PRINSJESDAG: RUTTE HOUDT VAST AAN 1,5 MILJOEN SALARIS VOOR AMALIA

PRINSJESDAG: RUTTE HOUDT VAST AAN 1,5 MILJOEN SALARIS VOOR AMALIA

15 september 2019 0 Door Indignatie redactie
0
()

Premier Rutte is niet van plan om de toekomstige uitkering van kroonprinses Amalia van bijna 1,5 miljoen euro aan te passen. De premier stelt dat de Tweede Kamer enkele jaren geleden unaniem heeft ingestemd met het inkomen van leden van het Koninklijk Huis. Rutte is geïrriteerd over de opstelling van de Kamer, die vindt dat het bedrag te hoog is voor een student. Amalia krijgt de toelage vanaf haar achttiende.

“Ik vind het echt zwak, van geen niveau. Zo kunnen we niet werken”, zei Rutte tijdens het debat over de begroting van de koning. Rutte vindt dat de Tweede Kamer de hand in eigen boezem moet steken en op zijn minst kan toegeven in 2008 met de regeling te hebben ingestemd. “Jullie moeten daarvoor ten minste de guts hebben.”

Populisme

Rutte vindt dat hij de kroonprinses moet beschermen. “Ze kan nooit een andere baan krijgen. Ze kan er niets aan doen dat ze staatshoofd wordt.” Hij ergert zich aan het beeld dat Kamerleden oproepen van de kroonprinses. “Dan zeggen jullie: ‘ja, zo’n meisje, met tonnen aan zakgeld’…. Dat is puur populisme.”

Vraag de burger nu anno 2019 via referendum

Uit onderzoek van EenVandaag: 73 procent vindt de uitkering voor prinses Amalia te hoog.

PvdA, D66, SP, PVV en GroenLinks vinden het bedrag (jaarlijks 250.000 euro toelage plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten) veel te hoog. Zij roepen Rutte op in te grijpen en opnieuw naar de hoogte van het inkomen te kijken.

Voor Rutte is dat echter onbespreekbaar. Hij vindt de discussie over Amalia’s inkomen „populisme” waar hij afstand van wil nemen. „Vanaf haar achttiende is Amalia fulltime troonopvolger. Ze moet vanaf dan op ieder moment haar vader kunnen opvolgen. Ze heeft dan geen andere keuze. Daar mag ook zeker iets tegenover staan.”

Lees ook:  Het beruchte Rutte effect begint bij de boeren, NU NOG DE REST VAN NEDERLAND

Salaris Amalia

  • Amalia krijgt vanaf haar achttiende (dat is ze in 2021) een toelage van 250.000 euro per jaar, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten.
  • Dat moet de samenleving betalen.
  • De uitkering die prinses Amalia krijgt als ze achttien jaar wordt, kan best omlaag. Dat vindt driekwart van de mensen, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 73 procent vindt de uitkering voor prinses Amalia te hoog.
  • 21 procent vindt de uitkering voor de kroonprinses wel acceptabel. De rest heeft geen mening.
  • Veel mensen begrijpen nog wel dat Amalia kosten moet maken voor personeel en beveiliging, maar de hoogte van de voor haarzelf bedoelde uitkering valt bij veel ondervraagden niet in goede aarde.
  • De regeling die nu al voor Amalia is getroffen is uitzonderlijk. Andere Europese landen met een koningshuis kennen deze niet voor troonopvolgers.

Toelage Amalia

Onze koning en koningin zijn tot nu toe heel consequent geweest over de momenten dat hun kinderen in de media mogen komen. Die momenten willen zij zelf kiezen en dat vind ik van ouders van jonge kinderen heel begrijpelijk. Maar nu de prinsesjes ouder worden, lijkt het me dat leren omgaan met de media ook een belangrijke les kan zijn. In andere monarchieën zie je de koning of koningin regelmatig met zijn of haar kinderen in het openbaar, zodat de bevolking vanzelf een band kan krijgen met deze nieuwe generatie. In Nederland doet de koning dat zelden. Zelfs bij het grote interview ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag kwam er alleen een foto in beeld. Met Koningsdag nemen de koning en koningin hun dochters wel mee naar de plaats die zij bezoeken, zodat zij eraan kunnen wennen hoe massaal deze dag is geworden.

Lees ook:  'Waarom zeg je niet dat je homo bent?'

De kinderen zouden best vaker mee willen, zo hoorde ik onlangs, maar ik snap dat de koning een ander belang heeft dan zijn kinderen. Zij willen zich mooi aankleden voor iets wat ze nu nog niet als werk zien maar dat later, zeker voor Amalia, wel werk zal worden. Nu is ze nog maar veertien en haar vader motiveert haar de dingen te doen die hij beslist zou verbieden maar destijds zelf ook deed. Hij zocht toen de grenzen op en dat zou hij nu voor Amalia ook willen. Zodat ze tegen de tijd dat het echte werk begint zichzelf goed kent en weet wat zij wil, en vooral wat zij niet wil.

Hij zou haar belangen ook dienen door bij premier Rutte te pleiten voor een lagere toelage als Amalia achttien wordt. Als er niets gebeurt, gaat ze waarschijnlijk haar 18e verjaardag beginnen met een bak kritiek. Op dit moment krijgt ze dan namelijk meteen een toelage van meer dan een miljoen en ik vind de kritiek daarop terecht. Het is een enorm bedrag voor een meisje van achttien en hoewel het deel dat echt salaris is veel lager ligt, is het toch vreemd dat zij vanaf het begin de hele toelage krijgt zonder al alle kosten te maken. Ze zal vanaf haar achttiende waarschijnlijk met vriendinnen in een studentenhuis wonen en alleen een particulier secretaris nodig hebben, als ze die niet al deelt met haar ouders. Dus waarom niet alleen haar salaris betalen? Ze moet zich tenslotte beschikbaar houden om haar vader op te volgen als dat plotseling moet en van dat salaris kan ze dan prima rondkomen. Verder kunnen dan alleen de kosten die ze echt maakt vergoed worden.

Lees ook:  Wat klopt hier niet: Amalia 4000 euro per dag premier Rutte 4000 euro per dag

Amalia zou zich daar meteen heel populair mee maken bij de bevolking en het Koninklijk Huis voorkomt wekenlange debatten in de Kamer over haar toelage als de koning de regering vraagt de regeling pas later te starten. Een win-winsituatie lijkt me. Maar de koning heeft nog nooit bewezen naar mij te luisteren…

Steun deze website en steun het vrije alternatieve nieuws zonder censuur:
IBAN: DE97100110012628055249
BIC:NTSBDEB1XXX
Op naam van: Erich brink
Onderwerp: Indignatie

Dit artikel is gekozen voor herpublicatie op basis van de interesse van onze lezers. Indignatie publiceert verhalen uit een aantal andere onafhankelijke nieuwsbronnen. De meningen in dit artikel zijn van de auteur en weerspiegelen niet het redactionele beleid van Indignatie.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments