U GAAT MEER BETALEN: Voorzitter EU-Parlement “EU heeft twee keer zoveel geld nodig”

U GAAT MEER BETALEN: Voorzitter EU-Parlement “EU heeft twee keer zoveel geld nodig”

24 september 2019 2 Door Indignatie redactie

EU-parlementaire president Tajani vecht tegen plannen van Emanuel Macron voor een europarlement. De EU zelf moet worden versterkt.

Het is duidelijk dat de EU moet worden hervormd, omdat de Britten hebben besloten te vertrekken. De vraag is: hoe? De Franse president Emmanuel Macron heeft al een afzonderlijk parlement voor de eurozone voorgesteld. Nu presenteert voorzitter van het EU-Parlement, Antonio Tajani , zijn eigen plannen, inclusief een verdubbeling van de EU-begroting tot 280 miljard euro. De conservatieve Italiaanse Tajani volgt Martin Schulz (SPD) sinds januari op als hoofd van het EU-parlement.

Mijnheer de Voorzitter, de Brexit-onderhandelingen zijn volledig vastgelopen. Geloof je nog steeds in een doorbraak?

Antonio Tajani: Zonder een overeenkomst zullen vooral de Britten problemen hebben. Maar de 27 resterende EU-landen zouden ook worden getroffen. We hebben begrip nodig op drie hoofdpunten: we moeten de rechten veiligstellen van de 3,5 miljoen EU-burgers die in het VK wonen. Ten tweede gaat het om het beheersen van de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, zodat er bijvoorbeeld geen voedsel in de EU verboden is. En ten derde gaat het om de financiële verplichtingen van Groot-Brittannië aan de EU: de verdragen moeten worden gerespecteerd.

Wat is het minimumbedrag dat de Britten moeten betalen om de EU te verlaten?

Tajani: Naar mijn mening zou het minstens 60 miljard euro moeten zijn. Als de EU minder zou accepteren, zouden Europese burgers het verschil moeten betalen. Maar waarom zouden de Duitsers, Italianen, Spanjaarden of Nederlanders de Britse rekening betalen?

Oorspronkelijk werd overeengekomen dat de Britse exit van de Britten tegen maart 2019 is voltooid. Gelooft u nog steeds dat de Brexit Roadmap kan worden gevolgd?

Tajani: Dit is alleen mogelijk als we eind dit jaar een kaderovereenkomst hebben bereikt over de drie hoofdpunten. Alleen op deze basis kunnen we ons wijden aan toekomstige handelsbetrekkingen met Groot-Brittannië. Het probleem ligt niet bij ons: de EU spreekt met één stem. Integendeel, de regering in Londen kampt met veel moeilijkheden. De Britten moeten ons vertellen wat voor soort relatie ze met de EU willen – of ze nu het model van Noorwegen of dat van Zwitserland willen. Niemand weet dat tot vandaag.

Lees ook:  2020-2030, als bubbels leeg lopen volgt normaliter depressie van formaat

Zijn de Britten gaan zitten bij de Brexit van een illusie?

Tajani: Ja. Ik denk dat inmiddels een meerderheid van de bevolking Brexit als een vergissing beschouwt. Zelfs in de Britse regering is desillusie gekomen, zelfs als het dat officieel niet zal toegeven.

Er is ook behoefte aan scheiding in het noordoosten van Spanje. Ongeveer de helft van de Catalanen wil zich losmaken van de centrale staat. Hoe groot is de kans dat het conflict kan worden onschadelijk gemaakt?

Tajani: Catalonia is onderdeel van Spanje. Het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië was volkomen illegaal. Het conflict is een interne aangelegenheid van het land. We moeten de rechtsstaat en de Spaanse grondwet respecteren. Zowel de EU-lidstaten als de Europese instellingen hebben dit standpunt.

Maar wat gebeurt er als de separatisten in Catalonië worden versterkt na de nieuwe verkiezingen op 21 december? Moet de EU in dit geval niet bemiddelen?

Tajani: Nee, dat is een Spaans en geen Europees probleem. We willen een dialoog tussen de partijen bij het conflict, maar bemiddeling is niet de taak van de EU.

Maakt u zich geen zorgen dat er een verwoesting van regionalisme en nationalisme zou kunnen plaatsvinden in Europa – bijvoorbeeld in Vlaanderen, Veneto of Schotland?

Tajani: Nee, ik denk het niet. Er zijn al referendums gehouden in Italiaanse regio’s zoals Lombardije of Veneto. Maar niet de onafhankelijkheid, maar meer autonomie was het onderwerp. Dit gebeurde ook met de instemming van de Italiaanse regering.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wie zal profiteren van het Europees herstelplan?

Er wordt op dit moment veel gepraat over het vernieuwen van de EU. De Franse president Emmanuel Macron stelt zijn eigen begroting en parlement voor de eurozone voor. Ben je er voor?

Tajani: Nee, ik denk niet dat dat logisch is. De EU als geheel heeft een begroting en een parlement. Dat zou zo moeten blijven. Macron’s idee van een minister van Financiën vind ik daarentegen goed. Naar mijn mening moet een EU-commissaris het werk echter overnemen. Verder ben ik het met Macron eens dat we in de EU de belastingtarieven moeten afstemmen, met name op de vennootschapsbelasting. We kunnen bijvoorbeeld niet accepteren dat Amerikaanse bedrijven zoals Google of Amazon zaken doen in Europa, maar weinig belasting betalen vanwege hun hoofdkantoor in Ierland. Onze bedrijven ondervinden nadeel van deze concurrentieverstorende concurrentie.

Wie zou de drijvende kracht achter dergelijke hervormingen moeten zijn?

Tajani: Ik ben er voorstander van dat Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje de komende jaren vooroplopen en de anderen meeslepen.

Dus u pleit voor een soort kern-Europa?

Tajani: Ik pleit voor meer verantwoordelijkheid voor Europa. Dit is de enige manier om belangrijke uitdagingen te overwinnen. In de toekomst zullen Europeanen meer moeten investeren in energie en de digitalisering van de economie. Dit vereist een geschikte infrastructuur om de wereldwijde concurrentie met de VS, China, India of Rusland bij te houden.

Maar meer investeringen vereist een aanzienlijke verhoging van de EU-begroting?

Tajani: Dat klopt. Het budget bedraagt ​​momenteel ongeveer 140 miljard euro per jaar – minder dan één procent van het bruto nationaal inkomen van EU-landen. Dat is te weinig.

Welke hoogte denk je?

Tajani: We hebben twee keer zoveel geld nodig als vandaag, dus 280 miljard euro in plaats van 140 miljard euro per jaar. Dit vereist nieuwe eigen middelen van de EU, zoals een belasting op financiële transacties op beurstransacties. Het gaat dus niet om extra transfers van de lidstaten. Het is ook duidelijk dat de nieuwe middelen niet zijn bestemd voor de Brusselse bureaucratie. Voor de volgende EU-begroting vanaf 2021 moeten we de belangrijkste doelstellingen definiëren en vervolgens de belangrijkste uitgavenposten identificeren: beheersing van immigratie, terrorismebestrijding en maatregelen om de economische groei in Europa te stimuleren. En defensiesamenwerking moet dringend worden voortgezet. Dit omvat ook de promotie van de toonaangevende bedrijven in deze branche.

Lees ook:  Draaiboek pandemie: 'In het ergste geval de 80-plussers opgeven'

Wanneer krijgt de EU eindelijk de vluchtelingencrisis onder controle?

Tajani: De vluchtelingencrisis is een gevolg van instabiliteit in Afrika en het Midden-Oosten. We moeten absoluut een uittocht uit Afrika voorkomen. Daarvoor hebben we een Marshall-plan nodig: in de volgende EU-begroting vanaf 2021 zou ten minste 40 miljard euro over een periode van zeven jaar moeten stromen. Schattingen voorspellen dat de bevolking van Afrika tegen 2050 zal verdubbelen tot ongeveer 2,5 miljard. Tegen het jaar 2100 is het zelfs vijf miljard, zeggen ze. We moeten een strategie ontwikkelen tegen klimaatverandering, terreur en burgeroorlog.

Gelooft u serieus dat u een geldinjectie kunt gebruiken om massale emigratie uit Afrika te stoppen?

Tajani: Dit lukt als mensen een perspectief op de grond krijgen. We moeten het geld steken in landbouw, economische groei, infrastructuur, kleine en middelgrote bedrijven in Afrika. We hebben economische diplomatie nodig om het onderwijs daar te verbeteren.

In de afgelopen decennia heeft Afrika wereldwijd ongeveer twee biljoen dollar aan ontwikkelingshulp ontvangen. Heb je niet zoveel gebruikt?

Tajani: Europa begrijpt de problemen op het aangrenzende continent veel beter dan de Amerikanen of de Chinezen. Ze denken in de eerste plaats aan het bedrijf. We houden ons ook bezig met het creëren van stabiliteit en vrede. We zijn gewoon dichterbij.Comments

comments