Klimaatcatastrofe in Europa

Klimaatcatastrofe in Europa

19 september 2019 0 Door Indignatie redactie

  • Op 18 augustus verzamelden enkele tientallen mensen zich rond een stuk sneeuw in  IJsland  om de ondergang van de Okjokull-gletsjer, een slachtoffer van klimaatverandering, te herdenken. Verder naar het westen werpt Groenland alleen al in de maand juli 217 miljard ton ijs af.
  • Parijs  bereikte 108,7 graden op 25 juli en normaal koud, stormachtig Normandië registreerde 102 graden. Wereldwijd was juli 2019 de  heetste maand  ooit.
  • Smeltende  Russische permafrost – die tweederde van het land uitmaakt – is knikken van wegen, instortende gebouwen en het vrijkomen van enorme hoeveelheden methaan, een gas met het tienvoudige van het klimaatopwarmingsvermogen van kooldioxide,
  • Zo’n 1500 inwoners van  Whaley Bridge  zijn onlangs geëvacueerd toen een dam – overweldigd door intense regenval die Noord-Engeland verpletterde – dreigde te breken. De regen spoelde wegen en spoorlijnen weg en overspoelde huizen en bedrijven.

Sinds steenkool met water is samengewerkt om stoom te genereren en de industriële revolutie te lanceren, hebben Europeanen miljarden tonnen verwarmende stoffen in de atmosfeer in de atmosfeer van de planeet gegoten. Hoewel wetenschappers  al in 1896 op de hoogte waren  van het klimaatveranderende potentieel van het verbranden van koolwaterstoffen, was de rijkdom die werd gegenereerd door het draaien van jennies, krachtweefgetouwen en drop forges verleidelijk, net als de macht die het landen gaf om koloniale rijken en onderworpen bevolking over de hele wereld te bouwen. .

Maar de rekening komt eindelijk te vervallen.

Wanneer de meeste mensen denken aan klimaatverandering, denken we aan de polen, de snel verdwijnende gletsjers in Azië of Australië, waar straffende droogte de langste rivier van het subcontinent, de Murray, opdrogen. Maar klimaatverandering is een disrupter voor gelijke kansen, en Europa wordt geconfronteerd met een één-twee stoot teveel water in het noorden en centrum en niet genoeg in het zuiden.

Volgens recente prognoses zullen de  droogtegebieden  in Europa groeien van 13 procent van het continent naar 26 procent en vier keer zo lang duren, waarbij 400 miljoen mensen worden getroffen. Zuid-Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Griekenland zullen bijzonder hard worden getroffen, hoewel hoe hard zal afhangen van het feit of de temperatuurstijging van de planeet tot 1,5 graden Celsius wordt gehouden of tot 3 graden Celsius stijgt.

Noord- en Midden-Europa zullen daarentegen meer neerslag en daarmee overstromingen ervaren   Er zouden meer dan een miljoen mensen worden getroffen en de schade zou honderden miljarden euro’s bedragen. Terwijl het weer in Europa stormt, zouden zee-stijgingen van vier tot zes voet in de volgende eeuw Kopenhagen, Nederland, vele Franse en Duitse havens en Londen overspoelen. Als de Groenlandse ijskap daadwerkelijk zou smelten, zouden de oceanen 24 voet omhoog komen.

Voedselproductie zal een ander slachtoffer zijn. Volgens David Wallace-Wells in “The Uninhabitable Earth” zullen de  graangewassen met  10 procent dalen voor elke graad dat de temperatuur stijgt. Wanneer gewassen falen, zullen mensen zich verplaatsen en is de logische plaats om naar het noorden te gaan. Het is niet alleen oorlog en onrust die vluchtelingen naar Europa drijft, maar wijdverspreide mislukkingen van de gewassen veroorzaakt door te weinig of te veel water.

Door het verwarmende klimaat kunnen ook insecten, zoals de  schorskever , de Europese bossen aanvallen. De kevers zijn in toenemende mate actief in de Tsjechische Republiek, Polen, Slowakije, Noorwegen en met name Rusland, waar de grootste gematigde bossen ter wereld zijn.

Elke boom die sterft, is een koolstofput minder om CO2 om te zetten in zuurstof. En dode bomen zijn ook gevoeliger voor bosbranden, die nog meer van het klimaatverwarmende gas in de atmosfeer kunnen pompen. De branden nemen niet alleen toe in landen als Spanje, Griekenland en Portugal, maar ook in Zweden en Finland.

Jarenlang hebben ontkenners van klimaatverandering – gefinancierd door denktanks van de koolwaterstofindustrie en geavanceerde mediacampagnes – een zekere mate van twijfel over de opwarming van de aarde geïnjecteerd, maar een uitbarsting van verwoestende orkanen en bosbranden van vorig jaar in Californië zijn begonnen de publieke opinie te verschuiven. Tijdens de Europese verkiezingen van afgelopen voorjaar hebben groene partijen over het hele continent het goed gedaan, en peilingen wijzen op een groeiend alarm bij het publiek.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De Little Green Women and Men we worden gedwongen om de klimaat MSN te geloven

Een aantal verschillende Europese partijen, waaronder de Britse Labour Party, dringen aan op een  ‘Green New Deal For Europe’ op  basis van een oproep van de Verenigde Naties om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul terug te dringen.

De European Green Deal stelt voor openbare investeringsbanken te gebruiken om een ​​groot deel van het plan te financieren, dat is gericht op het houden van stijgende temperaturen tot 1,5 graden Celsius. Hoewel de prijs voor het terugdraaien van emissies zeker hoog zal zijn, zijn de kosten om dit niet te doen veel hoger, inclusief de mogelijkheid dat de wereldwijde temperatuur tot 5 graden Celsius kan gaan, een niveau dat een groot deel van de wereld onleefbaar kan maken voor mensen wezens.

Een sprong van die omvang zou vergelijkbaar zijn met het soort temperatuurstijging dat de wereld ervoer aan het einde van het Perm, 250 miljoen jaar geleden. Het werd “Great Extinction” genoemd en doodde 96 procent van het leven in de zee en 70 procent op het land.

Een belangrijke reden voor het afsterven van Perm’s was de uitbreiding van cynobacteriën, die een giftige cocktail produceren die bijna alles kan doden waarmee ze in contact komen. Dergelijke cynobacteriënbloei is al aan de gang op meer dan  400 plaatsen  over de hele wereld, waaronder een grote dode zone in de Oostzee. Sommige  meren in New York  zijn zo giftig geworden dat het water dodelijk is voor huisdieren die ervan drinken.

De belangrijkste brandstof voor cynobacteriën is warm water in combinatie met hogere regenval – een van de gevolgen van klimaatverandering – dat voedingsstoffen wast in meren en rivieren.

Van de 195 landen die de klimaatakkoorden van Parijs hebben ondertekend, zijn er slechts zeven bijna in de buurt van hun beloften voor koolstofemissies. En een van ‘s werelds grootste bronnen van broeikasgassen, de VS, heeft zich teruggetrokken. Als alle 195 landen hun doelen bereikten, is het klimaat echter nog steeds op schema om 3 graden Celsius te bereiken. Zelfs als de stijging tot 2 graden kan worden gehouden, zal het waarschijnlijk de Groenlandse ijskap en mogelijk de Antarctische ijskappen smelten. De smelt van Groenland zou de zeespiegel  met 24 voet verhogen  , de Antarctica met honderden voet.

Hoe overweldigend het probleem ook lijkt, het kan worden aangepakt, maar alleen als de wereld het soort kracht inzet dat ze heeft geleverd om de Tweede Wereldoorlog te bestrijden. Het zal echter een diepgaande heroverweging van het nationale beleid en de economie vergen.

De Amerikaanse organisatie die zich tegenwoordig het meest richt op klimaatverandering is het Pentagon, dat zich opmaakt om de gevolgen te bestrijden. Maar ons enorme defensieapparaat is een groot deel van het probleem, omdat militaire uitgaven CO2-zwaar zijn. Volgens het ‘Cost Of War’-  project van Brown University is  het Pentagon de grootste verbruiker van koolwaterstoffen op aarde. Toch verhogen een aantal Europese landen – onder druk van de Trump-regering – hun  militaire uitgaven , precies de verkeerde strategie om de klimaatdreiging te bestrijden.

De wereld moet het erover eens zijn dat koolwaterstoffen in de grond houden essentieel is. Fracking, teerzanden en het openen van nog nieuwe bronnen voor olie en gas in het Noordpoolgebied zullen moeten stoppen. Zonne-, waterkracht- en windenergie moet worden uitgebreid en een aantal zeer elementaire delen van de economie moeten opnieuw worden bekeken.

Dit zal nauwelijks pijnvrij zijn.

Er is bijvoorbeeld 1,857  gallons water  nodig om één pond rundvlees te produceren, vergeleken met 469 gallons voor een pond kip. Yoghurt gebruikt 138 liter. Terwijl de rundvleesproductie 60 procent van de landbouwgrond gebruikt, levert het slechts 2 procent van de menselijke calorie-inname.

Het is onwaarschijnlijk dat mensen vlees zullen opgeven – hoewel de groeiende economische ongelijkheid vlees al uit het dieet van velen heeft verwijderd – maar wat we eten en hoe we het produceren, moet deel uitmaken van een oplossing. Een belangrijke bron van broeikasgassen is bijvoorbeeld de industriële landbouw met een grote afhankelijkheid van kunstmest.

Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change gaat bijna 30 procent van de voedselproductie verloren, het meeste in rijke landen. Een eerlijke verdeling van de voedselvoorziening zou niet alleen meer mensen voeden, maar ook minder land gebruiken, waardoor de uitstoot van broeikasgassen tot 10 procent daalt. Voeg daar de beteugelende rundvleesproductie aan toe en honderden miljoenen vierkante kilometers land van grange zouden worden vrijgemaakt om koolstofabsorberende bomen te planten.

Kan dit stapsgewijs worden gedaan? Misschien wel, maar niet voor lang. Klimaatverandering staat voor de deur. Wat die toekomst zal zijn, is aan de huidige generatie om erachter te komen, en hoewel er geen twijfel over bestaat dat gecoördineerde actie een verschil kan maken, tikt de klok. Wanneer de bel luidt, luidt het voor ons allemaal.Lees ook:  Uw kans om symptomen te ontwikkelen of te sterven aan het dreigende coronavirus wordt steeds groter

Comments

comments