“Ondenkbaar” dodental voorspeld in Bahama’s na orkaan Dorian

“Ondenkbaar” dodental voorspeld in Bahama’s na orkaan Dorian

7 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Er zijn nu vijf dagen verstreken sinds orkaan Dorian de Bahama’s trof met schattingen van letsel en overlijden en de wijdverbreide aard van schade wordt duidelijker. Het officiële dodental steeg tot 30 vrijdag maar zal naar verwachting dramatisch stijgen naarmate de herstelinspanningen doorgaan op de eilandketen voor de zuidoostkust van Florida.

Vanaf vrijdagmiddag werden meer dan 6700 mensen als vermist opgegeven. De totale eigendomsschade als gevolg van de storm bedraagt ​​meer dan $ 8 miljard, terwijl dat aantal naar verwachting zal stijgen.

Reddingswerkers meldden dat de geur van dode lichamen op tal van locaties duidelijk was naarmate de temperaturen bleven stijgen. Minister van Volksgezondheid Duane Sands op de Bahama’s waarschuwde vrijdag dat “het publiek zich moet voorbereiden op onvoorstelbare informatie over het dodental en het menselijk lijden.” Caroline Burnett-Garraway, medisch stafchef in het Princess Margaret Hospital in Nassau, merkte botweg op: “Wij ‘ heb veel lijkzakken besteld. ‘

Terwijl rijke toeristen en eigenaren van onroerend goed gemakkelijk konden ontsnappen aan het pad van de storm, melden meer dan 70.000 op het eiland nu dat ze onmiddellijk hulp nodig hebben. Dit komt uit de totale bevolking van het land met iets meer dan 400.000, wat betekent dat bijna een vijfde van de Bahamianen wanhopig hulp nodig heeft.

Met winden op een bepaald punt die 295 mijl (295 kilometer) per uur overtreffen gecombineerd met windstoten van meer dan 220 mijl per uur, bereikte Dorian de status van categorie 5 voordat hij op 1 september landde in de Bahama’s. Categorie 5 is de zwaarste categorie die een orkaan kan veroorzaken en de storm bracht meer dan 38 uur door boven Grand Bahama na het instorten van een hogedrukfront dat de storm naar het westen stuurde.

Meteorologen merken op dat er geen vergelijkbaar exemplaar in de geschiedenis van wind en regen van een dergelijke intensiteit en duur gecombineerd op een enkele locatie bestaat. In feite werden 13.000 huizen en gebouwen volledig en volledig uitgewist door de storm, waarbij veel gebieden eruit zagen alsof ze waren verwoest door een nucleaire explosie. Bewoners meldden 25-voet stormvloeden die huizen overspoelden in hun tweede verhalen.

Hoewel Dorian een uitzonderlijk zwaar weergebeurtenis was en is, was de belangrijkste oorzaak van schade en verlies van leven de immense groei van armoede in de Caribische eilandketen.

Lees ook:  Covid gezondheidsdictatuur Australië

In een regeringsrapport uit 2013 werd met name gewezen op de wijdverbreide groei van sloppenwijken, waarvan vele nu volledig zijn verwoest door de orkaan. Het rapport merkte op dat de steden “overvol waren met illegale / slecht gebouwde woningen, onjuiste of geen rioleringssystemen, verergerd met verlaten voertuigen en vuilophoping.” Het rapport ging verder: “Alle gebouwen in deze sloppenwijken zijn gemaakt van afgedankt hout of metaal . In de meeste van deze steden werd nog gebouwd. ”

Tegelijkertijd boekten de Bahama’s, bekend om zijn toeristische sector, zijn beste jaar ooit in 2018 met 6,6 miljoen bezoekers. Volgens cijfers van de overheid besteedden toeristen gemiddeld $ 1500 per bezoek, waardoor toerisme dat jaar een industrie van $ 9,9 miljard dollar werd.

Een aanzienlijk aantal multimiljonairs en miljardairs woont ook permanent of heeft een legale verblijfsstatus in het land, niet alleen vanwege het gunstige weer, maar ook door een gunstige financiële omgeving die de inning van inkomsten, vermogenswinst en successierechten vrijstelt. Als zodanig behoort het tot de top drie van centra voor offshore banking.

Iedereen die $ 500.000 of meer in onroerend goed in het land investeert, komt in aanmerking voor permanente verblijfsstatus. Enkele ultrawealthy met woonplaatsen op het eiland omvatten Bill Gates, damesmode miljardair Peter Nygard en Britse miljardair en financier Joseph Lewis.

Terwijl duizenden sloppenwijken werden vernietigd, blijven veel van de weelderige woningen die eigendom zijn van deze sociale laag in oceaangemeenschappen zoals Lyford Cay, waar huizenlijsten variëren van $ 4 miljoen tot $ 40 miljoen, volledig intact. Voor degenen van de ultrawealthy aanwezig tijdens de storm, evacuatie was nauwelijks een ongemak.

Voor tienduizenden Bahamaanse arbeiders, waaronder veel Haïtianen op het eiland, maakten eerder vluchtelingen door de aardbeving in 2010, samen met een reeks door de VS gesteunde staatsgrepen in de jaren 1990 en 2000, er waren geen vluchten of boten beschikbaar. Voor de misdaad van arm zijn, zijn ze in plaats daarvan gemaakt om te lijden aan ziekte en dood.

Meer dan de helft van de wegen op de eilanden die het meest door de storm zijn getroffen, blijven nog steeds onder water staan. De overgrote meerderheid van de eilanden heeft geen stroom, terwijl naar schatting 50.000 mensen geen toegang hebben tot drinkbaar water.

Hulpgroepen hebben geprobeerd medisch personeel en voorraden naar de zwaarst getroffen gebieden te verplaatsen om overlevenden te helpen voedsel, veilig drinkwater en dringend noodzakelijke medische zorg te krijgen. Deze inspanningen zijn een race tegen de klok, vooral met het ernstige risico op watergedragen ziekten en rioolverontreiniging. Slechts één openbaar ziekenhuis – prinses Margaret in Nassau, dat een aanzienlijke afstand verwijderd is van de zwaarst getroffen gebieden – blijft operationeel.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  New York City heeft bijna geen plaatsen meer om alle dode lichamen te plaatsen

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  We worden verteld dat Dorian een orkaan van categorie 4 zou kunnen worden voordat hij eindelijk de Amerikaanse kust inslaat
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments