Heeft Merkel zich bemoeid met Italiaanse regeringsvorming?

Heeft Merkel zich bemoeid met Italiaanse regeringsvorming?

16 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Volgens Italiaanse media zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich hebben bemoeid en ingegrepen hebben bij de vorming van de nieuwe Italiaanse regering. Wat is hier precies aan de hand?

Italië staat bekend om zijn vele machtswisselingen, maar de laatste is misschien wel één van de meest spectaculaire, vooral omdat Matteo Salvini in de politieke strijd zichzelf min of meer buitenspel heeft gezet met zijn Lega Noord en nu lijdzaam moet toekijken in de oppositiebank. Terwijl de verhitte stemming op het politieke front langzaam aan kalmeerde, vonden de Italiaanse media een ander schandalig onderwerp: Angela Merkel zou volgens een krantenbericht met de Partito Democratico (PD) hebben gebeld en een duidelijke eis hebben gesteld.

De links-liberale krant La Repubblica en Il Giornale hebben allebei een artikel gepubliceerd over het vermeende Merkel-telefoontje. In een persoonlijk gesprek met een hooggeplaatste politicus zou de kanselier onder alle omstandigheden hebben geëist dat er een regering gevormd moet worden tussen de Vijfsterrenbeweging en de Partito Democratico. Het onderliggende doel was om Matteo Salvini en de Lega te stoppen.

De Italiaanse journalist en hoofdredacteur “Il Giornale online“, Andrea Indini, meldt dat Merkel’s telefoontje op vrijdagavond binnenkwam, nadat vice-premier Luigi Di Maio bij de onderhandelingen de inzet had verhoogd door een meer gearticuleerd programma op te leggen om een deal te vinden om een nieuwe regering te vormen met Partito Democratico. Bovendien lijkt Di Maio de PD te hebben gevraagd voor het vice-presidentschap en een van de belangrijke ministeries (zoals Binnenlandse Zaken of Defensie), iets dat Partito Democratico niet op prijs stelde – en de financiële markten en de EU evenmin.

Lees ook:  Duitse overheid heeft duizenden vluchtelingen ingevlogen kosten nu al meer dan zes miljoen euro

Sterker: toen Di Maio de onderhandelingen vertraagde, vielen de financiële markten onmiddellijk terug in negatieve sferen, waardoor duidelijk werd dat ze het falen van een overeenkomst om een nieuwe pro-EU-regering te vormen (die de Lega-M5S zou moeten vervangen) niet zouden accepteren.

Als de huidige regering in Italië er niet zou komen, zou het politieke beeld in het probleemland er vandaag heel anders uit kunnen zien. Lega-baas Salvini had de oorspronkelijke regering met een zelfdienend doel gebroken: hij wilde nieuwe verkiezingen uitlokken en voorzag een aanzienlijke machtswinst voor de populaire Lega in Italië. Maar het liep anders, de huidige coalitie onder Conte kwam samen en de Lega moest tevreden zijn met een rol in de oppositie. Ondertussen is de rust teruggekeerd en lijkt de chaos van de overheid in Italië voorbij.

Het vermeende telefoontje van Merkel met de Partito Democratico is voor de Italiaanse media natuurlijk om van te smullen. Omdat de partij bekend stond om zijn conflicten met de Vijfsterrenbeweging was het vormen van de nieuwe coalitie daarom een heidens karwei voor Conte. Vooral rechtse media in Italië voelen een samenzwering door linkse krachten achter zo’n telefoongesprek – en worden ook bevestigd in het bij het grote publiek bestaande beeld van het te machtige Duitsland.

Lees ook:  Rust vandaag. Binnenkort beginnen we met het opruimen van de wrakstukken van Trump.

Het oorspronkelijke artikel van La Repubblica biedt echter (nog) geen enkel bewijs voor de aantijgingen. Maar de persvoorlichter van de Italiaanse regering heeft desgevraagd een standpunt ingenomen en geeft de volgende verklaring in Italiaanse kranten: “We hebben kennis genomen van deze berichten en kunnen ze niet uitdrukkelijk bevestigen. Een dergelijk telefoongesprek heeft trouwens niet plaatsgevonden”, zegt een woordvoerder van de regering. Niet uitdrukkelijk bevestigen neigt evenwel meer naar bevestigen dan naar ontkennen.

Het lijkt er al met al ook op dat ook hier – naast de financiële wereld – ook Merkel het in Italiëvoor het zeggen heeft. Angela Merkel heeft naar alle waarschijnlijk haar eigen rol (als baas van de EU) gespeeld, omdat ze de telefoon pakte en een hoog lid van Partito Democratico belde (vermoedelijk Paolo Gentiloni, volgens Italiaanse media) en hem vertelde dat “de regering koste wat kost moest worden gemaakt om de sovranisten te stoppen”.

We zouden er niet raar van staan te kijken als het het geval is geweest. Zie hieronder de uitgebreide versie van de exclusieve video van de ontmoeting tussen Angela Merkel en de Italiaanse premier Giuseppe Conte op het World Economic Forum in Davos. Premier Conte legt aan Angela Merkel de huidige situatie van de Italiaanse regering uit.

Lees ook:  Het Merkel-regime verbergt de feiten: Lockdown tegen eind april 2021 is al een gesloten deal volgt Rutte haar?

Het is natuurlijk een heel rare situatie in Italië. Het is duidelijk dat de meest logische en gezonde oplossing zou zijn geweest om onmiddellijk nieuwe verkiezingen te houdn. Vergeet niet dat de “deal” tussen PD en M5S heeft geleid tot een niet-gekozen regering gevormd door partijen die niet goed scoorden bij de laatste verkiezingen en elkaars bloed wel kunnen drinken. Maar macht corrumpeert, en verkiezingen zou Salvini’s Lega waarschijnlijk een meerderheid bezorgen, omdat bij peilingen bijna 40% van het volk vóór zijn partij zou stemmen.

De leiders van Partito Democratico wisten heel goed dat door aan te sturen op verkiezingen zij onvermijdelijk zouden worden verslagen, dus waarom niet proberen een deal te vinden met M5S, die nog steeds een meerderheid in het Parlement heeft, om een coalitie te vormen en macht te krijgen zonder verkiezingen? Voor de Vijfsterren – dat zich altijd presenteerde als een anti-establishmentpartij maar er zelf nu één is geworden – maakt het niet uit dat het Italiaanse volk niet geregeerd wil worden door PD, ze zullen nog steeds een manier vinden om de macht over te nemen en het zo lang mogelijk te behouden. Daarentegen zijn wij ervan overtuigd dat bij de eerstvolgende verkiezingen van beide partijen niet veel over zal blijven, gezien de pro-EU koers (inclusief bezuinigingen) het Italiaanse volk zwaar zal treffen.Comments

comments