Locked and Loaded ‘voor oorlog in Iran?

Locked and Loaded ‘voor oorlog in Iran?

19 september 2019 0 Door Indignatie redactie

“Iran heeft een ongekende aanval op de wereldwijde energievoorziening gelanceerd”, verklaarde staatssecretaris Mike Pompeo.

Door de geloofwaardigheid van Amerika op het spel te zetten, beschuldigde Pompeo Iran van de verwoestende aanval op Saoedische oliefaciliteiten die de helft van de olieproductie van het koninkrijk, 5,7 miljoen vaten per dag, stopzetten.

Zondag identificeerde president Donald Trump Iran niet als de aanvallende natie, maar leek in een tweet de staatssecretaris te ondersteunen:

“Er is reden om te geloven dat we de dader kennen, vergrendeld en geladen zijn afhankelijk van verificatie, maar wachten om te horen van het Koninkrijk (van Saoedi-Arabië) over wie zij denken dat de oorzaak van deze aanval was en onder welke voorwaarden we zouden doorgaan!”

De Houthi-rebellen in Jemen, die vier jaar tegen Saoedi-Arabië hebben gevochten en drones hebben gebruikt om de luchthaven en oliefaciliteiten van Saoedi-Arabië te raken, beweren dat ze 10 drones vanaf 500 kilometer afstand hebben afgevuurd om de aanvallen uit te voeren voor Saoedische lucht- en raketaanvallen.

Pompeo wees hun claim af: “Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen.”

Maar hoewel de Houthi’s krediet claimen, ontkent Iran alle verantwoordelijkheid.

Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Zarif zegt over de aanklacht van Pompeo dat de VS simpelweg een beleid van “maximale druk” heeft vervangen door een beleid van “maximale bedrog”.  Teheran noemt ons leugenaars.

En inderdaad, een directe aanval op Saoedi-Arabië door Iran, een verrassingsaanval van het Pearl Harbor-type op de cruciale olieproductiefaciliteit van de Saoedi’s, zou een oorlogsdaad zijn die Saoedische vergelding vereist, wat zou leiden tot een oorlog in de Perzische Golf waarin de Verenigde Staten kan worden gedwongen om deel te nemen.

Teheran die zaterdag achter de staking stond, zou in tegenspraak zijn met het Iraanse beleid sinds de VS de nucleaire deal stopte. Dat beleid was om een ​​militaire botsing met de Verenigde Staten te voorkomen en een afgemeten antwoord op strengere Amerikaanse sancties na te streven.

Amerikaanse en Saoedische functionarissen onderzoeken de locaties van de aanslagen, de olieproductiefaciliteit in Abqaiq en het olieveld van Khurais.

Volgens Amerikaanse bronnen zijn 17 raketten of drones afgevuurd, niet de 10 die de Houthis beweren, en mogelijk zijn er kruisraketten gebruikt. Sommige doelen werden geslagen aan de west-noordwestelijke kanten, wat suggereert dat ze werden afgeschoten vanuit het noorden, vanuit Iran of Irak.

Lees ook:  Met nog maar een paar dagen te gaan, zet Trump flink in op Pennsylvania

Maar volgens de New York Times werden sommige doelen aan de westkant geraakt, wegwijzend van Irak of Irak als de bron. Maar omdat sommige projectielen niet explodeerden en fragmenten van degenen die wel explodeerden, kunnen worden geïdentificeerd, zou het vaststellen van de waarschijnlijke bron van de aanvallen slechts een kwestie van tijd moeten zijn. Het is hier dat het rubber de weg ontmoet.

Gezien de openbare beschuldiging van Pompeo dat Iran achter de aanval zat, kan een Trump-ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN volgende week een dode letter zijn.

De echte vraag is nu wat de Amerikanen doen wanneer de bron van de aanval bekend is en de oproep voor een evenredige reactie rechtstreeks wordt gericht aan onze “opgesloten en geladen” president.

Als de daders de Houthi’s waren, hoe zou Trump dan reageren?

Want de Houthi’s, die inheems zijn in Jemen en wiens land vier jaar lang door de Saoedi’s is aangevallen, lijken volgens de oorlogsregels het recht te hebben om aanvallen uit te voeren op het land dat hen aanvalt.

Het Congres heeft er inderdaad herhaaldelijk naar gestreefd Trump de Amerikaanse steun voor de Saoedische oorlog in Jemen te laten beëindigen.

Als de aanval op het Saoedische olieveld en de oliefaciliteit in Abqaiq het werk is van sjiitische milities vanuit Irak, zouden de Verenigde Staten dan die milities aanvallen waarvan het aantal in Irak wordt geschat op 150.000 jagers, vergeleken met onze 5.000 troepen in het land?

Hoe zit het met Iran zelf?

Als een dozijn drones of raketten het soort schade aan de wereldeconomie kunnen toebrengen, zoals degenen die zaterdag hebben geschoten – ongeveer 6% van de wereldolieproductie hebben afgesloten – stel je voor wat een oorlog tussen de VS en Iran en Saoedi-Arabië de wereldeconomie zou doen.

In de afgelopen decennia hebben de VS de Saudi’s honderden miljarden dollars militair materieel verkocht. Had onze wapenverkoop de garantie dat we ook samen met het koninkrijk zullen vechten als het oorlog voert met zijn buren?

Voordat Trump een staking tegen Iran beveelt, zou hij naar het congres gaan voor toestemming voor zijn oorlogsdaad?

Sen. Lindsey Graham dringt al aan op een aanval op de olieraffinaderijen van Iran om “de rug van het regime te breken”, terwijl senator Rand Paul beweert dat “er geen reden is dat de supermacht van de Verenigde Staten het vasteland van Iran moet bombarderen.”

Opnieuw verdeeld: De War Party is duizelig van opwinding over het vooruitzicht van oorlog met Iran, terwijl de natie geen nieuwe oorlog wil.

Hoe we het vermijden, wordt echter moeilijk te zien.

John Bolton is misschien verdwenen uit de West Wing, maar zijn ziel marcheert verder.Lees ook:  De media slaagt niet voor de grootste Trump 2020-test

Comments

comments