VS treft voorbereidingen om Iran te treffen terwijl het Midden-Oosten zich schrapzet voor de derde wereldoorlog

VS treft voorbereidingen om Iran te treffen terwijl het Midden-Oosten zich schrapzet voor de derde wereldoorlog

16 september 2019 0 Door Indignatie redactie

President Trump gebruikt de uitdrukking ‘vergrendeld en geladen’ om onze huidige houding ten opzichte van Iran te beschrijven, en de grote nieuwsnetwerken lijken te geloven dat een soort Amerikaanse militaire actie op handen zou kunnen zijn. 

We zijn zojuist getuige geweest van de ergste aanval op Saudi-olieproductiefaciliteiten in de geschiedenis, en het lijkt uiterst onwaarschijnlijk dat de VS en Saoedi-Arabië dit zouden toestaan ​​zonder antwoord. Houthi-rebellen in Jemen hebben publiekelijk de verantwoordelijkheid voor de aanslagen genomen, maar zoals u hieronder zult zien, hebben Amerikaanse functionarissen die verklaring om verschillende redenen al volledig verworpen. Op dit punt wordt ons verteld dat de aanslagen waarschijnlijk afkomstig waren van door Iran gesteunde sjiieten in Zuid-Irak of van Iran zelf. En als de VS terugslaan door luchtaanvallen in Iran uit te voeren, kan dat er letterlijk voor zorgen dat de Tweede Wereldoorlog uitbarst.

President Trump klinkt zeker alsof hij klaar is om militaire actie te ondernemen. Op zondag tweette hij het volgende …

De olievoorraad in Saoedi-Arabië werd aangevallen. Er is reden om te geloven dat we de dader kennen, vergrendeld en geladen zijn afhankelijk van verificatie, maar wachten om te horen van het Koninkrijk over wie zij denken dat de oorzaak van deze aanval was, en onder welke voorwaarden we zouden doorgaan!

Ligt het aan mij, of klinkt het alsof we toeslaan wie de Saoedi’s de schuld geven voor de aanval?

Dat is potentieel erg gevaarlijk, omdat de Saoedi’s de Iraniërs ernstig haten, en er zijn er in de Saoedische regering die niets liever willen dan dat het Amerikaanse leger de levende daglichten uit Iran bombardeert.

En zoals CNN heeft opgemerkt , lijkt de “vergrendelde en geladen” taal die Trump net gebruikte erg op de “gespannen & geladen” taal die hij gebruikte toen we binnen enkele minuten na het bombarderen van Iran in juni kwamen …

Trump’s tweet, die het spook van een Amerikaanse militaire reactie leek te verhogen, diende om de spanningen op te voeren in een regio die al op scherp stond na de gewaagde aanval van zaterdag op het Saoedische olieveld.

Trump gebruikte vergelijkbare taal in juni toen hij aankondigde dat hij een aanval op Iran had afgeblazen, net toen de VS ‘gespannen en geladen’ waren om te staken omdat hij besloot dat het te veel doden zou veroorzaken voor een evenredige reactie op het neerhalen van een Amerikaanse drone door Teheran.

Dus hoe zou een Amerikaanse aanval op Iran eruit zien?

Nou, de Amerikaanse senator Lindsey Graham heeft voorgesteld om de olieraffinaderijen in Iran te slaan …

De Amerikaanse republikeinse senator Lindsey Graham zei dat de Verenigde Staten een aanval op de olieraffinaderijen van Iran moeten overwegen als vergelding.

Senator Graham, een sterke bondgenoot van president Trump, tweette: “Het is nu tijd voor de VS om een ​​aanval op Iraanse olieraffinaderijen op tafel te leggen als ze hun provocaties voortzetten of de nucleaire verrijking vergroten.”

President Trump zou dat waarschijnlijk leuk vinden omdat het ‘proportioneel’ is, en als de aanval ‘s nachts wordt uitgevoerd, zou het verlies aan levens waarschijnlijk minimaal zijn.

Maar natuurlijk, als de Iraniërs reageerden door Amerikaanse doelen in de regio te raken, zou dat mogelijk een reeks gebeurtenissen kunnen veroorzaken die onvermijdelijk tot Wereldoorlog 3 zouden leiden.

Laten we hopen dat het daar niet toe komt.

Zoals ik hierboven al zei, namen Houthi-rebellen in Jemen de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op zaterdag, maar Amerikaanse functionarissen staan ​​om een ​​aantal redenen sceptisch tegenover die verklaring. Het volgende komt van CNN …

Lees ook:  Poetin cruciale bemiddelaar voor vrede in het midden-oosten

De functionaris zei dat 19 Saoedische doelwitten werden geslagen bij de aanval van zaterdag en betoogde dat een dergelijke aanval niet kon worden uitgevoerd met 10 drones, waarvan de Houthis beweerden te hebben gebruikt.

“Je kunt geen 19 doelen raken met zo’n 10 drones,” zei de official.

De functionaris, op basis van commerciële satellietbeelden gedeeld met CNN, merkte ook op dat “alle impactpunten op Saoedische faciliteiten aan de noordwestkant ervan lagen, wat enigszins moeilijk te doen is vanuit Jemen.”

Natuurlijk hoeven drones niet in een rechte lijn te vliegen, en het zou voor iemand heel goed mogelijk zijn geweest om ze zo te manoeuvreren dat ze de faciliteiten vanuit een bepaalde richting zouden hebben benaderd.

Amerikaanse functionarissen vertellen ons ook dat in plaats van drones, in plaats daarvan misschien kruisraketten zijn gebruikt …

De Amerikaanse functionaris, die vroeg om niet te worden genoemd, zei dat de aanval op Saoedische faciliteiten 19 impactpunten had en dat bewijsmateriaal aantoonde dat het lanceergebied ten noordwesten van de doelen lag – de richting van Iran – niet ten zuiden van Jemen.

De functionaris voegde eraan toe dat Saoedische functionarissen hadden aangegeven dat ze tekenen hadden gezien dat kruisraketten werden gebruikt in de aanval, wat niet strookt met de bewering van de Iran-gealigneerde Houthi-groep dat de aanval met 10 drones werd uitgevoerd.

Uiteindelijk zullen we misschien nooit de exacte waarheid weten over waar deze aanvallen zijn ontstaan ​​of welke precieze wapens werden gebruikt.

De Iraniërs hebben de verantwoordelijkheid volledig geweigerd, maar als ze worden aangevallen, staan ​​ze erop dat ze voorbereid zijn op een “volwaardige” oorlog en waarschuwen ze dat alle Amerikaanse doelen binnen 2.000 kilometer “binnen het bereik van onze raketten vallen” …

Amirali Hajizadeh, hoofd van de Revolutionary Guards Corps Aerospace Force van Iran, waarschuwde dat Amerikaanse militaire bases binnen bereik van Iraanse raketten waren.

Hij zei tegen persbureau Tasnim: ‘Iedereen moet weten dat alle Amerikaanse bases en hun vliegdekschepen op een afstand van maximaal 2.000 km rond Iran binnen het bereik van onze raketten vallen.’

Ja, de Iraniërs hebben anti-scheepsraketten die volledig in staat zijn een Amerikaans vliegdekschip te laten zinken, en als ze dat deden zou het Amerikaanse publiek nooit tevreden zijn totdat de Amerikaanse troepen Teheran bezetten.

Natuurlijk zou de volledige macht van het hele Amerikaanse leger nodig zijn om zo’n oorlog te voeren, en de Iraniërs en hun bondgenoten zouden letterlijk alles gebruiken wat ze hebben.

Zoals Lawrence Korb tegen Al Jazeera zei , zou het “een zeer, zeer gewelddadig conflict” zijn …

In een interview met Al Jazeera zei Lawrence Korb, voormalig US Assistant Defensie-secretaris, het laatste wat Trump wil is een conflict met Iran.

“Als we Iran zouden aanvallen, dan zouden we een zeer, zeer gewelddadig conflict hebben dat zich over de hele Golf zou verspreiden,” zei hij.

Ik ben het bijna nooit eens met iets dat over Al Jazeera wordt gezegd, maar in dit geval heeft Lawrence Korb precies gelijk.

Zo’n oorlog zou trekken in het hele Midden-Oosten, het zou de dodelijkste oorlog zijn die de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gezien, en het zou het toneel zijn voor dingen waar de meeste Amerikanen niet aan willen denken .

Laten we hopen dat er een vreedzame uitweg uit deze crisis kan worden gevonden.

Helaas lijkt dat minder waarschijnlijk dan ooit.

Hopelijk heb ik het mis, maar militaire actie lijkt op handen en de situatie in het Midden-Oosten staat op het punt om ingrijpend te veranderen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  "Ga weg!" - zo ontmoetten de Oekraïners de pelgrims uit Israël

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Trump: de man die Iran heeft bedrogen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments