Traangas in Frankrijk: 7.500 politieagenten op missie in “Yellow West” -protesten in Parijs

Traangas in Frankrijk: 7.500 politieagenten op missie in “Yellow West” -protesten in Parijs

21 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Begeleid door een massale politie en tientallen arrestaties, begon de eerste van verschillende demonstraties op zaterdag in Parijs. In de ochtend verzamelden zich honderden zogenaamde “gele vesten” in de Franse hoofdstad.

Begeleid door een massale politie en tientallen arrestaties, begon de eerste van verschillende demonstraties op zaterdag in Parijs. In de ochtend verzamelden zich honderden zogenaamde “gele vesten” in de Franse hoofdstad. Volgens de politie prefectuur werden ongeveer 40 mensen gearresteerd, van wie sommigen hamers en jerrycans hadden. Het platform “idowa” spreekt van 90 arrestaties.

Een bijeenkomst was gepland voor de vroege middag en de Force Ouvrière-unie riep op tot een protest tegen pensioenhervorming.

Veiligheidstroepen gebruikten daarom traangas om de demonstranten op weg naar de Champs-Elysées te verspreiden. Voor de prachtige boulevard was een demonstratieverbod opgelegd, omdat de autoriteiten rellen vreesden.

Volgens de politie prefectuur worden ongeveer 7.500 veiligheidstroepen ingezet – zoveel als de laatste op 1 mei, toen er serieuze rellen in Parijs waren. Ook waterkanonnen en gepantserde voertuigen waren klaar. Politieagenten in uniform en in burgerkleding controleerden veel mensen.

Veiligheidsbronnen zeiden dat gevreesd werd dat leden van de sociale protestbeweging “Yellow Vests” en leden van het “Black Block die alles wilden vernietigen” hun krachten konden bundelen. Van de kant van de “gele vesten” uitten sommige activisten de hoop dat ze konden fuseren met de milieuactivisten.

“Deze dag is symbolisch voor ons, het samenbrengen van de botsingen voor het klimaat, de pensioenen,” zei Eric, een lid van de “gele vesten” uit Toulouse, Zuidwest-Frankrijk.

Verschillende niet-gouvernementele organisaties hebben opgeroepen tot een “klimaat- en sociale rechtvaardigheid” -rally. De organisatoren hopen op een sterke deelname, hoewel slechts iets minder dan 10.000 mensen hebben deelgenomen aan de wereldwijde klimaatstaking op vrijdag in Parijs.

Klimaatprotesten werden ook genoemd in andere Franse steden zoals Straatsburg, Lyon en Bordeaux. Milieuactivisten gaan momenteel de straat op over de hele wereld. De gelegenheid is de aanstaande VN-klimaattop op maandag in New York. (AFP)Lees ook:  CIA, Klimaat en Samenzwering: Meer aantekeningen van de rand van de verhalende matrix

Comments

comments