‘Saudi Arabia First’: Trump laat Saoedi’s het buitenlandse beleid van de VS dicteren na olie-aanval

‘Saudi Arabia First’: Trump laat Saoedi’s het buitenlandse beleid van de VS dicteren na olie-aanval

17 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Donald Trump neemt marsorders uit Saoedi-Arabië, aldus progressieve leden van het Congres en analisten van het buitenlands beleid, nadat de president zondag tweette dat het Amerikaanse leger is voorbereid en wacht op het koninkrijk om de schuld te geven aan aanvallen op zijn oliefaciliteiten over het weekend.

“Er is reden om te geloven dat we de dader kennen, vergrendeld en geladen zijn afhankelijk van verificatie, maar wachten om te horen van het koninkrijk over wie zij denken dat de oorzaak van deze aanval was, en onder welke voorwaarden we zouden doorgaan,” Trump  gezegd .

Karen Attiah, redacteur van de wereldwijde opinie bij de  Washington Post ,  noemde  de tweet de ‘duidelijkste uitdrukking van Trump’s’ Saudi Arabia First’-doctrine tot nu toe. ‘

“Het Saoedische regime heeft zijn economie van miljarden leeggemaakt om Jemen jarenlang te bombarderen,” zei Attiah. “Alles wat er te zien is, is een humanitaire ramp. Dit is het regime waarvan Trump gerichte orders wil aannemen.

Saudische en Amerikaanse functionarissen beweerden al snel dat Iran achter de aanval zat, waardoor de  Saoedische olieproductie werd verlamd  en de ruwe prijzen omhoogschoten. De twee landen baseerden hun beschuldigingen op  dun satellietbewijs  en  niet-gespecificeerde intelligentie.

Iran ontkende de verantwoordelijkheid voor de aanslagen en  beschuldigde  de Trump-regering van het verspreiden van “bedrog”.

Jamal Abdi, president van de National Iranian American Council (NIAC),  zei  in een verklaring dat het toestaan ​​van de Saoedi’s om het buitenlands beleid van de VS te dicteren, het risico verhoogt van “het veroorzaken van een catastrofaalere regionale oorlog dan de 2003-invasie van Irak.”

“De VS is niet verplicht om de oorlogen in Saoedi-Arabië te bestrijden,” zei Abdi, “en we dringen er bij Trump op aan zijn herhaalde bereidheid om het Amerikaanse beleid af te staan ​​aan andere landen af ​​te leggen.”

Jamal Abdi on Twitter

Congress has voted multiple times to end US involvement in the war on Yemen. Now that war may suck the US into all out regional war with Iran and, instead of going to Congress or making his case to the American people, Trump is asking the Kingdom for instructions.

Lees ook:  Libanon, wordt het een revolutie?

Wetgevers herinnerden de president eraan dat alleen het Congres – niet het Witte Huis noch de Saoedische dictatuur – de grondwettelijke autoriteit heeft om Amerikaanse militaire actie goed te keuren.

“Dhr. Trump, de grondwet van de Verenigde Staten is volkomen duidelijk, ‘  tweette  senator Bernie Sanders (I-Vt.), Een kandidaat voor een democratische president van 2020. ‘Alleen het Congres – niet de president – kan de oorlog verklaren. En het Congres zal u niet de bevoegdheid geven om opnieuw een rampzalige oorlog in het Midden-Oosten te beginnen, alleen omdat de brutale Saoedische dictatuur u dat heeft opgedragen. “

Rep. Ilhan Omar (D-Minn.) Herhaalde Sanders  maandag in een  tweet .

“Het congres heeft de grondwettelijke macht om de oorlog te verklaren”, zei Omar. ‘Niet de president. Niet de staatssecretaris. En zeker niet Saoedi-Arabië. ”

No Title

No Description

De  Washington Post  meldde  zondag dat Trump “overweegt wat Amerikaanse functionarissen kenmerkten als een serieuze militaire reactie.”

Zondagavond heeft de Trump-administratie satellietbeelden vrijgegeven die beweren dat de oliefaciliteitsaanvallen, blijkbaar uitgevoerd met drones, afkomstig waren uit Iran of Irak.

Maar de  New York Times  meldde dat  de foto’s “niet zo duidelijk zijn als de ambtenaren suggereerden, en sommige lijken schade te vertonen aan de westkant van de faciliteiten, niet uit de richting van Iran of Irak.”

NIAC’s Abdi smeet Trump voor het dreigen van militaire actie namens Saoedi-Arabië zelfs “voordat de feiten duidelijk zijn geworden.”

“We weten niet definitief wie achter de aanslagen zat, hoewel de Houthi-strijdkrachten in Jemen sinds 2015 in oorlog zijn met de Saoedische coalitie en de verantwoordelijkheid voor hen hebben opgeëist”, zei Abdi. “Iran heeft een motief, gezien de economische oorlogvoering die er tegen wordt gevoerd, maar er is geen rokend pistool om hen te betrekken.”

“Degenen die conclusies trekken zonder voldoende bewijs,” zei Abdi, “lijken enthousiast om de VS te verwonden in een nieuwe oorlog die onze belangen niet dient.”

Tulsi Gabbard on Twitter

@realDonaldTrump Trump awaits instructions from his Saudi masters. Having our country act as Saudi Arabia’s bitch is not “America First.” https://t.co/kJOCpqwaQS

 

Lees ook:  Coronavirus van Amerika: het uitbreken van het Trumpisme
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Onthuld: Trump-verbonden Amerikaanse christelijke 'fundamentalisten' storten miljoenen 'donker geld' in Europa, wat extreem rechts een boost geeft
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments