Het etablissement verandert zijn toon op Rusland

Het etablissement verandert zijn toon op Rusland

11 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Een opnieuw westerse democratieën, de VS en Frankrijk aan de leiding, die de vijandigheid jegens Rusland heroverwegen die ze uit het niets toonden sinds Moskou vijf jaar geleden op de staatsgreep reageerde die Washington in Oekraïne had geteeld? Zal het Trump uiteindelijk lukken de banden met Rusland op een productiever pad te brengen – zegevierend over de haviken die om hem heen zweven? Zijn de Europeanen eindelijk moe geworden om de leiding van de VS over Rusland te volgen, ook al is dit tegen hun belangen?

In de afgelopen maand of zo, hebben we aanwijzingen dat de beleidsklieken in Washington inderdaad de Koude Oorlog II heroverwegen die ze in gang hebben gezet tijdens de laatste jaren van de regering Obama. En president Donald Trump, volhardend in zijn poging om de betrekkingen met Rusland te reconstrueren, vindt nu een onwaarschijnlijke bondgenoot in Emmanuel Macron. Dit suggereert een ontluikend momentum in een nieuwe richting.

“Rusland van Europa wegjagen is een diepgaande strategische fout,” zei de Franse president in  een verbluffende reeks opmerkingen  aan Europese diplomaten onmiddellijk na de Groep van 7 top in Biarritz eind vorige maand.

Dit alleen al is een gewaagde, maar impliciete aanval op de havikse Russophobes waarmee Trump nu in Washington vecht. Macron overtrof zichzelf toen: “We leven het einde van de westerse hegemonie,” vertelde hij de verzamelde gezanten.

Het is moeilijk te herinneren wanneer een westerse leider voor het laatst zo waarheidsgetrouw en inzichtelijk sprak over onze realiteit in de 21e eeuw, waaronder de onvermijdelijke opkomst van niet-westerse landen tot gelijkwaardige posities met de Atlantische wereld. U hebt desondanks geen woord over deze gelegenheid gelezen in onze bedrijfsmedia: de verrassende observaties van Macron druisen volkomen in tegen het gerafelde triomfalisme en de nostalgie die Washington aangrijpen als het tijdperk van voorrang vervaagt.

trump

President Donald J. Trump en Franse president Emmanuel Macron in gezamenlijke persconferentie in Biarritz, Frankrijk, site van de G7-top, 26 augustus 2019. (Witte Huis / Andrea Hanks)

Er is veel aanwijzingen dat de agressief vijandige houding van het Westen ten opzichte van Rusland ongewijzigd blijft. De Russofobe retoriek afkomstig uit Washington en die dagelijks te zien is in onze zakelijke televisie-uitzendingen gaat onverminderd door. Vorige maand heeft Washington formeel afstand gedaan van het bilaterale verdrag dat de inzet van ballistische raketten op middellange afstand beperkt, ondertekend met Moskou in 1987. Zoals iedereen had kunnen voorspellen, suggereert de NAVO nu dat het haar raketafweersystemen  in Polen en Roemenië zal  upgraden . Dit komt neer op een gegraveerde uitnodiging aan de Russische Federatie om een ​​nieuwe wapenwedloop te beginnen.

Maar een tegenargument voor een constructieve relatie met Rusland is nu duidelijk. Dit is niet anders dan  het abrupte gezicht  van Washington in Noord-Korea: het wordt nu algemeen aanvaard dat de Koreaanse crisis alleen aan de onderhandelingstafel kan worden opgelost.

De  tijden  veranderen

De New York Times  lijkt hiermee mee te doen deze scherpe wending in het buitenlands beleid. Het rapporteerde de nieuwe consensus  over Noord-Korea in een nieuwsanalyse op 11 juli. Tien dagen later  publiceerde het  een ander argument dat het tijd is om de speer neer te leggen en het goed te maken met Moskou. Hier is de verbazingwekkende kern van het stuk: “China, niet Rusland, vertegenwoordigt verreweg de grootste uitdaging voor de Amerikaanse doelstellingen op de lange termijn. Dat betekent dat president Trump gelijk heeft om te proberen een betere relatie met Rusland tot stand te brengen en deze van China af te pellen. ‘

Het is bemoedigend dat de  Times  eindelijk de goed uitgewerkte alliantie tussen Moskou en Beijing heeft ontdekt. Het kostte de eenmalige recordkrant lang genoeg. Maar er is nog een kenmerk van dit artikel dat belangrijk is om op te merken: het werd gepubliceerd als een hoofdredactie. Dit is niet onbelangrijk.

Het is van essentieel belang om bij het lezen van de  Times de nauwe – niet te zeggen corrupte – relaties te begrijpen die het al vele generaties lang met politieke macht in Washington heeft onderhouden. Dit is goed gedocumenteerd in geschiedenissen van het papier en van instellingen zoals de CIA. Een redactie die een beleidswijziging van deze omvang voorschrijft, weerspiegelt vrijwel zeker het nauwe overleg van de krant, op hoog managementniveau, met beleidsbepalende ambtenaren bij de Nationale Veiligheidsraad, het State Department of bij het Pentagon. Het hoofdartikel is geheel in overeenstemming met de uitgesproken nieuwe campagne van Washington om China aan te wijzen als de gevaarlijkste bedreiging van Amerika.

Lees ook:  Amerika zal niet langer een vrije en open samenleving zijn

Het is onmogelijk om te zeggen of Trump wordt aangemoedigd door een verschuiving van mening over Rusland, maar hij vloog zijn vlag hoog naar de Biarritz G – 7. Voorafgaand aan zijn vertrek naar de top in Zuidwest-Frankrijk beweerde hij dat  Rusland opnieuw  tot de groep moest worden toegelaten wanneer het volgend jaar in de VS bijeenkomt. Rusland werd uitgesloten in 2014, na de annexatie van de Krim in reactie op de staatsgreep in Kiev.

Trump herhaalde de gedachte in Biarritz en beweerde dat er  steun was onder andere leden  voor het herstel van de G – 8. “Ik denk dat het een werk in uitvoering is,” zei hij. “We hebben een aantal mensen die Rusland graag terug willen zien.”

Macron is duidelijk een van die mensen. Het was net nadat Trump zijn thema had laten klinken te midden van de vervaagde grandeur van Biarritz – en wat een uitstekende keuze voor een conventie van de Westerse mogendheden – dat de Franse president zijn eigen pleidooi hield voor het herstellen van de banden met Rusland en voor Europa om aan zijn lot te ontsnappen als ‘een theater’ voor strategische strijd tussen de VS en Rusland. “

rusland

Biarritz van de Pointe Saint-Martin, 1999. (Wikimedia Commons)

“Het Europese continent zal nooit stabiel zijn, zal nooit veilig zijn, als we onze betrekkingen met Rusland niet pacificeren en verhelderen,”  zei Macron  in zijn toespraak tot westerse diplomaten. Toen kwam zijn bloei op het naderende einde van de voorrang van de Atlantische wereld.

“De wereldorde wordt geschud als nooit tevoren. Het wordt door elkaar geschud vanwege fouten die het Westen in bepaalde crisissen heeft gemaakt, maar ook door de keuzes die de Verenigde Staten de afgelopen jaren hebben gemaakt – en niet alleen door de huidige regering. ‘

Macron is een opportunistische main-chancer in de Europese politiek, en het is helemaal niet zeker in hoeverre hij kan of zal proberen zijn nieuwe visie op het Westen of Europa in de staatsraden van het Continent te bevorderen. Maar als bewijs van een nieuwe stroming in het Westerse denken over Rusland, het niet-Westen in het algemeen, en het lang gekoesterde verlangen van Europa naar grotere onafhankelijkheid van Washington, staat het belang van zijn opmerkingen buiten kijf.

De vraag is nu of of hoe snel betere banden met Moskou zich zullen vertalen in praktische realiteiten. Op dit moment delen Trump en Macron een goed idee zonder veel inhoud.

Betere banden tussen VS en Rusland liggen in de pijplijn

Maar Trump heeft misschien een stap in de goede richting gezet. Binnen enkele dagen na zijn terugkeer uit Biarritz,  greep  hij het Ukraine Security Assistance Initiative in de wacht , een militair hulpprogramma dat Kiev 250 miljoen dollar aan hulp moest bieden tijdens het fiscale jaar 2019, dat begint op 1 oktober en loopt tot 30 september. , 2020. De fondsen zijn bestemd voor ondersteuning van wapens, training en inlichtingen.

Trump heeft zijn nationale veiligheidsadviseurs gevraagd de toezegging te herzien. De vertraging, die hard komt op zijn voorstel om Rusland terug te nemen tot een gereconstitueerde G – 8, kan onmogelijk als toeval worden gelezen.

De komende maanden zullen er andere dingen zijn om op te letten. Hoog is het beleid van Trump ten aanzien van de Nord Stream 2-pijpleiding die Russische gasvelden verbindt met terminals in West-Europa, waardoor Oekraïne uit de kringloop wordt gehaald. Trump, ondanks zijn wens om de banden met Moskou te verbeteren, heeft zich krachtig tegen dit project verzet. Het ministerie van Financiën heeft gedreigd met sancties  tegen Europese aannemers die eraan werken. Als Trump Rusland serieus wil nemen, zal dit beleid moeten verdwijnen. Dit kan betekenen dat je moet strijden tegen de energiehal in Washington en de vele advocaten van Oekraïne op Capitol Hill.

Tot op heden hebben Amerikaanse dreigingen om wraak te nemen tegen de bouw van Nord Stream 2 niets anders gedaan dan Europeanen irriteren, die ze hebben genegeerd, terwijl ze de wens van het Continent om aan de verstikkende omhelzing van Washington te ontsnappen, heeft bevorderd. Dit is precies het soort tegenspraak dat Macron aan de orde stelde toen hij protesteerde dat Europeanen moeten beginnen in hun eigen belang te handelen in plaats van te berusten terwijl Washington hen dwingt op een nooit eindigende anti-Rusland kruistocht.

Macron kan een pushover zijn, of een zogenaamde Gaullist die er niet in slaagt het cijfer te halen. Of hij heeft misschien net een langverwacht buigpunt aangekondigd in trans-Atlantische banden. Hoe dan ook, hij heeft zeer belangrijke vragen op tafel gelegd. Het zal interessant zijn om te zien welke reacties ze kunnen oproepen, niet in het minst van het Trump White House.Lees ook:  Reuters / Ipsos-peiling laat zien dat Trump een statistische band aangaat met Biden in Florida

Comments

comments