Wie heeft die mysterieuze aanval gelanceerd?

Wie heeft die mysterieuze aanval gelanceerd?

22 september 2019 1 Door Indignatie redactie
0
()

The Mideast heeft zijn eigen verscheidenheid aan gekke humor. De Saoedi’s vernietigen en bombarderen ellendig Jemen, een van de armste landen ter wereld, sinds 2015.

Deze door de VS ondersteunde aanvallen en een marineblokkade van Jemen opgelegd door Saoedi-Arabië en zijn partner, de Verenigde Arabische Emiraten, hebben massale honger veroorzaakt. Niemand weet hoeveel Jemenieten zijn gestorven of momenteel verhongeren. Schattingen lopen van 250.000 tot een miljoen.

De zwarte humor? De Saoedi’s beweerden zojuist dat ze het slachtoffer waren van de Iraanse ‘agressie’ afgelopen week nadat de toonaangevende oliebehandelingsinstallatie van het koninkrijk in Abqaiq werd getroffen door een vlucht van gewapende drones of kruisraketten. De gebruikelijke Amerikaanse militaristen, nu geleid door staatssecretaris Mike Pompeo nadat de demente oorlogszuchtiger, John Bolton, eindelijk werd ontslagen, roepen op tot militaire vergelding tegen Iran, hoewel de aanval werd beweerd door de Shia Houthi-beweging in Jemen.

Dit drama kwam ongeveer op hetzelfde moment dat de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, een nauwe bondgenoot van de Amerikaanse president Donald Trump, beloofde de hele Jordaanvallei van Palestina te annexeren indien hij werd gekozen. Er kwam geen piepje protest uit de VS, die onlangs de annexatie van Netanyahu van Golan Heights in Syrië zegende terwijl hij Rusland’s leider Vladimir Poetin geselde om de Krim te annexeren – een Russisch bezit voor meer dan 300 jaar.

Ik bestudeerde Amerikaanse foto’s van de beschadigde Saoedische olie-installaties. De olietanks lijken precies op dezelfde plaats te zijn geraakt. Na de aanval beweerden de Saoedi’s dat de helft van hun olieproductie was uitgeschakeld; maar een dag later beloofden ze dat de productie binnen een week zou worden hervat. Delen van zogenaamde drones werden getoond die ver voorbij de technologische mogelijkheden van Jemen of zelfs Iran leken. De raketten zijn mogelijk geleverd door Oekraïne.

De Saoedi’s hebben, net als hun beschermheer in Washington, een slechte reputatie voor waarheidsgetrouwheid. Herinner je de Saoedische ontkenningen over de moord op journalist en Saoedische criticus Jamal Khashoggi? Belangrijker nog, we hebben gewacht op meer valse vlagaanvallen in de Golf om een ​​Amerikaanse aanval op Iran te rechtvaardigen.

Lees ook:  Iran ontkent aanvallen Saoedische olielocaties maar bereidde zich voor op 'volwaardige oorlog'

Het patroon van zogenaamde drone-aanvallen op de Saoedische olie-installaties is gewoon te netjes en symmetrisch. De Israëliërs hebben een groot belang bij het bevorderen van een VS-Saoedische oorlog. De aanslagen in Saoedi kwamen ironisch direct na de verjaardag van 9/11 waardoor de VS in een oorlog tegen grote delen van de moslimwereld terechtkwamen.

Als een lange tijd militaire waarnemer, vind ik het heel moeilijk om te geloven dat drones over zulke lange afstanden en zo nauwkeurig kunnen worden geleid zonder vliegtuigen of satellieten om hen te begeleiden. In Jemen, dat net in de 12e eeuw kruipt, is het vervangen van een lekke band een belangrijke technologische prestatie. Tot op heden heeft het rakettenarsenaal van Iran een slechte betrouwbaarheid en grote geleidingsproblemen.

Als aanvulling op de vragen hebben de Saoedi’s miljarden uitgegeven aan door de VS gemaakte luchtverdedigingssystemen. Ze slaagden er niet in de olie-installaties te beschermen. De Saoedi’s zouden beter af zijn geweest als ze tegen de Russen luchtafweer hadden gekocht, tegen een kwart van de Amerikaanse verkoopprijs.

Trump toonde in ieder geval enige wijsheid door tot nu toe de eisen van de neocons die hem omringen om grote aanvallen op Iran uit te voeren, af te wijzen. Iran vernietigen zou niet veel nut hebben en zou Amerikaanse troepen in Irak, Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanië, Somalië en Syrië blootstellen aan Iraanse guerrillaaanvallen. Saoedische olie-installaties zijn – na wat we vorige week zagen – kwetsbaar.

Aanvallen van Iran, al is het maar vanuit de lucht, riskeert een veel bredere Mideast-oorlog, net zoals de Trump-regering – die oorspronkelijk campagne voerde tegen ‘domme’ Mideast-oorlogen – voor de verkiezingen van volgend jaar staat. Maar de regering staat onder intense druk van haar pro-Israëlische basis om Iran te volgen.

Het bombarderen van de olie-infrastructuur van Iran zou relatief eenvoudig zijn en is sinds begin 2002 intensief gepland. Maar wat nu? Zogenaamde ‘regime change’ (het favoriete eufemisme van Washington voor het omverwerpen van ongehoorzame buitenlandse regeringen) werkt zelden zoals gepland en kan de VS in vreselijk rommelige situaties brengen. De CIA heeft de democratische regering van Iran in 1953 ten val gebracht en kijk waar we nu zijn.

Misschien kunnen de aanvallen op Abqaiq ertoe leiden dat de roekeloze Saoedische leiders stoppen met het verwoesten van Jemen en terugdringen op hun proxy-oorlog tegen Iran die sinds 1979 gaande is. Maar reken er niet op.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Waarom de demonstranten van Hong Kong de welvaart van hun land vernietigen


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments