Hoe kan prinses Beatrix ´Operatie Market Garden´ herdenken als haar vader door de Geallieerden (verraad) niet werd vertrouwd

Hoe kan prinses Beatrix ´Operatie Market Garden´ herdenken als haar vader door de Geallieerden (verraad) niet werd vertrouwd

23 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Hoe kan prinses Beatrix ´Operatie Market Garden´ herdenken als haar vader door de Geallieerden niet werd vertrouwd. Oranjes betekenden juist niets bij de bevrijding

De 81-jarige prinses Beatrix bezocht vandaag de herdenking van Operatie Market Garden, een offensief van de geallieerden tegen Duitsland in september 1944, in de Tweede Wereldoorlog. Beatrix probeert haar oranje-geloofwaardigheid op te vijzelen door dit samen met de 70-jarige Britse troonopvolger Charles, prins van Wales, te doen.

Tijdens de hele Tweede Wereldoorlog (1940-1945) zat Beatrix veilig in Canada. Maar moet Beatrix zich niet schamen voor haar vader prins Bernard van Lippe-Biesterfeld die door de geallieerden niet werd vertrouwd. Zelfs door de Britse geheime dienst MI-5 werd hij niet vertrouwd. Dat wil nogal wat zeggen. Ook zijn er geruchten dat prins Bernhard de Operatie Market Garden aan de Duitsers heeft verraden.

Prins Bernard en het verraad

Op 19 februari 1945 meldde het Britse dagblad Daily Mirror dat Christiaan Lindemans op een cocktailparty in Bernhards hoofdkwartier bij Brussel was geweest en de Operatie Market Garden had verraden. Prins Bernhard begreep direct dat het verraad van Christiaan Lindemans zijn prestige beschadigde. Hij vloog onmiddellijk naar het hoofdkwartier van de geallieerde opperbevelhebber, generaal Eisenhower, om zijn beklag te doen over deze ‘outragious slander’ (schandalige lasterpraat). Prins Bernhard ontkende lange tijd dat hij Christiaan Lindemans persoonlijk had ontmoet. Toen dit argument door getuigenissen niet houdbaar bleek werd de datum waarop hij Lindemans voor het eerst had ontmoet verschoven naar een dag na het begin van Operatie Market Garden.

Lees ook:  Gestolen kunst, doorgestoken kaart en prins Bernhard

Frits Philips

Frits Philips, de bestuursvoorzitter van het elektronicaconcern Philips uit Eindhoven, bezocht in het laatste oorlogsjaar regelmatig bijeenkomsten van prins Bernhard met zijn staf. Daar leerde hij ook Christiaan Lindemans kennen. Tijdens etentjes met de prins vertelde tafelgenoot Lindemans spannende verhalen. In zijn memoires gaf Frits Philips zijn indrukken weer over de avonturier: “Uit die periode is mij een wonderlijke figuur bijgebleven, een grote vent, aan tafel altijd vol van de opwindendste en spannendste verhalen over zijn tochten achter de rivieren. Hij ging naar het bezette gebied, of hij kwam er vandaan. Hij gaf hoog op van zijn heldendaden, hij spoorde anderen aan om in zijn voetspoor te treden, maar langzamerhand viel het op, dat die anderen altijd in handen van de Duitsers vielen.”

Prins Bernhard

In de eerste oorlogsjaren had prins Bernhard geen rol van betekenis gespeeld. De Duitse prins werd niet vertrouwd door de Britten en de Amerikanen. Hij kreeg de onbelangrijke functie van verbindingsofficier tussen de Nederlandse en de Britse strijdkrachten. Bernhard vermaakte zich in Londen, kreeg vliegles op Hatfield en behaalde zijn vliegbrevet.
Bernhard kreeg in 1941 bij de Royal Air Force de rang van Honorary Air Commodore en in juni 1943 richtte hij in Engeland het 322 Dutch Squadron RAF op, dat onder meer werd ingezet bij de bestrijding van aanvallen met vliegende bommen (VI’s) en grondaanvallen op Duitse legereenheden.

Lees ook:  Geheimzinnigheid rond Willem Alexander en zijn mogelijke longziekte

Vliegmissie

Prins Bernhard werd niet vertrouwd. De prins werd ook niet hoog aangeslagen door de Britse legerleiding. Hij had niet veel te doen en vulde zijn tijd met zijn liefhebberijen. De prins hield van spanning en sensatie. Bernhard wilde graag mee op een vliegmissie boven bezet Europa, maar dat werd steeds geweigerd, mede omdat het risico van gevangenneming en de publicitaire uitbuiting hiervan door de bezetter vermeden moest worden. De prins heeft één missie boven vijandelijk gebied meegemaakt. Nadat hij, naar eigen zeggen, de commandant had omgekocht met een fles whisky, vloog Bernhard in juni 1944 boven Noord-Frankrijk.

Bernhard geen oorlogsheld

Comments

comments