De president en zijn klokkenluider

De president en zijn klokkenluider

27 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Terwijl Donald Trump over patriottisme spreekt, handelen anderen ernaar.

Hier zijn twee dingen die deze week zijn gebeurd. Dinsdag hield president Donald Trump een agressief nationalistische speech op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij kaderde de wereld in binaire termen. Aan de ene kant van de kloof zijn er mensen die hun eigen welzijn boven buitenlandse en persoonlijke belangen plaatsen. Aan de andere kant zijn er mensen die dat niet doen.

“De toekomst is niet voor globalisten”, zei hij tegen de verzamelde wereldleiders . “De toekomst is van patriotten. De toekomst behoort toe aan soevereine en onafhankelijke landen die hun burgers beschermen, hun buren respecteren en de verschillen respecteren die elk land speciaal en uniek maken. ”Wat definieert een patriot in de ogen van Trump? Hij beschreef het door wat zij verdedigen. “Vrijheid wordt alleen bewaard, soevereiniteit wordt alleen gewaarborgd, democratie wordt alleen in stand gehouden, grootheid wordt alleen gerealiseerd door de wil en toewijding van patriotten,” zei hij.

Een dag eerder hekelde Trump boos een naamloze inlichtingenfunctionaris die een klokkenluidersklacht tegen hem indiende. Die klacht, die werd gederubriceerd en donderdag aan het publiek werd vrijgegeven, beweert dat de president “de macht van zijn ambt gebruikte om inmenging van een vreemd land te vragen” bij de komende verkiezingen. “En wie is deze zogenaamde” klokkenluider “die de juiste feiten niet kent,” vroeg Trump maandag in een reeks berichten op Twitter. ‘Staat hij aan de kant van ons land. Waar komt hij vandaan.”

Vragen of de klokkenluider ‘aan de kant van ons land’ staat, kost wat gal. De man die zijn strategie voor buitenlands beleid als ‘America First’ definieert, onthield militaire hulp van een Amerikaanse bondgenoot terwijl hij druk uitoefende op zijn leider om zich te bemoeien met onze verkiezingen voor persoonlijk gewin. Hij keurde ‘Keep America Great’ goed als een herverkiezingsslogan en toonde vervolgens zo weinig vertrouwen in zijn eigen staat van dienst als president dat hij probeerde een onderzoek naar buitenlandse corruptie op te starten naar de familie van een potentiële tegenstander. Het is moeilijk om een ​​duidelijker voorbeeld van de morele en intellectuele holheid van Trump’s nationalisme voor te stellen dan het Oekraïense schandaal – of een duidelijkere daad van patriottisme vanuit de regering dan er op te fluiten.

De klacht van de klokkenluider begint met een knal . “In de loop van mijn officiële taken heb ik van meerdere Amerikaanse regeringsfunctionarissen informatie ontvangen dat de president van de Verenigde Staten de macht van zijn kantoor gebruikt om inmenging van een ander land te vragen bij de Amerikaanse verkiezingen in 2020,” schreef hij. “Deze inmenging omvat onder andere het onder druk zetten van een vreemd land om een ​​van de belangrijkste binnenlandse politieke rivalen van de president te onderzoeken.” op voormalig vice-president Joe Biden sinds dit voorjaar.

De klokkenluider waarschuwt dat hij niet getuige is geweest van veel van de in de klacht beschreven gebeurtenissen. Die details werden hem in plaats daarvan doorgegeven door een ander “half dozijn” Witte Huis en inlichtingenfunctionarissen in de loop van hun dagelijkse werkzaamheden. Desondanks is er voldoende reden om de versie van de klokkenluidersregeling te geloven. Michael Atkinson, de inspecteur-generaal van de inlichtingengemeenschap, zei dat zijn bewering “geloofwaardig lijkt” na het onafhankelijk ondervragen van enkele getuigen over hem. De klokkenluider was niet persoonlijk getuige van Trump’s noodlottige oproep van 25 juli met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy. Het eigen memo van het Witte Huis van het gesprek bevestigt niettemin dat Trump hem vroeg om Biden en zijn gezin te onderzoeken.

Trump en zijn bondgenoten hebben erop aangedrongen dat de president niets verkeerd heeft gedaan. De klokkenluider beschrijft niettemin hoeveel van degenen die de Zelenskiy-oproep hebben meegemaakt, de tegenovergestelde conclusie trekken. De klacht beschrijft ambtenaren en advocaten van het Witte Huis die bespreken “hoe de oproep te behandelen vanwege de waarschijnlijkheid, bij het hervertellen van de ambtenaren, dat zij hadden gezien dat de president zijn ambt misbruikt voor persoonlijk gewin.” om gegevens over de oproep op te nemen, inclusief het verplaatsen van het transcript ervan naar een server waar zeer geclassificeerd materiaal wordt opgeslagen. “Een ambtenaar van het Witte Huis beschreef deze handeling als een misbruik van dit elektronische systeem omdat de oproep vanuit het perspectief van de nationale veiligheid niets op afstand bevatte,” schreef de klokkenluider.

Lees ook:  Russen, Cubanen en Chinezen helpen in Italië bij de strijd tegen het virus.

De verdedigers van Trump hebben ook gewezen op het ontbreken van een expliciete tegenprestatie om hem vrij te pleiten. Dit vereist een agressief niveau van opzettelijke blindheid. Trump beval begin half tot half juli persoonlijk de Amerikaanse veiligheidshulp aan Oekraïne te stoppen, vertelde Zelenskiy dat de VS “veel doet voor Oekraïne” in de oproep van 25 juli en vroeg hem toen onmiddellijk om een ​​”gunst” van Zelenskiy: onderzoek de gestolen DNC-e-mails tijdens de verkiezingen van 2016, ontmoet Giuliani en “kijk in” Biden en zijn zoon. De Oekraïense regering lijkt te hebben begrepen dat het een shakedown was. Hun openbare lezing van de oproep zei destijds dat Trump “zijn overtuiging had uitgesproken” dat de regering van Zelenskiy in staat zou zijn “het onderzoek naar corruptiezaken te voltooien die de samenwerking tussen Oekraïne en de Verenigde Staten hebben belemmerd”.

Het is vermeldenswaard dat degene die de klacht heeft ingediend, alles volgens het boek lijkt te hebben gedaan. Joseph Maguire, de waarnemend directeur van de nationale inlichtingendienst, verdedigde zijn gedrag terwijl hij donderdag voor de House Intelligence Committee getuigde. “Ik denk dat de klokkenluider het juiste heeft gedaan,” zei hij. “Ik denk dat hij de wet bij elke stap volgde.” Zelfs met federale wetten die klokkenluiders beschermen tegen vergelding, kan handelen als iemand je carrière nog steeds ernstig belemmeren of zelfs beëindigen. Trump vertelde zijn assistenten naar verluidt eerder deze week dat de klokkenluider “dicht bij een spion was”, en verwees naar de traditionele straf voor spionage: executie.

Volgens The New York Times is de klokkenluider een CIA-officier die gedurende de betreffende periode aan het Witte Huis is toegewezen. Zijn identiteit is natuurlijk nog onbekend. Op een dag – misschien volgende week, misschien volgend jaar – wordt het openbaar. Het is mogelijk dat Amerikanen een persoon van onbetwistbare geloofwaardigheid en integriteit zullen ontdekken, en dat zijn reputatie hen zal beschermen tegen zelfs de meest kwade kritieken. Maar we zullen waarschijnlijk leren dat deze persoon alleen vlees en bloed is, gevormd door alle specifieke gebreken en zwakheden die ons maken tot wie we zijn. Trump zal genadeloos op hen ingaan om de zijne te ontwijken.

Ondanks de professionele toon in de klacht, is er een voelbaar alarm van de klokkenluider. “Ik maak me grote zorgen dat de hieronder beschreven acties ‘een ernstig of flagrant probleem, misbruik of overtreding van de wet of de uitvoerende orde vormen’,” schreef hij en parafraseerde de federale klokkenluiderswetgeving. Er is ook een gevoel van verplichting. “Ik vervul daarom mijn plicht om deze informatie via de juiste juridische kanalen aan de relevante autoriteiten te melden,” schreef hij. “Ik maak me ook zorgen dat deze acties risico’s voor de Amerikaanse nationale veiligheid inhouden en de inspanningen van de Amerikaanse regering om buitenlandse inmenging bij Amerikaanse verkiezingen af ​​te schrikken en tegen te gaan, ondermijnen.”

Die regels zijn het overwegen waard om te overwegen, vooral in het licht van het VN-adres van de president. “Patriottisme” kreeg een partijdige, jingoistische betekenis in het tijdperk na 9/11, met name tijdens de aanloop naar de oorlog in Irak. In de handen van Trump draagt ​​de term ook ondertonen van bloed en aarde. “Het echte goed van een natie kan alleen worden nagestreefd door mensen die ervan houden: door burgers die zijn geworteld in zijn geschiedenis, die worden gevoed door zijn cultuur, toegewijd zijn aan zijn waarden, gehecht zijn aan zijn mensen, en die weten dat zijn toekomst is die van hen om te bouwen of van hen om te verliezen, ‘zei hij in zijn toespraak op dinsdag. “Patriotten zien een natie en zijn bestemming op manieren die niemand anders kan.”

Wat Trump fout krijgt, is dat patriottisme geen eigenschap is, het is een actie. Klokkenluiders begrijpen dit. Ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij het beschermen van de Amerikaanse democratie sinds het Continentale Congres, dat een groep vroege marine-zeelieden verdedigde die naar voren kwamen om de corruptie en machtsmisbruik van een commodore te beschrijven tijdens de Revolutionaire Oorlog. Ik zal niet proberen een volledige taxonomie te geven van wat wel en niet meetelt als een daad van patriottisme. Maar het Congres en het Amerikaanse volk waarschuwen dat de president in het geheim zijn bevoegdheden misbruikt voor persoonlijk gewin, is zeker een van hen.

Trump lijkt te denken dat hij niet kan worden gekozen of herkozen, tenzij een buitenlandse macht zijn tegenstanders kan knijpen. In theorie zou een Amerikaanse nationalist beledigd moeten zijn wanneer andere landen zich in ons politieke proces mengen, net zoals ze beledigd zijn door multilaterale handelsovereenkomsten en de aanwezigheid van vluchtelingen. Maar dat zou vereisen dat het Trumpisme gedreven wordt door een aantal diepere beginselen in plaats van onwettig opportunisme. Daarom verwacht ik niet dat Trump de klacht van de klokkenluider ziet als een daad van patriottisme. Als hij kon, zou het niet bestaan.

 

Lees ook:  De broers Koch zijn nog erger dan je denkt
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De wereld is boos
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments