De top van Turkije toont de groeiende invloed van Rusland op het Midden-Oosten

De top van Turkije toont de groeiende invloed van Rusland op het Midden-Oosten

20 september 2019 0 Door Indignatie redactie

In een tijd van toenemende spanningen in het Midden-Oosten en het dreigende oorlogsgevaar, was het een heilzame herinnering aan hoe diplomatie kan en moet werken, gezien vanaf de succesvolle top deze week gehouden in Ankara tussen de leiders van Turkije, Rusland en Iran over bevordering van een duurzame vredesregeling in Syrië.

President Recep Tayyip Erdogan organiseerde zijn Russische en Iraanse tegenhangers Vladimir Poetin en Hassan Rouhani voor de vijfde top van de trilaterale opzet van Astana, bedoeld om een ​​einde te maken aan de bijna negenjarige oorlog in Syrië. De eerste dergelijke top vond plaats in november 2017 in de Russische Zwarte Zee-badplaats Sochi. In de tussenliggende twee jaar is er veel bereikt op het gebied van stabilisatie van Syrië en het vooruitbrengen van het politieke kader. Het is nog steeds een werk aan de gang met de drie leiders die elkaar in Teheran zullen ontmoeten voor hun zesde top.

Ruslands Poetin was duidelijk de centrale figuur op de top deze week, die bilaterale vergaderingen hield met zijn tegenhangers uit Turkije en Iran voordat het trio verder ging met het voeren van volledige onderhandelingen.

Een evenwicht tussen die twee landen met respect toont aan hoe Rusland wordt gezien als een vertrouwde gesprekspartner in de precaire regio.

Er werd een gemeenschappelijke communique uitgegeven die de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië onderstreepte; de noodzaak van een duurzaam staakt-het-vuren in de noordwestelijke provincie Idlib; en de terugkeer van miljoenen vluchtelingen, zowel van buiten Syrië als met betrekking tot ontheemden.

De drie leiders hebben zich ertoe verbonden een “constitutioneel comité” op te richten bestaande uit de Syrische regering, politieke oppositie en maatschappelijke groeperingen. De samenstelling van het comité is overeengekomen door Turkije, Rusland en Iran en het is de bedoeling dat het proces wordt gestart om een ​​nieuwe grondwet voor Syrië te schrijven, waarbij het Astana-formaat garant staat in coördinatie met de Verenigde Naties.

Poetin benadrukte dat het politieke proces uitsluitend door het Syrische volk zou worden bepaald, vrij van eventuele beperkingen door externe machten.

De Russische president merkte op: “We staan ​​allemaal voor de territoriale integriteit van Syrië en staan ​​erop dat zodra de problemen van veiligheid en terrorismebestrijding zijn opgelost, de territoriale integriteit van Syrië volledig wordt hersteld. Het betreft ook de terugtrekking van alle buitenlandse troepen van het grondgebied van Syrië. ”

Hij voegde eraan toe dat “zelfbesturende gebieden” gesponsord door buitenlandse mogendheden niet zijn toegestaan. Dit was duidelijk een berisping van de pogingen van Washington om Syrië op te delen met zijn sponsoring van Koerdische separatisten om een ​​autonome ministaat in Syrië op te zetten.

Poetin herinnerde eraan dat “Amerikaanse troepen illegaal aanwezig zijn op Syrisch grondgebied” en dat ze zich uit het land moeten terugtrekken. Een voorstel om vorig jaar Amerikaanse troepen terug te trekken door president Donald Trump heeft geen vooruitgang gezien in de richting van dat doel. Het is al te laat om te worden geïmplementeerd. Verdere vertraging is onvergeeflijk.

Het resultaat van het Astana-proces is een bevestiging van de krachtige steun van Rusland voor de soevereiniteit van Syrië. Terwijl de Westerse mogendheden en ook Turkije de Syrische president Bashar al-Assad al lang hadden opgeroepen af ​​te treden, is de top deze week een bevestiging van de principiële verdediging van Moskou (en Teheran) van het recht van Syrië op nationale zelfbeschikking.

Hoewel Rusland en Iran door de jaren heen beide standvastig zijn geweest in de verdediging van de soevereiniteit van Syrië, is de rol van Turkije in de Syrische oorlog er een geweest van een schandelijke inmenging door zijn steun aan anti-regerings militante groepen. Van sommige van die groepen met steun van Turkije is bekend dat ze banden hebben met internationaal verboden terroristische netwerken.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De Amerikaanse Sadomasochist van Trump, of gewoon heel erg dom?

Op een gegeven moment op de top van Ankara maakte Poetin een verhulde kritiek op de dubbelzinnige rol van Turkije. De Russische leider merkte op hoe jihadistische terreurgroepen hun agressie vanuit bases in Idlib het afgelopen jaar hadden verhoogd, ondanks een eerdere deal tussen Moskou en Ankara om gedemilitariseerde zones in te stellen.

Het is daarom aan Turkije om zijn verklaarde inzet voor gedemilitariseerde zones uit te voeren en – net als de Amerikanen – uiteindelijk zijn troepen terug te trekken uit Noord-Syrië met betrekking tot de territoriale integriteit van de natie.

In een schijnbaar jibe in de Verenigde Staten en zijn steun aan Koerdische militanten zei Erdogan: “het is onaanvaardbaar om terroristische organisaties te steunen onder het mom van terroristische strijd.” .

Rusland, Turkije en Iran hebben zeker tegengestelde opvattingen over de oorlog in Syrië. Het moet echter worden toegejuicht dat, ondanks verschillen in het verleden, het trio zich publiekelijk inzet voor een duurzame politieke regeling in Syrië, een die de autoriteit van de regering in Damascus respecteert. Het proces van dialoog, diplomatie en politieke betrokkenheid is de enige manier om de stabiliteit van Syrië te waarborgen.

Niet alleen voor de stabiliteit van Syrië, maar voor de regio als geheel. Rusland kan enorm lof betalen voor het smeden van dit proces en het samenbrengen van conflicterende partijen. Dat gezegd hebbende, is de top in Ankara het er echter over eens dat de Syrische staatstroepen nog steeds het recht behouden om terreurgroepen uit te roeien die door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties worden verboden. Die groepen omvatten alle aan Al Qaida gelieerde militanten.

Er zijn goede redenen om de uitbreiding van het Astana-formaat te verwelkomen om andere conflicten in de regio op te lossen. Libanon en Irak nemen deel aan het proces als waarnemende naties van het Astana-proces. De vertrouwde rol van Rusland als gesprekspartner zou kunnen zien dat het proces wordt toegepast om een ​​einde te maken aan de oorlog in Jemen. Het kan ook worden toegepast om een ​​vredesproces in Afghanistan te helpen structureren of om de spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië te de-escaleren. Rusland zou misschien constructief de leegte kunnen opvullen bij het oplossen van het eeuwige Israëlisch-Palestijnse conflict.

Eén ding lijkt echter zeker: de Verenigde Staten hebben hun rol als zelfverklaarde bemiddelaar in de door oorlog verscheurde regio verloren. Washington lijkt alleen maar in staat te zijn spanningen op te wekken, oorlogen uit te lokken en vijandschappen te verlengen. De kunst van diplomatie is overbodig en bestaat al vele jaren. Het lijkt alleen de zwarte kunsten van uitvlucht, intriges en chaos te kennen. Zelfs zogenaamde bondgenoten vertrouwen Washington niet langer.

Rusland heeft daarentegen de groeiende status van een echte bemiddelende speler. Het heeft de lof van principiële interventie uit landen met zeer gepolariseerde posities, van Saoedi-Arabië, Israël, Turkije, tot Syrië en Iran. Moskou is bij uitstek geschikt om een ​​nog grotere rol te spelen bij het tot stand brengen van detente en vooruitgang in de tumultueuze, verwoeste regio.

Een laatste grappige opmerking is dit: we moeten opmerken hoe de duidelijke verzoenende betrekkingen van Rusland worden afgezet tegen de karikatuur die wordt gepresenteerd in de westerse media die Moskou en Vladimir Poetin afbeeldt als een kwaadaardige acteur. Voor elke objectieve waarnemer is de rol van Rusland lovenswaardig vreedzame resultaten door zijn ijverige diplomatie en consistente naleving van beginselen van soevereiniteit en respect voor het internationale recht. De karikatuur van de westerse media over Rusland zou eigenlijk moeten worden toegepast op de Verenigde Staten, in welk geval het geen karikatuur zou zijn, maar eerder een nauwkeurige veroordeling.Lees ook:  GroenLinks normaliseert links-extremisme in NL

Comments

comments