid een alliantie met de conservatieven te sluiten.

Lees ook:  De zinkende Geloofwaardigheid van de Organisatie voor het verbod op chemische wapens

Er zijn ook aanwijzingen dat Johnson in staat zal zijn te profiteren van de voortdurende honger van zijn land naar Brexit. Hoewel recente peilingen suggereren dat 46 procent van de Britten liever in de EU zou blijven als ze een andere kans krijgen, zijn deze “blijvende” kiezers geen samenhangende groep, die hun stemmen over het algemeen verdeelt tussen Labour, de Lib Dems, de Schotse Nationale Partij en de Groenen. Ondertussen lijkt de 41 procent van de Britse kiezers die de Brexit nog steeds steunen, slechts één huis te hebben: de conservatieve partij.

Bovendien kan Johnson altijd vertrouwen op het blijvende stigma van de Labour-leider Jeremy Corbyn. Als de keuze wordt gemaakt tussen een no-deal Brexit – een evenement waarvan experts zeggen dat het een recessie , voedseltekorten , geweld aan de Ierse grens en meer kan veroorzaken – of een premier genaamd Jeremy Corbyn, geeft 43 procent van de Britse kiezers de voorkeur aan een geen deal, terwijl slechts 35 procent van de kiezers Corbyn verkiest, volgens een recente opiniepeiling van Politico . In een directe wedstrijd tussen Johnson en Corbyn zei 40 procent van de respondenten dat ze op Johnson zouden stemmen, terwijl slechts 18 procent zei dat ze Corbyn zouden steunen.

Als Johnson in staat is om te winnen op alle plaatsen die hij hoopt, kan hij misschien ook het meest schadelijke effect van de mislukte verkiezingen van Theresa May 2017 ongedaan maken, de Conservative-DUP-coalitie. Nadat May de meerderheid van haar partij had verloren, werd ze gedwongen een regeringscoalitie aan te gaan met de extreem-rechtse Democratische Unionistische Partij van Noord-Ierland om een ​​parlementaire meerderheid te bereiken. In de jaren daarna heeft de DUP de macht gehad om elke voorgestelde oplossing voor het Ierse grensdilemma van Brexit op te houden , waardoor het VK dichterbij een no-deal vertrek komt. De DUP wordt echter niet geprojecteerd om hun stoelen vast te houden in een komende race.

Zoals de Tory-roddelbladen vertellen, speelt Johnson’s gok uitstekend. “Boris Bulldozes Rebels,” spetterde The Sun , vierend de impopulaire verdrijving van enkele van de populairste, meest vooraanstaande en langst dienende parlementsleden van de conservatieven, waaronder de kleinzoon van Winston Churchill. “Corbyn, niet Boris was gisteravond de echte verliezer,” kondigde de toeschouwer aan, en verklaarde dat, hoewel de oppositiepartijen en 21 conservatieve overlopers dinsdagavond een no-deal Brexit blokkeerden, een verkiezing uiteindelijk Labour pijn zal doen.

Maar voorbij de Tory-bubbel, beginnen de grote plannen van Johnson eruit te zien als een reeks mislukte krachtpatsers. Zijn belofte om het feest deze zomer te verenigen is ongedaan gemaakt omdat hij belangrijke parlementsleden en vermoedelijk hun achterban heeft verloren. Donderdag groeide de lijst met opmerkelijke afwijkingen, uitwijzingen en ontslag toen de conservatieve parlementslid en kabinetminister Jo Johnson, de jongere broer van Boris Johnson, aankondigde dat hij het kabinet en het parlement zou verlaten vanwege het groeiende conflict van ‘ familieloyaliteit en de nationale interesseren. ”Het besluit van de premier om het Parlement vorige week te ‘prorogen’ – om de koningin op te roepen de parlementaire activiteiten voor de rest van september op te schorten om de oppositie te ondermijnen – is opgekomen met ‘Stop the Coup’-protesten die de hoofdstad hebben geschud en ondermijnde het verhaal van Brexiteers dat ze democratischer zijn dan degenen die het referendum van 2016 willen vernietigen. En Johnson wordt nu geconfronteerd met niet alleen een goed gecoördineerde, oppositiebrede ‘Remain Alliance’, maar ook met een ‘Rebel Alliance’ van de conservatieve partij, die opkomt in reactie op zijn versnelling naar een no-deal vertrek.

In de komende uren en dagen, de buitengewone scènes in het Parlement – de premier die de oppositieleider een ‘ gechloreerde kip ‘ noemt , de spreker van het Huis die tegen de kanselier van het hertogdom Lancaster schreeuwt om ‘ een brave jongen ‘ te zijn, een Sikh MP krachtig confronterendde premier over zijn geschiedenis van racistische opmerkingen en meer – zullen zeker doorgaan. Dat geldt ook voor de geleidelijke implosie van de conservatieve partij. Er blijft echter één deprimerend feit over: ondanks de opwinding is er niets veranderd. Totdat deze verkiezingen tot stand komen, zij het midden oktober of begin november, zal dit Parlement niet in staat zijn de Brexit op te lossen. Nu moet de natie wachten op de mogelijkheid om een ​​nieuw Parlement te kiezen en eindelijk het huidige circus te wegen in het VK.

Lees ook:  De geopolitiek van de Britse verkiezingen

Comments

comments