Robert Mugabe, de bevrijder van Zimbabwe, werd een brute dictator en sterft op 95-jarige leeftijd

Robert Mugabe, de bevrijder van Zimbabwe, werd een brute dictator en sterft op 95-jarige leeftijd

6 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Robert Mugabe, voormalig president van Zimbabwe, dood op 95-jarige leeftijd

Hij was aan de macht sinds het einde van de regel van de blanke minderheid in 1980 en nam in 2017 ontslag na een militaire staatsgreep.

Robert Mugabe, de voormalige president van Zimbabwe, die een Afrikaanse bevrijdingsheld werd na het omverwerpen van de witte koloniale overheersing, maar vervolgens zijn land leidde tot een economische ineenstorting en de rand van de honger, is op 95-jarige leeftijd overleden.

“Met het grootste verdriet kondig ik het overlijden aan van de grondlegger en oud-president van Zimbabwe, Cde Robert Mugabe,” president Emmerson Dambudzo Mnangagwa, die werd verkozen nadat Mugabe aftrad, tweette vrijdag.

President of Zimbabwe on Twitter

Cde Mugabe was an icon of liberation, a pan-Africanist who dedicated his life to the emancipation and empowerment of his people. His contribution to the history of our nation and continent will never be forgotten. May his soul rest in eternal peace (2/2)

Mugabe was ‘s werelds oudste heerser toen hij in november 2017 ontslag nam als president van Zimbabwe, na een militaire staatsgreep . Hij regeerde het land sinds 1980.

Mugabe’s familie bevestigde ook zijn dood aan de BBC . Hij was medisch behandeld in Singapore.

De leraar die onafhankelijk is geworden, laat een geruite erfenis achter.

Voordat hij aftrad, had de regerende Zimbabwaanse Afrikaanse Nationale Unie-Patriottische Frontpartij Mugabe al als leider verwijderd en in zijn plaats Mnangagwa genoemd.

Maar zijn opvolger Mnangagwa zei dat Mugabe ‘een pictogram van bevrijding’ was en ‘een pan-Afrikaan die zijn leven wijdde aan de emancipatie en empowerment van zijn volk’.

“Zijn bijdrage aan de geschiedenis van onze natie en continent zal nooit worden vergeten. Moge zijn ziel rusten in eeuwige vrede,” tweette Mnangagwa.

Fadzayi Mahere, een politicus met de oppositiebeweging voor democratische verandering, tweette “rust in vrede” en “mijn reactie op uw overlijden is ingewikkeld … voor nu echter de diepste deelneming met zijn familie.”

Voordat hij aftrad, werd gezegd dat Mugabe het afvuren van Mnangagwa als zijn vice-president, die de weg zou hebben vrijgemaakt voor Mugabe’s vrouw, Grace, om hem op te volgen, het leger ertoe heeft aangezet de controle te grijpen.

De Amerikaanse ambassade in Zimbabwe zei destijds dat het aftreden van Mugabe “een historisch moment markeert” voor het land en feliciteerde alle Zimbabweanen die hun stem verheffen.

Lees ook:  Maradona, voetbal diamant, probleem Superstar maar vooral een politiek activist

De toenmalige Britse premier Theresa May zei dat het aftreden van Mugabe Zimbabwe “een kans gaf om een ​​nieuw pad te vinden zonder de onderdrukking die zijn heerschappij kenmerkte.”

Hij werd premier na het einde van de blanke minderheidsregering in 1980 in het land, dat voorheen bekend stond als Rhodesië. Hij trad in functie als president in 1987 na een wijziging van de grondwet.

De bevrijdingsheld noemde zichzelf kampioen van raciale verzoening toen hij voor het eerst aan de macht kwam, maar bijna vier decennia later hekelden critici hem als een autocraat die bereid was om doodseskaders, tuigverkiezingen te ontketenen en de economie te vernietigen.

Mugabe duwde wetgeving door het parlement waardoor zijn regering meer dan de helft van de witte boerderijen in beslag kon nemen, en zijn optreden tegen de beweging voor democratische verandering en journalisten in de vroege jaren 2000 verhoogde zijn internationale isolement.

Landhervorming zou veel van het meest vruchtbare land van het land – eigendom van ongeveer 4.500 blanke afstammelingen van voornamelijk Britse en Zuid-Afrikaanse kolonisten uit het koloniale tijdperk – innemen en het herverdelen onder arme zwarten. In plaats daarvan gaf Mugabe prime boerderijen aan regerende partijleiders, partijloyalisten, veiligheidshoofden, familieleden en trawanten.

De economie van Zimbabwe, een Afrikaanse natie met meer dan 14 miljoen ten noorden van Zuid-Afrika en begrensd door Botswana, Mozambique en Zambia, stortte in na Mugabe na 37 jaar van bijna één-partij heerschappij.

Regionale leiders overheersten Mugabe met lof voor zijn rol bij het afleggen van koloniale overheersing.

Het African National Congress, de politieke partij van anti-apartheidsheld Nelson Mandela, rouwde om de dood van Mugabe en zei dat hij “zijn leven had gewijd aan de dienst van zijn land en zijn volk.” Mugabe steunde de partij in haar jarenlange strijd tegen de witte overheersing. ballingschap en verder.

“Hoewel het ANC en zijn leiderschap misschien, vaak luidruchtig, verschilden met kameraad Mugabe over kwesties van nationaal belang – als broederlijke organisaties vonden wij het principe van soevereiniteit heilig”, zei het ANC in een getweet verklaring.

African National Congress on Twitter

ANC MOURNS THE PASSING OF FRIEND, STATESMAN & REVOLUTIONARY COMRADE ROBERT MUGABE #RIPMugabe #RIPRobertMugabe #Zimbabwe

“Woorden kunnen niet de omvang van het verlies overbrengen, omdat voormalig president Mugabe een oudere staatsman, een vrijheidsstrijder en een pan-Afrikaan was die een belangrijke rol speelde bij het vormgeven van de belangen van het Afrikaanse continent”, zei Kenia’s president Uhuru Kenyatta.

In de straten van hoofdstad Harare was universele lof moeilijker te vinden.

“Ik zal geen traan laten vallen, niet voor die wrede man,” vertelde Tariro Makena, een straatverkoper, aan de Associated Press . “Al deze problemen, hij begon ze en mensen willen nu dat we doen alsof het nooit is gebeurd.”

Ondanks het vertrek van Mugabe bevindt de economie van Zimbabwe zich nog steeds in de ergste economische crisis in een decennium. De inflatie zit in de drievoudige cijfers en voortschrijdende stroomonderbrekingen en tekorten aan Amerikaanse dollars en basisgoederen hebben de vrees gewekt dat de hyperinflatie die haar in 2009 dwong haar valuta te dumpen op het punt stond terug te keren.

Silas Marongo, die een bijl vasthield en mannen en vrouwen vergezelde die een boom kappen voor brandhout in Harare in de voorsteden om ernstige elektriciteitstekorten te verslaan, vertelde de AP dat hij Mugabe miste.

“Het gaat nu slechter. Het leven was niet zo goed, maar het was nog nooit zo erg. Deze mensen die hem uit de macht hebben gehaald, hebben geen flauw idee,” vertelde Marongo aan de AP.

Henning Melber, een senior onderzoeksmedewerker aan het Nordic Africa Institute in Zweden en een expert in bevrijdingsbewegingen in zuidelijk Afrika, zei dat de verklaringen over Mugabe als een revolutionair figuur zijn geschiedenis van repressie niet mogen verdoezelen.

“Mugabe was een autocraat,” zei Melber. “Ik denk dat er een lange staat van dienst is van Mugabe van geweld, dat oorspronkelijk tegen een blanke terroristische heerschappij van minderheden was, maar dat veranderde in geweld tegen zijn eigen volk,” zei hij.

Zimbabwe is momenteel een mislukte staat, zei Melber.

“Er wonen miljoenen Zimbabwanen in het Verenigd Koninkrijk, Botswana, Zuid-Afrika – over de hele wereld – die geen kans maken om terug te keren, omdat ze daar geen geld kunnen verdienen,” voegde hij eraan toe.

Mugabe’s laatste termijn van vijf jaar begon in 2013 na verkiezingen bekritiseerd door internationale monitors . Mugabe reageerde door zijn critici te vertellen “te gaan hangen”.

Mugabe vertelde NBC News in 2013 dat “we nog nooit een verkiezing hebben opgezet”.

Hij gaf Groot-Brittannië de schuld voor de problemen van het land en zei op dat moment dat hij geen seconde had nagedacht over zijn tijd om het land te leiden.

“Ik heb helemaal geen spijt,” zei hij.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Waar begint de volgende wereldwijde pandemie?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Dichter Jules Deelder (75) overleden
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments