6 van de laatste 8 Amerikaanse recessies werden voorafgegaan door olieprijsstijgingen – schade aan de Saudi-olie-industrie kan ‘maanden’ duren om te repareren

6 van de laatste 8 Amerikaanse recessies werden voorafgegaan door olieprijsstijgingen – schade aan de Saudi-olie-industrie kan ‘maanden’ duren om te repareren

17 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Wanneer de olieprijs dramatisch stijgt, is dat meestal erg slecht voor de Amerikaanse economie. Omdat we zo verspreid zijn en goederen over zulke grote afstanden worden vervoerd, is onze economie bijzonder kwetsbaar voor olieprijsschokken, en dat is een reden waarom de gebeurtenissen die we zojuist in het Midden-Oosten hebben meegemaakt zo alarmerend zijn. 

Volgens een artikel dat in 2007 door de Federal Reserve Bank van San Francisco werd gepubliceerd , werden vijf van de laatste zeven Amerikaanse recessies die tot dan toe hadden plaatsgevonden “voorafgegaan door aanzienlijke stijgingen van de olieprijzen”. Sinds dat artikel in 2007 werd gepubliceerd, was de recessie die in 2008 begon nog niet gebeurd, en natuurlijk werd die recessie onmiddellijk voorafgegaan door de grootste piek in de olieprijs in de geschiedenis. Dat betekent dus dat zes van de laatste acht recessies in de VS werden voorafgegaan door pieken in de olieprijs, en nu worden we mogelijk geconfronteerd met een nieuwe. Naar verluidt kan het ‘maanden’ duren voordat Saoedi-Arabië de schade aan hun olie-industrie volledig heeft hersteld en die de balans tussen vraag en aanbod op de wereldmarkt fundamenteel zou kunnen veranderen.

Gisteren heb ik besproken waarom hoge olieprijzen zo slecht zijn voor onze economie. Wanneer de olieprijs te hoog is, kan dit inflatie veroorzaken en tegelijkertijd economische groei schaden. Het artikel van de Federal Reserve Bank van San Francisco dat ik in de laatste paragraaf noemde, probeerde uit te leggen waarom dit in zeer eenvoudige economische termen gebeurt …

Over het algemeen wordt gedacht dat olieprijsstijgingen de inflatie verhogen en de economische groei verminderen. Wat de inflatie betreft, hebben de olieprijzen rechtstreeks invloed op de prijzen van goederen gemaakt met aardolieproducten. Zoals hierboven vermeld, hebben olieprijzen indirect invloed op kosten zoals transport, productie en verwarming. De toename van deze kosten kan op zijn beurt de prijzen van een verscheidenheid aan goederen en diensten beïnvloeden, aangezien producenten productiekosten kunnen doorberekenen aan consumenten. De mate waarin olieprijsstijgingen tot consumptieprijsstijgingen leiden, hangt af van hoe belangrijk olie is voor de productie van een bepaald type goed of dienst.

Olieprijsstijgingen kunnen ook de groei van de economie belemmeren door hun effect op vraag en aanbod van andere goederen dan olie. Verhogingen van de olieprijzen kunnen het aanbod van andere goederen drukken omdat ze de productiekosten verhogen. In economische terminologie kunnen hoge olieprijzen de aanbodcurve voor de goederen en diensten waarvoor olie een input is verschuiven.

Onnodig te zeggen dat de ongekende aanval op de Saudi-olieproductiefaciliteiten de olieprijs aanzienlijk zou doen stijgen. Toen de wereldmarkten op zondagavond openden, waren we zelfs getuige van een dramatische piek …

Op een buitengewone handelsdag sprong Londen’s ruwe Brent-olie bijna $ 12 in de seconden na de opening, het meest in dollar uitgedrukt sinds hun lancering in 1988. De prijzen trokken vervolgens een deel van die initiële winst van bijna 20% terug, maar herstelden zich opnieuw terwijl handelaren wachtten tevergeefs voor een Aramco-verklaring ter verduidelijking van de omvang van de schade.

Dus waar gaat de olieprijs vandaan?

Een analist die door Oilprice.com wordt geciteerd, is van mening dat we snel kunnen zien dat het $ 80 per vat raakt, en anderen geloven dat het niet te lang zou kunnen stijgen naar $ 100 per vat.

Lees ook:  Volgens Trump zijn de Verenigde Staten 'Locked and Loaded', klaar om Iran de oorlog te verklaren.

De komende dagen zullen Saudi-Arabië op de wereldmarkt worden gevolgd. Hoe langer het duurt om hun normale productieniveaus te hervatten, hoe hoger de olieprijs.

Volgens Bloomberg geeft een analist al publiekelijk toe dat “volledige hervatting weken of zelfs maanden kan duren” …

Alle ogen zijn gericht op hoe snel het koninkrijk kan herstellen van de verwoestende staking, die ruwweg 5% van het wereldwijde aanbod uitschakelde en een recordstijging van de olieprijzen teweegbracht. Aanvankelijk werd gezegd dat aanzienlijke hoeveelheden ruwe olie binnen enkele dagen weer konden beginnen te stromen. Hoewel Aramco nog steeds de staat van de fabriek en de omvang van de reparaties beoordeelt, gelooft hij momenteel dat minder dan de helft van de capaciteit van de fabriek snel kan worden hersteld, zeiden mensen die bekend zijn met de kwestie en vroegen niet te worden geïdentificeerd omdat de informatie niet openbaar is .

“Schade aan de Abqaiq-faciliteit is ernstiger dan eerder werd gedacht”, zegt Amrita Sen, hoofd olie-analist bij Energy Aspects Ltd. vrij snel, volledige hervatting kan weken of zelfs maanden duren. “

Dat is echt slecht nieuws, en dat gaat ervan uit dat er geen aanvallen meer zullen zijn zoals we net hebben gezien.

Als er meer aanvallen zijn, kan de Saoedische olieproductie gedurende een langere periode veel lager zijn dan normaal, en dat zou catastrofaal zijn voor de wereldeconomie.

De meeste Amerikanen beseffen dit niet, maar veel Saoedi-olie wordt daadwerkelijk naar de westkust verscheept. Het volgende komt van Fox Business …

Bestuurders in Californië kunnen echter het zwaarst worden getroffen. Bijna de helft van wat Saudi-Arabië naar de VS exporteert, wordt naar de westkust gestuurd, zoals gemeld door Reuters. In het jaar dat eindigde in juni importeerde de Westkust elke maand gemiddeld ongeveer 11,4 miljoen vaten Saoedi-olie, waarvan een groot deel naar raffinaderijen in Californië ging.

De Golden State heeft al een van de hoogste gemiddelde benzineprijzen in het land – op $ 3,63 per gallon vanaf maandag.

We gaan meteen hogere benzineprijzen zien, maar op korte termijn moeten we ermee kunnen omgaan.

Maar als er meer aanvallen zijn zoals die we net zagen, of als er een grote oorlog uitbreekt in het Midden-Oosten, kan de prijs van benzine gemakkelijk stijgen naar niveaus die we nog nooit in dit land hebben gezien.

De Amerikaanse economie worstelde al diep vóór de aanval in Saoedi-Arabië, en dus kon dit ons zeker over de rand duwen. We zouden ons allemaal moeten voorbereiden op een langdurige economische neergang, want het lijkt erop dat dit precies is waar we voor staan.

Hopelijk zien we geen aanvallen meer op olieproductiefaciliteiten, maar de aanval op zaterdag liet duidelijk zien hoe extreem kwetsbaar dergelijke faciliteiten zijn voor terreuraanslagen. En met de huidige spanningen in het Midden-Oosten op een recordhoogte, waarschuwt USA Today dat onze toekomst “binnenkort misschien veel rocker wordt” …

De nieuwe dreiging is spanning tussen landen in de regio, evenals het vermogen om aan te vallen op basis van nieuwe en relatief eenvoudige technologie. Drones kunnen over lange afstanden worden gevlogen met wapens die net krachtig genoeg zijn om oliefaciliteiten aan te vallen. De spanningen in het Midden-Oosten zijn zo ernstig dat pogingen tot soortgelijke aanvallen nog niet voorbij zijn.

Olie futures worden niet verhandeld op basis van het heden. Ze handelen op basis van voorspellingen over vraag en aanbod van olie in de toekomst. De toekomst ziet er rotsachtig uit en wordt misschien binnenkort veel rocker.

We bevinden ons echt op onbekend terrein en we hebben dringend vrede en kalmte nodig om te overwinnen in het Midden-Oosten.

Helaas zal dat waarschijnlijk niet gebeuren, en elke nieuwe golf van geweld zal voor ons allemaal meer economische pijn betekenen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Wordt de Amerikaanse pot met schulden geld eerlijk verdeeld?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  'Saudi Arabia First': Trump laat Saoedi's het buitenlandse beleid van de VS dicteren na olie-aanval
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments