De mammoetstresstest van de Britse democratie

De mammoetstresstest van de Britse democratie

27 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Een  maat voor hoe tumultueuze en snel bewegende politiek nu in het VK is geworden, is dat een Labour Party-conferentie in Brighton het karakter van een Shakespeares-drama had aangenomen – compleet met een uitdaging voor het leiderschap van Jeremy Corbyn over Brexit en een afgebroken poging om zonder zijn plaatsvervanger, Tom Watson, over zijn eindeloze samenzweringen en plannen – werd snel overschaduwd door de Griekse tragedie die zich tegelijkertijd voltrok in het Hooggerechtshof van het land in Londen.

Johnson’s Judicial Caning

Want hier was het dat Boris Johnson, die een paar weken geleden Downing Street was binnengeslopen zonder mandaat en een Churchillian, toezeggend om “eindelijk Brexit te bezorgen” voor het Britse volk en hen te bevrijden van hun EU-ketens, een gerechtelijke riet dat hem op koers heeft gebracht om de kortst dienende premier in de geschiedenis van het land te zijn.

Euripides zelf had zich zo’n duizelingwekkende val uit genade niet kunnen voorstellen.

Met de verbazingwekkend unanieme goedkeuring van alle 11 rechters van het Hooggerechtshof, voorzag president Lady Hale Johnson’s acties in het opschorten van (proroguing) Parlement voor vijf weken met de toestemming van de koningin als “onwettig, nietig en zonder effect.”

Niet sinds Oliver Cromwell ging teen tot teen met koning Charles I in het midden van de 17 ste eeuw is er zo’n een hard bevochten constitutionele strijd in Groot-Brittannië over de vraag of, in laatste instantie, het land wordt geregeerd door executive fiat of door parlementaire democratie.

We weten allemaal hoe de strijd van Cromwell met Charles I is verlopen, maar als ze ooit zouden vergeten (harde Brexiteers hier let op) hoeven ze alleen maar naar Westminster in het hart van Londen te gaan en het standbeeld van Cromwell buiten het Lagerhuis te vinden.

Door het primaat van het Parlement boven de uitvoerende macht te handhaven, deed Lady Hale met haar Hooggerechtshof wat Cromwell deed met een zwaard en een bijl. Ze deed zo veel aan de ontsteltenis van Johnson en zijn harde Brexit-acolieten, wiens reactie vergelijkbaar was met de onsterfelijke lijn van Kenneth Williams in de Britse komedie uit 1964,  Carry On Cleo . Te weten: “Schande! Infamy! Ze hebben het allemaal voor me klaar! ‘

Johnson’s verdediging

Johnson en het bedrijf reageerden met trots en uitdagend op de uitspraak, en bleven hun People vs the Establishment shtick voortzetten als een manier om een ​​harde, no-deal Brexit te proberen te forceren met het rampenkapitalisme van de bestemming in gedachten. In New York voor de Algemene Vergadering van de VN op dinsdag sprak Johnson gloeiend over een handelsovereenkomst tussen de VS en het VK om het EU-lidmaatschap te vervangen. Het vermogen van Johnson om de EU op de huidige deadline van 31 oktober te verlaten, met of zonder een deal met de EU, is een raadsel.

Het verlaten van een deal zou in strijd zijn met een wet die eerder deze maand werd aangenomen en vereist dat Groot-Brittannië een verlengde deadline zoekt als er geen deal is. Johnson’s bereidheid om zelfs te proberen zonder een deal te vertrekken, weerspiegelt echter de mate waarin de democratie in Groot-Brittannië een stresstest van gigantische schaal ondergaat.

De uitspraak van het Hooggerechtshof kreeg ook woede van de Britse populistische rechtse pers. De   voorpagina van de Daily Mail van    woensdag zou niet misstaan in de krant van de Nazi-partij, Völkischer Beobachter , die de 11 rechters van het Hooggerechtshof ‘vijanden van het volk’ verklaarde.

Het onmiddellijke gevolg van de uitspraak was dat het Parlement woensdag werd hervat door voorzitter van het Parlement, John Bercow. Hij getuigde van een  bravoure-optreden  van procureur-generaal Geoffrey Cox, die zich had uitgesproken voor de wettigheid van Johnson’s prorogatie en die centraal stond om zichzelf aan het Huis uit te leggen.

In plaats van de achterhoede te bestrijden van een man wiens ontslag, samen met die van de premier, door velen was verwacht in het licht van de uitspraak van het Hooggerechtshof, ging Cox in de aanval met de kracht van het Rode Leger aan de poorten van Berlijn, gevecht tegen golf na aanval bij de verzendbox. Het was op zijn best het parlementaire oratorium en zal veel hebben gedaan om het vertrouwen in de Brexit-rangen te herstellen.

Tijdens zijn openingstoespraak tot de Commons kondigde Cox aan dat de regering van plan is nog een stemming te houden over het houden van een algemene verkiezing, veilig in de wetenschap dat tenzij een no-deal Brexit vooraf van de tafel wordt gehaald door Johnson (en daarmee een verlenging daarbuiten) 31 oktober), noch Labour, noch de andere oppositiepartijen kunnen dit mogelijk ondersteunen.

Lees ook:  Poetin stelt voor, Trump beschikt over

Dit is een cruciale voorwaarde, aangezien Johnson, in zijn hoedanigheid van premier, het voorrecht geniet de datum van een dergelijke verkiezing te bepalen. Met dit in gedachten, zou het duidelijk in zijn belang zijn om die datum na 31 oktober te bepalen en zo het VK standaard zonder deal uit de EU te halen.

Johnson verscheen later op de avond van deze eerste zitting van het Parlement na de uitspraak van het Hooggerechtshof. En net als zijn procureur-generaal was hij niet van plan berouw uit te spreken, ondanks dat hij werd beoordeeld als onrechtmatig gehandeld. Hij ging in de aanval op Corbyn en de andere oppositiepartijen en beschuldigde hen van lafheid, van het blokkeren van de wil van het Britse volk, terwijl hij hen uitdaagde om een ​​motie van geen vertrouwen in te dienen en een snelle vroege algemene verkiezingen te activeren.

Corbyn bestudeerde excoriatie van het gedrag en de integriteit van Johnson als reactie, die alleen werd vervangen door zijn huiveringwekkende vocale exegese van het Operation Yellowhammer-document van de regering, die de waarschijnlijke economische gevolgen van een no-deal Brexit aanviel. Het maakt grimmig lezen, het voorspellen van chaos in de havens, stijgende energieprijzen, tekorten aan sommige medicijnen en medische benodigdheden, en de erkenning dat degenen met lage inkomens onevenredig worden beïnvloed.

Corbyn overleeft op arbeidsconferentie

Vergeleken met het drama dat zich afspeelde in het Hooggerechtshof en de eerste zitting van het Parlement bij de hervatting ervan, was de jaarlijkse conferentie van de PvdA een beslist goedaardige zaak, ondanks de scheuringen en politieke schokken die daarop volgden.

De poging van zijn bondgenoten in de Nationale Uitvoerende Raad (NEC) van de partij om de positie van plaatsvervangend leider af te schaffen, waardoor Tom Watson machteloos werd, verliep spectaculair; met de stroom van protest van de Blairite-vleugel van de partij en de media die Corbyn dwingen  tussenbeide te komen om de NEC ertoe te brengen terug te roeien met het indienen van een dergelijke controversiële beweging.

Alsof dit niet erg genoeg was, werd het snel gevolgd door de publicatie van een vernietigende memo die onlangs door een van de belangrijkste assistenten van Corbyn en zijn team was gestuurd  , waarin hij zijn voornemen uiteenzette zijn functie aan het einde van het jaar te verlaten, terwijl hij steeds meer kritiek kreeg op het leiderschapsteam.

De Watson-imbroglio en het Fisher-memo lieten zien dat de laatste Labour Party-conferentie voorafgaand aan een van de belangrijkste algemene verkiezingen in de moderne Britse geschiedenis voorbestemd was om als een van de meest schismatische en shambolische van de partij ten onder te gaan. Dit was vóór de poging van de Remain-vleugel van de partij om een ​​motie door te drukken die de partij zou hebben verplicht tot een duidelijk standpunt over de Brexit die die verkiezingen ingaat.

Het betekende een uitdaging voor het gezag van Corbyn, gezien het feit dat hij en de partij tot dan toe een positie over de Brexit hadden omarmd van eerst een algemene verkiezing, gevolgd door een speciale conferentie (in het geval dat Labour de verkiezingen won) om de partij te verslaan officieel beleid inzake Brexit bij de onderhandelingen met de EU. Dit naast de belofte om elke deal die met Brussel is bereikt aan het Britse volk voor te leggen in de vorm van een tweede referendum.

Corbyn slaagde erin deze beweging te overwinnen en te verslaan, waardoor zijn leiderschap werd gestold. Het was een belangrijk moment – een moment dat nieuwe moraalverhogende energie in de conferentie bracht, terwijl de partij zich herenigde rond haar leider en zijn genuanceerde inspanningen om een ​​zeer precaire Brexit-Remain-kloof te overbruggen. Het is een kloof die een belang heeft gedreven in het hart van de sociale cohesie tussen de regio’s en de samenstellende landen.

Waar Brexit?

De crisis van het neoliberalisme (of marktfundamentalisme) dat de wereld in 2008 heeft getroffen, werd in het Verenigd Koninkrijk verergerd door de wilde Tory-bezuinigingen. In arbeidersklasse-gemeenschappen die het meest waren gehavend en gekneusd door dit massale experiment in menselijke wanhoop, ging de daaruit voortvloeiende woede in zekere zin tot het produceren van Brexit in 2016. Dit leidde op zijn beurt tot een politieke crisis, die op zijn beurt de huidige constitutionele crisis heeft veroorzaakt.

Wat met zekerheid kan worden gezegd, is dat elke viering van de uitspraak van het Hooggerechtshof als een voorbode van het einde van Johnson’s regering even prematuur is als het vertrouwen van Johnson’s aanhangers dat zijn harde Brexit-strijd uiteindelijk zal zegevieren.

Zoals Cromwell waarschuwde: “Vertrouw niet op het gejuich, want die personen zouden net zoveel schreeuwen als jij of ik zouden worden opgehangen.” Cromwell ging natuurlijk later verder met het feitelijk ontbinden van het parlement en zichzelf aan de macht als militair te installeren dictator.

“De geschiedenis herhaalt zich, eerst als tragedie, dan als farce”, herinnert Karl Marx ons. Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk nu in het rijk van de tragedie gebracht. We moeten nog ontdekken hoe farce eruit gaat zien.

Comments

comments