Trump-verklikker zou CIA-agent zijn: Trump wil achter zijn bronnen gaan

Trump-verklikker zou CIA-agent zijn: Trump wil achter zijn bronnen gaan

27 september 2019 0 Door Indignatie redactie

De klacht, die een klokkenluider indiende over het telefoongesprek tussen Amerikaans president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky, is bekend gemaakt. Trump dreigt er nu mee om een jacht op de klokkenluider te openen. Amerikaans parlementsvoorzitster Nancy Pelosi spreekt van een “doofpotoperatie” van het Witte Huis.

De klacht van een Amerikaanse klokkenluider, die leden van het Huis van Afgevaardigden al konden inkijken en vrijgegeven hebben, gaat onder andere over het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelensky. Het uitgeschreven gesprek werd afgelopen woensdag al vrijgegeven.

Tijdens het telefoongesprek dwong Trump er bij Zelensky op aan om een onderzoek op te starten tegen Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, de man die veel kans maakt om zijn democratische tegenkandidaat te worden bij de presidentsverkiezingen van 2020.

Joe Biden on Twitter

Every day it becomes clearer, the core values of our nation – our very democracy – are at risk with President Trump in the White House. We must hold Trump accountable. We cannot let him get away with shredding our Constitution.

Klokkenluider was CIA-officier

De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat de klokkenluider, die de kracht indiende, een CIA-officier was, die enige tijd voor het Witte Huis werkte. De klokkenluider sprak in zijn verslag van “dringende bezorgdheid” en kreeg naar eigen zeggen van verschillende bronnen te horen kreeg dat Trump zijn presidentsambt misbruikte om buitenlandse steun in de Amerikaanse verkiezingen van 2020 te vragen.

De klokkenluider maakt zich ook “zorgen” over de nationale veiligheid en vreest dat de inspanningen van de Amerikaanse overheid om buitenlandse inmenging in de verkiezingen te vermijden, ondermijnd worden door Trump.

Lees ook:  Een e-mail met een rookpistool onthult hoe Hunter Biden de Oekraïense zakenman introduceerde bij vader van de vice-president

Trump wil achter bronnen gaan

Tegen de Amerikaanse VN-delegatie zei Trump dat hij wil nagaan welke bronnen de klokkenluider gebruikte. Dat meldt ook The New York Times. “Ik wil weten wie de persoon is die de klokkenluider informatie gaf”, zei Trump. “Want dat komt in de buurt van spionage. Weten jullie wat we vroeger deden toen we slim reageerden op spionage en hoogverraad? We gingen er een beetje anders mee om dan vandaag.”

Joe Biden on Twitter

We have a President who believes there is no limit to his power, who believes he can do anything and get away with it, and who believes he is above the law. This isn’t a Democratic issue or a Republican issue. This is a national issue.

Opvolggesprek

De klokkenluider schreef ook dat Witte Huis-medewerkers meteen door hadden dat het telefoongesprek van Trump problematisch was. Er zou een discussie tussen de advocaten van het Witte Huis hebben plaatsgevonden, omdat Trump in het gesprek zijn ambt gebruikt zou hebben voor persoonlijke doeleinden, namelijk de presidentsverkiezingscampagne van 2020.

Telefoongesprek verdoezeld

Bovendien zouden Amerikaanse ambtenaren na het telefoongesprek de uitgeschreven transcriptie ervan geprobeerd hebben achter te houden. Zo werd de transcriptie van het gesprek in een ander computersysteem opslaan dan normaal. Het telefoongesprek werd namelijk geklasseerd als een geheim document met gevoelige informatie, terwijl zo’n gesprekken doorgaans opgeslagen worden in een systeem waar ook anderen toegang toe hebben. Nu komen er nog nieuwe elementen naar boven, die Trump in nauwe schoentjes brengen. Het gaat onder andere om een gesprek tussen Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani en Zelensky zijn adviseur in Madrid op 2 augustus. Het zou een opvolggesprek geweest zijn van het telefoontje tussen Trump en Zelensky.

Lees ook:  Incompetentie is besmettelijk: het Witte Huis is besmet - en dat vertelt je alles

“Uniek en ongezien”

Joseph Maguire, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, zei donderdag in het Amerikaans parlement dat de klacht van de klokkenluider “uniek en ongezien” was, omdat het om een klacht tegen de Amerikaanse president gaat. Maguire kwam zwaar onder vuur te liggen, omdat de klacht niet naar de inlichtingencommissie van het parlement doorgestuurd werd, zoals gebruikelijk is.

Afzettingsprocedure

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, noemde het later een “doofpotoperatie” van het Witte Huis. Het Witte Huis reageerde: “Het vrijgeven van deze klacht verandert niets.

Ondertussen zette Pelosi ook de procedure in gang om Trump af te laten zetten als president.

Login on Twitter

Welcome back to Twitter. Sign in now to check your notifications, join the conversation and catch up on Tweets from the people you follow.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Sparen kost NU geld: Banken mogen geld vragen voor je spaarrekening

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments