TRUMP RISKEERT EEN CATASTROFALE OORLOG TEGEN IRAN

TRUMP RISKEERT EEN CATASTROFALE OORLOG TEGEN IRAN

7 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Trump’s hardline-campagne tegen Iran slaagt er niet in zijn nucleaire ambities te controleren en riskeert een ‘catastrofale’ oorlog

De strategie van president Donald Trump om “maximale druk” tegen Iran uit te oefenen, hapert omdat Teheran aangemoedigd lijkt op te staan ​​tegen het Westen en stappen dichter bij het bouwen van een atoombom neemt, waarschuwen voormalige Amerikaanse functionarissen.

Sinds ze zich vorig jaar terugtrokken uit de nucleaire deal van 2015 – ook bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – heeft de Trump-regering verlammende economische sancties tegen Iran opgelegd, met als doel haar leiderschap zo slecht te beroven dat ze uiteindelijk capituleren voor de Amerikaanse wensen.

Maar Iran kondigde deze week zijn derde grote stap af van de JCPOA en verklaarde dat het geavanceerdere centrifuges zou gaan ontwikkelen die zijn uraniumverrijking zouden versnellen en alle grenzen voor zijn nucleaire onderzoek en ontwikkeling zouden opheffen. Dit kwam nadat Iran in juli aankondigde dat het de beperkingen van de nucleaire deal met betrekking tot de opslag en verrijking van uranium overschrijdt.

Iran heeft gezegd dat deze maatregelen omkeerbaar zijn en gaf Europese machten twee maanden om de JCPOA te redden en terug te halen naar de deal.

Wendy Sherman, die als hoofdonderhandelaar voor de Obama-regering op de JCPOA diende, vertelde Insider: “Het is allemaal zorgwekkend, omdat het weggaat van een kader dat ervoor zorgde dat Iran geen nucleair wapen zou krijgen, waarvan president Trump zei dat het belangrijkste is naar hem.”

“Iran wordt niet alleen aangemoedigd, maar wordt op sommige manieren achtergelaten om acties te ondernemen die zeggen dat ze niet zullen worden teruggeduwd. We bevinden ons op een zeer, zeer moeilijke plaats,” voegde Sherman toe. “Alle stappen die ze hebben gezet, zijn natuurlijk omkeerbaar, maar als ze beginnen met het onderzoeken van centrifugetechnologie en het testen van verschillende niveaus van centrifuges, zullen ze meer kennis opdoen en dat is een serieuze zorg.”

Sherman zei dat de discussies over beperkingen op onderzoek een “moeilijk” punt waren tijdens de JCPOA-onderhandelingen en een belangrijk aspect van de overeenkomst met de Obama-regering.

“Als ze inderdaad echt verder gaan met onderzoek, krijgen ze meer kennis en kun je die kennis niet wegvagen. Dat is iets dat president Obama heeft begrepen en waarom hij in onderhandeling is gegaan,” zei Sherman.

“Zelfs als we militaire actie hadden ondernomen om al hun nucleaire sites te bombarderen, wat we zeker zouden kunnen doen, zouden ze ze kunnen herbouwen en ze waarschijnlijk in het geheim opnieuw hebben opgebouwd,” voegde Sherman eraan toe. “Je kunt kennis niet bombarderen, dus deze stap is een beetje ingewikkelder en zorgwekkender.”

Lees ook:  Trump: video 75 jarige die geduwd wordt door politieman is nep

De maximale drukcampagne van Trump heeft Iran er niet van weerhouden van de JCPOA af te stappen of het Midden-Oosten vrediger te maken.

Teheran heeft er herhaaldelijk op aangedrongen geen kernwapens te willen bouwen, alleen kernenergie voor civiele doeleinden.

Desalniettemin zijn de acties van Iran op vrijdag een belangrijke daad van verzet tegen de VS en de Europese Unie, die afzonderlijk hebben geprobeerd – tevergeefs – Iran terug te halen om zijn JCPOA-verplichtingen de afgelopen weken na te komen.

Vorige week zei Trump dat hij open zou staan ​​voor het hervatten van gesprekken met de Iraanse president Hassan Rouhani, in wat leek op de eerste dooi tussen de twee landen.

Maar Rouhani heeft consequent geweigerd met de VS te praten totdat het economische sancties opheft – wat Amerikaanse functionarissen consequent hebben uitgesloten, tenzij Iran zijn nucleaire programma afrondt, wat Teheran ook heeft beloofd niet te doen totdat de VS sancties opheft.

Op dinsdag sloot Rouhani ook uit dat hij ooit bilaterale gesprekken met de VS zou voeren, maar zei dat hij alleen open zou staan ​​voor multilaterale gesprekken als de sancties worden opgeheven.

“Het lijkt erop dat de Trump-regering niet bereid is om een ​​deur te openen voor een onderhandeling met Iran. Hoewel de president heeft gezegd dat hij altijd klaar is zonder voorwaarden – er zijn duidelijk voorwaarden aan beide kanten. We zitten dus op een zeer moeilijke plek , “Zei Sherman.

Sherman zei dat er op dit moment een “ongelukkige dynamiek” is in zowel de VS als in Iran, waarin extreme hardliners het roer hebben overgenomen en dit leidt tot “gemengde signalen” van beide kanten.

Iran versnelt zijn uraniumverrijking terwijl het Westen en Iran in een impasse verkeren, wat sterk suggereert dat de strategie van de Trump-regering om de nucleaire ambities van Iran te beteugelen faalt.

“De maximale drukcampagne heeft Hezbollah niet gestopt als een proxy voor Iran, het heeft de risico’s voor de veiligheid van Israël en de veiligheid van het Midden-Oosten niet gestopt, het heeft Iran niet gestopt om stappen van JCPOA weg te nemen, en het heeft zeker onze bondgenoten weggeduwd die zo hard met ons samenwerkte om te proberen ervoor te zorgen dat Iran nooit een kernwapen zou krijgen, “voegde Sherman eraan toe.

Lees ook:  Heeft Bill Gates & World Economic Forum de uitbraak van coronavirus voorspeld of gepland?

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenIran zoekt naar ‘leverage’.

Iran is op zoek naar “hefboomwerking” temidden van verlammende sancties van de VS en of de patstelling kan worden doorbroken zal iemand moeten vragen om “moed en middelen” of “er zal een stille diplomatie achter de schermen zijn om een ​​vergadering te orkestreren,” Sherman zei.

Een andere reden waarom Iran tot nu toe de Amerikaanse pogingen om het terug naar de onderhandelingstafel te krijgen heeft genegeerd, is het gebroken karakter van het Iran-beleid van de Trump-regering, zei Richard Nephew, de leidende sanctie-expert voor het Amerikaanse onderhandelingsteam met Iran van 2013 tot 2014. Hij is momenteel een senior onderzoeker aan de Columbia University’s School of International and Public Affairs.

Staatssecretaris Mike Pompeo heeft gezegd dat het einddoel van de VS voor de maximale druk campagne is om het leiderschap te verzwakken zodat het voldoet aan zijn JCPOA-verplichtingen, net als Trump in de afgelopen weken. Maar John Bolton, de Nationale Veiligheidsadviseur, heeft herhaaldelijk gepleit voor regime-verandering in Iran.

“Deze incoherentie is niet alleen een interessant probleem,” vertelde Neef Insider. “Ik denk dat het een potentiële strategische calamiteit is. Dat gebrek aan duidelijkheid in wat de VS probeert te bereiken, is de reden waarom de Iraniër weigert met hen in gesprek te gaan.”

“Iraanse functionarissen zijn vrij duidelijk dat ze weigeren te praten met mensen die proberen hun vernietiging te bewerkstelligen, en dus wordt het nog moeilijker om je voor te stellen dat er serieuze inhoudelijke gesprekken zullen zijn,” zei Nephew, “omdat ze dat niet eerst kunnen ophelderen hindernis van: wil je onze regering omverwerpen?

Europa wil de deal redden, maar het is niet krachtig genoeg.

De Franse president Emmanuel Macron heeft Iran maandag 15 miljard dollar aan EU-geld aangeboden in ruil voor zijn terugkeer naar JCPOA-onderhandelingen. De beweging, die Iran in staat zou stellen vreemde valuta te krijgen, zou de Amerikaanse campagne voor maximale druk sancties ondermijnen.

Maar Iran heeft dit ook verworpen , meldde de door de staat gerunde Press TV van het land.

“Ik denk niet dat ze echt geloven dat de Franse regering het samen zal kunnen brengen, of Franse banken bereid zullen zijn om te faciliteren, dat Amerikaanse sancties hoe dan ook niet betrokken zullen raken,” zei Neef.

Lees ook:  Een neoliberale erfenis: Amerika's fascistische probleem loopt veel dieper dan Trump

Het accepteren van de reddingsoperatie is “in feite het equivalent van Iraniërs die [zijn] met betrekking tot het Europese welzijn, en dat is niet iets waar ze vreselijk in geïnteresseerd zijn”, voegde hij eraan toe.

De spanningen tussen de VS en Iran kunnen gewoon doorgaan – maar een kleine fout kan ze per ongeluk in een ‘catastrofale’ oorlog brengen.

De strategie van Iran is waarschijnlijk gewoon om de druk op de VS en Europa te behouden totdat een van hen budges bereikt.

“De Iraniërs hebben ons sinds mei 2018 laten zien [toen de VS zich terugtrokken van JCPOA] dat hun eerste prioriteit is om kleine stappen te zetten die aantonen dat ze grotere stappen kunnen zetten, maar niet om dingen te doen die fundamenteel veranderen”, zei het neefje .

“[Ze] vergroten de Iraanse voorraad maar houden deze ook op een relatief laag niveau van 4,5%,” voegde hij eraan toe. De JCPOA-limiet voor uraniumverrijking is 3,67% en volgens experts is 90% verrijking vereist voor uranium van wapenkwaliteit.

“Ze hebben het over geavanceerd centrifuge-onderzoek en ontwikkeling, maar ze hebben het niet over het veranderen van de Arak-reactor terug naar het maken van plutonium,” zei Neef, verwijzend naar de grootschalige, zwaarwaterreactor van het land.

Hij waarschuwde echter dat een klein misstap of misverstand aan beide kanten de fragiele Amerikaans-Iraanse relatie in gevaar zou kunnen brengen en de twee landen ten oorlog zou kunnen trekken – wat geen van beide partijen wil.

Nadat Iran in juni een Amerikaanse drone had neergeschoten, zei Trump dat hij bijna een militaire aanval op het land had bevolen , maar trok zich op het laatste moment terug.

“Ik zie geen enkele reden waarom we geen voortdurende drukopbouw kunnen hebben – ik denk dat dat eigenlijk helemaal consistent is met waar we naartoe gaan,” zei Neef.

“Wat ik moeilijker te geloven vind, is dat de druk kan opbouwen zonder dat iemand per ongeluk een lucifer aansteekt, en daar ben ik nerveuzer over,” voegde hij eraan toe. “Dat is volgens mij een groter risico op korte termijn.”

In navolging van deze gevoelens waarschuwde Sherman: “Oorlog in het Midden-Oosten zou waarschijnlijk catastrofaal zijn, hetzij door opzet, ongeval of onoplettendheid. Militaire actie moet altijd het laatste middel zijn.”Comments

comments