De aanval op de Saoedische oliefaciliteit brengt drie risico’s voor de wereldeconomie met zich mee


De olieprijzen stegen maandag met meer dan 12 procent en de voorraden daalden voor het eerst in negen handelsdagen nadat een raketaanval op een belangrijke Saoedische olie-verwerkingsfaciliteit ongeveer de helft van de productiecapaciteit van dat land (en 5 procent van de wereld) offline bracht.

We weten nog steeds niet hoe erg deze situatie is, en daarom hebben analisten het over de mogelijkheid dat de olieprijzen veel meer kunnen stijgen als we de komende dagen meer slecht nieuws krijgen. Dit zijn de drie belangrijkste economische risico’s waarmee we worden geconfronteerd:

  • Als deze aanval ervoor zorgt dat de Saoedische faciliteit langer dan verwacht offline is, is het mogelijk dat de Saudi’s geen voorraad meer hebben om te exporteren, en dat kan een tekort veroorzaken dat de prijzen nog verder opdrijft.
  • Er kunnen in de toekomst aanvullende, vergelijkbare aanvallen op Saoedische faciliteiten zijn die meer onderbrekingen van de levering veroorzaken. Tenslotte heeft degene die achter deze aanval zat (Amerikaanse functionarissen beweren bewijs te hebben dat het Iran zelf was , niet alleen Houthi-rebellen in Jemen gesteund door Iran) aangetoond dat zij het vermogen hebben om het te doen. Ze kunnen het misschien nog een keer doen.
  • Als deze aanval leidt tot militaire escalatie door de VS of Saoedi-Arabië, kan dat de oliehandel in de Golfregio verder verstoren.

De aanval verkleint ook de kans op een positief risico dat tot enkele dagen geleden op tafel leek te liggen: als de dooi in de positie van de Trump-regering tegenover Iran was blijven bestaan, had dat uiteindelijk kunnen leiden tot een hernieuwde nucleaire deal met Iran ( of zoiets) en tot de hervatting van de aanzienlijke Iraanse olie-export, die de olieprijs zou hebben verlaagd.

Gisteren twitterde president Trump onheilspellend dat we ‘locked en loaded’ waren en in afwachting waren van een Saoedisch signaal hoe we op de aanval moesten reageren , hoewel hij vandaag de terughoudendheid uitte om oorlog te voeren . De laatste opmerking is consistent met zijn algemene benadering van buitenlandse spanningen – geneigd tot oorlogszuchtige praat maar aarzelend om daadwerkelijk aanvallen uit te voeren. In juni heeft Trump een geplande aanval op Iran afgeblazen die een reactie zou zijn geweest op acties om de olievaart te verstoren die zijn regering ook aan Iran had toegeschreven.

Andere compenserende factoren geven ons reden om te denken dat verstoringen van de wereldwijde olievoorziening de Amerikaanse economie misschien niet zoveel beïnvloeden als je zou verwachten. De VS produceert nu ongeveer dezelfde hoeveelheid olie die we consumeren, in tegenstelling tot in voorgaande decennia toen we sterk afhankelijk waren van olie-import. Dus hoewel hogere olieprijzen pijnlijke stijgingen van de benzineprijzen voor consumenten betekenen, betekent dit ook het creëren van banen en een hoger inkomen in olieproducerende regio’s van het land. En aardolieproducten vormen een kleiner deel van de consumptie in onze economie dan vroeger . Hoewel pieken in de olieprijzen als gevolg van externe factoren in het verleden vaak de oorzaak zijn geweest van recessies, zijn deze risico’s misschien niet zo acuut als ze ooit waren.

Dit kan een reden zijn dat, hoewel de olieprijzen vandaag enorm zijn gestegen, de Amerikaanse aandelen slechts bescheiden zijn gedaald. De Dow viel iets meer dan een half procent en blijft binnen 2 procent van zijn recordhoogte. De verhuizing van vandaag is een signaal dat beleggers last hebben van de oliesituatie, maar niet in paniek raken.

Toch zijn problemen op de wereldwijde oliemarkten niet goed voor onze economische vooruitzichten. Europa blijft een belangrijke netto-olie-importeur en economische zwakte is er al een belangrijke risicofactor voor de Amerikaanse economie. Als de oliesituatie verslechtert, zullen ook de domiciliëringsrisico’s voor de VS toenemen. De president, die doodsbang lijkt voor wat een economische vertraging zijn vooruitzichten op herverkiezing zou doen, zal dit waarschijnlijk overwegen terwijl hij weegt hoe te reageren op de aanval.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord