Erdogan: We zullen Europa overstromen met Syrische vluchtelingen, tenzij ‘Veilige zone’ wordt ingesteld

Erdogan: We zullen Europa overstromen met Syrische vluchtelingen, tenzij ‘Veilige zone’ wordt ingesteld

6 september 2019 2 Door Indignatie redactie

  • Het is niet de eerste keer dat Ankara dreigt om Syrische vluchtelingen en migranten naar EU-landen te laten vertrekken en het zal waarschijnlijk niet de laatste zijn.

“We zullen gedwongen worden om de poorten te openen. We kunnen niet gedwongen worden om de last alleen aan te pakken, ” waarschuwde deTurkse president Recep Tayyip Erdogan  donderdag  terwijl hij eiste dat Europese landen politieke steun verlenen aan zijn controversiële ‘veilige zone’-plan in Noord-Syrië.

Ankara is momenteel in gespannen onderhandelingen met de Verenigde Staten over het plan van Erdogan  om een ​​groot deel van het grondgebied langs de Turks-Syrische grens militair uit te hakken dat zou dienen als een bufferzone  van soorten waar door de VS gesteunde Koerdische milities niet konden opereren.

Erdogan zei dat  een miljoen vluchtelingen zich konden vestigen in het nieuwe buffergebied , waardoor de crisis op Turkse bodem, en uiteindelijk ook voor Europa, zou worden verlicht.

Turkije ziet de YPG-kern van de Syrian Democratic Forces (SDF) als een terroristische uitbreiding van de verboden PKK. Turkije heeft de laatste tijd gezworen het voorgestelde ‘veilige’ grondgebied op unilaterale basis uit te hakken als het geen vooruitgang kan boeken met Washington.

Ook tijdens de toespraak klaagde de president van Turkije dat zijn natie  “niet de steun kreeg die de wereld nodig had”  om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden tijdens de acht jaar durende oorlog.

Lees ook:  PVV-leider Geert Wilders heeft gisteren fel uitgehaald naar de coronaspoedwet die het kabinet nog voor 1 juli door de Tweede en Eerste Kamer wil jassen. Net zoals de meeste andere oppositiepolitici is ook de geblondeerde Limburger een felle tegenstander van de wet: “Bezint eer ge begint, doe het niet! Gooi die wet de prullenbak in.”

Erdogan heeft donderdag een ultimatum ‘met ons of tegen ons’ uitgegeven  :

“ Of je steunt ons om een ​​veilige zone in Syrië te hebben, of we zullen de poorten moeten openen.  Of u steunt ons of niemand zou medelijden moeten hebben. We willen graag 1 miljoen vluchtelingen ontvangen in de veilige zone , ‘zei hij.

Het spreekt voor zich dat het territorium in kwestie niet de zijne is om te beheersen of uit te schakelen, en Damascus heeft wat hij ziet als een grote Turkse landroof dichtgeslagen.

Turkije heeft het afgelopen jaar hard aangedrongen op de voorgestelde veilige zone ten oosten van de Eufraat (‘veilige zone’ voorzien in blauw op onderstaande kaart):

erdogan

Het is ook het geval dat veel analisten Turkije beschouwen als een belangrijke externe partij in het conflict die meer dan alle anderen heeft gedaan om de oorlog te verergeren en te verlengen, inclusief het  voeden van ISIS .

De Turkse president beweerde eerder dat het land in totaal $ 35 miljard heeft uitgegeven  aan de opvang van ongeveer 4 miljoen Syrische vluchtelingen, maar dat de Europese Unie eerder niet heeft ingestemd met toezeggingen in het kader van een regeling voor de regeling van vluchtelingen.

Het is niet de eerste keer dat Ankara dreigt om Syrische vluchtelingen en migranten naar EU-landen te laten vertrekken en het zal waarschijnlijk niet de laatste zijn, maar het zal interessant zijn om te zien of de chantage van Erdogan getuige zal zijn van enige positieve beweging uit Europa.

Lees ook:  Noorwegen, Zwitserland, Monaco: Wie verleent mij asiel na de EU-klimaatsituatie?


Comments

comments