Vapen verrijkt met illegale drugs vertonen een donkere kant van CBD-rage

Vapen verrijkt met illegale drugs vertonen een donkere kant van CBD-rage

16 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Sommige exploitanten verzilveren de CBD-rage door goedkope en illegale synthetische marihuana te vervangen door natuurlijke CBD in vapen en eetbare producten zoals gummyberen, heeft een onderzoek van Associated Press ontdekt. JUUL is ook te koop in Nederland dus je bent gewaaschuwd!

Jay Jenkins zegt dat hij aarzelde toen een buddy suggereerde CBD te vapen.

“Het zal je ontspannen,” verzekerde de vriend.

De damp die Jenkins inhaleerde, ontspande hem niet. Na twee trekjes kwam hij in coma.

Dat komt omdat wat hij aan het vapen was geen CBD had, de plotseling populaire samenstelling die uit de cannabisplant wordt gewonnen en die volgens marketeers een reeks kwalen kan behandelen zonder gebruikers high te worden. In plaats daarvan was de olie verrijkt met een krachtige straatdrug.

Sommige exploitanten verzilveren de CBD-rage door goedkope en illegale synthetische marihuana te vervangen door natuurlijke CBD in vapen en eetbare producten zoals gummyberen, heeft een onderzoek van Associated Press ontdekt.

De praktijk heeft de afgelopen twee jaar tientallen mensen zoals Jenkins naar meldkamers gestuurd. Toch hebben mensen achter spiked-producten straffeloos geopereerd, deels omdat het bedrijf zo snel is gegroeid dat toezichthouders het niet hebben ingehaald terwijl drugshandhavers hogere prioriteiten hebben.

AP liet laboratoriumtests uitvoeren op de vapenolie die Jenkins gebruikte plus 29 andere vapenproducten die in het hele land als CBD werden verkocht, met een focus op merken die door autoriteiten of gebruikers als verdacht werden aangemerkt. Tien van de 30 bevatten soorten synthetische marihuana – geneesmiddelen die algemeen bekend staan ​​als K2 of kruiden die geen bekende medische voordelen hebben – terwijl anderen helemaal geen CBD hadden.

Onder hen was Green Machine, een pod compatibel met Juul elektronische sigaretten die verslaggevers in Californië, Florida en Maryland kochten. Vier van die zeven peulen bevatten illegale synthetische marihuana, maar die chemische stof varieerde naar smaak en zelfs de plaats van aankoop.

“Het is Russische roulette,” zei James Neal-Kababick, directeur van Flora Research Laboratories, die de producten testte.

Het vapen in het algemeen is de afgelopen weken meer en meer onder de loep genomen omdat honderden gebruikers mysterieuze longziekten hebben ontwikkeld en verschillende zijn overleden. Het onderzoek van het AP richtte zich op nog een andere reeks gevallen, waarin psychoactieve chemicaliën worden toegevoegd aan producten die worden gepresenteerd als CBD.

De resultaten van de laboratoriumtests van AP weerspiegelen wat autoriteiten hebben gevonden, volgens een onderzoek van wetshandhavingsinstanties in alle 50 staten. Ten minste 128 monsters van meer dan 350 getest door overheidslaboratoria in negen staten, bijna allemaal in het zuiden, hadden synthetische marihuana in producten die op de markt werden gebracht als CBD. Gummyberen en andere eetwaren waren goed voor 36 van de hits, terwijl bijna alle anderen vape-producten waren. Mississippi autoriteiten vonden ook fentanyl, de krachtige opioïde betrokken bij ongeveer 30.000 sterfgevallen door overdoses vorig jaar.

Verslaggevers kochten vervolgens merken die werden getest door wetshandhavingsinstanties of online discussies die waren geïdentificeerd als spiked. Omdat testen door zowel autoriteiten als AP gericht waren op verdachte producten, zijn de resultaten niet representatief voor de totale markt, die honderden producten omvat.

“Mensen beginnen de markt te zien groeien en er zijn enkele fly-by-night bedrijven die snel geld proberen te verdienen”, zegt Marielle Weintraub, president van de US Hemp Authority, een industriegroep die CBD-cosmetica en voedingssupplementen certificeert.

Synthetische marihuana is een zorg, volgens Weintraub, maar ze zei dat de industrie veel gerenommeerde bedrijven heeft. Wanneer producten een piek krijgen, geven de mensen of bedrijven achter hen vaak de schuld aan namaak of besmetting in de toeleverings- en distributieketen.

CBD, kort voor cannabidiol, is een van de vele chemicaliën die in cannabis voorkomen, een plant die beter bekend staat als marihuana. De meeste CBD is gemaakt van hennep, een cannabisvariëteit gekweekt voor vezels of ander gebruik. In tegenstelling tot zijn bekendere neef THC worden gebruikers niet high van cannabidiol. De verkoop van CBD is gedeeltelijk aangedreven door onbewezen beweringen dat het pijn kan verminderen, angst kan verminderen, de focus kan vergroten en zelfs ziekte kan voorkomen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft één op CBD gebaseerd medicijn goedgekeurd voor de behandeling van epileptische aanvallen die gepaard gaan met twee zeldzame en ernstige vormen van epilepsie, maar zegt dat het niet kan worden toegevoegd aan voedsel, dranken of voedingssupplementen. Het bureau verduidelijkt nu zijn voorschriften, maar afgezien van het waarschuwen van fabrikanten tegen het aantonen van onbewezen gezondheidsclaims, heeft het weinig gedaan om de verkoop van spiked-producten te stoppen. Dat is de taak van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration, maar haar agenten zijn gericht op opioïden en andere verdovende middelen.

Nu zijn er CBD-snoepjes en -dranken, lotions en crèmes en zelfs traktaties voor huisdieren. Yogastudio’s in de voorsteden, grote apotheken en warenhuizen van Neiman Marcus hebben schoonheidsproducten. Kim Kardashian West had een babydouche met CBD-thema.

Maar het is moeilijk voor consumenten om te weten hoeveel CBD ze echt krijgen, of helemaal niet. Zoals bij veel producten, testen federale en nationale regelgevers zelden wat erin zit – voor het grootste deel wordt kwaliteitscontrole overgelaten aan fabrikanten.

En er is een financiële prikkel om te bezuinigen. Eén website adverteert synthetische marihuana voor slechts $ 25 per pond – dezelfde hoeveelheid natuurlijke CBD kost honderden of zelfs duizenden dollars.

‘JE LEEFT MAAR EEN KEER’

Jay Jenkins had net zijn eerste jaar afgerond op The Citadel, een militaire hogeschool in South Carolina, toen verveling hem ertoe bracht te proberen wat hij dacht dat CBD was.

Het was mei 2018 en hij zei dat zijn vriend een patroon met CBD-vape-olie met bosbessensmaak kocht, genaamd Yolo! – de afkorting voor “je leeft maar een keer” – van de 7 tot 11 Market, een sober, wit bord-en-lat-gebouw in Lexington, South Carolina.

Terug in de auto probeerde Jenkins het eerst. De dingen ‘werden wazig’ en vervolgens angstaanjagend.

Jenkins zei dat de zenuwen in zijn mond voelden alsof ze ‘vermenigvuldigd waren met 10.’ Levendige beelden, waaronder een cirkel die werd overspoeld door duisternis en gevuld met kleurrijke driehoeken, vulden zijn geest. Voordat hij uit bewustzijn afdwaalde, realiseerde hij zich dat hij niet kon bewegen.

“Ik dacht dat ik eigenlijk al dood was”, zei Jenkins.

Zijn vriend rende naar het ziekenhuis waar Jenkins acuut ademhalingsfalen had en in coma raakte, blijkt uit zijn medische gegevens.

Jenkins kwam uit de coma en werd de volgende dag vrijgelaten. Het ziekenhuispersoneel verzegelde de Yolo-patroon in een zak voor biologisch gevaarlijk afval en gaf hem terug.

Lab testen AP in opdracht deze zomer vond een soort synthetische marihuana die de schuld heeft gekregen voor ten minste 11 sterfgevallen in Europa.

Staats- en federale autoriteiten hebben nooit vastgesteld wie Yolo heeft gemaakt, dat niet alleen Jenkins, maar ook ten minste 33 mensen in Utah ziek heeft gemaakt.

Lees ook:  Is een vapen gebonden aan longziekte een crisis in de volksgezondheid? Dat hangt af aan wie je het vraagt

Volgens documenten die door een voormalige bedrijfsboekhouder bij een rechtbank in Californië zijn ingediend, verkocht een bedrijf met de naam Mathco Health Corporation producten van Yolo aan een distributeur met hetzelfde adres als de markt van 7 tot 11 waar Jenkins stopte. Twee andere voormalige werknemers vertelden AP dat Yolo een Mathco-product was.

Mathco CEO Katarina Maloney zei in een interview op het hoofdkantoor van het bedrijf in Carlsbad, Californië, dat Yolo werd afgehandeld door haar voormalige zakenpartner en dat ze het niet wilde bespreken.

Maloney zei ook dat Mathco zich niet bezighoudt met de productie, distributie of verkoop van illegale producten. Ze zei dat de Yolo-producten in Utah niet bij ons zijn gekocht en dat het bedrijf geen controle heeft over wat er met producten gebeurt zodra ze zijn verzonden. . In opdracht van AP in opdracht van twee CBD-vape-cartridges die op de markt werden gebracht onder het merk Hemp Hookahzz van Maloney, werd geen synthetische marihuana gevonden.

Als onderdeel van een tewerkstellingsklacht die in gerechtelijke archieven werd ingediend, zei de voormalige boekhouder dat de voormalige zakenpartner van Maloney, Janell Thompson, de “exclusieve verkoper” van Yolo was. Telefonisch bereikt en naar Yolo gevraagd, hing Thompson op.

“Als u met iemand wilt praten, kunt u met mijn advocaat praten,” sms’te Thompson later zonder een naam of contactgegevens op te geven.

Toen een verslaggever in mei de 7 tot 11-markt bezocht, was Yolo niet langer te koop. Gevraagd om iets soortgelijks, stelde de bediende een patroon voor met het label Funky Monkey en draaide zich toen om naar een kast achter de toonbank en bood twee niet-gelabelde flesjes aan

“Deze zijn beter. Dit zijn van de eigenaar. Dit is onze bestseller, ‘zei ze, verwijzend naar hen als 7 tot 11 CBD. “Deze hier, je kunt alleen hier komen.”

Testen toonden aan dat alle drie synthetische marihuana bevatten. De winkeleigenaar heeft niet gereageerd op berichten op zoek naar commentaar.

WAT ZIT ER IN ‘JUNGLE JUICE’?

De mensen achter puntige dampen laten weinig aanwijzingen achter over wie ze maakt of wat erin zit.

De verpakking identificeert de bedrijven niet en hun merken zijn weinig online aanwezig. Nieuwkomers kunnen eenvoudig een label ontwerpen en de productie uitbesteden aan een groothandel die in bulk handelt.

Het ondoorzichtige systeem van productie en distributie belemmert strafrechtelijke onderzoeken en laat slachtoffers van puntige producten weinig verhaal achter.

De AP kocht en testte Green Machine-peulen in smaken zoals munt, mango, bosbessen en oestersap. Vier van de zeven pods waren voorzien van een punt en slechts twee hadden CBD hoger dan een trace niveau.

Munt- en mangopods gekocht in het centrum van Los Angeles bevatten één soort synthetische marihuana. Maar terwijl munt- en mangopods die werden verkocht door een vapenwinkel in Maryland niet waren gepikeerd, was een pod met een “jungle juice” wel. Het had nog een andere synthetische marihuanasamenstelling – een gezondheidsinstantie geeft de schuld aan het vergiftigen van mensen in de VS en Nieuw-Zeeland. Een pod met bosbessensmaak die in Florida werd verkocht, was ook puntig.

De verpakking van Green Machine zegt dat het is gemaakt met industriële hennep, maar er is geen informatie over wie erachter zit.

Toen een verslaggever terugkeerde naar CBD Supply MD in een buitenwijk van Baltimore om de testresultaten te bespreken, zei mede-eigenaar Keith Manley dat hij op de hoogte was van online chatter dat Green Machine misschien spiket. Vervolgens liet hij een werknemer alle resterende Green Machine-pods uit de schappen halen.

Via interviews en documenten volgde AP Green Machine-pods die verslaggevers kochten naar een magazijn in Philadelphia en vervolgens naar een rookwinkel in Manhattan en de ondernemer achter de toonbank, Rajinder Singh, die zei dat hij de eerste distributeur van Green Machine is.

Singh, die momenteel op proef is voor een federale synthetische marihuana-overtuiging, zei dat hij Green Machine-pods met contant geld of in ruil voor merchandise zoals waterpijppijpen had gekocht van een man die hij kende als “Bob” die een busje uit Massachusetts reed. Om zijn account te onderbouwen, verstrekte hij een telefoonnummer dat gekoppeld was aan een man die in juli stierf.

Singh pleitte schuldig aan federale aanklachten in 2017, hij verkocht een rookbare ‘potpourri’ waarvan hij wist dat die synthetische marihuana bevatte. Hij zei dat die ervaring hem een ​​lesje heeft geleerd en namaakproducten de schuld heeft gegeven van de synthetische marihuana die is gedetecteerd in Green Machine.

“100 procent, wat je hebt getest is een gedupliceerd product,” zei hij.

‘OPWEKKEND GEVAAR’

Lees ook:  SCHIJNHEILIG DIE FOTO-SESSIE: Nederlandse koningshuis en Mark Rutte willen dat u dit niet leest

De American Association of Poison Control Centers beschouwt CBD als een ‘opkomend gevaar’ vanwege het potentieel voor verkeerd etiketteren en besmetting.

Een geval vorig jaar betrof een 8-jarige jongen uit Washington die in het ziekenhuis was opgenomen na het innemen van CBD-olie die zijn ouders online bestelden in de hoop dat het zijn aanvallen zou helpen, volgens een case study in het tijdschrift Clinical Toxicology, gepubliceerd in mei. In plaats daarvan stuurde synthetische marihuana hem naar het ziekenhuis met symptomen zoals delirium en een snelle hartslag.

Andere clusters van ziekten gebeurden in Mississippi en rond militaire bases in North Carolina.

Etikettering van veel CBD-producten is als onnauwkeurig gedocumenteerd. Uit een onderzoek uit 2017 in het Journal of the American Medical Association bleek dat 70% van de CBD-producten verkeerd was gelabeld. Onderzoekers gebruikten een onafhankelijk laboratorium om 84 producten van 31 bedrijven te testen.

Nep of stekelige CBD is een punt van zorg dat leiders van de Amerikaanse Hemp Authority-industriegroep een certificeringsprogramma hebben ontwikkeld voor CBD-huid- en gezondheidsproducten. Vapen zijn niet gedekt.

Maar lokale en nationale autoriteiten hebben een beperkt vermogen om probleemproducten tot hun oorsprong na te streven.

Nadat vorig jaar verschillende middelbare scholieren in Georgië waren gestopt met vapen, begonnen de autoriteiten lokale tabakswinkels te onderzoeken. Een van de CBD vape-merken die ze mikten, heette Magic Puff.

Het drugsteam in Savannah en het omliggende Chatham County arresteerde een winkeleigenaar en twee werknemers. Maar ze konden het onderzoek niet verder volgen omdat bleek dat de producten elders, mogelijk in het buitenland, werden vervaardigd. De assistent adjunct-directeur van het team, Gene Harley, zei dat ze een rapport hebben verstrekt aan federale drugsagenten die dergelijke zaken behandelen.

Magic Puff lag nog deze zomer in een winkel in Florida, en AP-testen toonden aan dat bosbessen- en aardbeiencartridges synthetische marihuana bevatten. Voorlopige resultaten suggereerden ook de aanwezigheid van een toxine geproduceerd door een schimmel.

Omdat CBD het actieve ingrediënt is in een door de FDA goedgekeurd medicijn, is de FDA verantwoordelijk voor het reguleren van de verkoop in de VS. Maar als CBD-producten verdovende middelen bevatten, beschouwt het agentschap het onderzoek als een taak voor de DEA, zei een woordvoerder van de FDA.

De DEA zegt dat het gericht is op medicijnen die verantwoordelijk zijn voor het doden van duizenden Amerikanen zoals fentanyl en methamfetamine.

“Dit worden grotere prioriteiten bij de handhaving”, zei DEA-woordvoerster Mary Brandenberger.

Experts zoals Michelle Peace, een forensisch wetenschapper aan de Virginia Commonwealth University die synthetische marihuana heeft gevonden in haar eigen testen van CBD-vapen, zeiden dat de federale overheid snel moet handelen om het publiek te beschermen.

“Zolang het ongereguleerd blijft zoals het nu is,” zei Peace, “geef je gewoon een heel ruime ruimte om snode activiteiten voort te zetten.”

 

Lees ook:  Bekabeld en moe: schermtijd gekoppeld aan neerwaartse spiraal bij kinderen
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments