De aanval op de Saoedische oliefaciliteit brengt drie risico’s voor de wereldeconomie met zich mee

De aanval op de Saoedische oliefaciliteit brengt drie risico’s voor de wereldeconomie met zich mee

17 september 2019 0 Door Indignatie redactie

De olieprijzen stegen maandag met meer dan 12 procent en de voorraden daalden voor het eerst in negen handelsdagen nadat een raketaanval op een belangrijke Saoedische olie-verwerkingsfaciliteit ongeveer de helft van de productiecapaciteit van dat land (en 5 procent van de wereld) offline bracht.

We weten nog steeds niet hoe erg deze situatie is, en daarom hebben analisten het over de mogelijkheid dat de olieprijzen veel meer kunnen stijgen als we de komende dagen meer slecht nieuws krijgen. Dit zijn de drie belangrijkste economische risico’s waarmee we worden geconfronteerd:

  • Als deze aanval ervoor zorgt dat de Saoedische faciliteit langer dan verwacht offline is, is het mogelijk dat de Saudi’s geen voorraad meer hebben om te exporteren, en dat kan een tekort veroorzaken dat de prijzen nog verder opdrijft.
  • Er kunnen in de toekomst aanvullende, vergelijkbare aanvallen op Saoedische faciliteiten zijn die meer onderbrekingen van de levering veroorzaken. Tenslotte heeft degene die achter deze aanval zat (Amerikaanse functionarissen beweren bewijs te hebben dat het Iran zelf was , niet alleen Houthi-rebellen in Jemen gesteund door Iran) aangetoond dat zij het vermogen hebben om het te doen. Ze kunnen het misschien nog een keer doen.
  • Als deze aanval leidt tot militaire escalatie door de VS of Saoedi-Arabië, kan dat de oliehandel in de Golfregio verder verstoren.

De aanval verkleint ook de kans op een positief risico dat tot enkele dagen geleden op tafel leek te liggen: als de dooi in de positie van de Trump-regering tegenover Iran was blijven bestaan, had dat uiteindelijk kunnen leiden tot een hernieuwde nucleaire deal met Iran ( of zoiets) en tot de hervatting van de aanzienlijke Iraanse olie-export, die de olieprijs zou hebben verlaagd.

Lees ook:  Overheid zet 250 asielzoekende lastpakken op een zwarte lijst: 'We maken ze het leven zuur'

Gisteren twitterde president Trump onheilspellend dat we ‘locked en loaded’ waren en in afwachting waren van een Saoedisch signaal hoe we op de aanval moesten reageren , hoewel hij vandaag de terughoudendheid uitte om oorlog te voeren . De laatste opmerking is consistent met zijn algemene benadering van buitenlandse spanningen – geneigd tot oorlogszuchtige praat maar aarzelend om daadwerkelijk aanvallen uit te voeren. In juni heeft Trump een geplande aanval op Iran afgeblazen die een reactie zou zijn geweest op acties om de olievaart te verstoren die zijn regering ook aan Iran had toegeschreven.

Andere compenserende factoren geven ons reden om te denken dat verstoringen van de wereldwijde olievoorziening de Amerikaanse economie misschien niet zoveel beïnvloeden als je zou verwachten. De VS produceert nu ongeveer dezelfde hoeveelheid olie die we consumeren, in tegenstelling tot in voorgaande decennia toen we sterk afhankelijk waren van olie-import. Dus hoewel hogere olieprijzen pijnlijke stijgingen van de benzineprijzen voor consumenten betekenen, betekent dit ook het creëren van banen en een hoger inkomen in olieproducerende regio’s van het land. En aardolieproducten vormen een kleiner deel van de consumptie in onze economie dan vroeger . Hoewel pieken in de olieprijzen als gevolg van externe factoren in het verleden vaak de oorzaak zijn geweest van recessies, zijn deze risico’s misschien niet zo acuut als ze ooit waren.

Dit kan een reden zijn dat, hoewel de olieprijzen vandaag enorm zijn gestegen, de Amerikaanse aandelen slechts bescheiden zijn gedaald. De Dow viel iets meer dan een half procent en blijft binnen 2 procent van zijn recordhoogte. De verhuizing van vandaag is een signaal dat beleggers last hebben van de oliesituatie, maar niet in paniek raken.

Toch zijn problemen op de wereldwijde oliemarkten niet goed voor onze economische vooruitzichten. Europa blijft een belangrijke netto-olie-importeur en economische zwakte is er al een belangrijke risicofactor voor de Amerikaanse economie. Als de oliesituatie verslechtert, zullen ook de domiciliëringsrisico’s voor de VS toenemen. De president, die doodsbang lijkt voor wat een economische vertraging zijn vooruitzichten op herverkiezing zou doen, zal dit waarschijnlijk overwegen terwijl hij weegt hoe te reageren op de aanval.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  De-dollarisering van het Amerikaanse financiële rijk

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  'Succesvolle' mensen zijn superspreiders van ellende
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments