Nederland: moord op advocaat richt zich op infiltratie door Marokkaanse drugsbendes

Nederland: moord op advocaat richt zich op infiltratie door Marokkaanse drugsbendes

21 september 2019 0 Door Indignatie redactie

De moord op een gerespecteerde advocaat in Amsterdam doet Nederland beven. De advocaat werd woensdag voor zijn huis doodgeschoten. Er wordt aangenomen dat het verband houdt met een proces van leden van Marokkaanse drugsbendes, omdat hij een clementie vertegenwoordigde die tegen hen wilde getuigen.

Nederland wordt momenteel geschokt door een spectaculaire moordzaak. Op woensdag (18.9.) Werd de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum (44) omstreeks 7.30 uur lokale tijd voor zijn huis in het zuiden van de stad doodgeschoten. De verdachte, die een jas met capuchon droeg, zou volgens de getuigen tussen de 16 en 20 jaar oud zijn. Wiersum laat een vrouw en twee kinderen achter.

Hoewel de politieautoriteiten niet willen vooruitlopen op het uiteindelijke resultaat van hun onderzoek, spreekt het volgens de huidige stand van de kennis allemaal in termen van een verband met de drugshandel en de georganiseerde misdaad erachter. Wiersum was tenslotte de advocaat van een belangrijke getuige in het proces tegen verschillende leden van een drugsbende, die naar verluidt vijf moorden heeft gepleegd tussen 2015 en 2017. De hoofdgetuige wil meer weten over verdere moorden en moordpogingen.

Politiebond spreekt van “narco-staat”

BBC citeert politiechef Erik Akerboom als zijnde “een nieuwe barrière is overschreden”: “Zelfs mensen die gewoon hun werk doen, kunnen zich niet veilig voelen.” Jan Struijs van de NPB-politiebond spreekt over georganiseerde misdaad, de “Helemaal uit de hand” was. Nederland dreigde een “narco-staat” te worden. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie noemde de moord een “aanval op onze rechtsstaat”.

Voor een verband met de bendecriminaliteit spreekt dat in het voorgaande jaar al de broer van de clementie “Nabil B.”, die Wiersum vertegenwoordigde, werd neergeschoten. De moord op de broer, die zelf op geen enkele manier was ingebed in criminele contexten, had alleen als doel de hoofdgetuige te intimideren.

De vijf moorden in het proces worden in de volksmond de “Mocro-Mafia-oorlog” genoemd, genoemd naar een tv-serie met ook in Marokko geboren gangsters. De hoofdverdachten zijn de bekende onderwereldbazen Ridouan Taghi en Said Razzouki, die vóór hun arrestatie in de hele EU tot de meest gezochte criminelen waren geleid. Waarnemers praten al jaren over het grootste en belangrijkste proces in Nederland.

Nu zouden de anti-terrorisme-onderzoekers van de NCTV de zaak moeten overnemen. Advocaten begonnen een solidariteitscampagne voor nabestaanden in sociale media, de Amsterdamse Orde van Advocaten wil een stille mars door de stad organiseren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wat gaat China doen aan Hong Kong?

Jaar na jaar dubbelcijferig aantal moorden in het drugsmilieu

Gedurende ongeveer tien jaar wordt de stad regelmatig getroffen door bendeoorlogen. Vooral jonge mannen uit het Marokkaanse immigrantenmilieu bestrijden smokkel en handel in harddrugs. Bovendien raakten niet-betrokken personen gewond bij schietpartijen op de openbare weg. Volgens rapporten van de “Süddeutsche” worden elk jaar ongeveer een dozijn moorden gepleegd in het drugsmilieu. Brandstichtingaanvallen en ontvoeringen komen veel voor in het milieu, soms kwam het zelfs tot onthoofding.

De sociaal wetenschapper Pieter Tops en de journalist Jan Tromp hadden zelfs in een uitgebreid onderzocht boek bewezen dat de drugskartels, geleid door zware bazen, de samenleving ondermijnen en de staat infiltreren.

Ondertussen vragen steeds meer Nederlanders zich af in hoeverre het imago van het liberale modelland in de omgang met drugs ertoe heeft bijgedragen dat criminele bendes steeds meer de indruk krijgen een rustig achterland te vinden. Nederland was een van de eerste landen in Europa die de in- en verkoop van softdrugs in kleine hoeveelheden tolereerde. Dit maakte het land tot een populaire bestemming voor mensen uit andere landen die de toegeeflijke houding voor zichzelf wilden gebruiken.

Afbeelding als een eldorado voor junkies

Het feit dat er sindsdien in bepaalde gebieden enige aanscherping is geweest, heeft het beeld niet geschaad. In de tussentijd zijn er, wat softdrugs betreft, ook veldproeven voor door de staat gecontroleerde drugsteelt in afzonderlijke steden. Op deze manier hoopt men de winstmarges zo klein te houden dat het bereik onaantrekkelijk wordt voor de bendes.

De softdrugs zijn al grotendeels oninteressant voor georganiseerde criminelen. Het is daarom onwaarschijnlijk dat door de staat gecontroleerde handel in softdrugs schadelijk zou zijn voor de handel in illegale drugs – vooral omdat het argument dat vaak wordt gebruikt door tegenstanders van soepele coprocessing van softdrugs, die worden gebruikt als startdrugs, controversieel is.

Zoals studies in verschillende landen hebben aangetoond, heeft de overgrote meerderheid van de gebruikers van harddrugs eerder softdrugs gebruikt, maar het absolute aandeel van mensen die vervolgens, als consumenten van softdrugs, steeds moeilijker worden, is te laag om causaal te zijn kunnen produceren.

Politiek gezien zou de zaak Derk Wiersum het Nederlandse recht kunnen versterken, geleid door de PVV van Geert Wilders en het “Forum for Democracy” (FvD) van Thierry Baudet. Beide hebben jarenlang gewaarschuwd voor een te onverschillige houding ten opzichte van bendecriminaliteit, en noemden de voortdurende immigratie uit Noord-Afrikaanse staten een veiligheidsrisico.Lees ook:  ZWEDEN: Ooit een utopische droom, heeft massale moslimimmigratie er een multiculturele nachtmerrie van gemaakt

Comments

comments