Donald Trump, Sitting Duck

Donald Trump, Sitting Duck

25 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Het samenvattende transcript van zijn oproep aan de president van Oekraïne versterkt alleen maar de argumenten voor afzetting.

De Republikeinen voorspelden dat ze donderdag ingingen. Meldt dat president Trump de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onder druk had gezet om de zoon van Joe Biden te onderzoeken, had woensdag eindelijk Democraten een duwtje gegeven om een ​​’officieel afzettingonderzoek’ aan te kondigen, maar enkele topverdedigers van Trump drongen erop aan dat hij zou worden vrijgesproken door een transcriptie van de oproep tussen de twee leiders – en impliceerde dat Democraten in een val liepen.

“Ze zullen zich schamen wanneer deze transcripties uitkomen,” zei House Minority Leader Kevin McCarthy kort na aankondiging van House Speaker Nancy Pelosi. “En ik hoop dat het Amerikaanse publiek wakker wordt.” Rudy Giuliani sprak tegen Fox & Friends en zwaaide het hele schandaal met de hand: “Er wordt geen melding gemaakt van militaire hulp, er is geen tegenprestatie.” Trump was bijzonder eigenwijs, tweetend : “Jij zal zien dat het een zeer vriendelijke en volledig gepaste oproep was. Geen druk en, in tegenstelling tot Joe Biden en zijn zoon, GEEN tegenprestatie! Dit is niets meer dan een voortzetting van de beste en meest destructieve heksenjacht aller tijden! ‘

Trump en Giuliani hadden gelijk – soort van. Het samenvattende transcript, uitgebracht op woensdagochtend, bevat geen expliciete tegenprestatie; Trump vertelt Zelensky niet om Joe Biden en zijn zoon Hunter te onderzoeken, of anders $ 250 miljoen aan hulp verliezen. Maar de samenvatting is in sommige opzichten nog erger dan gedacht – een verdomd document waarin de corruptie van de president volledig te zien is. Het is verre van een valkuil, maar versterkt alleen maar de argumenten van de Democraten voor beschuldiging.

Het telefoontje was bedoeld om een ​​werkrelatie tussen de twee leiders tot stand te brengen – en Trump maakt overduidelijk dat de beste manier om dit te doen is door zijn herverkiezing te helpen. Hij dringt er bij Zelensky op aan om met zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani en procureur-generaal William Barr te spreken over het onderzoeken van de Bidens (om ingewikkelde en ongegronde redenen die hier worden uitgelegd ). “Er is veel gepraat over de zoon van Biden, dat Biden de vervolging heeft stopgezet en veel mensen willen daarover te weten komen, dus alles wat je kunt doen met de procureur-generaal zou geweldig zijn,” vertelt Trump aan Zelensky. “Biden ging rond opscheppen dat hij de vervolging stopte, dus als je er tegenaan kunt kijken … Het klinkt verschrikkelijk voor mij.”

Lees ook:  Het vertrouwen in de Amerikaanse politiek is gedaald ... en dat betekent oorlog

De boodschap is duidelijk: je krabt aan mijn rug en ik krab aan de jouwe. Maanden na het claimen van het Mueller-rapport toonde geen bewijs van samenspanning tussen Russische inlichtingenfunctionarissen en leden van zijn campagne, vraagt ​​Trump opnieuw om buitenlandse hulp bij een verkiezing. Door te vermelden dat de Verenigde Staten aan het begin van de oproep “zeer goed” zijn geweest voor Oekraïne, lijkt Trump bovendien te suggereren dat toekomstige hulp afhankelijk is van Zelensky die zijn politieke tegenstanders onderzoekt.

Hoewel de discussie over de Bidens ongetwijfeld de meeste aandacht zal trekken, is de rest van de samenvattingstranscriptie aantoonbaar meer verdoemend. Bijvoorbeeld:

Zelensky: Ik wil u ook bedanken voor uw grote steun op het gebied van defensie. We zijn klaar om verder te werken aan de volgende stappen, met name zijn we bijna klaar om meer speren uit de Verenigde Staten te kopen voor defensiedoeleinden.

Trump: Ik zou graag willen dat je ons een plezier doet, omdat ons land veel heeft meegemaakt en Oekraïne er veel van weet. Ik zou graag willen dat u erachter komt wat er met deze hele situatie met Oekraïne is gebeurd, zeggen ze Crowdstrike. Ik neem aan dat je een van je rijke mensen hebt. De server, zeggen ze, heeft Oekraïne. Er zijn veel dingen gebeurd, de hele situatie denk ik dat je jezelf omringt met een aantal van dezelfde mensen. Ik zou graag willen dat de procureur-generaal u of uw volk belt en ik zou graag willen dat u het uitpakt. Zoals je gisteren al zei, eindigde die hele onzin met een zeer slechte uitvoering door een man genaamd Robert Mueller, een incompetente uitvoering, maar ze zeggen dat veel ervan begon met Oekraïne. Wat je ook kunt doen, het is heel belangrijk dat je het doet als dat mogelijk is.

Deze sectie bevat Trump’s eerste vraag aan Zelensky – en lijkt ook een tegenprestatie te bevatten. Hun gesprek vond plaats, zoals Trump opmerkt, een dag na de getuigenis van Robert Mueller in juli voor het Congres. Trump wil Mueller in diskrediet brengen en wil dat Zelensky Crowdstrike onderzoekt, het cybersecuritybedrijf dat onderzoek heeft gedaan naar het hacken van het Democratic National Committee. Hier herhaalt Trump een complottheorie die door Giuliani en anderen wordt gepusht dat Oekraïense staatsburgers de DNC-servers hebben gehackt en vervolgens Rusland hebben ingelijst. Hij zet ook, belangrijk, Zelensky onder druk om de Amerikaanse wetshandhaving in diskrediet te brengen. Op een ander moment vertelt hij Zelensky dat hij van plan is “problemen te veroorzaken” voor Marie Yovanovitch, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, die onlangs werd teruggeroepen nadat hij naar verluidt de president bekritiseerd had.

Het gedrag van Zelensky is net zo verontrustend als dat van Trump en zeer relevant voor het ontluikende onderzoek naar beschuldigingen. Opgemerkt moet worden dat de samenvattingstranscriptie niet letterlijk is; het is niet duidelijk of Zelensky door een tolk spreekt en grote delen van het gesprektussen de twee leiders lijkt te ontbreken. Toch vleit Zelensky enorm door en probeert hij zichzelf bij Trump in te wijden door zijn toespraak te imiteren – zo ver dat hij het heeft over ‘het moeras aftappen’ in Kiev en naar hem verwijst als een ‘grote leraar’. “We hebben nogal wat van je vaardigheden en kennis gebruikt en hebben het als voorbeeld voor onze verkiezingen kunnen gebruiken,” vertelt Zelensky aan Trump. (Het is ook heel goed mogelijk dat deze Trumpiaanse taal is ingevoegd door stafmedewerkers van de administratie die het samenvattende transcript hebben samengesteld en niet nauwkeurig weergeeft wat Zelensky zei.)

Zelensky heeft duidelijk zijn huiswerk gedaan en kent de ene truc die gegarandeerd een blijvende band met Trump zal vormen. “De laatste keer dat ik naar de Verenigde Staten reisde, verbleef ik in New York nabij Central Park en verbleef ik in de Trump Tower”, zegt hij later in de call. Trump heeft tijdens zijn presidentschap duidelijk gemaakt dat hij het leuk vindt als buitenlandse leiders en regeringen geld uitgeven aan zijn privébezit. Dit wetende, maakt Zelensky duidelijk dat hij een Trump-klant is. Terwijl de bespreking van de Bidens en militaire hulp ongetwijfeld de meeste media-aandacht zal krijgen, is de vleierij van Zelensky – en de troefgevoeligheid van Trump daar voor – het meest groteske moment van de oproep, een schande voor beide landen.

Het samenvattende transcript is het nieuwste, en misschien wel belangrijkste, document dat de rotting in de kern van de Trump-administratie omvat. Maar het is ook opmerkelijk gewoon. Dit is hoe Trump zijn presidentschap leidt, vaak in het volle zicht. Hij wil dat wereldleiders zijn ego aaien en zijn bedrijven betuttelen en zijn politieke vijanden neerhalen. Zoals uit de oproep blijkt, is hij minder geïnteresseerd in een van de meest kritieke onderdelen van zijn werk: het bevorderen van het nationale belang van de Verenigde Staten. Zelensky was hierop voorbereid. Hij speelde perfect zijn rol en kreeg wat hij wilde: Trump gaf later de $ 250 miljoen aan militaire hulp vrij die hij had ingehouden.

Dat wil zeggen: we kunnen erop vertrouwen dat er soortgelijke gesprekken zijn geweest met buitenlandse leiders en dat er meer zullen zijn.Comments

comments