Benjamin Netanyahu heeft mogelijk de macht in Israël verloren – en zou binnenkort in de gevangenis kunnen landen

Benjamin Netanyahu heeft mogelijk de macht in Israël verloren – en zou binnenkort in de gevangenis kunnen landen

19 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Ik wou dat het op dit moment een beetje beslissend was, maar het voelt zeker als een geweldig 50-jarig verjaardagscadeau om wakker te worden en  dit  in mijn ochtend  Jerusalem Post te vinden: 

De posters van premier  Benjamin Netanyahu  en de Amerikaanse president  Donald Trump  in Jeruzalem en Tel Aviv blijven onhandig hangen, zoals kerstdecoraties in januari of een sukkah in november.

De resultaten van de verkiezingen van dinsdag leken erop te wijzen dat de slogan “Netanyahu: in een andere competitie” niet zo overtuigend was als de creatieve geesten in Likud voor ogen hadden.

Maar misschien was het niet de slogan die niet effectief was, maar de relatie zelf tussen Netanyahu en Trump.

Ze tellen nog steeds   de stemmen in Israël, maar het begint erop te lijken dat Bibi’s gecharmeerde politieke leven ten einde is. Voormalig militair chef Benny Gantz ziet er nu het best uit om het premierschap op zich te nemen onder een eenheidsregering.

In onofficiële resultaten van de publieke omroep van Israël, Channel 11, ontving de blauwe en witte partij van de heer Gantz voldoende stemmen voor 32 zetels in het parlement met 120 zetels, tot 31 voor de Likud-partij van de heer Netanyahu. Gantz’s grotere blok van centristische, linkse en Arabische partijen zou 56 zitplaatsen krijgen tot 55 voor de heer Netanyahu’s alliantie van rechtse en religieuze partijen.

Geen enkele partij heeft voldoende stemmen om een ​​meerderheid in de Knesset te vormen, maar het valt te betwijfelen dat Netanyahu de eerste klap krijgt bij het vormen van een meerderheidscoalitie. Niet alleen kwam zijn partij op een smalle tweede plaats, maar ook zijn niet-officiële blok. Daarnaast zijn er een aantal factoren die beweren dat Netanyahu doorgaat als leider van de Likud-partij.

Lees ook:  Met ongrondwettelijke interim-president dreigt bloedbad in Bolivia

Ten eerste heeft de partij van Avigdor Lieberman de steun verdubbeld die het had bij de verkiezingen in april – waarna Netanyahu niet in staat was om een ​​regering te bestormen – waardoor hij de voor de hand liggende kingmaker in deze do-over was. Hij weigert lid te worden van een regering met religieuze of sektarische partijen, wat betekent dat hij niet achter het blok van Netanyahu komt, inclusief de ultraorthodoxe. Als er een regering wordt gevormd, moet deze gebaseerd zijn op de kracht van de Blauwe en Witte Partij. Maar de Blue and White Party neemt geen deel aan een coalitie met Likud tenzij het Netanyahu overboord gooit omdat hij geconfronteerd wordt met meerdere aanklachten. (De premier heeft geprobeerd een immuniteitswet voor te leggen die hem zou beschermen tegen vervolging tegen beschuldigingen van fraude, omkoping en schending van vertrouwen.) Samengenomen,

Aan de andere kant sluit Lieberman ook uit om toe te treden tot elke regering die de Arabische partijen omvat, dus de Blauwe en Witte Partij heeft Likud nodig als ze willen slagen in het vormen van een coalitie. Zoals de zaken er nu voor staan, geeft dit Netanyahu nog steeds een heel klein beetje leven. Als Likud niet zal toegeven, is het waarschijnlijk dat de inspanningen van Blauw en Wit zullen mislukken en misschien krijgen ze de kans om een ​​coalitie te vormen voordat iedereen opgeeft en een derde verkiezing wordt gehouden. Het is gewoon moeilijk om te zien hoe dit kan eindigen met de resterende premier van Netanyahu. Zoals het  Journal  meldt:

Het verhaal van Mr. Netanyahu is nog niet voorbij. Zijn reputatie om politieke tegenstanders te slim af te zijn en zijn greep op de macht te behouden als de langst dienende premier van Israël, leverde hem de bijnaam ‘de tovenaar’ op.

Voorlopig zeggen Likud-functionarissen dat ze bij de heer Netanyahu blijven en hem een ​​grote politieke basis van steun geven. Likud heeft de heer Gantz en zijn blauw-witte partij onder druk gezet om een ​​eenheidsregering te vormen met de heer Netanyahu.

Netanyahu zou ook kunnen proberen politieke partijen zoals Yisrael Beiteinu van de heer Lieberman of de Labour-partij te overtuigen om hun campagnebeloften op te geven en bij hem te zitten.

Maar zowel de heer Lieberman als de Arbeid leken dat niet bereid te doen op woensdag, in plaats daarvan potentieel kijkend naar het potentieel voor nieuw leiderschap in Israël voor het eerst in een decennium, met een nieuwe lichting leiders die een minder verdeeldheid beloven.

Netanyahu was gisteren afhankelijk van een overwinning om corruptie te voorkomen. In oktober zal de Israëlische procureur-generaal beslissen of hij hem voor de rechter zal brengen. Hij kan in de gevangenis belanden als hij veroordeeld is.

Dit kan een voorloper zijn van soortgelijke evenementen in Amerika als Trump zijn herverkiezingsbod verliest in 2020.

Of Trump en Netanyahu nu worden opgesloten of niet, de hele wereld zal een stuk beter af zijn als ze allebei uit de macht zijn. Dus ja, tot nu toe voel ik me niet zo slecht over een vervallen oude man.Lees ook:  AI is het nieuwe wapen bij uitstek in de wereldwijde wapenwedloop

Comments

comments