Kan Brexit het VK kwetsbaar maken voor druk van Amerikaanse haviken?

Kan Brexit het VK kwetsbaar maken voor druk van Amerikaanse haviken?

7 september 2019 1 Door Indignatie redactie

Het zou Groot-Brittannië onafhankelijker moeten maken. Maar het zou haar kunnen overgeven aan het Iran-beleid van Mike Pompeo.

Door Londen uit Europa te onttrekken, zou een Brexit zonder meer een gigantische verschuiving ontketenen in wereldwijde allianties die de hand van Washington zou kunnen versterken en zou kunnen helpen bij het bereiken van zijn “maximale druk” campagne tegen Iran.

Dat is een ironische gang van zaken voor populisten in het Verenigd Koninkrijk, die Brexit ondersteunen omdat het Britse volk hierdoor zijn eigen lot kan bepalen.

Maar voor sommigen in Washington biedt Brexit een gouden kans om te onderhandelen met een Verenigd Koninkrijk dat niet door Europa wordt gehinderd. Staatssecretaris Mike Pompeo gaf evenveel toe toen hem werd gevraagd of onze relatie met het VK door Brexit zal worden versterkt.

“Ik denk dat het het geval is,” zei Pompeo donderdag op de Hugh Hewitt Show.

“We zullen een duidelijke lijn hebben met [het VK]. We zullen de EU niet als tussenpersoon hebben die beperkingen oplegt aan ons vermogen om veel goede dingen te doen, niet alleen in de economische sector, maar ook in de veiligheidssector en de diplomatieke sector. … ik heb er vertrouwen in dat die speciale relatie zal blijven groeien. “

Merk op dat Pompeo specifiek “de veiligheidssector” noemde toen hij vermeldde hoe Brexit de VS zal helpen. Dat is nu van bijzonder belang omdat de Trump-regering Europese landen onder druk heeft gezet om zich terug te trekken uit de deal met Iran en sancties tegen Iran opnieuw in te stellen. Tot dusverre waren zij terughoudend om dit te doen.

In de afgelopen maanden hebben de  VS beweerd dat Iran verantwoordelijk was  voor aanvallen op olietankers in de Golf van Oman en de Straat van Hormuz en het neerhalen van een Amerikaanse surveillance drone.

Op  aandringen van Washington greep de Britse Koninklijke Marine een Iraanse olietanker de Middellandse Zee binnen. De VS manoeuvreerde vervolgens tevergeefs  om te voorkomen dat het VK het schip vrijliet.

Nadat de regering van toenmalig premier Theresa May twee deadlines had gemist om te onderhandelen over een exitovereenkomst met de EU, werd premier Boris Johnson gekozen op een belofte dat hij eindelijk het referendum van juni 2016 zou waarmaken en het VK uit de Europese Unie zou terugtrekken, afspraak of geen afspraak.

Johnson’s  besluit om het Parlement  afgelopen woensdag te schorsen maakt de huidige Brexit-deadline van 31 oktober onvermijdelijk, omdat hij effectief het vermogen van zijn tegenstanders heeft verkleind om het referendum via wetgeving om te keren door de klok te laten lopen.

Brexiteers hebben lang beweerd dat Londen veel grotere vrijheid heeft om over zijn eigen handelspact te onderhandelen nadat het de 28-landen Europese Unie heeft verlaten. Maar ze staan ​​misschien voor een verrassing: als Groot-Brittannië de EU zonder een deal verlaat, zal het waarschijnlijk gevoeliger zijn voor Amerikaanse leverage.

Lees ook:  De Verenigde Staten: een recordhouder in politieke moorden

Dat komt omdat het VK zonder een overeenkomst snel een handelsovereenkomst met de VS moet sluiten

Aan deze deal zijn waarschijnlijk verplichtingen verbonden – Washington kan Groot-Brittannië vragen een hardere strijd tegen Iran aan te gaan of samenwerken met de Chinese telecomgigant Huawei, die volgens de VS een nationaal veiligheidsrisico is.

Hoewel het nog steeds onduidelijk is hoe Johnson het buitenlands beleid zal navigeren, zijn er vroege aanwijzingen dat Londen de lijn van Washington zal volgen.

Begin augustus stemde Johnson’s regering ermee in om zich bij de VS aan te sluiten bij Operatie Sentinel, een missie die volgens de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vrijheid van navigatie moet bieden voor commerciële scheepvaart en “provocaties” in de Straat van Hormuz.

“Het VK is vastbesloten ervoor te zorgen dat haar scheepvaart wordt beschermd tegen onwettige bedreigingen en om die reden hebben we ons vandaag aangesloten bij de nieuwe maritieme beveiligingsmissie in de Golf”, zei de Britse minister van Defensie Ben Wallace  tegen  verslaggevers.

“Tijdens de missie zal de Koninklijke Marine samenwerken met de Amerikaanse marine om koopvaardijschepen door de Straat van Hormuz te begeleiden,” beweerde de Britse regering in een verklaring, eraan toevoegend dat Britse troepen een “leidende rol” zullen spelen in de operatie.

Het VK riep ook andere regeringen op om samen te werken en het een “echt internationaal probleem” te noemen. Als een teken dat problemen kan voorspellen, wordt de missie al ” gerebrand ” in de hoop meer deelname aan te moedigen. Tot nu toe hebben alleen Australië en Bahrein zich bij de ondersteuning aangesloten.

De  mogelijkheid  dat Brexit Londen zal dwingen toe te geven aan Washington op het gebied van buitenlands beleid wordt serieus overwogen door meerdere Europese diplomaten, Britse politici en experts op het gebied van buitenlands beleid die de kern vormen van het beleid van Brexit en Iran.

Ongetwijfeld op de hoogte van hoe Brexit de invloed van Washington zal vergroten, beruchte oorlogshawk in Iran en Trump nationale veiligheidsadviseur John Bolton uitte de volledige steun van de regering voor zelfs een no-deal Brexit, eraan toevoegend: “we zijn bereid zo snel te werk te gaan als de Britten .”

Terwijl het Parlement zich terugtrekt, is er een  klein venster waarin de regering van Johnson zou kunnen helpen  bij het wegnemen van spanningen met Iran. Het VK zou kunnen proberen de Islamitische Republiek te overtuigen om hun overeengekomen uraniumverrijkingsniveaus niet drastisch te overschrijden. Dat is waar Frankrijk en Duitsland op aandringen.

Maar als de gesprekken met de EU onherstelbaar worden verbroken, is het veel waarschijnlijker dat Groot-Brittannië zich nog dieper zal gaan bemoeien met de ‘speciale relatie’ met de Verenigde Staten – met alle gevolgen van dien voor het buitenlands beleid.

 

Lees ook:  Terrorisme uit Afrika: eindeloze oorlog en zijn alternatief

Comments

comments