Waarom blijft de Federal Reserve keer op keer op de paniekknop drukken als alles in orde is?

Waarom blijft de Federal Reserve keer op keer op de paniekknop drukken als alles in orde is?

19 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Wat doet de Federal Reserve in vredesnaam? Al maanden probeert de Fed ons publiekelijk te overtuigen dat de Amerikaanse economie ‘sterk’ is, en Fed-voorzitter Jerome Powell heeft onlangs ondubbelzinnig verklaard dat ‘de Federal Reserve momenteel geen recessie voorspelt’, maar de acties van de Fed vertellen een heel ander verhaal. 

Als de Amerikaanse economie echt goed presteert, zal elk economisch handboek u vertellen dat de Fed de rente niet zou moeten verlagen. Renteverlagingen moeten worden bespaard voor tijden waarin de economie in ernstige problemen verkeert, en al uw munitie opgebruiken voordat een recessie is begonnen, is gewoon dwaas. En de Federal Reserve blijft volhouden dat het financiële systeem normaal functioneert, maar ondertussen draait het zo wild uit de hand dat ze zich gedwongen voelden om nachtelijke terugkoopovereenkomsten voor dinsdag, woensdag en donderdag aan te kondigen. We hebben dit soort noodinterventie sinds de laatste financiële crisis niet meer gezien, maar de boodschap van de Fed aan het grote publiek is dat “alles goed is” .

Helaas is de waarheid dat alles niet goed is en dat we elke dag meer verontrustend economisch nieuws ontvangen.

In een wanhopige poging om wat kracht terug in de Amerikaanse economie te injecteren, verlaagde de Fed de rentetarieven voor de tweede maand op rij op woensdag …

Voor de tweede keer in twee maanden stemde de Federal Reserve woensdag in om het gaspedaal van de economie in te drukken om de 10-jarige uitbreiding voort te duwen.

Een verdeelde Fed verlaagde zijn benchmarkrente met nog een kwart procentpunt tot een bereik van 1,75% tot 2% in een poging een mogelijke recessie te voorkomen die werd veroorzaakt door een wereldwijde economische vertraging en de Amerikaanse handelsoorlog met China.

Natuurlijk was dit niet genoeg om president Trump te plezieren, en kort nadat de renteverlaging was aangekondigd, plaatste hij het volgende op Twitter …

Jay Powell en de Federal Reserve mislukken opnieuw. Geen “lef”, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!

Blijkbaar wilde Trump een nog grotere renteverlaging met de belofte van meer renteverlagingen in de toekomst, maar als de Amerikaanse economie echt in goede staat is, zouden we helemaal geen renteverlagingen moeten doorvoeren. Dit was een paniekbeweging van de Fed, en ze zullen erg tekort komen aan munitie wanneer de dingen echt gek worden.

En het uitvoeren van overnacht terugkoopovereenkomst-operaties gedurende drie dagen op rij ruikt ook naar wanhoop. Als u niet bekend bent met de repomarkt, is het volgende hoe Yahoo News de sleutelrol beschrijft die het speelt voor ons financiële systeem …

Financiële instellingen gebruiken geldmarkten om voor zeer korte periodes, van één dag tot een jaar, te lenen, een cruciale functie om de economie draaiende te houden.

In zogenaamde repo-overeenkomsten of “repo” -overeenkomsten lenen banken door activa zoals schatkistpapier als onderpand aan te bieden en betalen de leningen de volgende dag met rente terug.

In paniek injecteerde de Fed dinsdag $ 53.000.000.000 in het systeem en woensdag nog eens $ 75.000.000.000.

Maar het blijkt dat de injectie van woensdag lang niet groot genoeg was. Het volgende komt van Zero Hedge …

Lees ook:  Slechtere economische cijfers zetten een enorme deuk in het geval van de economische optimisten

20 minuten nadat de repo-operatie van vandaag begon, concludeerde het en zat er slecht nieuws in: zoals we vreesden, is de start van gisteren van de repo-operatie van de Fed, die een piek bereikte van $ 53,2 miljard, aanzienlijk uitgebreid, en volgens de Fed was er vandaag een maar liefst $ 80.05 miljard aan ingediende biedingen, een stijging van $ 27 miljard, of 50% meer dan gisteren .

Het betekende ook dat omdat de operatie – die is vastgesteld op $ 75 miljard – werd overtekend door meer dan $ 5BN, dat er één of meerdere deelnemers die niet opstaan tot € 5 miljard in de kritische liquiditeit die ze nodig hadden, en dat de Fed zal zie een koor van eisen door iedereen (want zoals met het kortingsvenster, niemand zal durven worden uitgekozen) om ofwel de omvang van zijn activiteiten uit te breiden, een vaste operatie te implementeren en / of – hoogstwaarschijnlijk volgens de ICAP-notitie gisteren – overgang tot permanente open-markttransacties, dwz QE

En toen hoorden we dat de Fed had aangekondigd dat ze donderdag nog eens $ 75.000.000.000 zouden injecteren.

Dit is volslagen krankzinnigheid en voor velen is het duidelijk bewijs dat de Fed de controle verliest …

“Dit ziet er gewoon niet goed uit. Jij bepaalt je doel. Jij bent de almachtige Fed. Je hoort het te beheersen en dat kan niet op Fed-dag. Het ziet er slecht uit. Dit was een zware run voor Powell, “zei Michael Schumacher, directeur, rentestrategie, bij Wells Fargo.

We hebben zoiets niet meer gezien sinds de financiële crisis van 2008, en velen maken zich grote zorgen over wat er zal gebeuren als de liquiditeitseisen een piek bereiken naarmate we het einde van de maand naderen.

Naarmate ons financiële systeem steeds onstabieler wordt , wordt dit soort Fed-interventie dan een regulier iets?

Natuurlijk zijn er al analisten die voorspellen dat een massale nieuwe ronde van kwantitatieve versoepeling op dit moment onvermijdelijk is, en er is een zeer goede kans dat ze gelijk hebben.

Ondertussen blijft de “reële economie” ook verslechteren, en een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een meerderheid van de Amerikaanse CFO’s nu verwachten dat onze economie tegen het einde van volgend jaar in een nieuwe recessie belandt …

Chief financial officers in de Verenigde Staten zijn begonnen zichzelf en hun financiën voor te bereiden op een recessie. Voor het eerst sinds enkele jaren is economische onzekerheid nu hun voornaamste zorg, en vervangt het de zorgen over de moeilijkheid om getalenteerde werknemers aan te nemen en te behouden.

Volgens CNN , 53 procent van de CFO’s verwachten dat de Verenigde Staten om een recessie te voeren voorafgaand aan de 2020 presidentsverkiezingen. Die informatie is afkomstig van de Duke University / CFO Global Business Outlook-enquête die woensdag is vrijgegeven. En tweederde voorspelt een terugval tegen het einde van volgend jaar.

Helaas hoeven we misschien niet zo lang te wachten en volgens John Williams van shadowstats.com zouden ze aantonen dat de Amerikaanse economie op dit moment al in een recessie zit als eerlijke cijfers werden gebruikt.

Op dit moment kopen de meeste Amerikanen nog steeds het verhaal dat alles goed komt, maar dat zal snel veranderen.

Het tempo waarin dingen verslechteren begint te versnellen en de Fed zal in de komende maanden vele malen op de paniekknop moeten drukken.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Waarom zijn Amerikaanse bedrijven nog steeds actief in China?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Globalisering en onze precaire medische toeleveringsketens
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments