Avigdor Lieberman is de nieuwe ‘Kingmaker’ van Israël, en hij zal die hefboom gebruiken om ervoor te zorgen dat Israël met Hamas ten oorlog trekt

Avigdor Lieberman is de nieuwe ‘Kingmaker’ van Israël, en hij zal die hefboom gebruiken om ervoor te zorgen dat Israël met Hamas ten oorlog trekt

18 september 2019 0 Door Indignatie redactie
0
()

Afgelopen november nam Avigdor Lieberman ontslag als de Israëlische minister van defensie toen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu besloot het plan van Lieberman voor een militaire operatie in Gaza te verwerpen en in plaats daarvan akkoord te gaan met een wapenstilstand met Hamas. 

Destijds noemde Lieberman het staakt-het-vuren een “overgave aan terrorisme” , en het duurde natuurlijk helemaal niet lang. Hamas is Israël sindsdien blijven bombarderen met raketten, en dit heeft Israël en Hamas opnieuw op de rand van oorlog gebracht . Maar alles stond in de wacht tot de verkiezingen van dinsdag en het lijkt erop dat de uitslag van die verkiezingen de oorlog met Hamas veel, veel waarschijnlijker zal maken.

Volgens de exit-peilingen wint de Blauw-witte partij onder leiding van Benny Gantz en Netudah’s Likud ongeveer hetzelfde aantal parlementaire zetels. Maar geen van beiden zal in de buurt komen van het vormen van een meerderheid zonder de Yisrael Beiteinu-partij van Lieberman, en dat maakt Lieberman Israel’s nieuwe “kingmaker”. Het volgende komt van de BBC …

Uitgangspeilingen na de tweede algemene verkiezingen van Israël in vijf maanden suggereren dat het resultaat te dichtbij is.

De centristische blauwe en witte alliantie van voormalig militair chef Benny Gantz zal naar verwachting tussen de 32 en 34 zetels winnen en de rechtse Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu met 30 tot 33 zetels.

Yisrael Beiteinu partijleider Avigdor Lieberman kan uiteindelijk kingmaker worden.

Dit geeft Lieberman een buitengewone hoeveelheid hefboom, en hij heeft al verklaard dat hij van plan is die hefboom te gebruiken om Likud en de Blauw-witte partij te dwingen tot ‘een regering met nationale eenheid’. Het volgende komt uit de Jerusalem Post …

Yisrael Beytenu-voorzitter Avigdor Liberman beloofde dinsdagavond dat zijn partij haar campagnelofte zou nakomen om te zorgen voor de oprichting van een regering van nationale eenheid zonder de ultraorthodoxe en religieus-zionistische partijen.

“We hebben maar één optie. Een liberale, nationale, brede eenheidsregering gemaakt van Yisra’el Beytenu, Likud en Blauw en Wit ‘, zei Liberman boven dinsdag luidruchtig gejuich bij het verkiezingsfeest van de partij.

Laat u niet misleiden door het gebruik van termen als “liberaal” door Lieberman, omdat de waarheid is dat hij de nummer één oorlogshawk is in de hele Israëlische politiek.

In feite laat hij Netanyahu er in vergelijking met een duif uitzien. Toen Netanyahu afgelopen november weigerde oorlog te voeren met Hamas, nam Lieberman onmiddellijk ontslag als minister van Defensie. En sinds die tijd heeft hij iedereen verteld die zou luisteren naar wat er in Gaza moet gebeuren.

Hij deed bijvoorbeeld de volgende uitspraken in maart …

“Vandaag, wanneer het leger Gaza binnenkomt, zal het aanzienlijk betere vermogens hebben dan de Tweede Libanonoorlog. Maar uiteindelijk, als je aan zo’n campagne begint, wil je de veiligheid van de soldaten waarborgen, ‘zei hij. “Terreur heeft altijd een bodem. Om de terreur uit te drogen, moeten we de kritische massa bereiken. Je moet duizenden doden, duizenden arresteren en de rest zal zich verspreiden. ‘

Maar hij zei: “De realiteit in Gaza is dat de groep terreurinfrastructuren heeft met militaire capaciteiten, en dit is een zeer problematische situatie. We moeten de militaire infrastructuur in Gaza vernietigen en dat zal niet door een politieke beweging of alleen door luchtaanvallen gebeuren. “

En hij is zeer openhartig geweest over het feit dat Netanyahu zijn plannen ” persoonlijk” heeft getorpedeerd “ om met Gaza om te gaan” …

Voormalig minister van Defensie MK Avigdor Liberman zei dat premier Benjamin Netanyahu persoonlijk de plannen om Gaza te slaan torpedeerde tijdens een aanzienlijke escalatie van geweld tussen Israël en Hamas in november.

“Netanyahu torpedeerde persoonlijk de plannen,” vertelde de voorzitter van Yisrael Beytenu aan Ben Caspit op de Maariv Security Conference op woensdag. “We hebben genoeg hulpmiddelen om met Gaza om te gaan en ik had een volledig plan.”

In deze verkiezing lijkt het erop dat de Yisrael Beiteinu-partij van Lieberman het aantal zetels dat ze in het parlement hebben, ongeveer zal verdubbelen, en ik garandeer je dat Lieberman zich bij geen enkele coalitie zal aansluiten tenzij hij er zeker van is dat Israël Gaza zal binnenvallen.

In de dagen voorafgaand aan de verkiezingen denk ik dat Netanyahu besefte dat hij stemmen verloor aan Lieberman, en dat is misschien de reden waarom hij zei dat het lijkt alsof Israël ‘geen andere keuze’ heeft dan Gaza binnen te vallen. Uiteindelijk heeft dat veel Israëliërs niet weerhouden om voor Lieberman te stemmen, en nu heeft Lieberman meer politieke macht dan ooit.

Als Netanyahu eerder was verhuisd om Hamas te verpletteren, vecht hij nu misschien niet voor zijn politieke toekomst. Het Israëlische volk is erg moe geworden van raketten die constant vanuit het zuiden op hen worden afgevuurd, en een toenemend aantal Israëli’s willen iemand die beslissende actie zal ondernemen. Het is dus niet bepaald een verrassing dat iemand als Lieberman een enorme populariteit heeft ervaren.

Dus wat moeten we nu verwachten?

Na de vorming van een regering moeten we verwachten dat Israël op een bepaald moment na de komende Joodse feestdagen een militaire operatie in Gaza zal starten. Natuurlijk zou dit een veel breder regionaal conflict kunnen veroorzaken , maar het Israëlische volk gaat de eindeloze raketaanvallen vanuit Gaza gewoon niet meer verdragen.

En dit gebeurt natuurlijk allemaal tegelijkertijd dat een militair conflict tussen de Verenigde Staten en Iran dreigt . Wereldoorlog 3 kan letterlijk op elk moment uitbarsten, en zodra het begint, zal het Midden-Oosten nooit meer hetzelfde zijn .

Voor Hamas kon de Israëlische verkiezingen niet slechter zijn gegaan.

Als Likud of de Blauw-witte partij een aardverschuivingsoverwinning had gewonnen, zou er een kleine mogelijkheid zijn geweest dat oorlog had kunnen worden voorkomen.

Maar nu zit Lieberman in de catbird-stoel, en dat betekent dat Gaza op het punt staat af te vlakken.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments