Saoedi-Arabië in vlammen: Riyad staat op het punt van een grote ramp


Op zaterdag 14 september kondigden de Houthi-rebellen in Jemen aan dat ze een massale aanval hadden uitgevoerd op verschillende Aramco-fabrieken in Saoedi-Arabië, waaronder de grootste olieraffinaderij ter wereld in Abqaiq, met behulp van 10 drones. Op Twitter toonden tientallen video’s en foto’s explosies, vlammen en de daaruit voortvloeiende schade.

De aanval maakt deel uit van een vergeldingsactie van de Houthis in reactie op de willekeurige bomaanslagen die de Saudische luchtmacht meer dan vier jaar lang heeft uitgevoerd. De schattingen van de VN spreken van meer dan 100.000 doden en de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het Saoedische koninkrijk bevindt zich in een steeds gevaarlijkere situatie als gevolg van de vergeldingscapaciteit van de Houthi’s, in staat om ernstige militaire en economische schade aan te richten aan Riyad met hun raketkrachten. Schattingen suggereren dat Riyad iets verliest in de regio van $ 300 miljoen per dag door de Houthi-aanvallen. Op zondag 15 september sprak een woordvoerder van het Saoedische ministerie van olie over nog te berekenen schade, die mogelijk wekenlang moet worden gerepareerd. Ondertussen is de Saoedische olieproductie gehalveerd na de zaterdagaanval. Met een militair budget van $ 200.000 slaagden de Houthi’s erin om schade-nummering in miljarden dollars op te leggen.

Huis van Saud geïsoleerd

De terugtrekking van Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten uit het conflict in Jemen, gedreven door hun verlangen om de betrekkingen met Teheran te verbeteren en de onmogelijkheid van de Verenigde Staten om rechtstreeks in het conflict in te grijpen, heeft voor het Huis van Saud aanzienlijke problemen veroorzaakt. Het conflict wordt door de VN beschouwd als de grootste humanitaire crisis ter wereld en Trump heeft niet de intentie om de Democratische presidentskandidaten enige munitie te geven waarmee ze hem kunnen aanvallen. Het ontslag van Bolton zou een van die signalen van Trump kunnen zijn voor de diepe staat waarin staat dat hij niet van plan is zijn hoop op herverkiezing in 2020 te saboteren door een nieuwe oorlog te beginnen.

Deze terughoudendheid van Washington om Israël en Saoedi-Arabië rechtstreeks te ondersteunen, heeft de situatie voor Riyad verergerd, die nu het conflict dreigt te zien verplaatsen naar zijn eigen grondgebied in het zuiden van het land. De invallen van de Houthi in Saoedi-Arabië zijn nu een dagelijkse gebeurtenis en zolang Riyadh oorlogsmisdaden blijft plegen tegen onschuldige Jemenitische burgers, zal de situatie alleen maar verslechteren, met steeds ernstigere gevolgen voor de interne stabiliteit van het Saoedische systeem.

De vergelding van zaterdag is de echte demonstratie van wat er zou kunnen gebeuren met de Saoedische economie als Mohammed bin Salman (MBS) weigert te gaan zitten en een uitweg te vinden uit een van de ergste militaire rampen van het hedendaagse tijdperk.

De onoverwinnelijkheid van Amerikaanse wapensystemen zit alleen in Hollywood-films

De Houthi’s zijn er de afgelopen maanden tientallen keren in geslaagd hun doelen in Saoedi-Arabië te raken met behulp van verschillende luchtmiddelen. Dit benadrukt opnieuw het totale falen van Amerikaanse luchtverdedigingssystemen in het land.

De meerdere Russische luchtafweersystemen in Syrië hebben daarentegen een 100% slagingspercentage behaald met betrekking tot onderscheppingen, waarbij alle drones, mortieren en raketten die door jihadisten tegen Russische bases in Tartus-bases en Latakia werden gelanceerd, werden uitgeschakeld (via elektronische oorlogsvoering). .

Geef Iran de schuld!

Pompeo geeft Teheran de schuld van de Jemenitische aanval op Saoedi-Arabië, uiteraard zonder enig bewijs te leveren. Riyad en Tel Aviv raken steeds meer geïsoleerd in het Midden-Oosten. Washington kan alleen tweets en paranoia over Iran aanbieden om zijn bondgenoten te helpen, gezien het feit dat een directe interventie als te riskant wordt beschouwd voor de wereldeconomie, om nog maar te zwijgen over de mogelijkheid dat het conflict een bredere regionale vuurzee wordt die een kans zou doen zinken van herverkiezing in 2020 voor de huidige administratie.

Trump, Netanyahu en MBS maken een heksenbrouwsel dat een ramp van ongekende proporties voor de regio zal veroorzaken. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we de rampzalige gevolgen van hun handwerk zien.

Een hypothese die moet worden weggegooid

Er is sprake van rondes dat de Saoedi’s een valse vlag aanval op hun eigen olieraffinaderijen hebben uitgevoerd, een hypothese die een oppervlakkige plausibiliteit geniet. De resulterende stijging van de olieprijs kan worden beschouwd als een positief effect op de aandelenkoers van Aramco, het is waar. Maar om de onderstaande redenen is deze hypothese eigenlijk niet aannemelijk.

De Houthi’s ontwikkelen hun eigen wapens, bijgestaan ​​door het Jemenitische leger. Gebruikte drones zouden minder dan $ 20.000 per stuk kosten. Het militaire embargo op Jemen (afgedwongen door de VS en het VK) heeft een humanitaire ramp veroorzaakt die voedsel en medicijnen beperkt. De levering van wapens over zee lijkt daarom onwaarschijnlijk. Zoals herhaaldelijk verklaard door Mohammad Javad Zarif, de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, evenals vertegenwoordigers van Ansarullah, heeft Teheran geen invloed op de Houthi’s.

De Jemenitische reactie maakt deel uit van een toenemende asymmetrische logica, die als hoofddoel heeft het stoppen van Riyad’s bombardementen op Jemen door de kosten hiervan te verhogen zodat ze onhoudbaar worden. Het voor de hand liggende drukpunt zijn de 20 miljard vaten in strategische reserves.

Er is geen noodzaak voor een valse vlag om Iran de schuld te geven voor het werk van de Houthi’s. De bedrijfsmedia zijn voldoende om de valse beschuldigingen te laten herhalen zonder de hulp van de Israëlische of Amerikaanse neocons.

De Saoedi’s zijn voorzichtiger, zelfs als ze niet kunnen beslissen hoe verder te gaan. In Jemen hebben ze geen kaarten meer: ​​ze willen niet gaan zitten en Ansarullah afhandelen, Teheran is onaantastbaar, terwijl Tel Aviv aandringt op een conflict, waarbij Riyad wordt geofferd.

Ik schrijf al maanden dat er vroeg of laat een gebeurtenis zal plaatsvinden die het regionale evenwicht in een mogelijk conflict met Iran zal veranderen. Dit gebeurde op zaterdag, toen de helft van de olieproductie van Saudi-Arabië door een aanval tot stilstand werd gebracht.

Gevolgtrekking

Er kon geen slechter nieuws zijn voor de neocons, Wahhabi’s en zionisten. Als de Houthi’s dergelijke schade zouden kunnen toebrengen met behulp van 10 drones, dan moeten Tel Aviv, Riyadh en Washington wel eens nadenken over wat de Iraniërs zouden kunnen doen in het geval dat ze zelf zouden worden aangevallen.

Elke macht (in dit geval de VS en hun luchtverdedigingssystemen) en haar bondgenoot zouden er alles aan doen om te voorkomen dat ze zo’n vernedering ondergaan die alleen maar zou dienen om hun militaire kwetsbaarheden te onthullen.

Ondertussen wordt het bezoek van Netanyahu aan Moskou door velen in Israël als een mislukking gezien. In Tel Aviv wordt bevestigd dat de recente aanvallen van de zionistische staat in Syrië zijn vernietigd door Russische interventie en een ondubbelzinnige boodschap naar Netanyahu heeft gestuurd.

Ik herhaal dat Netanyahu en MBS op weg zijn naar de politieke afgrond. En gezien hun onvermogen om de situatie aan te pakken, zullen ze er alles aan doen om Washington te betrekken bij hun plannen tegen Iran.

Het is allemaal zeker ijdel. Maar in de komende weken verwacht ik verdere provocaties en spanningen in het Midden-Oosten.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Geef een antwoord