Egypte: honderden demonstranten eisen aftreden van staatshoofd al-Sisi

Egypte: honderden demonstranten eisen aftreden van staatshoofd al-Sisi

21 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Jarenlang waren er geen dergelijke demonstraties in Egypte: honderden regeringscritici protesteerden tegen president Al-Sisi. De achtergrond is ook beschuldigingen van corruptie.

In een protest dat zeldzaam is in Egypte, eisten enkele honderden demonstranten in Caïro en andere steden in het land het ontslag van Abdel Fattah al-Sisi. Tientallen mensen verzamelden zich ‘s nachts op het symbolische Tahrir-plein in Caïro, het toneel van wekenlange massaprotesten die acht jaar geleden de langdurige heerser Hosni Mubarak uit zijn kantoor verdreven. Ten minste 74 mensen werden gearresteerd.

Veel veiligheidstroepen werden ingezet om de rally in Caïro te beëindigen, meldden AFP-verslaggevers. De politie gebruikte traangas.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft zaterdag de Egyptische autoriteiten opgeroepen “het recht op vreedzaam protest te beschermen”. De autoriteiten moeten ook onmiddellijk alle gevangenen vrijlaten, zei de organisatie zaterdag. De veiligheidstroepen van Al-Sisi hebben opnieuw brute methoden gebruikt om vreedzame protesten te minimaliseren, zei Human Rights Watch adjunct-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika, Michael Page. “De autoriteiten moeten zich realiseren dat de wereld waakt en elke stap neemt om herhaling van eerdere wreedheden te voorkomen.”

Videobeelden van de vrijdagbijeenkomsten toonden demonstranten die “Sisi hau” schreeuwden. Ook in de buurt van het Tahrir-plein verzamelden kleinere groepen leuzen tegen het staatshoofd.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  'De president heeft zojuist een misdrijf gepleegd': Trump moedigt kiezersfraude openlijk aan

De protesten werden in gang gezet door de verbannen zakenman Mohamed Ali, die het leger en het staatshoofd van corruptie beschuldigt en oproept tot omverwerping. Op vrijdagochtend had hij de Egyptenaren in een verspreiding op sociale media-video opgeroepen om de straat op te gaan.

President al-Sisi had de beschuldigingen van corruptie krachtig afgewezen. “Dit zijn leugens wiens doel het is om de wil van de Egyptenaren te breken en hen alle hoop en vertrouwen in zichzelf te doen verliezen”, bekritiseerde hij een week geleden op een jeugdcongres in Caïro. Hij waarschuwde daar jonge mensen voor de mogelijke gevaren van kritieke uitingen van de overheid.

Door de overheid kritieke demonstraties zijn uiterst zeldzaam in Egypte. Onder de uitspraak sinds 2013, generaal al-Sisi, die de democratisch gekozen islamitische president Mohamed Mursi had omvergeworpen, worden protesten en kritiek grotendeels onderdrukt. Duizenden islamisten, tegenstanders van de overheid, bloggers en activisten zijn de afgelopen jaren vastgehouden en soms veroordeeld.

Het Egyptische staatshoofd ziet veiligheid en stabiliteit als kenmerken van zijn heerschappij. Door de stijgende prijzen groeit de onvrede echter binnen de bevolking. Zijn regering heeft Egypte in 2016 strenge bezuinigingsmaatregelen opgelegd als onderdeel van een promotiepakket van het IMF (International Monetary Fund) van $ 12 miljard.

Bijna een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens, volgens een rapport van juli door de Egyptische autoriteiten. (AFP / dpa)Lees ook:  Genocide van christenen bereikt "alarmerende fase"

Comments

comments