‘Overweldigend urgent en beangstigend’: Trump’s belofte aan een buitenlandse leider was naar verluidt ‘zo verontrustend’ dat een klokkenluider alarm slaat

‘Overweldigend urgent en beangstigend’: Trump’s belofte aan een buitenlandse leider was naar verluidt ‘zo verontrustend’ dat een klokkenluider alarm slaat

19 september 2019 0 Door Indignatie redactie

De voorzitter van de House Intelligence Committee, Adam Schiff (D-NY), onthulde afgelopen weekend dat een klokkenluider van de inlichtingengemeenschap werd belemmerd door de directeur van de nationale inlichtingendienst, terwijl hij probeerde een formele klacht over een niet openbaar gemaakte “dringende” kwestie door te drukken. En op woensdagavond brak de Washington Post een verhaal met citaten van anonieme ambtenaren die beweerden de explosieve contouren van die claim te onthullen – die naar verluidt draait om president Donald Trump en een naamloze buitenlandse leider.

“De interactie van Trump met de buitenlandse leider omvatte een ‘belofte’ die als zo verontrustend werd beschouwd dat het een ambtenaar in de Amerikaanse inlichtingengemeenschap ertoe bracht een formele klokkenluidersklacht in te dienen bij de inspecteur-generaal voor de inlichtingengemeenschap, zeiden de ambtenaren, sprekend op de voorwaarde van anonimiteit omdat ze niet bevoegd waren om de zaak publiekelijk te bespreken, ‘ meldde de Post .

De Post heeft geen verdere details over de belofte of de buitenlandse leider gedeeld, hoewel een voormalige functionaris beweerde dat de communicatie via de telefoon plaatsvond.

Dan Maguire, de waarnemend directeur van de nationale inlichtingendienst, heeft geweigerd de officiële klacht aan het Congres over te dragen, onder verwijzing naar een hogere autoriteit die hem daartoe heeft opgedragen en een beschermd privilege claimt.

Schiff heeft echter betoogd dat de weigering van Maguire de wet schendt. De inlichtingeninspecteur-generaal bepaalde dat de klacht van de klokkenluider geloofwaardig was en van “dringende bezorgdheid”, wat aanleiding geeft tot rapportage aan de juiste congresinstanties. Inspecteur-generaal Michael Atkinson ging naar de inlichtingencommissies van het Huis en de Senaat om hen te informeren over het bestaan ​​van de klokkenluider, zelfs terwijl hij geen details kon geven over de werkelijke klacht.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Is het tijd om te beschuldigen nu de president naar verluidt de staat van beleg bespreekt in het Oval Office?

Toen Schiff het geschil openbaar maakte, gingen velen er onmiddellijk vanuit dat de kwestie de president of zijn innerlijke cirkel beschouwde. De president is de enige officiële direct superieur aan de directeur van de nationale inlichtingendienst, en dus de enige plausibele hogere autoriteit die de DNI zou kunnen bevelen. De claim van ‘privilege’ en de bewering dat de klacht betrekking had op ‘gedrag door iemand buiten de inlichtingengemeenschap’ suggereerde ook dat de president erbij betrokken kon zijn.

De Post meldde dat de klacht op 12 augustus werd ingediend en dat “de president de afgelopen vijf weken met ten minste vijf buitenlandse leiders heeft gesproken”:

Onder hen was een oproep met de Russische president Vladimir Poetin dat het Witte Huis op 31 juli was gestart. Trump ontving in de zomer ook ten minste twee brieven van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, waarin ze werden beschreven als ‘mooie’ berichten. In juni zei Trump publiekelijk dat hij tegen bepaalde CIA-spionageoperaties tegen Noord-Korea was. Verwijzend naar een rapport van Wall Street Journal dat het bureau Kim’s halfbroer had aangeworven, zei Trump: “Ik zou hem zeggen dat dit niet onder mijn toezicht zou gebeuren.”

“Dit is nu een overweldigend urgente en beangstigende zaak”, zei Susan Hennessey , uitvoerend redacteur van Lawfare, in reactie op het rapport. “Het Congres moet absoluut onmiddellijk alle relevante informatie krijgen.”

“Nog een andere reeks verontrustende argumenten – vertrouwelijkheid en privilege – die serieuze uitdagingen vormen voor het congres van het Congres,” zei juridisch analist MSNBC Maya Wiley  van de weigering om de klacht over te dragen.Lees ook:  Lee Camp: 19 feiten over Amerikaans politiewerk dat je zal verbazen

Comments

comments