Egypte: honderden demonstranten eisen aftreden van staatshoofd al-Sisi

Egypte: honderden demonstranten eisen aftreden van staatshoofd al-Sisi

21 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Jarenlang waren er geen dergelijke demonstraties in Egypte: honderden regeringscritici protesteerden tegen president Al-Sisi. De achtergrond is ook beschuldigingen van corruptie.

In een protest dat zeldzaam is in Egypte, eisten enkele honderden demonstranten in Caïro en andere steden in het land het ontslag van Abdel Fattah al-Sisi. Tientallen mensen verzamelden zich ‘s nachts op het symbolische Tahrir-plein in Caïro, het toneel van wekenlange massaprotesten die acht jaar geleden de langdurige heerser Hosni Mubarak uit zijn kantoor verdreven. Ten minste 74 mensen werden gearresteerd.

Veel veiligheidstroepen werden ingezet om de rally in Caïro te beëindigen, meldden AFP-verslaggevers. De politie gebruikte traangas.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft zaterdag de Egyptische autoriteiten opgeroepen “het recht op vreedzaam protest te beschermen”. De autoriteiten moeten ook onmiddellijk alle gevangenen vrijlaten, zei de organisatie zaterdag. De veiligheidstroepen van Al-Sisi hebben opnieuw brute methoden gebruikt om vreedzame protesten te minimaliseren, zei Human Rights Watch adjunct-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika, Michael Page. “De autoriteiten moeten zich realiseren dat de wereld waakt en elke stap neemt om herhaling van eerdere wreedheden te voorkomen.”

Videobeelden van de vrijdagbijeenkomsten toonden demonstranten die “Sisi hau” schreeuwden. Ook in de buurt van het Tahrir-plein verzamelden kleinere groepen leuzen tegen het staatshoofd.

De protesten werden in gang gezet door de verbannen zakenman Mohamed Ali, die het leger en het staatshoofd van corruptie beschuldigt en oproept tot omverwerping. Op vrijdagochtend had hij de Egyptenaren in een verspreiding op sociale media-video opgeroepen om de straat op te gaan.

President al-Sisi had de beschuldigingen van corruptie krachtig afgewezen. “Dit zijn leugens wiens doel het is om de wil van de Egyptenaren te breken en hen alle hoop en vertrouwen in zichzelf te doen verliezen”, bekritiseerde hij een week geleden op een jeugdcongres in Caïro. Hij waarschuwde daar jonge mensen voor de mogelijke gevaren van kritieke uitingen van de overheid.

Door de overheid kritieke demonstraties zijn uiterst zeldzaam in Egypte. Onder de uitspraak sinds 2013, generaal al-Sisi, die de democratisch gekozen islamitische president Mohamed Mursi had omvergeworpen, worden protesten en kritiek grotendeels onderdrukt. Duizenden islamisten, tegenstanders van de overheid, bloggers en activisten zijn de afgelopen jaren vastgehouden en soms veroordeeld.

Het Egyptische staatshoofd ziet veiligheid en stabiliteit als kenmerken van zijn heerschappij. Door de stijgende prijzen groeit de onvrede echter binnen de bevolking. Zijn regering heeft Egypte in 2016 strenge bezuinigingsmaatregelen opgelegd als onderdeel van een promotiepakket van het IMF (International Monetary Fund) van $ 12 miljard.

Bijna een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens, volgens een rapport van juli door de Egyptische autoriteiten. (AFP / dpa)

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Wat als de volgende pandemie is gericht?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  NBA-legende Kobe Bryant sterft in 41-jarige helikoptercrash
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments