Iran ontkent aanvallen Saoedische olielocaties maar bereidde zich voor op ‘volwaardige oorlog’

Iran ontkent aanvallen Saoedische olielocaties maar bereidde zich voor op ‘volwaardige oorlog’

16 september 2019 0 Door Indignatie redactie

De spanningen in het Midden-Oosten stegen zondag naar nieuwe hoogten toen Iran de betrokkenheid bij hoge stakes drone-aanvallen op belangrijke Saoedi-Arabische oliefaciliteiten ontkende, waarschuwde voor zijn militaire macht en de “maximale bedrog” door Mike Pompeo, die Iran de schuld gaf voor de aanvallen.

De door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanvallen op ‘s werelds grootste olieverwerkingsfaciliteit en zaterdag een groot olieveld. De installaties, geëxploiteerd door het staatsbedrijf Saudi Aramco, produceren meer dan de helft van de ruwe olie van het land.

President Donald Trump zei dat hij de vrijgave van Amerikaanse strategische petroleumreserves ‘indien nodig’ heeft goedgekeurd om de energiemarkten na de aanslagen te stabiliseren. De autorisatie kan een stijging van de olieprijzen helpen voorkomen die verband houdt met de opschorting van meer dan 5% van de dagelijkse productie van ruwe olie ter wereld.  

Betalen aan de pomp: zal de drone in Saoedi-Arabië de gasprijzen beïnvloeden? Experts zeggen ja.

De aardoliereserve van honderden miljoenen vaten ruwe olie is slechts drie keer aangeboord, het meest recent in 2011 temidden van onrust in Libië.

“VEEL OLIE!” tweete Trump

Pompeo zei dat de Iraanse regering achter bijna 100 aanvallen op Saoedi-Arabië zat, terwijl haar leiders “doen alsof” ze zich bezighouden met diplomatie.

“Te midden van alle oproepen tot de-escalatie heeft Iran nu een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld gestart”, zei Pompeo. “We roepen alle landen op om Iran’s aanvallen publiekelijk en ondubbelzinnig te veroordelen.”

olie
Rook vult de lucht in de Abqaiq-olieverwerkingsfaciliteit op zaterdag 14 september 2019 in Saoedi-Arabië. Drones beweerd door Jemen’s Houthi-rebellen vielen ‘s werelds grootste olieverwerkingsfaciliteit in Saoedi-Arabië en een groot olieveld geëxploiteerd door Saoedi-Aramco begin zaterdag aan, waarbij een enorme brand ontstond op een processor die cruciaal was voor de wereldwijde energievoorziening.
Gevalideerde UGC via AP

Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, noemde de aanval “een reële bedreiging voor de regionale veiligheid.” Yousef bin Ahmed Al-Othaimeen, secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, zei dat de ministers van Buitenlandse Zaken solidariteit betuigden met Saoedi-Arabië. Frankrijk en Turkije behoorden tot de afzonderlijke landen om de aanslagen te veroordelen.

Lees ook:  De gevolgen van de dood van Ruth Bader Ginsburg voor de Amerikaanse democratie

Pompeo en het Westen beschuldigen Iran al lang van het bewapenen van de Houthi’s. Iraanse woordvoerder Abbas Mousavi van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat het “maximale druk” -beleid van de VS ten opzichte van zijn land is overgegaan op een “maximale leugen”.

Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif beschuldigde Pompeo van ‘maximaal bedrog’.

“De VS en haar klanten zitten vast in Jemen vanwege de illusie dat superioriteit van wapens zal leiden tot militaire overwinning,” tweeted. “Iran de schuld geven zal geen einde maken aan de ramp. Het accepteren van ons … voorstel om de oorlog te beëindigen en gesprekken te beginnen kan dat.”

De aanslagen kwamen te midden van speculatie dat president Donald Trump en de Iraanse president Hassan Rouhani elkaar volgende week zouden kunnen ontmoeten wanneer de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties leiders van over de hele wereld naar New York trekt. Senior adviseur van het Witte Huis, Kellyanne Conway, sprak op Fox News zondag de mogelijkheid niet af.

Conway zei ook dat Trump “veel opties” had om wraak te nemen voor de aanvallen.

Mohammed al-Bukhaiti, een rebellenleider van Houthi, vertelde de Associated Press dat de VS beweren dat Iran achter de aanval stond, hetgeen het “politieke faillissement” van de regering Trump weerspiegelde. Hij zei dat de rebellen “kwetsbaarheden” in Saoedische luchtverdedigingssystemen konden exploiteren.

Pompeo zei dat er geen bewijs was dat de aanvallen uit Jemen kwamen, maar leverde geen bewijs dat de aanvallen uit Iran kwamen. Toch beloofde hij dat Iran verantwoordelijk zou worden gehouden voor de ‘agressie’.

Brigadegeneraal Amir Ali Hajizadeh, commandant van de lucht- en ruimtevaartmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde, waarschuwde zondag dat Amerikaanse militaire middelen in het Midden-Oosten op zeer korte afstand van het leger van Iran lagen.

“We hebben ons constant voorbereid op een volwaardige oorlog,” vertelde Hajizadeh aan de Tehran Times.

De spanningen in de regio zijn toegenomen sinds Trump berispte en zich later terugtrok uit een wereldwijde nucleaire deal die de verlammende economische sancties tegen Iran had verlicht. Iran heeft hierop gereageerd door olietankers te grijpen en een Amerikaanse drone neer te schieten.

De aanslagen in het weekend resulteerden in een opschorting van de productie in Abqaiq en Khurais-fabrieken, zei Saoedische minister van Energie Prins Abdulaziz bin Salman in een verklaring van Saudi Press Agency. Het leidde tot de onderbreking van ongeveer de helft van de totale productie van het koninkrijk, zei hij.

Dat is ongeveer 5% van de dagelijkse olieproductie in de wereld, hoewel de prins zei dat zijn natie voorraden zou aanvullen met reserves.

Aramco CEO Amin Nasser zei dat niemand gewond raakte bij de aanslagen. Hij zei dat er werk aan de gang was om de productie te herstellen en dat de komende twee dagen een voortgangsupdate zou worden verstrekt.

Trump besprak de aanslagen met Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in een telefoontje zaterdag om “zijn steun aan te bieden voor de zelfverdediging van Saoedi-Arabië”, aldus adjunct-secretaris van het Witte Huis, Judd Deere.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  In mijn beleving verkeert onze economie zich inmiddels in comateuze toestand

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Waarom brandt Latijns-Amerika?
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments