Olie voor $ 100 per vat? Aanval op Saoedische raffinaderijen zou de oliemarkt verder kunnen schudden

Olie voor $ 100 per vat? Aanval op Saoedische raffinaderijen zou de oliemarkt verder kunnen schudden

18 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Saoedi-Arabië is de de facto leider van de OPEC, en andere leden van het oliekartel kunnen de tekorten van het koninkrijk compenseren als zij hierover overeenstemming bereiken met geallieerde staten, volgens de analisten. Koeweit, de VAE en niet-aangesloten Rusland kunnen er hun reservecapaciteit voor gebruiken.

De drone-aanval op de belangrijkste Saoedische oliefaciliteiten kan de al oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten doen oplopen, waardoor de prijzen voor ruwe olie stijgen terwijl er steeds meer vrees is voor aanbodtekorten, geloven markt- en industrie-experts.

De verwoestende aanval op grote Saoedische olieraffinaderijen in Abqaiq en Khurais heeft de productie van het koninkrijk met 50 procent verlaagd en meer dan vijf procent van de dagelijkse dagelijkse productie uitgeschakeld. De gevolgen van de stakingen leidden tot onzekerheid op de oliemarkt, omdat het onduidelijk is wanneer de oliegigant zijn activiteiten weer normaal kan maken.

Analisten waarschuwen dat het langer zal duren dan aanvankelijk werd gedacht om de raffinaderijen te heropenen, die werden gesloten nadat de stakingen daar grote branden hadden veroorzaakt. Andy Lipow, president van Lipow Oil Associates, gelooft dat het enkele maanden zal duren voordat de hele fabrieken weer normaal zijn, maar de productie kan eigenlijk eerder worden hervat.

Terwijl de faciliteiten van Saudi Aramco offline zijn, neemt de bezorgdheid over het tekort aan aanbod alleen maar toe. Ruwe prijzen staan ​​op het punt om te stijgen, maar door hoeveel hebben experts verdeeld.

“Ik verwacht dat de olieprijzen op de korte termijn een extra $ 3 tot $ 5 per vat zullen stijgen, vanwege de toegenomen hoeveelheid geopolitieke spanningen die we hebben gezien sinds deze aanval plaatsvond,” vertelde Lipow aan RT.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De aanval op de Saoedische oliefaciliteit brengt drie risico's voor de wereldeconomie met zich mee

Als de spanningen opliepen tot het moment dat de Straat van Hormuz daadwerkelijk gesloten was, konden de olieprijzen oplopen tot $ 100 per vat.

Niet iedereen is het er echter over eens dat de geperste output de prijzen van ruwe olie naar $ 100 kan duwen. Marktanalist David Madden van CMC-markten betoogt dat een dergelijke stijging “zeer onwaarschijnlijk is”, maar verwacht nog steeds dat oliefutures hoger zullen handelen.

“Misschien voor ruwe Brent-olie terug naar $ 72 of $ 75 [per vat], misschien, of West Texas Intermediate (WTI) tot $ 63-65 [per vat] in de komende weken is waarschijnlijk,” zei Madden in een telefoon interview.

Saoedi-Arabië is de de facto leider van de OPEC, en andere leden van het oliekartel kunnen de tekorten van het koninkrijk compenseren als zij hierover overeenstemming bereiken met geallieerde staten, volgens de analisten. Koeweit, de VAE en niet-aangesloten Rusland kunnen er hun reservecapaciteit voor gebruiken.

Entiteiten die afhankelijk zijn van Saoedische import kunnen echter beginnen met het zoeken naar alternatieve bevoorradingsbronnen, vertelde Abdessamad al-Azani, universitair hoofddocent aan de zakelijke en economische afdeling van de universiteit van Qatar, aan Ria Novosti. Op deze manier kunnen de VS de belangrijkste begunstigde worden van Saoedische olieproblemen.

“De VS kunnen zo’n alternatief worden,” verklaarde [president Donald] Trump toen hij schreef dat de overbrenging van olie vanuit het Midden-Oosten niet nodig is, “zei Al-Azani.Lees ook:  Leo Lucassen: “De toeslagenaffaire was de schuld van Wilders”

Comments

comments