Grote rode vlag: de Fed schokt voor het eerst sinds 2008 iedereen met een noodinterventie in de Repo-markt

Grote rode vlag: de Fed schokt voor het eerst sinds 2008 iedereen met een noodinterventie in de Repo-markt

18 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Voor de allereerste keer sinds de laatste financiële crisis is de Federal Reserve gedwongen een noodinterventie uit te voeren op de repomarkt. Ik weet dat veel mensen daar niet weten wat de repomarkt is of hoe het werkt, en daarom wil ik beginnen met een zeer eenvoudige analogie die mensen kan helpen begrijpen waar we voor staan. 

Het maakt niet echt uit hoe glanzend je toilet is – als de leidingen eronder niet werken, heb je heel veel problemen. De repomarkt speelt een cruciale rol in ons financiële systeem, omdat het onze banken in staat stelt snel geld te lenen en dat geld vaak wordt gebruikt om financiële instrumenten zoals staatsobligaties te kopen. Maar deze week begonnen de rentetarieven op de repomarkt tot angstaanjagende niveaus te stijgen,van Yahoo News …

De Federal Reserve Bank van New York stapte dinsdag voor het eerst in meer dan tien jaar op de financiële markten om de rentetarieven in lijn te houden met de doelstelling van de Fed.

Analisten zeggen dat de operatie succesvol lijkt te zijn geweest, maar dat het enige kriebels heeft veroorzaakt, aangezien het beleidsbepalende Federal Open Market Committee van de Fed een tweedaagse vergadering opent die naar verwachting een tweede verlaging van de kredietrente zal opleveren.

Dit is in wezen een vorm van “kwantitatieve versoepeling”, en velen zijn bezorgd dat deze tijdelijke interventie de grotere problemen die tot deze crisis hebben geleid niet zal oplossen.

En natuurlijk hadden ambtenaren bij de Fed waarschijnlijk nooit gedacht dat ze zo snel zouden ingrijpen, maar ze waren gedwongen om een ​​stap te zetten toen de rentetarieven op maandag en dinsdag enorm uit de hand liepen …

Het tarief voor overnames terugkoopovereenkomsten sloeg 5% op maandag, volgens Refinitiv gegevens. Dat is een stijging van 2,29% eind vorige week en ruim boven het streefbereik dat de Federal Reserve in juli heeft vastgesteld , namelijk 2% tot 2,25%. De stijging ging dinsdag door, waarbij het nachttarief een hoogtepunt bereikte van 10% voordat de NY Fed ingreep.

Een ‘overnight repo-operatie’ werd haastig in elkaar gezet toen de rentetarieven omhoogschoten, en het resulteerde uiteindelijk in 53 miljard dollar dat in ons financiële systeem werd geïnjecteerd …

Op dinsdagochtend lanceerde de NY Fed een zogenaamde ‘overnight repo-operatie’, waarbij de centrale bank probeert de druk op de markten te verminderen door Treasurys en andere effecten te kopen. Het doel is om geld in het systeem te pompen om te voorkomen dat de financieringskosten boven het doelbereik van de Fed kruipen.

De eerste poging van de NY Fed werd geannuleerd vanwege ‘technische problemen’. Enkele minuten later injecteerde de NY Fed met succes $ 53 miljard in het systeem .

En raad eens?

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  EasyJet betaalt oprichter £ 60 miljoen en vraagt ​​om Britse staatssteun om de coronaviruscrisis aan te pakken

De Fed heeft al aangekondigd dat ze het woensdag opnieuw gaan doen, en dit keer zal het doel zijn om ongeveer 75 miljard dollar in het systeem te injecteren.

Als dat absurd voor je klinkt, is dat omdat het absurd is.

Helaas is de waarheid dat ons financiële systeem voor het eerst in meer dan een decennium tekenen van ernstige nood begint te vertonen, en niemand weet precies wat er gaat gebeuren.

Maar iedereen is het ermee eens dat de Fed gedwongen is om op de markt in te grijpen geen goed teken is. In feite, een veteraan zei dat het “is zonder twijfel een van de ergste dingen die kunnen gebeuren” …

“ Als het sanitair niet werkt, zal het de secundaire handel in schatkistpapier dramatisch beïnvloeden. Dat is het laatste wat ze nodig hebben als er een enorme uitgifte plaatsvindt.

“ Dit is zonder twijfel een van de ergste dingen die kunnen gebeuren. In veel opzichten overschaduwt het de Fed die morgen in beweging komt, want als het sanitair niet werkt, begint alles kapot te gaan. Alles is gebaseerd op het verkrijgen van een redelijk financieringspercentage. Waarom zou u anders dit papier kopen om te beginnen. Als u uw overnight positie op 6 financiert, waarom zou u dan een 10-jarige op 2 kopen?

En nu de Fed is begonnen met ingrijpen, wanneer kunnen ze dan stoppen?

Moeten ze het de rest van de week blijven doen?

En wat gebeurt er als de rente volgende week of volgende maand weer wild begint te worden?

In wezen is Pandora’s Box nu geopend en kan het echt gek worden om verder te gaan. Volgens Zero Hedge , als deze huidige repo-operatie niet voldoende is om de zaken te kalmeren, zou de Fed binnenkort formeel een nieuw kwantitatief versoepelingsprogramma kunnen lanceren …

Hoewel de Fed niet heeft bekendgemaakt hoeveel banken aan de operatie hebben deelgenomen, is het veilig om te zeggen dat het een aanzienlijk aantal was. Erger nog, het resultaat van de onverwachte repo-operatie van vandaag, kunnen we nu concluderen dat, naast $ 1,3 biljoen aan ‘overtollige reserves’, een Fed die nu de tarieven verlaagt en de tarieven morgen met 25bps zal verlagen, het Amerikaanse financiële systeem op de een of andere manier liquiditeitstekort van $ 53 miljard dat de interbancaire financieringsmarkt bijna verlamde.

Oh, en voor degenen die zich afvragen waarom de Fed een repo heeft gedaan, is het antwoord eenvoudig: het wilde QE nog niet lanceren. Maar vergis u niet, zodra de repo onvoldoende is, heeft de Fed geen andere keuze dan te escaleren naar de volgende stap: open marktaankopen.

Dat brengt ons bij de grotere vraag hoe lang dergelijke overnight repo’s de markt zullen bevredigen, en hoelang voordat de volgende piek in de reporente de Fed ertoe aanzet het onvermijdelijke te doen en QE opnieuw te starten.

Natuurlijk is kwantitatieve versoepeling iets dat nooit gedaan moet worden tenzij we een grote crisis op handen hebben en met elke dag die voorbijgaat wordt steeds duidelijker dat de wereldeconomie op weg is naar enorme problemen. In feite hebben we zojuist nog meer alarmerende berichten ontvangen over wereldwijde productie …

De somberheid van de wereld is gericht op autofabricage, die de wereldeconomie meesleept, waardoor de angst wordt aangewakkerd dat een wereldwijde recessie al is begonnen.

De eerste domino die viel, was de autofabricage, die in augustus al een dieptepunt bereikte, meldde de Financial Times .

Nieuwe gegevens van de IHS Markit-index voor inkoopmanagers van de wereldwijde auto-industrie laten enkele van de scherpste dalingen in alle sectoren zien, sinds 2009 niet meer te zien.

Het is tijd om “de luiken neer te slaan” , omdat ruw weer op komst is.

Steeds opnieuw zien we problemen die we sinds de laatste financiële crisis niet meer hebben gezien, maar de meeste Amerikanen lijken er nog steeds van overtuigd te zijn dat alles goed komt.

Deze stap van de Fed is een van de grootste rode vlaggen tot nu toe, maar ik heb het gevoel dat wat we tot nu toe hebben gezien slechts het topje van de ijsberg is.Lees ook:  Geldpersen FED ten dienste van Wall Street

Comments

comments