Tabaksfabrikant probeert lobbyisten te werven onder Kamerleden Groenlinks komt met bewijs

Tabaksfabrikant probeert lobbyisten te werven onder Kamerleden Groenlinks komt met bewijs

23 september 2019 1 Door Indignatie redactie

Bizar! Zo probeert tabaksfabrikant lobbyisten te werven onder Kamerleden: ‘Dat jij bij GroenLinks zit maakt het juist nog interessanter.’

Wat Kamerlid Paul Smeulders overkwam is te bizar voor woorden. Tabaksfabrikant Imperial Tobacco heeft een GroenLinks Kamerlid benaderd voor een functie als lobbyist om voor ze werken én tegelijkertijd de interne koers van de partij te kunnen veranderen. Kamerlid Smeulders nam het gesprek op, wat bizarre fragmenten opleverden.

Paul Smeulders on Twitter

2 weken geleden werd ik benaderd door een grote tabaksfabrikant. Of ik interesse heb in een baan bij hen als lobbyist. Iedereen in mijn omgeving weet dat ik enorme afkeer heb van roken en de tabaksindustrie. Dus ik besloot ze te bellen waarom ik deze vraag kreeg.

Het bedrijf probeerde Smeulders te overtuigen om zijn kritische mening te veranderen en ook die van GroenLinks bij te werken. Uiteraard zat Smeulders hier niet op te wachten, maar het laat goed zien wat voor een geniepig spelletje de tabaksindustrie speelt.

Het is sowieso al opmerkelijk dat een groot bedrijf een actief Kamerlid probeert te werven als lobbyist, verderop in het Twitterdraadje van Smeulders blijkt dat deze tactiek overigens vrij succesvol is. De fabrikant geeft namelijk aan dat andere Kamerleden wel enthousiast reageerden. Dit kan uiteraard een ‘verkooppraatje’ zijn, maar als we kijken naar onze Eerste Kamerleden met al hun nevenfuncties dan is het vrij eenvoudig om te constateren in wat voor lobbycratie wij leven.

Lees ook:  Wie de boeren steunt moet niet op de D66 stemmen

Smeulders is niet te spreken over de gang van zaken en zijn partij, GroenLinks, eist dat er een register komt waarin Kamerleden hun contacten met de tabaksindustrie openbaar maken.

Schaamteloos dat tabaksfabrikanten Tweede Kamerleden polsen om voor hen te werken en het partijstandpunt te helpen veranderen. Op deze manier gebruiken zij een sluiproute om de strenge lobbyregels te omzeilen en zo invloed te hebben op overheidsbeleid. Als partij zijn wij hiervan niet gediend.”

Wat mij betreft geldt dit niet alleen voor de tabaksindustrie, ze mogen de hele beerput opentrekken: de medische lobby, de groene lobby noem het maar op. Politiek en de vrije markt moeten gescheiden zijn!

Paul Smeulders on Twitter

Mijn eerste vraag is eigenlijk heel simpel. Waarom benadert een tabaksfabrikant een zittend Tweede Kamerlid om voor hen te komen werken? “Nou, dat heb ik met opzet gedaan…” https://t.co/h27WTtU2XQ

Paul Smeulders on Twitter

Ik ben er eigenlijk niet van gediend dat ik als zittend Kamerlid word gepolst om te komen werken voor de tabakslobby. Tabaksfabrikant: “Oh, dat verbaast me. Van andere Kamerleden heb ik positieve reacties gehad.” https://t.co/Q7c9f80Mx5

 Comments

comments