Als je denkt dat de olieprijs nu omhoog schiet, wacht dan maar tot de oorlog begint …

Als je denkt dat de olieprijs nu omhoog schiet, wacht dan maar tot de oorlog begint …

16 september 2019 1 Door Indignatie redactie
0
()

In de nasleep van de meest dramatische aanval op Saoedische oliefaciliteiten die we ooit hebben gezien, is de olieprijs hoger gestegen. De Wall Street Journal noemt deze aanval ‘de Grote’, en president Trump lijkt aan te geven dat er een soort van militaire vergelding komt.

Onnodig te zeggen dat een directe militaire aanval op Iran een grote oorlog in het Midden-Oosten kan veroorzaken, en dat zou absoluut verwoestend zijn voor de hele wereldeconomie. Zowat alles wat we kopen, moet worden verplaatst en het verplaatsen van spullen kost energie. Wanneer de olieprijs echt hoog wordt, leidt dat meestal tot inflatie omdat de olieprijs een factor is in vrijwel alles wat we kopen. Bovendien heeft een zeer hoge olieprijs ook de neiging om de economische activiteit te vertragen, en dit is iets dat we zagen vlak voor de financiële crisis van 2008. En als deze crisis in het Midden-Oosten zich over een langere periode uitstrekt, het zou uiteindelijk kunnen resulteren in een fenomeen dat bekend staat als ‘stagflatie’ waarbij we tegelijkertijd snel stijgende prijzen hebben en een zwakkere economische activiteit. De laatste keer dat we zoiets meemaakten was in de jaren zeventig, en niemand herinnert zich de Amerikaanse economie van de jaren zeventig goed.

De schade veroorzaakt door de “drone-aanvallen” in Saoedi-Arabië was enorm. Volgens de Daily Mail waren er “enorme pluimen zwarte rook” uit een belangrijke Saoedische oliefaciliteit te zien stromen …

Infernos woedde gisterenochtend in de fabriek in Abqaiq, Bugayg en het op een na grootste olieveld in Khurais nadat de door Teheran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen een vlaag raketten afvuurden.

Enorme zwarte rookpluimen kwamen uit de oliefaciliteit.

Houthi-rebellen in Jemen hebben publiekelijk de verantwoordelijkheid genomen voor de aanslagen, maar ze vertellen misschien wel de waarheid.

Op dit punt verwerpt de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo die verklaring volledig en beweert hij dat er “geen bewijs is dat de stakingen uit Jemen waren gekomen” …

Staatssecretaris Mike Pompeo gaf Iran de schuld voor gecoördineerde stakingen in het hart van de olie-industrie van Saudi-Arabië en zei dat ze een ongekende aanval op de wereldwijde energievoorziening betekenden.

De stakingen sloten de helft van de ruwe productie van het koninkrijk op zaterdag af, waardoor de aardolieprijzen zouden kunnen stijgen en de macht van Iran’s volmachten kon worden aangetoond.

Iran-geallieerde Houthi-rebellen in het naburige Jemen claimden de eer voor de aanval en zeiden dat ze 10 drones stuurden om te staken bij belangrijke faciliteiten in de olierijke oostelijke provincie van Saoedi-Arabië. Maar meneer Pompeo zei dat er geen bewijs was dat de stakingen uit Jemen waren gekomen.

En volgens Reuters vertelde een andere, niet genoemde ‘Amerikaanse functionaris’ dat de aanvallen kwamen van ‘west-noordwesten van de doelen’ …

De Amerikaanse functionaris, die vroeg om niet te worden genoemd, zei dat de aanval op Saoedische faciliteiten 19 impactpunten had en dat bewijs aantoonde dat het lanceergebied ten westen van de doelen lag – de richting van Iran – niet ten zuiden van Jemen.

De functionaris voegde eraan toe dat Saoedische functionarissen hadden aangegeven dat ze tekenen hadden gezien dat kruisraketten werden gebruikt in de aanval, wat niet strookt met de bewering van de Iran-gealigneerde Houthi-groep dat de aanval met 10 drones werd uitgevoerd.

Natuurlijk hoeven drones niet in een rechte lijn te reizen, en kruisraketten ook niet, en dus weten we misschien nooit zeker waar de aanvallen zijn ontstaan.

Lees ook:  Wie heeft het Coronavirus gemaakt? Was het de VS, Israël of China zelf?

Maar we weten wel dat de Houthi-rebellen in Jemen worden gesteund door Iran, en we weten ook dat de Shia-milities in Irak ook worden gesteund door Iran.

Dus of de aanvallen nu uit Jemen, Zuid-Irak of Iran zelf zijn gekomen, het zal niet te moeilijk zijn voor Amerikaanse functionarissen om de schuld te geven aan de Iraniërs, en we moeten een soort van militaire reactie verwachten.

President Trump heeft zojuist een tijdje geleden het volgende bericht op Twitter geplaatst …

De olievoorraad in Saoedi-Arabië werd aangevallen. Er is reden om te geloven dat we de dader kennen, vergrendeld en geladen zijn afhankelijk van verificatie , maar wachten om te horen van het Koninkrijk over wie zij denken dat de oorzaak van deze aanval was, en onder welke voorwaarden we zouden doorgaan!

Natuurlijk kunnen Amerikaanse luchtaanvallen tegen Iran zelf uiteindelijk leiden tot de Tweede Wereldoorlog, en de meeste Amerikanen hebben geen idee dat we letterlijk op de afgrond van een grote oorlog kunnen staan.

Volgens de Saoedi’s werd het equivalent van 5,7 miljoen vaten olieproductie per dag getroffen door de aanslagen. Saoedi-Arabië produceert meestal ongeveer 9,8 miljoen vaten per dag, en dat is een heel groot probleem.

Toen de markten op zondagavond heropend werden, explodeerden olietoekomst hoger. Volgens Zero Hedge was dit zelfs de grootste sprong ooit …

Met handelaars in een staat van bijna razernij, met een subset van fintwit-klauteren (en falen) om te berekenen wat de limietbeweging in olie zou zijn (hint: er is er geen voor Brent), kort geleden is Brent heropend voor de handel in de nasleep van De aanval van zaterdag op ‘ de belangrijkste olieverwerkingsfabriek ter wereld ‘, explodeerde zo’n 20% hoger, tot een hoogtepunt van $ 71,95 vanaf de vrijdag $ 60,22, de grootste sprong sinds de handel in 1988 begon.

Terwijl ik dit artikel schrijf, ligt de prijs van ruwe Brent momenteel op $ 66,89, hoewel minstens één analist waarschuwt dat de olieprijs snel kan oplopen tot ‘zo hoog als $ 100 per vat’ als de Saudi’s niet in staat zijn om snel hervat hun vorige productieniveau …

De oliemarkt zal stijgen met $ 5-10 per vat wanneer het op maandag opent en kan oplopen tot $ 100 per vat als Saoedi-Arabië er niet in slaagt om de olietoevoer verloren na aanvallen in het weekend te hervatten, zeiden handelaren en analisten.

Saoedische functionarissen hebben ons al verteld dat ze verwachten dat een derde van de verloren olie-output maandag zal worden hersteld.

Lees ook:  Donald Trump verrast op G7 door minister van Buitenlandse Zaken van ... Iran

Maar vanwege de grote schade die is aangericht, kan het herstellen van de rest van de verloren output “weken” of zelfs “maanden” duren.

Op korte termijn heeft president Trump “ toestemming gegeven voor het vrijgeven van olie uit de Strategic Petroleum Reserve ” , en dat zou de prijzen enigszins moeten helpen stabiliseren.

Als er echter een volledige oorlog met Iran uitbreekt, zal niets de markten kunnen kalmeren. In een dergelijk scenario kan de olieprijs gemakkelijk exploderen tot een niveau dat vier of vijf keer hoger is dan nu, en dat zou in wezen het equivalent zijn van een honkbalknuppel op de knieën van de wereldeconomie slaan.

De tijd waarin we leven staat op het punt een stuk ernstiger te worden , maar de meeste Amerikanen letten niet eens op deze absoluut kritieke wereldwijde gebeurtenissen.

Zelfs de reguliere media lijken zelfs te geloven dat de nieuwe aantijgingen tegen Brett Kavanaugh, het Hooggerechtshof, belangrijker zijn.

Dat komt omdat ze niet begrijpen wat er echt gebeurt.

Geloof me, houd het Midden-Oosten goed in de gaten, want de dingen gaan daar op een belangrijke manier los.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  CNN Bondgenoten nu met Trump en hopen op oorlog


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments