Zullen Amerikanen Trump Wereldoorlog III voor Saoedi-Arabië en Israël laten beginnen?

Zullen Amerikanen Trump Wereldoorlog III voor Saoedi-Arabië en Israël laten beginnen?

19 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Als het Amerikaanse leger, of Israël of Saudi-Arabië, een haalbaar plan hadden om Iran aan te vallen zonder een bredere oorlog te veroorzaken, hadden ze dat al lang geleden gedaan.

Op zaterdag 14 september werden twee olieraffinaderijen en andere olie-infrastructuur in Saoedi-Arabië getroffen en in brand gestoken door 18 drones en 7 kruisraketten, waardoor de olieproductie van Saoedi-Arabië drastisch werd gehalveerd, van ongeveer tien miljoen tot vijf miljoen vaten per dag. Op 18 september kondigde de Trump-regering, die Iran de schuld gaf, aan dat het meer sancties zou opleggen aan Iran en stemmen dicht bij Donald Trump roepen op tot militaire actie. Maar deze aanval zou tot precies het tegenovergestelde moeten leiden: dringend roept op tot een onmiddellijk einde van de oorlog in Jemen en een einde aan de Amerikaanse economische oorlogvoering tegen Iran.

De kwestie van de oorsprong van de aanval staat nog steeds ter discussie. De Houthi-regering in Jemen nam onmiddellijk de verantwoordelijkheid. Dit is niet de eerste keer dat de Houthi’s het conflict rechtstreeks op Saoedische grond hebben gebracht, omdat ze zich verzetten tegen het constante Saoedische bombardement op Jemen. Vorig jaar zeiden Saoedische functionarissen dat ze meer dan 100 raketten hadden onderschept die vanuit Jemen waren afgevuurd.

Dit is echter de meest spectaculaire en geavanceerde aanval tot nu toe. De Houthi’s beweren dat ze hulp hebben gekregen vanuit Saoedi-Arabië zelf, en verklaarden dat deze operatie “kwam na een nauwkeurige inlichtingenoperatie en vooruitgaande monitoring en samenwerking van eerbare en vrije mannen binnen het Koninkrijk.”

olie

Dit verwijst waarschijnlijk naar Shia Saoedi’s in de oostelijke provincie, waar het grootste deel van de Saoedische oliefaciliteiten zijn gevestigd. Sjiitische moslims, die naar schatting 15-20 procent van de bevolking in dit door de soennieten gedomineerde land uitmaken, hebben decennia lang te maken gehad met discriminatie en hebben een geschiedenis van opstanden tegen het regime. Het is dus aannemelijk dat sommige leden van de Shia-gemeenschap in het koninkrijk mogelijk intelligentie of logistieke ondersteuning hebben geboden voor de Houthi-aanval, of zelfs Houthi-troepen hebben geholpen raketten of drones te lanceren vanuit Saudi-Arabië.

Staatssecretaris Mike Pompeo gaf Iran echter onmiddellijk de schuld en merkte op dat de luchtaanvallen de west- en noordwestkant van de oliefaciliteiten raken, niet de zuidkant die naar Jemen kijkt. Maar Iran ligt ook niet in het westen of noordwesten – het ligt in het noordoosten. Hoe dan ook, welk deel van de faciliteiten werd geraakt, hoeft niet noodzakelijkerwijs te beïnvloeden vanuit welke richting de raketten of drones werden gelanceerd. Iran ontkent met klem de aanval.

Lees ook:  Nu beloven de Iraniërs meer militaire actie tegen Amerikaanse troepen, en dat zou zeker de derde wereldoorlog beginnen

CNN rapporteerde dat Saoedische en Amerikaanse onderzoekers beweren “met zeer grote waarschijnlijkheid” dat de aanval werd gelanceerd vanaf een Iraanse basis in Iran dicht bij de grens met Irak, maar dat noch de VS noch Saoedi-Arabië enig bewijs heeft geleverd om deze beweringen te ondersteunen.

Maar in hetzelfde rapport meldde CNN dat de gevonden raketfragmenten afkomstig waren van Quds-1-raketten, een Iraans model dat de Houthis in juli onthulde onder de slogan “De komende periode van verrassingen” en die ze mogelijk hebben gebruikt in een staking op Abha Airport in het zuiden van Saoedi-Arabië in juni.

ARAMCO

Een persconferentie van het Saoedische ministerie van Defensie op woensdag 18 september vertelde de pers in de wereld dat het wrak van raketten op basis van Iraanse ontwerpen bewijst dat Iran betrokken is bij de aanval, en dat de kruisraketten vanuit het noorden vlogen, maar de Saoedi’s konden nog geen details geven van waar ze werden gelanceerd.

Eveneens op woensdag kondigde president Trump aan dat hij het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft bevolen zijn sancties tegen Iran “substantieel” te verhogen. Maar bestaande Amerikaanse sancties plaatsen al zulke enorme obstakels in de weg van de Iraanse olie-export en import van voedsel, medicijnen en andere consumentenproducten dat het moeilijk voor te stellen is welke verdere pijn deze nieuwe sancties de belegerde bevolking van Iran kunnen veroorzaken .

Amerikaanse bondgenoten zijn traag geweest in het accepteren van de Amerikaanse beweringen dat Iran de aanval lanceerde. De Japanse minister van Defensie vertelde verslaggevers “wij geloven dat de Houthi’s de aanval hebben uitgevoerd op basis van de verklaring waarin de verantwoordelijkheid wordt opgeëist.” De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) uitten frustratie dat de VS zo snel zijn vinger op Iran richtten.

Tragisch genoeg is dit de manier waarop Amerikaanse regeringen van beide partijen de afgelopen jaren op dergelijke incidenten hebben gereageerd en elk voorwendsel hebben aangegrepen om hun vijanden te demoniseren en te bedreigen en het Amerikaanse publiek psychologisch voorbereid te houden op oorlog.

Als Iran de Houthi’s wapens of logistieke ondersteuning zou bieden voor deze aanval, zou dit slechts een klein deel uitmaken van het bodemloze aanbod van wapens en logistieke ondersteuning die de VS en hun Europese bondgenoten aan Saoedi-Arabië hebben geboden. Alleen al in 2018 bedroeg het Saudische militaire budget 67,6 miljard dollar , waarmee het na de VS en China de op twee na hoogste uitgaven voor wapens en strijdkrachten is.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Israël zag 4.000 mazelengevallen in 2018 - en slechts 30 het jaar ervoor

Onder de oorlogswetten hebben de Jemenieten het volste recht om zichzelf te verdedigen. Dat zou inhouden dat we terugvallen op de oliefaciliteiten die de brandstof produceren voor Saoedische oorlogsvliegtuigen die meer dan 17.000 luchtaanvallen hebben uitgevoerd , waarbij minstens 50.000 voornamelijk door de VS gemaakte bommen en raketten zijn gevallen, gedurende meer dan vier lange jaren oorlog tegen Jemen. De resulterende humanitaire crisis doodt ook een Jemenitisch kind om de 10 minuten van vermijdbare ziekten, uithongering en ondervoeding.

Het Jemen Data Project heeft bijna een derde van de Saoedische luchtaanvallen geclassificeerd als aanvallen op niet-militaire locaties, die ervoor zorgen dat een groot deel van ten minste 90.000 Jemenieten die zijn gedood in de oorlog burgers zijn geweest. Dit maakt van de door Saudi-Arabië geleide luchtcampagne een flagrante en systematische oorlogsmisdaad waarvoor Saoedische leiders en hoge ambtenaren van elk land in hun ‘coalitie’ strafrechtelijk aansprakelijk moeten worden gesteld.

Dat zou president Obama, die de VS in 2015 in de oorlog heeft geleid, omvatten en president Trump, die de VS in deze coalitie heeft gehouden, ook al zijn de systematische wreedheden aan het licht gebracht en de hele wereld geschokt.

Het nieuwe vermogen van de Houthis om terug te slaan in het hart van Saoedi-Arabië kan een katalysator voor vrede zijn, als de wereld deze kans aangrijpt om de Saoedi’s en de regering Trump te overtuigen dat hun gruwelijke, mislukte oorlog niet de prijs waard is die ze zullen hebben te betalen om ertegen te blijven vechten. Maar als we dit moment niet aangrijpen, zou dit in plaats daarvan de opmaat kunnen zijn voor een veel bredere oorlog.

Dus, omwille van de uitgehongerde en stervende bevolking van Jemen en de bevolking van Iran die lijden onder de “maximale druk” van Amerikaanse economische sancties, evenals de toekomst van ons eigen land en de wereld, is dit een cruciaal moment.

trump

Als het Amerikaanse leger, of Israël of Saudi-Arabië, een haalbaar plan hadden om Iran aan te vallen zonder een bredere oorlog te veroorzaken, hadden ze dat al lang geleden gedaan. We moeten Trump , congresleiders en al onze gekozen vertegenwoordigers vertellen dat we een nieuwe oorlog afwijzen en dat we begrijpen hoe gemakkelijk elke Amerikaanse aanval op Iran snel kan uitmonden in een oncontroleerbare en catastrofale regionale of wereldoorlog.

President Trump heeft gezegd dat hij wacht op de Saoedi’s om hem te vertellen wie zij verantwoordelijk houden voor deze stakingen, waardoor de Amerikaanse strijdkrachten effectief het bevel voeren over de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman.

Lees ook:  Emmanuel Macron, de belangrijkste islamofoob van Frankrijk

trump

Gedurende zijn presidentschap heeft Trump het buitenlands beleid van de VS gevoerd als een marionet van zowel Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman als de Israëlische premier Netanyahu, waarmee hij zijn politieke retoriek “America First” bespot. Zoals Rep. Tulsi Gabbard zei : “Ons land laten optreden als teef van Saudi-Arabië is niet ‘America First’.”

Senator Bernie Sanders heeft een verklaring afgegeven dat Trump geen toestemming van het Congres heeft voor een aanval op Iran en minstens 14 andere congresleden hebben vergelijkbare verklaringen afgelegd, waaronder zijn collega-presidentskandidaten Senator Warren en congresvrouw Gabbard .

Het Congres heeft al een resolutie voor oorlogsbevoegdheden aangenomen om een ​​einde te maken aan de Amerikaanse medeplichtigheid aan de door Saudi geleide oorlog tegen Jemen, maar Trump heeft het veto uitgesproken . Het Huis heeft de resolutie nieuw leven ingeblazen en als een amendement op de FY2020 NDAA militaire budgetwet gevoegd. Als de senaat ermee instemt die bepaling in de definitieve rekening te houden, krijgt Trump de keuze om de rol van de VS in de oorlog in Jemen te beëindigen of een veto uit te spreken over de gehele Amerikaanse militaire begroting voor 2020.

Als het Congres zijn constitutionele autoriteit over de rol van de VS in dit conflict met succes terugwint, zou dit een kritiek keerpunt kunnen zijn bij het beëindigen van de staat van permanente oorlog die de VS zichzelf en de wereld sinds 2001 heeft aangedaan.

Als Amerikanen nu niet spreken, kunnen we te laat ontdekken dat ons falen om onze heersende heersende heersende klasse te beteugelen ons naar de rand van de Tweede Wereldoorlog heeft geleid. We hopen dat deze crisis in plaats daarvan de slapende reus, de te stille meerderheid van vredelievende Amerikanen, wakker zal maken om beslissend te spreken voor vrede en Trump dwingt de belangen en de wil van het Amerikaanse volk boven die van zijn gewetenloze bondgenoten te stellen.

Functiefoto | President Donald Trump houdt een zwaard en zwaait met traditionele dansers tijdens een welkomstceremonie in Murabba Palace, 20 mei 2017, in Riyadh. Evan Vucci | AP

Medea Benjamin is mede-oprichter van CODEPINK for Peace en auteur van verschillende boeken, waaronder Inside Iran: The Real History and Politics of the Islamic Republic of Iran . Nicolas JS Davies is een onafhankelijke journalist, een onderzoeker bij CODEPINK en de auteur van Blood On Our Hands: the American Invasion and Destruction of Iraq .Comments

comments