3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Bolton’s exit verhoogt de kans op een handelsovereenkomst tussen de VS en China

bolton

 9 total views,  3 views today

Het vertrek van de Chinese havik kan de weg vrijmaken voor een handels- en technologieovereenkomst

President Trump heeft zo snel mogelijk een handelsovereenkomst met China nodig om een ​​sterke vertraging van de Amerikaanse economie te voorkomen, zoals  recente peilingen  hebben duidelijk gemaakt. Er komt geen deal tenzij de VS een manier vinden om hun inspanningen om China’s grootste telecommunicatiebedrijf Huawei buiten de wereldmarkt te houden terug te vinden. Het ontslag op staande voet vandaag van de nationale veiligheidsadviseur John Bolton vergroot de vooruitzichten van een deal, hoewel de onmiddellijke motivatie voor het vertrek van Bolton waarschijnlijk elders ligt.

China en de Verenigde Staten leken begin december 2018 op de goede weg voor een handelsdeal toen XI Jinping en Donald Trump zaten aan de zijlijn van een topbijeenkomst in Buenos Aires – behalve dat Canada Huawei CFO Meng Wangzhou op de luchthaven van Vancouver arresteerde. Trump wist niets van de arrestatie, maar zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton deed dat, zoals Bolton later zei in een  radio-interview .

Een paar weken eerder begon de Amerikaanse regering een campagne om haar bondgenoten te overtuigen Huawei uit te sluiten van de uitrol van 5G-breedbandnetwerken, zoals de Wall Street Journal voor het eerst meldde  op 23 november 2018 . De arrestatie Meng Wanzhou, het eerste gebruik van extraterritoriale bevoegdheden in het geval van een vermeende sanctieovertreding, was een oorlogsverklaring aan de Chinese nationale kampioen. In de daaropvolgende maanden verbood de Verenigde Staten Amerikaanse technologiebedrijven om componenten en software aan Huawei te leveren en eisten zij dat hun bondgenoten haar 5G-netwerksystemen boycotten.

Alle presidentiële orders gericht op Huawei werden opgesteld door het personeel van Bolton op de kantoren van de Nationale Veiligheidsraad in het Executive Office Building naast het Witte Huis. De nationale veiligheidsadviseur van Trump bedacht de campagne tegen Huawei niet, maar hij vertegenwoordigde de standpunten van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap in het Witte Huis en hielp bij het formuleren van de reden voor de poging om het marktleiderschap van Huawei te ontsporen. Huawei, zo beweerde de Amerikaanse overheid, zou geheime achterdeuren in zijn routers kunnen bouwen en gegevens kunnen stelen, waardoor de cyberveiligheid van elk geleverd land in gevaar komt. Zo gevaarlijk was Huawei, zo beweerden Amerikaanse  functionarissen , dat de VS zou kunnen bezuinigen op het delen van inlichtingen met dergelijke landen.

Naar mijn mening was dit een opzettelijk bedrog van de Amerikaanse spionnen, bedoeld om de aandacht af te leiden van een ander soort probleem. Ik geloof niet dat ambassadeur Bolton erop uit is om iemand te misleiden, maar het lijkt waarschijnlijk dat hij gevangen is genomen door de agenda van de inlichtingengemeenschap. Zoals ik in Asia Times 7 juli schreef  :

Het alarm van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap over Chinees leiderschap in 5G mobiel breedband heeft minder te maken met een dreiging van Chinees afluisteren dan met de waarschijnlijkheid dat elektronisch afluisteren vrijwel onmogelijk wordt, dankzij kwantumcryptografie. Ik heb over dit onderwerp een aantal gesprekken gehad met zowel Amerikaanse als Chinese bronnen, maar deze conclusie lijkt duidelijk uit openbare bronnen.

De Amerikaanse inlichtingengemeenschap besteedt bijna $ 80 miljard per jaar, inclusief $ 57 miljard voor het National Intelligence Program en $ 20 miljard voor het Military Intelligence Program. Signalenintelligentie (SIGINT), voornamelijk elektronisch afluisteren, neemt het leeuwendeel van de begroting in beslag. Het National Security Agency heeft onder meer meer dan een half miljard telefoontjes en sms’jes van Amerikanen geregistreerd in 2017.

In reactie op een Freedom of Information Act-rechtszaak van de American Civil Liberties Union, gaf het National Security Agency toe – voor de tweede keer – dat het ten onrechte Amerikanen heeft afgeluisterd. Het vermogen van de spook om de gesprekken van potentiële terroristen, buitenlandse leiders zoals Angela Merkel, en vrijwel iedereen die het wil, aan te boren, is een bron van enorme macht en een rechtvaardiging voor voortdurende financiering.

Ondertussen zijn de inspanningen van Amerika om Huawei te onderdrukken een eigen leven gaan leiden. In de Wall Street Journal van vandaag eiste financier George Soros, een bittere politieke vijand van president Trump, of Trump ‘de VS zou verkopen op Huawei’ door het technologieprobleem op te nemen in een algemene handelsovereenkomst. Soros schreef: “China is een gevaarlijke rivaal in kunstmatige intelligentie en machine learning. Maar voor nu hangt het nog steeds af van ongeveer 30 Amerikaanse bedrijven om Huawei te voorzien van de kerncomponenten die het nodig heeft om te concurreren op de 5G-markt. Zolang Huawei op de entiteitenlijst blijft, zal het cruciale technologie missen en ernstig worden verzwakt … President Trump kan echter binnenkort zijn eigen China-beleid ondermijnen en het voordeel afstaan ​​aan Beijing. “

Ik denk niet dat het verbod op de export van Amerikaanse componenten naar Huawei haar inspanningen in 5G-breedband zal vertragen. Op enkele uitzonderingen na zijn deze componenten gemakkelijk elders te vinden, en China heeft sinds maart 2018 een blanco cheque-programma om de afhankelijkheid van Amerikaanse technologieën te elimineren, toen de VS de verkoop van handsetchips aan de Chinese ZTE verbood.

Toch is het vreemd dat de liberale meneer Soros president Trump als het ware van rechts aanvalt. Het Amerikaanse establishment wil alle apenmoersleutels in het werk gooien in de hoop Huawei lang genoeg uit te stellen om erachter te komen wat het vervolgens wil doen. Het lijkt niet te werken. Vorige week werd Deutsche Telekom het nieuwste Europese land dat 5G-netwerken in gebruik nam met Huawei-apparatuur.

Morris Lore rapporteert op  lightreading.com : “Voordat Deutsche Telekom de 5G-lancering lanceerde, hadden Three, Vodafone en BT-eigendom EE allemaal door Huawei gebouwde 5G-netwerken in het VK ingeschakeld, ondanks besluiteloosheid van de overheid over de toekomstige rol van Chinese leveranciers. Vodafone gebruikt ook de apparatuur van Huawei om 5G-diensten in Italië, Roemenië en Spanje te ondersteunen en legt uit waarom het Europa’s meest luidruchtige tegenstander is van de anti-Huawei-campagne. Elders is Huawei live in Zwitserland en Finland, waar het respectievelijk Sunrise en Elisa uitrust. ”

Tot grote schaamte van Amerika heeft heel Eurazië zijn beschuldigingen tegen Huawei genegeerd. De spraakmakende campagne van Bolton, vergezeld door staatssecretaris Mike Pompeo, is mislukt en president Trump houdt niet van falen.

Bolton is nogal de Chinese havik. In januari 2018, drie maanden voordat hij aantrad, voerde hij in de Wall Street Journal aan dat de VS troepen in Taiwan zouden moeten stationeren. China is blij hem te zien. Global Times-redacteur Hu Xijin tweette: “Bolton heeft ook nooit een positieve rol gespeeld in China-kwesties, hoewel dit niet de reden zal zijn waarom hij werd ontslagen. Ik geloof dat mensen met een extreem politiek standpunt paranoïde zijn en moeilijk in de omgang. Het nieuws dat Bolton werd ontslagen, trok waarschijnlijk applaus in het Witte Huis. ‘

Welke vorm een ​​deal voor handel en technologie zou kunnen aannemen, is verre van duidelijk. De VS kan de kwestie Huawei niet zomaar laten vallen, maar het zou kunnen instemmen met uitgebreid testen en screenen van Huawei-producten. De oprichter van Huawei, Ren Zhengfei, vertelde columnist Thomas Friedman van de New York Times dat Huawei “open staat voor het delen van onze 5G-technologieën en -technieken met Amerikaanse bedrijven zodat zij hun eigen 5G-industrie kunnen opbouwen.” Hij voegde eraan toe dat Amerikaanse bedrijven “de softwarecode kunnen wijzigen. In dat geval zijn de VS verzekerd van informatiebeveiliging. “

Kortom, Huawei heeft aangeboden de Amerikaanse bluf te bellen over zijn vermeende datadiefstal en zijn eigen technologie open te stellen voor Amerikaanse inspectie. De inlichtingengemeenschap en de Chinese haviken zullen dat in het algemeen niet leuk vinden en het vertrek van Bolton verwijdert één havik uit een bijzonder belangrijk nest.

Ik ben van mening dat de dominantie van Huawei over een technologie die het spel verandert, inderdaad een bedreiging vormt voor de Verenigde Staten, maar dat de wezeloorlogsdans van John Bolton de Verenigde Staten geen goed zal doen. Als de VS technologische superioriteit willen behouden, moeten ze nationale kampioenen creëren die het beste voor Huawei kunnen zorgen, en dat vereist een enorme inzet van federale O & O-financiering. In de tussentijd zal president Trump misschien een compromis moeten sluiten met China om een ​​recessie en nederlaag bij de verkiezingen van 2020 te voorkomen.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments