‘Het nieuwe normaal’: Trump’s ‘China Binding’ kan een nieuwe gelegenheid voor Iran zijn

‘Het nieuwe normaal’: Trump’s ‘China Binding’ kan een nieuwe gelegenheid voor Iran zijn

9 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Er is een consensus onder de elite van het buitenlandbeleid van Washington dat alle facties in Iran begrijpen dat – uiteindelijk – een deal met Washington over de nucleaire kwestie moet volgen. Het is op de een of andere manier onvermijdelijk. Ze zien Iran gewoon als ‘de klok uitspelen’, totdat de komst van een nieuwe regering weer een ‘deal’ mogelijk maakt. En dan zal Iran zeker weer aan de tafel zijn, bevestigen ze.

Kan zijn. Maar misschien is dat helemaal verkeerd. Misschien gelooft het Iraanse leiderschap niet langer in ‘deals’ met Washington. Misschien hebben ze gewoon genoeg gehad van de capriolen van het westerse regime (van de staatsgreep van 1953 tot de oorlog tegen Irak op westerse wijze tot de huidige poging tot economische wurging door Iran). Ze stoppen met dat mislukte paradigma voor iets nieuws, iets anders.

De pagina’s van dat hoofdstuk zijn gesloten. Dit impliceert niet een hondsdol anti-Amerikanisme, maar gewoon de ervaring dat dat pad zinloos is. Als er een ‘klok wordt gespeeld’, dan is dat die van de tic-toc van de westerse politieke en economische hegemonie in het Midden-Oosten, en niet de ‘klok’ van de Amerikaanse binnenlandse politiek. Het oude gezegde dat de ‘zee altijd de zee is’ geldt voor het buitenlands beleid van de VS. En Iran dat dezelfde oude routines herhaalt, terwijl het verschillende resultaten verwacht, is natuurlijk een definitie van waanzin. Een nieuwe Amerikaanse regering zal dezelfde genen erven als de vorige.

En in ieder geval zijn de VS institutioneel niet in staat een inhoudelijke deal te sluiten met Iran. Een Amerikaanse president – elke president – kan de congres sancties tegen Iran niet opheffen. De Amerikaanse massale sancties tegen Iran zijn een tientallen jaren lange knoop van doordringende wetgeving geworden: een enorme wortelstok van verwarde, root-wetgeving die zelfs Alexander de Grote niet zou kunnen ontwarren: dat is de reden waarom de JCPOA werd gebouwd rond een kern van de Amerikaanse afstandsverklaringen ‘die om de zes maanden moet worden vernieuwd. Wat er in de toekomst ook wordt afgesproken, de sancties – ‘afzien’ of niet – zijn als het ware ‘voor altijd’.

Als de recente geschiedenis de Iraniërs iets heeft geleerd, is het dat zo’n dun ‘proces’ in de handen van een mercuriële Amerikaanse president eenvoudig kan worden weggeblazen als oude dode bladeren. Ja, de VS hebben een systemisch probleem: Amerikaanse sancties zijn een eenrichtingsklep: zo gemakkelijk uit te stromen, maar eenmaal uitgestort, is er geen retourinlaat (meer dan onzekere vrijstellingen uitgegeven door het plezier van een zittende president).

Maar meer dan alleen een lang hoofdstuk dat zijn onvermijdelijke einde bereikt, ziet Iran een ander pad openen. Trump zit in een ‘China binding’: een handelsakkoord met China ziet er volgens de Witte Huis-functionarissen nu ‘moeilijk tot onwaarschijnlijk’ uit in de context van de snel verslechterende omgeving van veiligheidsspanningen tussen Washington en Beijing. Defensie beschrijft het:

“Het kwam zonder een laatste nieuwsalarm of presidentiële tweet, maar de technologische concurrentie met China ging vorige maand een nieuwe fase in. Verschillende ontwikkelingen luidden deze verschuiving zachtjes in: grensoverschrijdende investeringen tussen de Verenigde Staten en China zakten naar hun laagste niveau sinds 2014, waarbij de technologiesector de grootste daling leed. Amerikaanse chipreuzen Intel en AMD stopten abrupt of weigerden belangrijke samenwerkingsverbanden met Chinese entiteiten uit te breiden. Het ministerie van Handel heeft het aantal licenties gehalveerd waarmee Amerikaanse bedrijven Chinese onderdanen kunnen toewijzen aan gevoelige technologie- en engineeringprojecten.

“[Dus] ontkoppeling is al in beweging. Net als de verschuiving van tektonische platen, verhoogt de overgang naar een nieuwe technologische afstemming met China het potentieel voor plotselinge, destabiliserende convulsies in de wereldeconomie en toeleveringsketens. Om Amerika’s technologisch leiderschap te verdedigen, moeten beleidsmakers hun toolkit upgraden om ervoor te zorgen dat Amerikaans technologisch leiderschap de naschokken kan weerstaan.

“De belangrijkste drijfveer van deze verschuiving zijn niet de tarieven van de president geweest, maar een veranderende consensus onder beleidsmakers over wat nationale veiligheid is. Deze uitgebreide nieuwe opvatting van nationale veiligheid is gevoelig voor een breed scala aan potentiële bedreigingen, waaronder het economisch levensonderhoud van de Verenigde Staten, de integriteit van de persoonlijke gegevens van de burgers en het technologische voordeel van het land ”.

Het ‘binden’ van Trump in China is dit: een handelsovereenkomst met China wordt door het Witte Huis al lang gezien als een belangrijk hulpmiddel om de Amerikaanse aandelenmarkt tijdens de cruciale pre-verkiezingsperiode naar boven te ‘gaan’. Maar zoals nu wordt gezegd dat het ‘moeilijk tot onwaarschijnlijk’ is – en naarmate de Amerikaanse nationale consensus metamorfose verandert, begint de daaruit voortvloeiende ontkoppeling, gecombineerd met tarieven, te bijten. De effecten zijn eten weg op de beste politieke troef President Trump: het vertrouwen van het publiek in zijn behandeling van de economie: A Quinnipiac University onderzoek van vorig week vond voor de eerste keer in presidentschap Trump’s, meer kiezers nu zeggen dat de economie wordt steeds slechter in plaats van beter, met een marge van 37-31 procent – en met 41-37 procent zeggen kiezers dat het beleid van de president de economie schaadt.

Dit is enorm belangrijk. Als Trump een crisis van publiek vertrouwen ervaart met betrekking tot zijn assertieve beleid ten opzichte van China, is het laatste wat hij in de aanloop naar een verkiezing nodig heeft, een oliecrisis, bovenop een tarief / technische oorlogscrisis met China. Een verkeerde beweging met Iran, en wereldwijde olievoorraden kunnen gemakkelijk mislopen. Markten zouden niet gelukkig zijn. (Dus de ‘binding’ van Trump in China kan ook een gelegenheid voor Iran zijn …).

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Controversiële foto voor de kerk: Trump verdedigt zichzelf en liegt

Geen wonder dat Pompeo zo opgewonden handelde om een ​​tourniquet op de brouwende ‘oorlog’ in het Midden-Oosten te zetten, aangewakkerd door Israëls gelijktijdige luchtaanvallen vorige maand in Irak, in Beiroet en in Syrië (waarbij twee Hezbollah-soldaten werden gedood). Het is vrij duidelijk dat Washington deze ‘oorlog’ niet wilde, althans nu niet. Zoals Defensie een opmerkte , wordt Amerika acuut gevoelig voor alle risico’s voor het mondiale financiële systeem van “plotselinge, destabiliserende convulsies in de wereldeconomie”.

De recente Israëlische militaire operaties vielen samen met de plotselinge oproep van de Iraanse FM Zarif naar Biarritz (tijdens de G7), waardoor de angst in het Israëlische veiligheidskabinet werd verergerd dat Trump tijdens de Algemene Vergadering van de VN president Rouhani zou ontmoeten in NY – waardoor Netanyahu’s anti-Iran, politieke ‘identiteit’ . De angst was dat Trump een ‘bromance’ kon beginnen met de Iraanse president (op de Kim Jong Un-lijnen). En vandaar dat de Israëlische provocaties bedoeld waren om een ​​of andere Iraanse (over) -reactie op te wekken (die nooit kwam). Vervolgens werd het Israël duidelijk dat de leiders van Iran absoluut niet van plan waren om Trump te ontmoeten – en de hele aflevering zakte weg.

Trump’s ‘bind’ in Iran is daarom enigszins vergelijkbaar met zijn ‘bind’ in China: met China wilde hij aanvankelijk een gemakkelijke handelsprestatie, maar het bleek ‘allesbehalve’ te zijn. Met Iran wilde Trump een razzmatazz-ontmoeting met Rohani – zelfs als dat niet leidde tot een nieuwe ‘deal’ (net zoals de Trump – Kim Jung Un TV-bril die de Amerikaanse verbeelding zo levendig trok, had hij misschien op een vergelijkbare reactie gehoopt naar een Rohani-handdruk, of hij heeft misschien zelfs een spectaculair Oval Office nagestreefd).

Trump kan eenvoudigweg niet begrijpen waarom de Iraniërs dit niet zullen doen, en hij wordt onder druk gezet door de drukte. Iran is ondoorgrondelijk voor Team Trump.

Nou, misschien willen de Iraniërs het gewoon niet doen. In de eerste plaats hoeven ze dat niet te doen: de Iraanse Rial herstelt zich de laatste vier maanden gestaag en de productie-output is gestabiliseerd. De Chinese Algemene Administratie van de Douane (GAC), die de gegevens van de olie-import van het land gedetailleerd weergeeft, toont aan dat China zijn Iraanse aanvoer niet heeft afgesneden nadat het ontheffingsprogramma van de VS op 2 mei eindigde, maar eerder dat het de invoer van ruwe Iran gestaag heeft verhoogd sinds het officiële einde van de ontheffing uitbreiding, vanaf niveaus van mei en juni. De nieuwe GAC-gegevens laten zien dat China in juli meer dan 900.000 vaten ruwe olie per dag (bpd) uit Iran heeft geïmporteerd, een stijging van 4,7% ten opzichte van de maand ervoor.

En er opent een nieuw pad voor Iran. Na Biarritz, Zarif vloog rechtstreeks naar Peking, waar hij gesproken over een grote, multi-honderd miljard (volgens een rapport ), vijfentwintig jaar olie en gas investeringen, (en een aparte) ‘Road en Belt’ vervoersplan. Hoewel de details niet worden bekendgemaakt, is het duidelijk dat China – in tegenstelling tot Amerika – Iran als een belangrijke toekomstige strategische partner ziet, en China lijkt ook perfect in staat de Iraniërs te doorgronden.

Maar hier vindt de echt substantiële Amerikaanse verschuiving plaats. Het is dat wat wordt genoemd “een nieuwe normaal” nu het nemen van een greep in Washington:

“Om Amerika’s technologische leiderschap te verdedigen, [verbeteren] beleidsmakers hun toolkit om ervoor te zorgen dat Amerikaans technologisch leiderschap de naschokken kan weerstaan… In tegenstelling tot de handelsoorlog van de president, is de ondersteuning voor deze nieuwe, uitgebreide definitie van nationale veiligheid en technologie grotendeels tweedelig, en waarschijnlijk hier te blijven.

… waarbij veel van de topadviseurs van de president China eerst en vooral beschouwen als een bedreiging voor de nationale veiligheid, in plaats van als een economische partner – het is klaar om grote delen van het Amerikaanse leven te beïnvloeden, van de kosten van veel consumptiegoederen … tot de aard van dit land relatie met de regering van Taiwan.

“Trump ziet China nog steeds vooral via een economisch prisma. Maar hoe bozer hij wordt met Beijing, hoe ontvankelijker hij is voor de agressieve houding van zijn adviseurs tegenover China die veel verder gaat dan de handel. “

“De boze hij krijgt met Beijing” … Nou, hier is het belangrijkste punt: Washington lijkt het vermogen te hebben verloren om de middelen bijeen te roepen om te proberen China, of het Iraanse ‘gesloten boek’ te doorgronden, laat staan ​​een ‘Byzantijns’ Rusland . Het is een kolossale verzwakking van het bewustzijn in Washington; een verlies van bewuste ‘vitaliteit’ door de greep van een ‘onweerlegbare logica’ die geen empathie, geen bereik, tot ‘andersheid’ toestaat. Washington (en sommige Europese elites) hebben zich teruggetrokken in hun ‘niche’-bewustzijn, hun mentale enclave, afgesloten en beschermd, van het moeten begrijpen – of zich bezighouden – met bredere menselijke ervaringen.

Om deze lacunes te compenseren, kijkt Washington liever naar een technische en technologische oplossing: als we geen empathie kunnen oproepen, of Xi of de Iraanse Opperste Leider kunnen begrijpen, kunnen we kunstmatige intelligentie verzamelen om te vervangen – een ‘toolkit’ waarin de VS van plan is wereldwijd leider zijn.

Dit soort oplossing – vanuit het perspectief van de VS – werkt misschien voor China, maar niet zozeer voor Iran; en Trump wil geen volledige oorlog met Iran in de aanloop naar verkiezingen. Is dit waarom Trump de interesse in het Midden-Oosten lijkt te verliezen? Hij begrijpt het niet; hij heeft niet de interesse of de middelen om het te doorgronden; en hij wil het niet bombarderen. En de ‘binding’ van China zal voorlopig allemaal voor hem absorberen.Lees ook:  Iran Crisis gaat over een moeder van alle minderwaardigheidscomplexen die Trump met Obama heeft

Comments

comments