De kapitalisten zijn bang

De kapitalisten zijn bang

11 september 2019 1 Door Indignatie redactie

Kapitalisten proberen de winst te maximaliseren en de arbeidskosten te verlagen. Dit is  de kern van het kapitalisme . Het wordt bepaald door deze onveranderlijke doelstellingen. Het gaat niet om democratie. Zoals gezegd, gaat het niet om het creëren van rijkdom voor de arbeidersklasse.

Het heeft niets met vrijheid te maken. Die kapitalisten, vooral in bedrijven, die niet in staat zijn om de winst te verhogen en de arbeidskosten te verlagen, door ontslagen, lonen verlagen, vakbonden vernietigen, offshoring, outsourcing of automatisering van banen, worden vervangen. Persoonlijke ethiek is niet relevant. Kapitalisten gaan over acquisitie en uitbuiting.

Kapitalisten doen er alles aan om te liegen over de ware aard van het kapitalisme. Het is de reden waarom  de nieuwste versie van Business Roundtable ‘s Principles of Corporate Governance, ondertekend door 181 grote CEO’s – waaronder de hoofden van Amazon, General Motors en Chevron, die alle drie   in 2018 geen federale inkomstenbelasting hebben betaald – wedijvert met de dubbele stem van de ergste totalitaire regimes van de 20e eeuw.

Als winstmaximalisatie betekent dat de oceanen in dode zones worden veranderd, de atmosfeer wordt gevuld met koolstofemissies en toxines die het klimaat ongeschikt maken voor de mens, chemicaliën en afval in de bodem, water, lucht en voedselvoorziening pompen die ervoor zorgen dat kanker een epidemie is, kopen gekozen ambtenaren en rechters om de exclusieve belangen van kapitaal en privatisering van sociale diensten, waaronder gezondheidszorg, transport, onderwijs en openbare nutsbedrijven, te dienen om het publiek te gutsen, dat is de prijs van het bedrijfsleven.

Als het verlagen van de arbeidskosten betekent dat werknemers gedwongen moeten worden ongeorganiseerd te blijven en het werk, de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften af ​​te schaffen, als het betekent dat de industrie naar het buitenland wordt verplaatst waar buitenlandse werknemers zwoegen zoals 19e-eeuwse horigen, betekent dit dat het onderdrukken van lonen thuis om een ​​verarmde bevolking te dwingen schuldenlast, dat is de prijs van het bedrijfsleven.

Het is niet toevallig dat de Verenigde Staten nu de ergste inkomensongelijkheid hebben sinds de jaren 1920. Dit werd ontworpen door de kapitalistische klasse.

Maar wat de verklaring van Business Roundtable  op 19 augustus  onthult, is dat de kapitalisten bang zijn dat ze erachter zijn gekomen.

Kapitalisme zonder externe beperkingen en zonder interne beperkingen zal een gevangen bevolking plunderen en uitbuiten totdat deze in woede opkomt. Het is zo’n uitbarsting dat de kapitalisten zich tegenwoordig zorgen maken.

Het kapitalisme, omdat het zo’n sociaal destructieve kracht is, verzadigt het medialandschap met advertenties om het publiek verkeerd te informeren en te manipuleren.

Het gebruikt zijn enorme rijkdom om de pers op te kopen, universiteiten, non-profitorganisaties en denktanks te domesticeren en zijn critici te demoniseren en voor de gek te houden.

Het financiert pseudo-intellectuelen en pseudo-economen die onvermoeibaar de ideologie van het neoliberalisme propageren, de overtuiging dat het overdragen van rijkdom aan de heersende oligarchen gunstig is voor de samenleving. Het vormt wereldwijde monopolies die het publiek ten prooi vallen.

Het voert eindeloze oorlogen in zijn zoektocht naar winst. Het stelt anti-kapitalistische agitatie gelijk aan terrorisme, wat bijvoorbeeld betekent dat iedereen in de VS die probeert  de wreedheid en wreedheid van industriële landbouw te  fotograferen of te filmen – een van de belangrijkste oorzaken van koolstofemissies – kan worden belast met  terroristische acties .

En wanneer zijn piramidespelen, fraude en financiële bubbels instorten, plundert het de nationale schatkist en laat de belastingbetaler achter met de rekening. (In de Amerikaanse economische crisis van 2008 hebben bedrijven $ 4,6 biljoen opgeslokt aan overheidsgeld.)

Het kapitalisme, zoals Karl Marx begreep, is, indien ongereguleerd en ongebonden, een revolutionaire kracht. Het creëert eerst een maffia-economie, zoals  Karl Polanyi  schreef, en vervolgens een maffia-regering.

Het was de hebzucht van de kapitalistische klasse die onze steden in rottende hulken veranderde en meer dan de helft van het land verarmde. Het was de hebzucht van de kapitalistische klasse die ons op ecocide zette.

Het was de hebzucht van de kapitalistische klasse die de mechanismen van interne repressie creëerde, inclusief politie die fungeren als schurkenparamilitaire eenheden in onze interne koloniën, grootschalige surveillance van het publiek, een enorm uitgebreid systeem van massale opsluiting en de agentschappen, inclusief de Nationale Veiligheid Agency, Homeland Security en de FBI, die het publiek bespioneren om weerstand te dwarsbomen.

Het was de hebzucht van de kapitalistische klasse die de democratische instellingen van de Verenigde Staten ontmantelde. Het was de hebzucht van de kapitalistische klasse die ons Donald Trump gaf. Deze minachting voor het algemeen belang en de democratie maakt deze kapitalisten verraders.

Jamie Dimon, voorzitter en CEO van JPMorgan Chase en voorzitter van Business Roundtable, gaf in het persbericht met de “Verklaring over het doel van een onderneming” toe dat “de Amerikaanse droom leeft, maar rafelt.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Luxe onroerend goed: paus Franciscus transformeert 's nachts van marxistisch naar kapitalistisch

Hij verzekerde ons echter dat “grote werkgevers in hun werknemers en gemeenschappen investeren omdat ze weten dat dit de enige manier is om op lange termijn succesvol te zijn. Deze gemoderniseerde principes weerspiegelen de niet aflatende inzet van het bedrijfsleven om te blijven streven naar een economie die alle Amerikanen dient. “

Alex Gorsky, voorzitter van de raad en chief executive officer van Johnson & Johnson en voorzitter van het Business Roundtable Corporate Governance Committee, voegde eraan toe dat de verklaring “de essentiële rol bevestigt die bedrijven kunnen spelen bij het verbeteren van onze samenleving.”

Darren Walker, de president van de Ford Foundation, noemde de verklaring ‘geweldig nieuws’ en zei dat het ‘zou resulteren in gedeelde welvaart en duurzaamheid voor zowel het bedrijfsleven als de samenleving’.

De sentimentele en feliciterende passages in de verklaring kunnen worden samengevat in de eerste paragrafen:

Amerikanen verdienen een economie waarin iedereen kan slagen door hard te werken en creativiteit en een leven van betekenis en waardigheid te leiden. Wij geloven dat het vrije-marktsysteem het beste middel is om goede banen, een sterke en duurzame economie, innovatie, een gezond milieu en economische kansen voor iedereen te genereren.

Bedrijven spelen een cruciale rol in de economie door banen te creëren, innovatie te bevorderen en essentiële goederen en diensten te leveren. Bedrijven maken en verkopen consumentenproducten; fabricage van apparatuur en voertuigen; ondersteuning van de nationale defensie; groeien en produceren voedsel; zorg verlenen; energie opwekken en leveren; en bieden financiële, communicatie- en andere diensten die de economische groei ondersteunen.

Kapitalisten zoals Dimon ( vermogen ter waarde van $ 1,4 miljard) , wiens bedrijf meer heeft betaald aan wettelijke boetes dan enig ander in Amerika, en Gorsky, wiens bedrijf werd beschuldigd van het helpen van de opioïdecrisis van Oklahoma en vervolgens door een rechtbank bevolen om $ 572 miljoen terug te betalen   in die staat zou hij in een functionerende democratie in de gevangenis zitten.

Johnson & Johnson, Purdue Pharma, Pfizer en McKesson zijn samen verantwoordelijk voor de dood van vele duizenden Amerikanen  – volgens de federale overheid stierven er dagelijks meer dan 130 mensen in de VS aan overdoses met opioïden in 2016 en 2017.

De financiële misdaden van Dimon alleen zijn talrijk en berucht. Het gaat onder meer om het onderschrijven van frauduleuze effecten in de jaren voorafgaand aan de financiële crash van 2008, het in rekening brengen van militairen voor hypotheken en hypothecaire herfinancieringstransacties, het in rekening brengen van klanten voor rekening-courantkredieten, het manipuleren van biedingen op elektriciteitsmarkten in Californië en Midwest, het in rekening brengen van huiseigenaren voor overstromingsverzekering, facturering klanten voor niet-bestaande creditcardbewakingsdiensten, die minderheden hogere tarieven en tarieven voor hypotheken in rekening brengen dan die betaald worden door blanke leners en die niet overuren betalen aan werknemers van het bedrijf.

Dus, wat is deze verklaring – wat overeenkomt met Al Capone die erop staat dat de menigte een welwillende samenleving in Chicago heeft – over?

Het gaat erom dat de kapitalisten bang worden. Ze weten dat de heersende ideologie van het neoliberalisme niet langer geloofwaardig is. Zijn leugens zijn blootgelegd. Ze weten dat de heersende instellingen, inclusief de wetgevende, uitvoerende en gerechtelijke afdelingen van de overheid, disfunctioneel en veracht zijn.

Ze kennen de media, Wall Street en de grote banken zijn wantrouwend en gehaat. Ze weten dat het strafrechtsysteem, dat armoede criminaliseert en bedrijfsfraude legaliseert, een schijnvertoning is. Ze weten dat sociale mobiliteit in feite niet bestaat.

En het allerbelangrijkste is dat ze weten dat het financiële systeem, gebouwd op de steigers van triljoenen die de overheid hen tegen marginale rentetarieven heeft geleend, niet duurzaam is en een nieuwe recessie, zo niet een depressie zal veroorzaken. Ze weten ook dat ze de schuld hebben.

De kapitalisten zijn vastbesloten om hun rijkdom te beschermen. Ze zijn vastbesloten, en waarschijnlijk in staat, links-leunende kandidaten Elizabeth Warren en Bernie Sanders te blokkeren van het verkrijgen van de Democratische nominatie voor het presidentschap.

Maar ze zijn zich er ook van bewust dat politici zoals Hillary Clinton, Nancy Pelosi, Chuck Schumer en Joe Biden die hun carrière hebben doorgebracht in het dienen van de macht van bedrijven, steeds moeilijker te verkopen zijn aan de kiezers.

De leugenachtigheid en hypocrisie van de Democratische Partij zijn duidelijk in het presidentschap van Barack Obama, die als een buitenstaander en hervormer liep na de financiële crisis van 2008. Obama – die  Cornel West  ‘ een zwarte mascotte voor Wall Street ‘ noemde – verraadde de basis van de partij.

Acties van hem, Clinton en andere democratische leiders na het financiële debacle in 2008 opende de deur voor de demagoog Donald Trump, die, hoewel een oplichter en onverbeterlijke leugenaar, slim genoeg was om de kiezers, vooral van de blanke arbeidersklasse, te vertellen wat ze wilden horen.

De verklaring van Business Roundtable in augustus is een zielige poging om de rol van de kapitalisten in de samenleving te herformuleren, om deze zakelijke grifters zachtere, vriendelijkere gezichten te geven. Het zal niet werken. De kapitalisten hebben de macht om te vernietigen, maar niet langer om te creëren.

En uit hun niet aflatende vernietiging, die ze niet kunnen stoppen, zullen de sociale onrust die ze vrezen en wreedheden angstaanjagender zijn dan Donald Trump.Lees ook:  WAARSCHUWING! DE BEVOLKINGSUITWISSELING WORDT WET!

Comments

comments