Trump annuleert geheime ontmoeting op met de Afghaanse leiders van de Taliban

Trump annuleert geheime ontmoeting op met de Afghaanse leiders van de Taliban

9 september 2019 0 Door Indignatie redactie

President Donald Trump zei zaterdag dat hij een geheime weekendbijeenkomst in Camp David met Taliban en Afghanistan-leiders heeft geannuleerd na een bombardement in de afgelopen week in Kabul waarbij 12 mensen zijn gedood, waaronder een Amerikaanse soldaat, en heeft vredesonderhandelingen afgeblazen met de opstandige groep.

De tweet van Trump was verrassend omdat het zou betekenen dat de president klaar stond om leden van de Taliban te ontvangen tijdens de presidentiële retraite in Maryland, slechts enkele dagen voor de verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001. Meer dan 2.400 Amerikaanse troepen zijn gedood sinds de VS Afghanistan binnenvielen om achter de Taliban aan te gaan, die leiders van Al Qaida herbergden die verantwoordelijk waren voor 9/11.

Het annuleren van de gesprekken druist ook in tegen Trump’s belofte om de resterende 13.000 tot 14.000 Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken en de Amerikaanse betrokkenheid bij het conflict dat op 18 jaar afloopt te sluiten.

Zalmay Khalilzad, de diplomaat van de regering Trump die maandenlang met de Taliban-leiders heeft gesproken, heeft onlangs gezegd dat hij op de “drempel” stond van een overeenkomst met de Taliban om de langste oorlog van Amerika te beëindigen. De president staat echter onder druk van de Afghaanse regering en enkele wetgevers, waaronder Trump-supporter senator Lindsey Graham, RS.C., die de Taliban wantrouwt en denkt dat het te vroeg is om Amerikaanse troepen terug te trekken.

“Zonder medeweten van bijna iedereen, zouden de grote Taliban-leiders en, afzonderlijk, de president van Afghanistan, me zondag in het kamp David in het geheim ontmoeten,” tweette Trump zaterdagavond.

‘Ze kwamen vanavond naar de Verenigde Staten. Helaas hebben ze, om valse hefboomwerking op te bouwen, toegegeven aan een aanval in Kabul waarbij een van onze grote grote soldaten en 11 andere mensen zijn gedood. Ik heb de vergadering onmiddellijk geannuleerd en vredesonderhandelingen afgeblazen, ‘schreef hij.

Donderdag ontplofte een Taliban-autobom en doodde een Amerikaanse soldaat, een Roemeens dienstlid en 10 burgers in een druk diplomatiek gebied nabij de Amerikaanse ambassade in Kabul. Het bombardement was een van de vele aanvallen van de Taliban in de afgelopen dagen tijdens gesprekken tussen de VS en de Taliban.

Het ministerie van Defensie zegt Sgt. 1e klasse Elis A. Barreto Ortiz, 34, uit Morovis, Puerto Rico, kwam in actie toen het explosief in de buurt van zijn voertuig tot ontploffing kwam. Hij was het vierde Amerikaanse servicelid dat de afgelopen twee weken in Afghanistan is vermoord.

Lees ook:  VS lokte Soleimani naar Irak 'om over vrede te praten' - regionale media

“Wat voor soort mensen zouden er zoveel doden om hun onderhandelingspositie schijnbaar te versterken? Dat deden ze niet, ze maakten het alleen maar erger! ‘Trump tweette. “Als ze het niet eens kunnen worden met een staakt-het-vuren tijdens deze zeer belangrijke vredesbesprekingen, en zelfs 12 onschuldige mensen zouden doden, dan hebben ze waarschijnlijk niet de macht om toch een zinvolle overeenkomst te sluiten. Hoeveel decennia willen ze nog vechten? ‘

Het blijft onduidelijk of de gesprekken tussen de VS en de Taliban zijn afgelopen of alleen zijn onderbroken. Trump zei dat hij de vredesonderhandelingen na het bombardement had afgeblazen, maar Khalilzad, de Amerikaanse gezant die met de Taliban onderhandelde, had op donderdag en vrijdag een ontmoeting met leiders van de opstandelingen in Doha, Qatar.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis weigerden te reageren op verzoeken om opheldering. Er kwam geen onmiddellijke reactie van de Afghaanse regering toen Kabul uren na de aankondiging van Trump wakker werd.

Velen in de Afghaanse regering, die aan de kant zijn gezet door de gesprekken tussen de VS en de Taliban, en onder het Afghaanse volk staan ​​sceptisch tegenover de onderhandelingen, uit angst dat er weinig of niets in de deal is om de Taliban te stoppen zijn aanvallen op burgers voort te zetten. De twee verpletterende bombardementen op de Taliban-auto in Kabul in de afgelopen week, waarvan de opstandige groep zei dat ze op buitenlanders waren gericht maar veel meer burgers hadden gedood, hernieuwden die angsten.

Lange tijd toeschouwers in Afghanistan, waaronder voormalige Amerikaanse functionarissen, zagen deze wending blijkbaar niet aankomen. Nadat het bericht naar voren kwam dat een bezoek van de Afghaanse president Ashraf Ghani aan Washington was uitgesteld, gingen sommigen ervan uit dat Ghani op het laatste moment had geprobeerd om Trump te ontmoeten om zijn bezorgdheid over de naderende deal te uiten.

“Wat ook de reden was om Taliban-leiders uit te nodigen voor Camp David en wat de echte reden ook was om de stekker uit het stopcontact te trekken, het vredesproces is althans voorlopig onderbroken”, zegt Laurel Miller, Azië-directeur van International Crisis Group.

“Na al het geweld gedurende vele maanden van onderhandelingen, is het moeilijk in te zien waarom de aanval van afgelopen donderdag de enige reden zou zijn om van koers te veranderen. Dit kan een slag voor de geloofwaardigheid van de Amerikaanse inzet voor het vredesproces zijn. Hopelijk kan het weer op het goede spoor worden gebracht, omdat er geen beter alternatief is, ‘zei Miller.

 

Lees ook:  Geert Wilders schiet gepensioneerden te hulp, eist ‘compensatie van Rutte voor greep uit de kas bij ABP’
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Fauci: Als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen, kunnen COVID-sterfgevallen deze winter 400K bereiken
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments