Ongereguleerd vapen levert nieuwe tiener nicotineverslaafden op. En nu sterven volwassen vapers.

Ongereguleerd vapen levert nieuwe tiener nicotineverslaafden op. En nu sterven volwassen vapers.

8 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Toen e-sigaretten tien jaar geleden werden geïntroduceerd, werden de op batterijen werkende nicotine-inhalatoren die geen tabak verbranden gezien als een middel om rokers te helpen stoppen.

Dit uitgangspunt bleef onbewezen, zelfs toen dampapparatuur de Amerikaanse markt begon te overspoelen. Het effect van langdurig gebruik blijft ook onbekend. Ondanks het door het Congres in 2009 verleende gezag, heeft de Obama-administratie het toezicht op de Food and Drug Administration tot 2016 niet uitgebreid tot elektronische sigaretten, en de Trump-administratie gaf fabrikanten van vapenapparatuur tot 2022 om hieraan te voldoen. 

Ondertussen werden populaire Juul-apparaten enthousiast omarmd door jonge mensen, wat een vapenepidemie veroorzaakte die een nieuwe generatie van nicotineverslaafden in de tienerjaren voortbracht. Het gebruik van e-sigaretten onder middelbare scholieren steeg met 78% van 2017 tot 2018. 

Terwijl het regelgevingsvacuüm bleef bestaan, ontstond er een cultuur in het Wilde Westen met een zwarte markt of een ‘pop-up shop’-verkoop zonder vergunning van in China gemaakte vapenpennen en marihuana-ingrediënten zoals cannabidiol of CBD en tetrahydrocannabinol of THC – de high- inducerend chemisch product in cannabis – allemaal met het risico op giftige verontreinigingen. 

En toen, plotseling, ontstonden longziekten eind juli. Sindsdien zijn er minstens 215 mogelijke gevallen geweest waarin mensen e-sigaretten gebruikten en ernstig ziek werden, niet konden ademen en braken en koorts hadden. De Washington Post meldde dat het aantal zaken oplopen tot 354 in 29 staten. 

vapers
Een federale rechter heeft geen vertragingen meer opgelegd in de FDA om de werkzaamheid en veiligheid van e-sigaretten te beoordelen.
Nam Y. Huh / AP

HHS, FDA, CDC: toezicht op vapen is een topprioriteit

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  COVID19: Doden ventilatoren mensen?

Twee mensen zijn gestorven – een was in het ziekenhuis opgenomen na vapen en een andere in Oregon die ziek werd na het gebruik van een e-sigaret met marihuanaolie uit een legale apotheek. Onderzoekers worstelen om een ​​patroon te vinden, hoewel THC een veel voorkomende factor kan zijn. Op donderdag zeiden de gezondheidsambtenaren van de staat New York dat ze zich concentreerden op een olie afgeleid van vitamine E-acetaat.

Een Trump-administratie, wars van de regulerende industrie, staat nu voor de uitdaging van een nieuwe en mysterieuze luchtwegaandoening die verband houdt met het gebruik van een grotendeels ongereguleerd product.

Zoals het er nu uitziet, zou een langverwachte federale analyse van mogelijke gezondheidsrisico’s van vapen zich richten op legaal gebruik, in plaats van op de effecten van vapen THC, nog steeds verboden volgens de Amerikaanse wetgeving, hoewel cannabis legaal is voor recreatief of medicinaal gebruik in 33 staten. 

Deze verbijsterende gezondheidscrisis is het soort huiveringwekkende gevolg dat kan voortvloeien uit ondiep overheidstoezicht. De federale Centers for Disease Control and Prevention waren traag om het publiek te informeren over de risico’s – het heeft afgelopen vrijdag eindelijk een waarschuwing gegeven – en het bureau moet nog een database opzetten waar medische autoriteiten van de staat nieuwe gegevens kunnen delen en vergelijken. 

De FDA werkt terecht om de gezondheidsrisico’s van marihuana-extracten te begrijpen en zoekt commentaar van het publiek. Maar het heeft meer toezichtvermogen nodig om te knappen wanneer verontreinigingen hun weg vinden naar de vage rage.

Het goede nieuws is dat een federale rechter geen vertragingen meer heeft besteld in de FDA om de werkzaamheid en veiligheid van e-sigaretten te beoordelen. Het moet begin mei beginnen. Ten slotte zal de natie een basiskennis hebben om te begrijpen of de apparaten meer kwaad dan goed doen en welke wettelijke controles nodig kunnen zijn.

Ondertussen, pas op voor vapers. Lees ook:  Social media bezig met het blokkeren van vals nieuws over het nieuwe Coronavirus terwijl de uitbraak doorgaat

Comments

comments